...za usporedbe modela potrebni su konstruktivni i opširni odgovori...
...odgovore tipa "ovaj je bolji od toga zbog ekrana" i sl. ću brisati bez upozorenja...
Ajd mi recite dali je bolji od desire-a I zašto je ili nije? Eto, kratko I jasno,i naravno ne uzimajući cijenu u obzir![]()
...za usporedbe modela potrebni su konstruktivni i opširni odgovori...
...odgovore tipa "ovaj je bolji od toga zbog ekrana" i sl. ću brisati bez upozorenja...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
ako odlučiš kupiti iphone
dobiješ hardverski bolji mob..
dakle dobiješ bolji ekran(bolja rezolucija, retina), bolji procesor(cortex je ipak bolji od snapdragona) i po reviewima bi rekao dosta bolju kameru (bolje fotke daje i bolji HD video)
a ako se odlučiš ne kupiti ga
sa desireom dobiješ puno, puno fleksibilniji OS, sa puno više prilagodbe, tvikanja i svega ostalog (to mislim bez rootanja il takvih stvarčica...)
ne tako lošiji hardver od iphonea
dakle mobiteli su tu negdje...ostaje na tebi da vidiš dal ti se više sviđa iOS (nadam se da ne), ili android (
)
Momci samo da se opet malo ukljucim.
Sto se tice vjecnih dilema oko iPhonea i ostalih, postoje fanovi, postoje hejteri i postoje oni izmedju.
Osobno nikad nisam, pa niti necu popusti Steve Jobs sales speecheve i monologe koje radi na svojim predstavljanjima. Niti sam se ikada po noci budio kako bi ga gledao i dizao u nebesa kao velikog tehnoloskog maga. To ne radim ni sa ostalima, pa necu ni sa Jobsom.
Jednom sam samo pratio predstavljanje iPada radi clanka u VIDI-ju i pozalio, toliko pompoznosti i svega radi obicnog uredjaja koji nema ni USB-utore, bilo mi je presmjesno, no eto, svatko voli i kupuje sto zeli.
Ajmo sad analiticarski gledati na stvari, prosle godine marketshare:
Symbian 47%
RIM 20%
iPhone OS 14%
Windows Mobile 9%
Linux 5%
Android 4%
Android je trenutno u velikom porastu, no i Symbian, pa su pitanja tko ce koga stici, Android iPhone, ili iPhone Symbian.
Pricali mi ili ne, Symbian je vodeci, a uz high end modele te CBD tehnologiju ekrana na modelima E7 i N8, oni hvataju korak sa trenutnim trendovima. Zeljeli mi to ili ne, Symbian je i dalje vodeci OS.
Apple je relativno mlad na mobilnom trzistu, a usao je pompozno i bahato, iako su neki poput HTC-a bili pioniri ovog trzista i vrlo dobro znaju kako napraviti dobar smartphone:
1997. godine gdje je bio Apple? Stoga snimali su situaciju i izdali jedan model mobilnog uredjaja.
Osobno nikada nisam volio nazivat iPhone smartphone uredjajem, jer je smartphone naziv potekao od pravih business mobilnih uredjaja koji su bili high end u poslovnom svijetu od BB 8xxx serije do Nokija Communicator linija te HTC Tytn/Wizard modela.
Prvi iPhone nije bio niti multimedijalni, jer je u to vrijeme obican Sony Ericsson K850 imao bolju kameru,a da ne kazem izvrsne Nokije N serije sa Carl Zeiss optikom. No marketing i prodaja gurua Jobsa je ucinila svoje.
Iako sam imao iPhone4 i dalje me je ostavio ravnodusnim, dobar je, radi relativno dobro, lezi u ruci dobro (iako sam iskusio signal issue), no gdje je evolucija? i dalje nema virtualnih ekrana, korisnih widgeta koje mogu vidjeti na Androidu itd..
Za mene iPhone4 zasigurno nije, za nekoga ce biti.
