Ja sam ih pitao preko Twittera. Odgovorili su mi "SIM TI istječe u prosincu ove godine".
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Eto jos jedan dokaz kako telekomunikacijske tvrtke kod nas rade budale od ljudi.Jedno je ukinuti tarifu a drugo je ukinuti broj i jos uzet sve novce sa racuna.S ovim treba ici u javnost pa neka ljudi vide sto se to radi.Ja bi poludio da mi neko samo tako ukine broj bez obrazlozenja!!!
Ne treba se zalijetati s izjavama. Nismo čuli sve detalje oko isključenja, odnosno jesu li isključeni korisnici doista zloupotrebljavali uslugu (npr. punjenje tomato na tuđi račun kartica).
Na koji način se zloupotrebljava usluga ako nazoveš broj!? Gdje piše koliko dugo razgovor smije trajati? Gdje piše da se uopće mora razgovarati? Gdje piše koliko često se smije nazvati isti broj? Jesu li korisnici sami izbjegavali plaćanje pa time zloupotrebljavali uslugu? Jesu li korisnici odgovorni ako je mreža premalog kapaciteta pa ne može podnijeti opterećenje? Ako mi je netko nešto poklonio, onda zašto ne mogu iskoristiti poklon onako kako sam to želim. Ako sam dobio npr. 1000 minuta besplatni razgovora zar nije zadiranje u moju privatnost uvjetovanje da ne smijem svih 1000 minuta iskoristiti zvanjem jednog te istog broja? Hoće li korisnici prije zvanja zvati SZK i pitati smiju li nazvati neki broj?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Usluga je namijenjena za uobičajeno korištenje. Bilo kakvo značajno odstupanje od uobičajenog korištenja može biti razlog za isključenje. Uobičajeno korištenje se može promatrati u odnosu na prosječnu potrošnju ostalih korisnika ili u odnosu na prosječnu potrošnju tog korisnika u prethodnom razdoblju. Primjerice, ako je korisnik u proteklih 5 godina trošio 100 min mjesečno, kako sad odjednom troši 10000 min? Je li doista bilo razloga za svim tim pozivima ili su korišteni samo zato "da ne propadnu". Kod korištenja bilo koje usluge (ne samo telekomunikacijske) je važno racionalno korištenje.
Zanimljivo. Znači prema tvojoj logici Tele2 korisnik jednostavno nema pravo iskoristiti uslugu koju je, u krajnjoj liniji, uredno platio? Znači li to isto tako da ukoliko je jedan korisnik imao prosječnu potrošnju 1000 minuta mjesečno kroz proteklih 5 godina, a neki drugi korisnik 100 minuta ovaj prvi ima pravo potrošiti cijeli paket za razliku od slabijeg potrošača koji to pravo nema i čiji će broj biti ukinut?
I po mom je mišljenju racionalno korištenje bilo koje usluge iskorištavanje onog za što si platio u potpunosti. Plaćanje više novca za usluge za koje znam da ne mogu u potpunosti iskoristiti je iracionalno.
Većina usluga (ne samo telekomunikacijskih), kako u svijetu tako i kod nas, pogotovo onih koje se reklamiraju kao "neograničene", imaju u uvjetima klauzulu koja podrazumijeva razumno korištenje (fair use policy). Jedini problem je ovdje što tele2 nije specificirao koji su to uvjeti u kojima će doći do isključenja (na to ih je upozorio i HAKOM).
Takvo što nije specificirano u uvjetima korištenja zimske opcije, kao što svojedobno nije bilo ni u uvjetima revolucije. 1000 minuta koliko je uključeno u ovaj paket više nije ništa toliko posebno, a kamo li da je blizu neograničenog. Osobno nisam čuo da je itko isključen zbog iskorištavanja svih minuta poziva u sličnim tarifama na Simpi i tomatu.
Zato i kažem, mi ne znamo pod kojim okolnostima je u konkretnom slučaju došlo do isključenja, i ne možemo donositi nikakav sud o krivici tele2.
Fair use policy je fer isto koliko je razumljivo bad file or command name.
Za moj pojam fer korištenje je ako uslugu koristim za ono što je namijenjena, znači za komunikaciju. Koju ću vrstu komunikacije koristiti može mi biti ograničeno jedino tehničkim ograničenjima. Hoću li ja pričati, pjevati, zviždati ili jednostavno držati komunikacijski kanal otvoren moja je osobna stvar.
