Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Fizika je močna nauka
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A...B8%D0%B7%D0%B8
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
Avion će normalno poletjeti jer ga pokreću motori. ispod njega može biti šta god si zamislite, pa i traka koja i dvostruko brže se vrti od njegove brzine jer ona ne znači ništa.
Potisak motora ga gura naprijed, a traka "vraća" nazad onoliko koliko su ne idealni ležajevi na kotačima, odnosno zbog ono malo trenja = zanemarivo. Ne bi poletio samo onda kad bi se nešto stavilo ispred njega da se suprostavi motorima.
prekidam komentiranje ove teme pa da mi najgluplji tread napiše netko o tome da će stajati na mjestu s full pojačanim motorima
najbolje školjke su srednjoškoljke
http://pics.livejournal.com/blblblblx/pic/000r554e
Ma nema sanse da avion poleti, to je fizikalno nemoguce...
"...I kad nemas nista, imas oci za plakanje..."
ma nemoj, MANIAC, onda kak može auto vozit po cesti koja stoji, a zemlja se okreće u suprotnom smjeru, onda kak auto ne bi stigao u recimo Beč, a brod plovi morem i zašto ne bi rijekom koja teče a zemlja još stoji.i ništa je ne drži
za edit nijala :: dobar je strah kome ga je bog dao.![]()
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
ti se nazivaš autoexpertom?? koja je osnova pokretanja auta?? "okretni moment" zamajca u motoru. što se dešava s tim okretnim momentom? prenosi se na osovinu? kamo ide dalje sa osovine? na kotače. dakle, motor automobila pokreće kotače. kod aviona toga nema. avionu kotači služe samo da bi lakše mogao stati kod slijetanja i da se tvoje dupe ne nažulja previše prilikom doticaja sa zemljom.
opet idemo putem tvoje logike - kad bi kotači doista imali veze sa avionom i njegovim kretanjem, onda ni jedan avion ne bi morao slijetati na piste, nego bi mogao sletjeti na pokretnu traku koja se vrti u suprotnom smjeru i stao bi gotovo u trenutku.
jesi upoznat s pojmom "rulanje"? znaš li što znači?? koji bi bio prijevod te riječi na hrvatski? razmisli o tome.
opet usmjeravam na hidroplan - on uopće ne polijeće sa piste, a niti je harrier. kako onda on polijeće?
kako su za vrijeme hladnog rata (a i danas) polijetali američki špijunski, ai borbeni avioni sa leda (opet aludiram na tvoje autoexpertstvo), nakon tankanja?? razmislit i o tome (ako si već toliki autoexpert i shvaćaš da kotači aviona nemaju veze s njegovim pogonom).
još jedna stvar - uzmi običan list papira i stavi ga ispod donje usne pa počni puhati. što se desi?? drugi kraj papira se podigne, zar ne? vidiš, to se zove uzgon. a vjerujem da tijekom ovog malog eksperimenta nećeš trčati uokolo, tako da opet pada u vodu tvoja teorija da se avion mora kretati po čvstoj podlozi da bi se na njegovim krilima stvorio uzgon.
Pa di bi fizika dosla kad bi se prihvatila teorija da se uzgon dobiva trenjem kotacima) ja sam predlozio da pitate struku, a vi bas ocete vidjet ko ce izvalit vecu glupost.
dobar grah daleko se čuje
Ma jeste vi normalni, sta vise objasnjavate da ne moze uzletjeti bez pravog zaleta, a ne samo vrtnjom kotaca... Ako netko to ne moze shvatiti, onda stvarno... To ono kao ne bi bilo iskoristeno u zrakoplovstvu da je moguce...
ima par razloga, između ostalog riječ je po potpuno različitim avionima, jedan je lovac, lakši je pun K, maks brzina mu je min 3x veća itd.
a jasno, mora postići dovoljnu brzinu da bi dobio dovoljno velik tlak ispod krila. dužina piste na nosaču je tako konstruirana da mu je taman dovoljna, ali nije predugačka, opet.
nadalje, sajlu koristi za kočenje, odnosno slijetanje.
Lete na istom principu.
A kaj se tice duzine piste ajmo ovako. Avion krece sa 0km/h i za postizanje brzine uzlijetanja mu treba recimo 500m. Ako si ga ti u mogucnosti zadrzati prilikom kretanja tako da on ustvari krene katapultiran sa vec nekom brzinom, jesi li mu skratio put potreban za postizanje brzine uzlijetanja?
Inovator ima par razloga, između ostalog riječ je po potpuno različitim avionima, jedan je lovac, lakši je pun K, maks brzina mu je min 3x veća itd.
a jasno, mora postići dovoljnu brzinu da bi dobio dovoljno velik tlak ispod krila. dužina piste na nosaču je tako konstruirana da mu je taman dovoljna, ali nije predugačka, opet.
nadalje, sajlu koristi za kočenje, odnosno slijetanje.
Jooooj..
Kakve veze sad ima sto je vojni avion brzi!?
Traka prati brzinu aviona, tak da je svejedno.
Ocito ne razumijes to kako ce poletjeti, a poletit ce
KaKaV NeReD
Pa vec sam postao, citaj. Pitao sam par pilota, profesore iz zrakoplovne skole...itdPa di bi fizika dosla kad bi se prihvatila teorija da se uzgon dobiva trenjem kotacima ) ja sam predlozio da pitate struku, a vi bas ocete vidjet ko ce izvalit vecu glupost.
