E imam ideju da zauvjek riješimo to pitanje. Nađemo se negdje i nabavimo (možda neko i ima) onaj avion na daljinski. Nađemo negdje neku pokretnu traku u teretani ili sl. vidimo oće avion poletit.
Naravno Da Ce Poletit !!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
dobar grah daleko se čuje
E imam ideju da zauvjek riješimo to pitanje. Nađemo se negdje i nabavimo (možda neko i ima) onaj avion na daljinski. Nađemo negdje neku pokretnu traku u teretani ili sl. vidimo oće avion poletit.
http://power-cars.blogspot.com/
pogledate blog o jakom mašinama u automobilima
Ne moraju nosači aviona imati katapult, može i bez toga.
Nije moguće, motor avionima služi za postizanje dovoljne brzine(te kasnije ubrzanja i održavanja potiska), te se uslijed te brzine stvara razlika u tlaku na gornju i donju str. krila i avion poleti....
To da li avion ima kotače ili npr. skije nema puno veze s polijetanjem, kotači mo služe samo da smanje trenje sa podlogom (da brže ubrza).
Nema veze snaga motora kad avion stoji u mjestu i nema protoka zraka oko krila, a bez toga nema polijetanja.
Bez kretanja avion se neće odljepti sa zemlje, osim ako nije Harijer
Zadnji uredio radule : 07-03-2007 u 21:30
Pa treba to sve pročitati![]()
Pa kak ne kuzite da ak se avion krece da ima uzgon?
Avion se krece kroz zrak, zbog reakcije motora
Vuki pa ti bi trebao to znat, iako bas nema veze s modelarstvom. svaka cast za diplome.
Rekao si da traku ponistavaju kotaci i motor, sto nije tocno, jer traku ponistavaju u 99,998% samo kotaci sto znaci da motor skoro 100% djeluje u odnosu na ZRAK
Odgovori su vam na otprilike od 1 do 7 strane ovog topica, a ostalo prepucavanja. prvo procitajte pa razmislite
EDIT: Ja sam svoje argumente iznosio, i to po nekoliko puta iste, procitaj pa tek onda pljuj
OT
@radule ruski nosac aviona na kojem su Sukhoji nema katapult, jer su motori na Su dosta jaki, al ima ko malu rampu, onak uzdignuto na kraju. Zbog toga nemoze poletit s full opremom. bas su brutalni ti rusi
Zadnji uredio maxtheboss : 07-03-2007 u 22:00
@maxtheboss
Pa da, zanimljivo je gledati poljetanje, onako malo propadne čini se ko da se neće izvući, ludi su Rusi.
Traka poništava snagu (potisak) motora preko kotača, kotači samo prenose potisak motora i poništavaju ga u traci.
Nema veze kakav pogon ima motor kad će ga traka poništiti.
Ne znam što ste se svi uhvatili mlaznih motora, pa da li ste vidjeli kako F1 bolidi polete i bez krila kad im otpadne spojler za downforce![]()
odgovor je u protoku zraka
@radule
Dobro si sve objasnio, a onda obrnio zaključak. Kotači služe samo da umanje trenje. Mlazni motor je tu zapravo od ključne uloge jer on nema nikakav konatakt sa trakom već samo sa zrakom. Malo promisli o ovomu što si napisao i rješenje ti je pred očima.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
@radule
IMA veze kakav je pogon, jer se elisom ili mlaznim motorom avion "odgurava" od zraka, a ne od podloge kao F1 ili auto ili covjek dok hoda
al se traka okreće obrnutim smjerom od smjera kretanja to jest potiska motora, što znači unatrag. da avion ne bi skliznuo s nje. piše u prvom postu.![]()
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
Ali avion nema pogon na kotace.
Kotaci neutraliziraju traku i ostaje potisak motora kojeg nista ne sprecava da koristi reakciju zraka i krene u odnosu na zrak
Nema nikakve veze kakav je pogon, je li to mlazni, elisa, preko kotača, da li netko možda vuče taj avion sa sajlom, svaki pokušaj ubrzanja u odnosu na okolinu poništava traka!
Pa naravno da se elisa "odguruje" o zrak, ali i taj potisak se poništava na traci preko kotača isto vrijedi za sve ostale pogone.
Realno takvu traku je nemoguće napraviti, ali kad bi se u nekim idealnim uvjetima napravila nema tog aviona koji bi se pomaknuo s nje.
Ali da recimo avion ima mlazne motore uprene u tu traku pod nekim kutom,
moguće ga bi stvorili silu da ga odbaci u zrak, ali to nema veze sa ovim o čemu mi pričamo.
Ja ne kuzim kaj se svi kacite na taj uzgon. Pricamo o avionu a ne jedrilici ili zmaju.
