ne,jer inaće ne bi ni pitao...
O ovoj temi se raspravlja na par foruma, ja je donosim s hraweba.
Avion na pokretnoj traci
Stara zagonetka koja uvijek rezultira zanimljivom raspravom koja neke i poduči koječemu.
Dakle:
avion stoji na pisti koja se može micati poput pokretne trake. Avion se kreće u jednom smjeru dok se pokretna traka ispod njega kreće u suprotnom. Traka ima kontrolni sustav koji trenutno prati brzinu aviona i podešava brzinu pomične trake tako da uvijek bude jednaka brzini aviona (ali u suprotnom smjeru).
Hoće li avion poletjeti ili ne?
Molim vas da dobro razmislite, i onda glasate u anketi. Stavit ću da se vidi tko je za što glasao, jer vjerujem da će biti zanimljivo.
ne,jer inaće ne bi ni pitao...
neće poletjet jer mu treba čisti zalet zbog uzgona tj. da mu se stvori tlak ispod krila , a ako stoji na mjestu ne stvara mu se nikakav tlak ..
uostalom da se može to bi već radili na nosaćima avionima.
Zadnji uredio Vatrogasac : 26-02-2007 u 17:13 Razlog: dodatak
www.vss.hr http://www.fkit.hr/ www.mdc.hr/tehnicki/
moja tehnikalija: toshiba satelite pro a300-21a, motorola V8 , DSLR Pentak K100d Super.. itd...
mislim da neće, treba uhvatiti zalet..
Pa da promisliš, vidio bi par opcija koje eliminiraju jedna drugu.. A stavio sam poll jer je zanimljiva rasprava na ostalim forumima.
P.S: znaš onu "The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he did not exist".. Razmisli dobro![]()
znaći može,a na name je da smislimo kak...
I don´t affirm nor deny.. Umjesto te dedukcije ubaci indukciju.. Sintetiziraj..
Razmišljajte..
BTW 2 fajrfajter: hm.. dao bih svoju verziju odgovora, ali i ona je dvosjekli mač..
Možda može, možda nemože...
Ticky one...
Zasad glas neću dat...
Koliko mi je poznato, avion treba ubrzati do neke brzine i onda tek može poletjeti... E sad, ako on i ubrza do te brzne, traka ide u suprotnom smijeru...
Ako malo bolje razmislim to je situacija ko kad u teretani trčiš po onoj traci, ti trčiš u jednu stranu, a traka se okreće u drugu...
Mislim da će avion uzletiti...
EDIT: mislim da sam ovo vidio na nekom drugom forumu (čini mi se forum.hr) i tamo je ako se ne varam bilo "gusto" oko da ili ne
...HTC Desire->Sensation->One (M7)->Note 3->LG G2-> S6 SM-G920F
nema veze okretanje kotača sa uzletom... treba mu zalet!
dakle neće poletiti na taj način
Seriously?
a jeli možeš bar odrediti vrijeme kad ćeš nam reći, nestrpljivi smo![]()
ma nemože poletit daj... na traci se vrte kotači od traku... kakve veze ima avion s kotačima i njegovom vrtnjom...
bitan je zalet...
Seriously?
Reći ću samo da je na tom forumu rasprava donijela 28 stranica.
(..između FERovaca, fizičara i ostalih smrtnika)
Poletjeti ce, 100%. Da pojasnim, podloga nije vazna, vazan je samo zrak koji prolazi, jer kotaci nemaju nikakve veze sa brzinom nego sluze samo za slijetanje.
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
avionu treba uzgon , nema mi logike da će poletjet ...
moja tehnikalija: toshiba satelite pro a300-21a, motorola V8 , DSLR Pentak K100d Super.. itd...
Hmmmmmmm.................mislimmmmmmmmmm da će poletjeti, ali isto kao i na običnoj pisti. Motori ga pogone naprijed kako god okreneš. i od njih dobiva uzgon, samo što će se njegovi kotači okretati duplo brže nego na nepomičnoj pisti. Mislim da je varka u tome što se spominje tekuća traka kao pista, koja po mom mišljenju ne bi trebala utjecati na avion kao zasebni sustav.
Znači neće poletjeti u mjestu, nego će poletjeti normalno.
Zadnji uredio Drug Mile : 26-02-2007 u 17:43
ja sam rekla da, moj mali mozak tak misli. i kaj je na kraju rijesenje?![]()
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
Odgovorila sam ne, jer kakve veze ima sta se kotaci okrecu na mjestu ako avion stoji na mjestu, nece moc poletit...i sad si mislim, kaj kad trcis na pokretnoj traci i pokusas skocit, oce li ti bit lakse nego kad skocis s mjesta? Brijem da daa onda opet...to nemora znacit da je s avionom tako, jer tu ipak dobivas zamah nogom, a avionu nista ne znaci ubrzavanje kotaca...Joj ne znam, mislim da ce eksplodirat prije nego uzletit...
![]()
Since youre gone there is an empty space, since youre gone the world is not the same...
To kad trčiš u mjestu imaš samo svoje noge kao pogon, dok kao analogija nogama, kotači kod aviona nisu pogon. Pogon (potisni) mu je neovisan o podlozi na kojoj se nalazi i nije uzrokovan trenjem kao kod hodanja ili vožnje autom.
U američkim filmovima uvijek eksplodira
Ali kako govorimo o realnosti, mislim da čak i uzleti, jer se slažem većinom sa Miletovim objašnjenjem.
Tko se ljuti, uvalim mu kruti...
potisni pogon ga tjera naprijed samo u odnosu na fiksne točke (što traka nije), a u zrak ga diže uzgon stvoren interakcijom krila i zraka. kako te interakcije u ovom slučaju nema, ne bi poletio
nemam pojma i necu se zamarat time. neka mythbustersi il netko proba to u praksi napravit pa da vidimo.
al mislim da avion nece poletjet jer stoji na mjestu, dakle ne krece se, samo podloga ispod njega se krece.
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
Bookmarks