Ako pricamo o high end modelima trenutno danas, onda pricajmo i o N8 modelu sa 12 mpx kamerom, HD snimanjem, HDMI izlazom i slicnim featurima koji oznacavaju smjer kretanja razvoja mobilne industrije. Pricajmo i o nadolazecim HTC modelima,posebice Evo7 te Desire HD.
Ajmo zavrsit pricu?iPhone4 vs ostali? ja glasam ostali, jer ih ima vise, jer su inventivniji, dolaze u raznim oblicima, bojama, cijenama i OS-ovima. Stoga iPhone tu nema neke velike sanse, bit ce i dalje super stvar u djepu zene i trendsetera.
Neki ce ga voljet, neki ce ga kupovat, neki ce ga mrzit![]()
Tvoje mišljenje, ali to nije definicija dummy telefona.
Nema ni na Desireu puno za prčkat, barem koliko sam ja gledao.
Na Androidu su mi fora switchevi za 3G, WiFi, etc.. Twitter i FB statusi, ostalo tak tak.
Po meni je zasićenje ako platforma ima malo aplikacija, pa ih brzo isprobaš i gotovo. Tu je iOS u prednosti debelo nad Androidom.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
Hahah, kako ga neki mrze, tako gha neki i vole.
Ja obožavam gledati njegove KeyNote-ove, kad je ekipa u deliriju radi novog modela nečega.
Ali kupovati ili ne kupovati neku stvar zato što Stevo priča bajke je IMHO glupost. Pa naravno da će pričati bajke, sigurno neće pljuvati vlastiti proizvod, ono marketing 1on1.
Za flash me zaboli iskreno, i bolje da ga nema, barem sve brzo i fludino radi i ne ruši se. Meni osobno to nije nedostatak.
Ajd za widgete se slažem, to je dobra stvar Androida, MT me ne živcira i svoj posao radi kako je rečeno.
Najbolji su oni koji kažu da je iPhone dummy, nema aplikacija, bla, bla...uglavnom, iPhone ima preko 300.000 aplikacija čime definitivno prednjači i čisto sumnjam da će mu se netko u tome približiti, barem ne još neko skorije vrijeme...
I da, što se tiče smartphone-ova, imao sam HTC Desire i mobitel mi je bio katastrofa. Prvo, bio je prilično bugovit. Drugo, hrpa widgeta, bespotrebnih postavki i sl. iPhone ima apsolutno sve i još je k tome ultra jednostavan za korištenje.
Bom Chicka WahWah
buduci da si tako ljepo popljuvo desire a nista nisi obrazlozio evo ti par podpitanja
1. ja neznam di si ti procito da je neko reko da iphone nema aplikacija.. ili si ti lud ili taj ko je to reko :/ (link pls da vidim tog bisera)
2.prilicno je bugovit??? wtf ja se sa tim bugovima nisam sureo a koristim ga vec 2 mj.
na kakve si ti bugove naletio?? xD
3.hrpa bespotrebnih widgeta? sa mobom dobis mozda 30 widgeta, koji od njih su nepotrebni??? NIJEDAN !
(nemozes rec da je nesto nepotrebno.. ovisi kako za koga.. al ja i dalje tvrdim da su svi ovi widgeti SVIMA korisni) 5:30 popis widgeta http://www.youtube.com/watch?v=XX8xwqzyE8c
4.bespotrebne postavke?????????? sad mi se vec stvarno cini da ti pricas o nekom drugom mobu :/
al eto ak ti tak kazes...
da ne kazes da se ne sjecas koje s to bespotrebne postavke evo ti video da te prisjeti
http://www.youtube.com/watch?v=0x3Ekwfv2qg
5." iPhone ima apsolutno sve i još je k tome ultra jednostavan za korištenje. "
aha frende a da bi se sluzio desireom trebas diplomirat na pmf-u?, jel ima nesto kaj je jednostavnije koristit na iphone-u 4 neg na desireu??
