meni su ponudili 50 kn (sada je tarifa 150), ostalo jos negdje 12 mj. ugovora. Nisam pristao, a onda su rekli da moram vratiti uredaj (LG ku990 koji je odavno prodan) ili moram platiti ostatak 150 kn * 12 mj.
da li to smiju napraviti?
meni su ponudili 50 kn (sada je tarifa 150), ostalo jos negdje 12 mj. ugovora. Nisam pristao, a onda su rekli da moram vratiti uredaj (LG ku990 koji je odavno prodan) ili moram platiti ostatak 150 kn * 12 mj.
da li to smiju napraviti?
iPhone 5s 16 GB
U pravilu ne smiju, mobitel koji su ti prodali su prodali. To je gotova stvar. Ti trazis raskid ugovora temeljem povecanja cijena, tj prve minute. U zakonu lijepo pise:
"U slučaju izmjene općih uvjeta poslovanja i cjenovnih sustava iz stavka 1. ovoga članka, koji su za pretplatnika nepovoljniji u odnosu na ugovorene opće uvjete i cijene, pretplatnik ima pravo raskinuti pretplatnički odnos bez naknade, u roku iz stavka 7. ovoga članka."
To da traze mobitel nazad je zapravo smjesno. Znaci li to da bih ja mogao kupiti mobitel za kunu, potpisat ugovor na 2 godine i onda nakon godinu dana vratiti taj uredjaj i reci da mi skinu ugovornu obavezu? I onda nakon 2 dana potpisem novi ugovor i uzmem novi mob za sitne novce.
Ne vjerujem da bih ovako nesto mogao trazit od njih, tako da ne vjerujem da bi oni smjeli traziti tako nesto od tebe.
Da se radi o iznajmljivanju uredjaja, naravno da bi ga smjeli trazit natrag no koliko znam ovdje se radilo o klasicnoj prodaji uredjaja - odnosno musterija je KUPILA telefon, a ataj kupoprodajni ugovor nije direktno vezan za ugovor o pretplati. Stoga ja zaista ne vidim po kojoj osnovi ogu trazit uredjaj natrag. To mi vise lici na klasicno "zastrasivanje" i kompliciranje kako bi ljude odvratili od raskidanja ugovora. Ako prodje prodje.
Predlazem ljudima da se ne daju zastrasit, nek oegovore Tele2 da im ne mogu vratit telefon iz osobnih razloga koji se Tele2 ne ticu - telefon je legalno kupljen i uredno placen.
Ne znam uvjete koristenja napamet, ali rekao bih da jedino u slucaju da se unutar 7 dana (ili koliko vec propisuje zakon o zastiti potrosaca) mora vratit i telefon ako se vrati i ugovor o pretplati (pretpostavljam da ima neki nacin). No ovdje je jasno da je Tele2 uzrokovao raskinuce ugovora i zakon kaze da pretplatnik ne mora snosit posljedice za to a to iskljucuje i ikakve naknade u novcu ili naturi.
Bookmarks