Sve dok uslugu plaćam onako kako je to operator odredio, uključujući tu i popuste u obliku besplatnih minuta, ukidanje usluge zbog samovolje operatora i to zbog problema koje si je sam stvorio jednostavno je krajnje bezobrazno.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Imam četiri broja u različitim mrežama i do sada nikada nisam imao takvih problema. Tele 2 na bon imam sigurno pet godina i nikada nije bilo problema, uredno nadoplatim bon kada je vrijeme i sve šljaka normalno. T mobile mi je na pretplati i tu je sve ok. Na Vipovoj pretplati sam bio do prije dva mjeseca i onda sam je prebacio na tele 2 prepaid na smart tarifu i za sada je sve u redu. Četvrti broj mi je telefon u autu na Tomatu i tu je isto sve u redu. Ne vjerujem da bi neki operater samo tako isključio broj. Sigurno mora postojati neki razlog.
PREDATOR
To i ja cijelo vrijeme govorim. Ako je broj normalno korišten i nakon toga isključen, onda je svakako tele2 pogriješio i treba nešto poduzeti da se to u budućnosti ne ponovi. Ono što je zanimljivo u ovakvim slučajevima da isključeni korisnici nevoljko daju informacije o okolnostima pod kojim je došlo do isključenja, što svakako upućuje na mutne poslove.
u prosincu 2012. tomato isključivao kartice s aktiviranom tarifom na tuđi račun ako je s njih preučestalo pozivano kosovo.
kao ono:
tomato je zaradio na interkonekciji (punjenjem tomato kartice), a sada ne želi plaćati interkonekciju drugima.
zašto kosovo? valjda zato što su korisnici tomata, koji zovu tu zemlju, najmanje obrazovani i neće slati žalbe, pisati hakomu, udrugama potrošača. e da su to učinili korisnicima koji zovu zapadne zemlje vjerojatno bi se netko od državnih institucija pozabavio tomatom
mene je tele2 isključio u prosincu 2012., moje iskustvo:
do tada sam svakih 6 mj (lipanj 2012. - prosinac 2011. - lipanj 2011. ...) aktivirao broj slanjem novca s drugog broja (nula kuna troška za mene). u vrijeme aktivnosti broja novac bih trošio na parking. tako sam planirao i u prosincu 2012.
čim je izašla zimska opcija ukucao sam bon od 50 kn i aktivirao opciju. akumulirane kune sam trošio na plaćanje parkinga i u nekoliko navrata sam obavio par telefonskih razgovora. uz to, par večeri pustio tele2 da se "raspriča" s tomatom. mislim da sam napravio nekoliko stotina minuta "razgovora" s tomatom prije nego što je tele2 kartica deaktivirana.
žalio se. čekam odgovor od tele2 već 5 tjedana.
p.s
kune na tele2 računu, koje su mi sada oduzeli, dobio prije 5 godina u promociji dovedi novog korisnika.
ja doveo sam sebe (i to nekoliko puta) i dobio više od tisuću kuna na tele2 računima koje sam trošio na plaćanje parkinga
Zadnji uredio ispravljach : 30-01-2013 u 13:57
Tele2 je lopovska firma koja nastoji izvuci novac od korisnika metodom APP (ako prode, prode). Toliko sam negativnih iskustava cuo vezano za njih da mi ne bi palo na pamet niti jedan broj drzati u njihovoj mrezi.
Koliko sam samo prigovora pisao nekim clanovima obitelji za potrosene iznose koji nikako nisu mogli biti potroseni. Uvecavaju racune, naplacuju fantomske megabajtw u roamingu itd..
Tako da me ovo njihovo iskljucivanje brojeva zbog pozivanja tomato brojeva nimalo ne cudi.
Mephisto ja ne mogu vjerovat šta ti pišeš. Ako čovjek ima 1000 besplatnih minuta, pa on ih ima pravo potrošiti kako god hoće!!! Propust Tele 2 je što su oni stavili takvu tarifu na kojoj mogu biti u gubitku! To znači da nisu previše inteligentni! Ja imam tele 2 i više manje sam zadovoljan, ali ovo šta rade to je ciganija. Meni su se zamjerili jedino sad kad daju kao korisnicima koji su duže od godinu dana u tele 2, popust na novi uređaj do 300kn. Jedino kaj su u međuvremenu digli cijene uređajima 200kn, što znači da ne daju nikakav popust. I nisam kupio ništa! Imam smeće od samsunga koje ću imat i dalje. A da su mi dali samo 100kn realnog popusta, danas bi ja imao novi uređaj na kojem bi i oni zaradili. Ovakvom politikom neće dugo jer ima dosta mreža u Hr.