Zadnji uredio marin9 : 19-10-2010 u 02:25
El Nino je napisao da je jednostavan za koristenje, sto znaci o prilike dummy phone.
Imao sam ja 2 mjeseca 3gs, ali nije mi to to, s desire sam puno zadovoljniji. Imam puno vise kontrole i opcija.
Iphone je jednostavno popularan. Svako drugo dite ga ima. Mama kupi mi iphone.
A evo jedan link. Vidi se tko ga vecinom koristi i zasto sluzi.
Motorola v50->v51->v300->e398->mpx220(treba popravak) and v3i->Samsung SGH-D600->Sony Ericsson K800i->C510i->HTC Desire->One X
apple ili volis ili ne volis...tako je i s iphonom,ipadom,macom...ili ga koristis ili ne...
nema izmedu!
svaka daljnja rasprava je skoro po smijesna...onaj ko ga voli ce ga hvaliti na sva usta i bit ce subjektivan...isto kao i oni koji ga ne vole, pa ce ga kritizirati i isto biti subjektivni...
ovaj ima ovo, ovaj ima ono...frend mi ima htc hd2 i meni mob nije nesto...osobno mi je dragoda nisam dala 4000kn za njega...njemu je taj mobitel savrsen...
zato iimamo neki izbor da svatko izabere ono sto mu pase i sto mu se svida...
ja svoj iphone ne bih nikada dala, volim ga i ne zelim ga mijnjati (jedino za 4orku)...realno, neke stvari mu fale, ali sve to sto mu "fali" meni nije niti jednom zatrebalo, da bih rekla "joj kvragu,nema to"...
nekome podrska za dokumente,BT,flash i slicno trebaju i to im je prevelika mana, ali onda ga nece kupiti nego ce izabrati neki drugi uredaj...meni osobno to ne treba, ono sto mi treba iphone odraduje savrseno i zbog toga ga ne mislim mijenjat...
Toše hajde da napravimo zvjezdano nebo...budi najsjajnija zvijezda na njemu a ja ću biti tvoj odsjaj u jezeru suza!
R.I.P.-16.10.2007.
Tutlek, potpisujem svaku rijec. Ova rasprava moze ici do 1000 stranica, ali ni onda se nece znati "Pobjednik"isto kao i vjecito Volkswagen vs Opel
iPhone 5s 16 GB
1.) Nisam rekao da je navedeno da iPhone nema aplikacija, nego mob s takvim brojem aplikacija nemre biti dummy.
2.) Što se tiče bugova - prvo mail - stavim u postavkama da mi sinhronizira mailove od zadnjih mjesec dana, on mi sinhronizira kompletnu povijest i tako svaki put ispočetka - katastrofa! Drugo, šaljme mail in se ne pošalje nego ostane u Izlaznoj pošti. I da ne nabrajam dalje...
3.) Što se tiče Widgeta, jednostavno mislim da nema potrebe na zaslonu imati tisuću stvari (Facebook, kalendar, sat, mp3, prognoza, ovo i ono) jer se time gubi preglednost zaslona. Meni je dovoljno na zaslonu imati sat i obavijest o porukama/pozivima. Jer do svih ostalih stvari dođem ultra jednostavno i preko menija. OK, tu i tamo postoji koristan widget, ali imati pet različitih zaslona/widgeta i na svakom po 6-7 stvari, to mi je zbunjujuće i neupotrebljivo.
4.) Bespotrebne postavke - nadovezujem se na widgete
5.) Sve je jednostavnije koristiti na iPhoneu nego na Desiru. Koristio sam Desire i zamijenio ga za iPhone. I moram reći da mi je Desire bio prilično kompliciran (za razliku od X10 koja ima pristojno sređene widgete), dok je u iPhone sve u jednom meniju.
Moje mišljenje je subjektivno pa nebi htio da se netko uvrijedi, ali Desire mi je bio katastrofa...