I odgovor je: NARAVNO DA CE POLETIT
Dajte argumentirajte ZASTO nece poletit ak vec tako mislite, nemojte bezveze pisat da nece (vi koji tako mislite)
Zadnji uredio maxtheboss : 07-03-2007 u 16:37
.kolege fizičari ili bilo tko sa prirodoslovnog faksa će vrlo lako shvatiti da avion neće uzletjeti
ovakve rasprave je zbilja teško voditi ako netko nema temeljno znanje fizike i matematike
vidim da "kolega sa prirodoslovnog fakulteta" nije prošao svoj ispit iz fizike/matematike, a niti ima osnovno znanje o dotičnim disciplinama. evo, da malo proanaliziramo...
avion se kreće samo u odnosu na sustav trake? a traka se kreće samo u odnosu na avion?? a što je sa promatračima sa strane? tko se kreće prema njihovom sustavu i kamo?? u biti, bitnije je pitanje - kako se kreće?? znaš li princip rada mlaznog motora? ako ne znaš, use google. a ako znaš, razmisli onda malo o tome.bit svega je strujanje zraka iznad i ispod krila, a kod pokretne trake toga nema, jer se avion kreće samo u odnosu na sustav trake, a na sustav koji mu je bitan za uzlijetanje ostaje nepomičan.
ili, još bolje, pojasni mi - kako se točno leti zrakoplovom? mislim, kako se upravlja njime? ok, on je poletio, stvorio je uzgon i po tvojoj teoriji bi trebao lebdjeti. ali, on ne lebdi nego LETI. znaš razliku između ta dva pojma?
nadalje, smatraš se nekim fizičarem? reci mi - na čemu se zasniva gotovo većina kretanja na površini zemlje?? na trenju između podloga, jel?
e pa ajmo onda razmislili... ti kada trčiš na pokretnoj traci (dužine metar do dva), po kojem se ti sistemu krećeš na prividno beskrajnoj putanji? uzrok je trenje, zar ne?? a pokaži mi točku u kojoj se odvija trenje između motora zrakoplova i zraka koji mu je potreban za uzlet??
biti će da ne znaš sve... jesi gledao "behind enemy lines"? scena sa ispucavanjem lopte za football...![]()
Vidis, vidis, znam da je bilo nesto s time, al nisam se mogao sjetiti... Evo nasao sam nesto o polijetanju i slijetanju na nosace...
A evo i za sve ostale kako avioni rade... >KLIK<
jao, što sam sve ovdje pročitao, a nisam ni dio vidio.
kolege fizičari ili bilo tko sa prirodoslovnog faksa će vrlo lako shvatiti da avion neće uzletjeti.
što se tiče ovih fora sa autom, okretanjem zemlje i slično; proučite malo teoriju relativnosti, samo definiciju, ne morate ići u mat dokaze, pa ćete vidjeti da se sve svodi na relevantan sustav. mi smo u sustavu Zemlje, no na njoj ima milijune odvojenih sustava u kojima vrijede vlastite zakonitosti.
ali neću previše pametovat, što se aviona tiče i te dileme, ajmo za skeptične prepostaviti suprotno; avion će uzletjeti ako se pista kreće, a zašto onda moderni aerodromi nisu konstruirani tako da imaju pokretne piste i time značajno smanjili dimenzije aerodroma, te tzv rulanje sveli na 10ak metara?
Rekao sam da se neću više javljati, pa sad radim iz svojega jezika lopatu
a šta misliš da se traka vrti u njegovom pravcu kretanja da bi poletio nakon 50-100 metara, odnosno da bi mu traka bila katapult? Pa s čime je ona to fixno vezana za avion da ga može izbaciti?
i za polijetanje prijatelju. spomenuo si katapult, zar nije to naparava koja nešto drži napeto, pa naglo pusti?
A s čime to traka proizvodi orkanski vjetar, da ga tako nazovem, koji se suprostavlja avionu kad ona djeluje samo preko kotača, koji su zapravo u leru?
najbolje školjke su srednjoškoljke
http://pics.livejournal.com/blblblblx/pic/000r554e
Stvar je u tome da avion neće prije uzletjeti na pokretnoj pisti. Razlika između pokretne i betonske piste je jedino u brzini okretanja kotača (kao što sam već rekao)
Brzina aviona u odnosu na zrak i brzina okretanja piste se na kotačima zbrajaju jer su istog vektorskog smjera. Zaključak je da se kotači na pokretnoj pisti okreću dvostruko većom brzinom nego što bi se okretali na betonskoj pisti.
Čak i kad bi se konstruirala pista djelomično pokretna, djelomično betonska, ne bi bilo nikakve razlike u polijetanju aviona, samo bi se mjenjala brzina okretanja kotača.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
ako krene katapultiran, početna brzina u trenutku t=0s i dalje biva 0 m/s.
joj, ajde mi onda reci što održava jedrilice u zraku??
ovakve rasprave je zbilja teško voditi ako netko nema temeljno znanje fizike i matematike
uzgon stvoren brzinom aviona sa motorom. Jer da ju gurnes sa nekog imaginarnog aerodroma u nebesima ne bi poletjela. Prvo bi pocela padati, a time i razvijati brzinu a onda je pitanje same konstrukcije da li ju je moguce u toj situaciji poravnati i izkontrolirati a da se ne slomi sva. Ali opet nemas nista dok ne dosegne potrebnu brzinu.
A mlaznjak na traci svakako postize brzinu.
ne bi jer bi joj brzina u odnosu na okolinu bila 0, osim ako bi se taj aerodrom kretao, primjer su bili pokusi 50ih godina kad su sa aviona koji se već kretao konačnom brzinom puštali mlaznjake....tad je i taj mlaznjak imao tu istu konačnu brzinu u odnosu na okolinu, a brzinu 0 u odnosu na avion nosač.
na traci ista stvar.
i to je to, ne da mi se više![]()
Bookmarks