Po nekima ovdje ispada da ako jedan avion leti i vuce drugi avion za sobom i u jednim trenutku ga ispusti da ce ovaj bez motora nastaviti letjeti jer se je kretao brzinom prvog aviona koji ga je vukao pa je oko njegovih krila strujao zrak koji je stvorio uzgon. Zelim svim ugodan let tim drugim avionom.![]()
![]()
![]()
Drugo. Valjda je svima jasno da kad motor aviona radi on usisava zrak ispred sebe i izbacuje ga iza sebe. Daklem, zrak STRUJI kroz motor. Ako se je zrak koji je bio ispred sad nalazi iza onda imamo kretanje u odnosu zrak-motori i takodjer motori-zrak. Obzirom da su krila dio aviona onda postoji i kretanje u odnosu krila-zrak i zrak-krila. Sto nas dovodi do zakljucka da tu ipak ima i strujanja.
Sad mi je nešto palo na pamet i priznajem da možda griješim, kad bolje razmislim javiću se.
Pa dobro čovječe zar se tebi treba nactrati da bi shvatio
ako je u pitanju objašnjenje:
Znači da bez obzira na pogon koji pogoni avion u stalnosti ostati će statičan što znači da se ustvari uopče neče kretati po pitanju protoka zraka preko krila!!!!!
Moram da ludim jer ovo je kao kada je moj stari meni objašnjavao ko klinji da indijanci ustvari na filmu ne ubijaju te kauboje jer oni opet glume u drugome filmu!!!!! A nije kontao ustvari on da ja shvačam da je to ustvari samo fikcija - film u kojem glume glumci!
TAIIIIIIIIIIMislim da u ovome trenutku bacam ručnik jer nemam snage za nastavak.
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
već sam bio reko odustat od teme, al ovakvu forum ne pamti![]()
.
dijaboliče![]()
ja sam mailo u "nasa" institut i sad su mi odgovorili da ne more poletit ako ne para zrak krilima. čak su mi predložili da budem počasni član s najglupljim pitanjem. dobio sam i sličicu kao avatar.
a "nered" ko da ima šibice u rukama, pali li pali![]()
Zadnji uredio AutoXpert : 07-03-2007 u 22:54
Sljaka!
Kolko sam primjetio i putnički avioni na mlazni pogon sa 2 motora imaju treći motor u repu, uopće se ne vidi osim jedne rupe na kraju aviona. Istina, neznam odakle usisava zrak ali isto to ima i ovaj. Ako si ciljao na pogon na kotačima, sumnjam. Kotači su sklopivi, a takva mala i pokretna osovina bi teško mogla prenositi snagu potrebnu za ubrzanje tolikog aviona. (ovo je samo moja logika)
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
trup aviona+krila+strujanje zraka=letenje. ostalo je pripomoć.
btw, jel se može kako promijenit glas u anketi?
Sljaka!
Tebi ocito treba crtati neke elementarne stvari. Ne razumijes ocito.Vuki Pa dobro čovječe zar se tebi treba nactrati da bi shvatio
ako je u pitanju objašnjenje:
Znači da bez obzira na pogon koji pogoni avion u stalnosti ostati će statičan što znači da se ustvari uopče neče kretati po pitanju protoka zraka preko krila!!!!!
U tome i je trik, ta traka, zato su i stavili da razmislis.
Pa nebi valjda stavili tak bedasto pitanje da je tak kak ti mislis i jos neki.
Podloga nema veze s pogonom aviona, jer avion koristi reakciju zraka.
Drago mi je sto Radule shvaca
@Inovator Taj avion ima raketni pogon, ko space shutlle i zato mu ne trebaju usisi
A ovaj tekstKakve veze sad ima usisavanje zraka i strujanje?gdje ovaj usisava zrak i gdje tu vidiš to strujanje zraka?
istina jest da turbo mlazni pogon, kao i klasični propeler (također mlazni) rade na osnovi stvaranja razlike u tlakovima
pa ne može avion mahat krilima ko tica, pa da se odmah vine u zrak, a da ne pređe ni metra.
Sljaka!
Isusek, Isusek! A kaj bu Regica na ovo vse rekla.
Nastojim se držati podalje od ove teme jer me izluđuje!
Sad mi je palo na pamet-zašto F-16 uzlijeću uvijek prema pramcu nosača-to je u biti podloga koja se kreće suprotno od aviona (nešto slično kao ova traka samo dosta sporije). Bilo bi logično da avioni polijeću prema krmi nosača...
Ovo što više razmišljam, više cigareta pušim. Ljudi, ne radite mi to!![]()
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Bookmarks