Bom Chicka WahWah
ja iphone volim zbog igranja igrica, slušanje glazbe, gledanje youtube-a i surfanja netom![]()
Dinamo rules!!!
beetleman-trebamo gledat di idu high end mobovi,n8 das kao primjer??12mpx,hd snimanje,hdmi itd navedes kao primjer??![]()
a os je gore i dalje stari kao yugo i neusporediv sa ios,andoridom...i dalje nista od ove njoke,kupit ce je samo oni,koji imaju nokije od 3310...
nemaju smisla ove usporedbe i kada ce te pobogu to vise shvatiti,svakome nesta drugo pase i fala bogu da je tako,svi sretni zadovoljni...
Epic!
1.) Onda nemoj pricat da iPhone nema appova -.-
2.) Sorry, ja taj bug nemam na svom Desireu (custom ROM)
3.) Nema potrebe? Vidi se da si "zatupljen" sa iPhonovim OSom. Da si prvo dobio neki Android mob u ruke vjerojatno bi drugacije mislio...
4.) Pa navedi bespotrebne postavke! Widgeti zasigurno nisu bespotrebni...
5.) Neznam o cem ti pricas, ali X10 ima 1.6 Android koji je prastar, a kaj ti je jednostavnije na iPhoneu, pisat SMS?
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
Slazem se s svima, svako koristi kaj mislim da je njemu najbolje. I naravno svaki svog konja hvali kak bi se reklo.
Ja kosritim 3110 klasik i nei ga mjenjal za nista. A vi se svadite koji je mobitel bolji od tih dva svi su oni dobri. Samo neznam koji bedak bi dal 3000 do 4000 ili cak vise kuna za mobitel koji moze zvati i slati poruke kak i bilo koji drugi mobitel. To mi nejde u glavu
Zadnjih par mjeseci sam nažalost promijenio dosta mobitela. Skrasio sam se na kraju na E63 zato jer je bila jeftina, a ionako mi je mobitel trebao samo za mailove (barem sam tako mislio). Prije nje sam imao HTC Legenda, a prije Legenda Motorolu Milestone. Prelazak sa Androida natrag na Symbian je bio uber bolan.
Frend je kupio iPhone 4 čim je stigao u UK tako da sam se dosta dobro upoznao sa mobitelom. Nakon korištenja njegovog iPhonea i svog Legenda/Milestonea došao sam do sljedećih zaključaka
Prednosti Androida u odnosu na iOS:
Veća sloboda. Mogućnost spajanja mobitela u Mass Storage Modeu, nema potrebe za debilnim iTunes-om.
Operacijski sustav izgleda modernije. Widgeti, customizable home screens - sve to izgleda jako dobro te su ujedno jako korisni. iOS izgleda zastarjelo u odnosu na Android
Bolji multitasking
Veći odabir. kod iOSa na odabir imaš praktički 3GS i 4, dok na Androidu imaš priliku odabrati onaj koji ti se najviše sviđa
Swype - ako niste probali pisat do sada koristeći swype, probajte
Notifikacije
Prednosti iOSa u odnosu na Android:
Veći odabir aplikacija te veća kvaliteta aplikacija koje su na obje platforme
Stabilniji OS. Android mi se znao zblesirat ponekad (nedovoljno često da bi bio važan drawback), iOS je ostavio dojam kao stabilniji OS.
Bolji touchscreen, odnosno odziv na dodir. Mislim da su trenutno dosta blizu, ali po meni je iPhone i dalje u prednosti. WP7 s druge strane opasno ugrožava iPhoneov tron kada je u pitanju touch.
Meni je osobno Android bolji. Jedan od velikih nedostataka iOSa je inzistiranje na korištenju iTunesa za spajanje na PC. Iako postoje rješenja koja ovo zaobilaze njih je većinom potrebno platiti. Uz to, widgeti su odlična stvar te mi je čudno što se Apple još nije počeo njima baviti. Po pitanju stabilnosti mislim da Android još nije na razini iOSa, ali po meni to nije tako strašna cijena za platiti.