Nije točno. Tih 1000 min mu je dodijeljeno uz neke uvjete. Obrati pažnju na točku 12:
12. U slučaju sumnje na neovlašteno korištenje ili zlouporabu Tele2 usluga te u slučaju da Korisnik prema ocjeni Tele2 ostvaruje povećani odlazni promet prema brojevima drugih operatora koji omogućavaju primatelju prometa dobivanje bonusa temeljem dolaznog prometa, Tele2 zadržava pravo po svom izboru Korisniku ograničiti korištenje Tele2 usluga ili privremeno ili trajno isključiti dodijeljenu mu SIM karticu.
Nitko ga nije puškom tjerao da uzme tu tarifu. Ako mu uvjeti ne odgovaraju, mogao je jednostavno ne aktivirati tu tarifu.
Čitam vaše komentare i nisam odolio da se ne javim.
U prosincu je točka 12 ovako glasila:
12. Korisnik potvrđuje da je pročitao Savjete za zaštitu od zlouporaba objavljene na web stranicama Tele2.
U siječnju je točka 12 ovako glasila:
12. U slučaju sumnje na neovlašteno korištenje ili zlouporabu Tele2 usluga te u slučaju da Korisnik prema ocjeni Tele2 ostvaruje povećani odlazni promet prema brojevima drugih operatora koji omogućavaju primatelju prometa dobivanje bonusa temeljem dolaznog prometa, Tele2 zadržava pravo po svom izboru Korisniku ograničiti korištenje Tele2 usluga ili privremeno ili trajno isključiti dodijeljenu mu SIM karticu.
Tele2 promijenio je uvjete korištenja, koje sam na vrijeme spremio pretpostavljajući da će se to dogoditi, ali nije izvijestio korisnike. To je prekršaj koji će biti prijavljen Hakomu.
Dalje, Tele2 uveo je "slobodno sudačko uvjerenje", procjenu po "babu i stričevima". Iako ne postoji način da Tele2 dozna na kojoj je tarifi korisnik Tomata. On može imati tarifu Na tuđi račun, ali i ne mora. Zar korisnici Tele2 trebaju telefonirati "kao po jajima"?
Zamislite da kupite vinjetu za autocestu i maksimalno ju odlučite koristiti na dionici A. No to ne odgovara HAC-u jer se ta dionica često oštećuje, stvaraju se veliki troškovi. I zbog toga vam ograniči korištenje usluge, oduzme vinjetu!? Nemoguće u stvarnomu svijetu!
A u našemu ste slučaju kupili uslugu koja stoji 35 kuna. Ne znam što je bilo menadžerima Tele2 da za bagatelu ponude 1000 minuta, budući da je 300 bilo puna šaka brade, ali kupac ima pravo iskoristiti kupljeno kako njemu najviše odgovara. Može potrošiti 50 minuta na pozivanje Tele2, a preostalih 950 minuta na punjenje Tomata jer ne želi da mu propadnu minute koje je kupio na tržištu.
Zašto bi Tele2 profitirao na činjenici što kupac u tekućemu obračunskomu razdoblju nije iskoristio 950 od 1000 minuta? Zašto ne bi profitirao kupac koji je tih 1000 minuta uredno platio? Zašto gledati interese velike tvrtke koja neprestano kemija, mijenja tarife, manipulira da se sve puši. Sve manje-više u okviru propisanih pravila igre. A kada ta pravila igre želi maksimalno iskoristiti obični građanin, opet u okviru pravila igre jer nije Cosa nostra ponudila tarifu Na tuđi račun, onda se izmišljaju umobolni uvjeti korištenja u kojima se prijeti sankcijama.
Tele2 je možda malo nezgodno odlučio da će isključivati korisnike. Možda je trebao jednostavno ograničiti pozive prema Vipu i tomatu i nakon toga ih naplaćivati, kao što ih je npr. HT u svojoj tarifi ograničio na 200 min.
Tele 2 je ispao jako glup i bezobrazan i to će ih koštati gubitka korisnika. Ali ako njima to ne smeta, bome ne smeta ni meni. Samo teško su došli do broja korisnika koji imaju sad, a lako će ih izgubit. Po tome što si ti stavio te stavke i te gluposti, oni meni mogu isključit broj kad hoće. To je ko da meni krepa mobitel, a u servisu mi kažu da garancija ne vrijedi jer sam ga previše koristio! Ma daj!
Upravo tako. Tele2 je donio procjenu kakvu je donio, i od toga će imati koristi ili štete. Za to su odgovorni oni sami i takvu odluku imaju potpuno pravo donijeti. Na korisniku je da sam odabere ponudu koja mu najbolje odgovara, ima 6 operatera na tržištu i ponuda je prilično raznolika.
Bookmarks