Ono što me smeta kod recenzenata koji testiraju android uređaje je što više manje svi pričaju kako je OS geeky, kako nije idiot-proof kao iOS. Moj prvi Android je bio Milestone i pohvato sam sve iste sekunde. Jednostavno ne razumijem što je tu geeky i što je kod Androida teško za pohvatat. Što je najgore, ti ljudi svaki dan prčkaju po mobitelima, čovjek bi mislio da će barem njima sve to biti jasno, da će oni prvi sve to pohvatati. Da, iOS je jednostavan, prejednostavan, ne razumijem kako to samo po sebi nije nedostatak.
Pitanje:
-Kaj je tada vec postojao unlock kada je dosao u UK?
PS: Nebi se slozio sa ovim bolji multitasking. Meni su u principu isti i na Androidu i na iOSu samo kaj na iOSu moras pritisnut 2 puta home screen button da dobis taj meni, a na Androidu moras dugo drzat home button..
Swype je los kada koristis "sleng".
I ovo kaj si reko, da je Android geeky, pa to mislim da i je malo.
Jel recimo za Android moras znat hrpu stvari, kaj je ovo ono, dok na iOSu moras znat samo sta je JB, sta je Cydia i znat tipkat po ekranu. Ostalo je nebitno...
Pa što moraš znat? Ako ga nejdeš rootat moraš bit braindead da bi se osjećao izgubljeno koristeći Android.
Kaj se tiče iTunesa, meni su predobri, ponajviše zbog organiziranja glazbene knjižnice. Puno bolje napravljeno nego onaj drag'n'drop. Istina, fali koji put mass storage mod, ali iTunesima dajem svaku pohvalu.
Bom Chicka WahWah
Može pomoć oko trileme?
Dakle, nakon dugogodišnjeg korištenja iPhonea (2G i 3GS) odlučio sam se možda preći na nešto novo tako da trebam savjet. Iako sam svim iPhoneima koje sam imao vadio mast, došao sam do zaključka da sam i sa jailbreakanim iPhoneom svejedno dosta limitiran što se tiče čeprkanja po OS-u pa sam razmišljao da li uzeti iPhone 4, Nokiju N900 ili neki od novih Windows 7 powered mobitela kada se pojave kod nas (pikiram na HTC HD7 ili HTC 7 Mozart).
E, sada da objasnim zašto N900... Iako ima rezistivni touch screen i star je godinu dana imam neki osjećaj da bih bio zadovoljan njome, što zbog mogućnosti manipuliranja po OS-u, a što zbog toga što me gotovo svaki review na netu uvjerio da ju trebam uzeti.
Ako može kakav savjet.
Ako ti se ne svida onda ta "limitiranost", onda rade nemoj gledat i4 jel je ista prica i na njemu.
Jedino mozda kaj ima malo drugaciji dizajn, pa ako si "vizualan" tip, svidit ce ti se.
Pa jel znas da N900 ima Maemo 5 OS? Dakle, hocu reci dali znas sto sve mozes sa tim OSom, koje su mu mane/prednosti i slicno??
Imao sam Windows Mobile 7 (HTC Trophy) na par sati koristenja i nije mi se svidio taj novi OS.
Nekak mi se dizajn ne svida a takoder niti mobiteli koji ga podrzavaju :/
Kaj se tiče iPhonea, znam sve, kao što rekoh, njih sam prešao uzduž i poprijeko, niša mi na njemu nije nepoznato i možda je želja za četvorkom stvar navike. Vizualan sam tip, ali mi dizajn ipak nije nešto što će me privući na iPhoneu. N900 mi se i sviđa zbog Maema, skoro pa i ne postoje limiti. Windows Phone 7 OS mi se još u vrijeme najave činio dobar, ali opet, relativno je svježe.
Mislim da ću riskirati i uzeti N900 pa kaj bude, bude...
Hvala!
Bookmarks