Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17
    Svježe registriran Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Oct 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

koji ultrazoom ili prosumer kupiti?

Pozdrav,

Znam da Vas mi amateri gnjavimo pitanjima od kojih Vam već puca glava, ali moram pitati jer ću se izluditi...
    Dakle, ja već danima tražim, čitam, učim po netu, po forumima o fotoaparatima
    Nedavno mi je riknuo moj idiot olympus i više sam sretna zbog toga nego tužna jer nisam bila zadovoljna s njim i sada imam priliku kupiti nešto bolje.
    U startu sam bila zapela za SLR i gledala nešto tipa pentax K-x... ali kada bolje razmislim, treba mi nešto jednostavnije, kompaktno ali opet ne totalni idijot...
    Koliko sam shvatila u tom rangu (cijena oko 3000 HRK) najbolji bi bili takozvani "prosumer" aparati
    Gledala sam recimo Sony DSC HX1 ili nikon P100... ali neznam kako se i za koji odlučiti, pa Vas tu molim za pomoć
    Najbitnije od svega mi je kvaliteta fotografije (čistoća, oštrina, boja - stare slike su mi često bile polumutne a boje bezveze)... neću slikavati ništa posebno, bilo bi ok da ima i video snimanje i dobro noćne fotografiranje (ovo zadnje i nije toliko važno)
    Dakle, nisu mi bitne puste opcije i zumovi...samo što kvalitetnija fotografija (naravno obzirom na mogućnosti obzirom da nije SLR)
    Nadam se da nisam puno upilala, hvala unaprijed na Vašim odgovorima

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2009
    Bodovi
    2.605
    Nivo
    11
    Bodovi: 2.605, Nivo: 11
    Ukupna aktivnost: 30,1%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako ti je najbitnija kvaliteta fotografije onda Canon S90/95 ili G11/12 ,a ako hoćeš ultrazoom -SX30

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nadam se da ste rijesili dvojbu izmedju SLR - a i prosumera/ultra zooma.

Ukoliko ste sigurni da je upravo ova druga skupina ona na koju ciljate, stvari su malo jednostavnije nego da ste odlucili kupnju obaviti u SLR klasi...ipak ne puno jednostavnije.

Bitna stavka jesto koliko je kompaktnost bitna...s obzirom da ste razmatrali i SLR aparate, mozda kompaktnost i nije prva karakteristika foto aparata koja vas zanima.

U slucaju da je kompaktnost prvi kriterij:

1. Canon G11/12
    2. Sony HX1
    3. Panasonic DMC TZ8/10

U slucaju da bi se odrekli kompaktnosti za kvalitetu optike i kvalitetu fotografije tada razmotrite sljedece modele:

1. Fuji HS10
    2. Panasoniz FZ40
    3.Canon SX20/30 IS

Proucite malo modele koji su u temi preporuceni pa kad malo suzite izbor mozemo i detaljnije.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Jul 2009
    Bodovi
    2.605
    Nivo
    11
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    nešto je ovdje pobrkano....
    još jednom -što se kompaktnosti tiče a posebno kvalitete fotografije br.1 -Canon S95,POTPUNO identična kvaliteta fotografije kao i na G11/12.
    Juče sam nosio snimke na izradu kod fotografa(S95) i bio je oduševljen kvalitetom,a da nije znao o kojem je aparatu riječ

7 days registered

Datum registracije
    Oct 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Prvo, zahvaljujem na odogovorima i savjetima. Uzela sam u obzir predložene aparate i sada pokušavam suziti izbor.
    Iako sam se na kraju ipak odlučila da mi slr ne paše prvenstveno zbog nekompaktnosti (iskreno lijena sam nositi veliki teški aparat i mjenjati objektive), ipak mi je kvaliteta fotografije bitnija. Dakle, uzela sam u obzir drugu listu :
    1. Fuji HS10
    2. Panasoniz FZ40
    3.Canon SX20/30 IS ili možda ovaj G11?
    Još ću malo gledati po netu i dodatno suziti izbor pa Vas zamoliti da mi sugerirate koji na kraju uzeti.
    Inače volim fotografiju, ali u srednjoj školi sam završila tečaj sa prastarim očevim fotoaparatom i od velike uživljenosti ostala jako razočarana vlastitim fotografijama kada smo ih na kraju tečaja razvili. Mogu slobodno reći da su bile najgore od cile ekipe I tu sam ja zaključila da moj nedostatake talenta nije vrijedan novaca ...Danas sa digitalcem je lakše jer možeš fotografirati unedogled... pa kako se kaže i ćorava kokoš ubode zrno

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Tosu Pregledaj post
    Prvo, zahvaljujem na odogovorima i savjetima. Uzela sam u obzir predložene aparate i sada pokušavam suziti izbor.
    Iako sam se na kraju ipak odlučila da mi slr ne paše prvenstveno zbog nekompaktnosti (iskreno lijena sam nositi veliki teški aparat i mjenjati objektive), ipak mi je kvaliteta fotografije bitnija. Dakle, uzela sam u obzir drugu listu :
    1. Fuji HS10
    2. Panasoniz FZ40
    3.Canon SX20/30 IS ili možda ovaj G11?
    Još ću malo gledati po netu i dodatno suziti izbor pa Vas zamoliti da mi sugerirate koji na kraju uzeti.
    Inače volim fotografiju, ali u srednjoj školi sam završila tečaj sa prastarim očevim fotoaparatom i od velike uživljenosti ostala jako razočarana vlastitim fotografijama kada smo ih na kraju tečaja razvili. Mogu slobodno reći da su bile najgore od cile ekipe I tu sam ja zaključila da moj nedostatake talenta nije vrijedan novaca ...Danas sa digitalcem je lakše jer možeš fotografirati unedogled... pa kako se kaže i ćorava kokoš ubode zrno
    Svi navedeni aparati dati ce kvalitetu koju trazite i kojom cete, siguran sam, biti zadovoljni.

Naravno da kvaliteta i krajnji rezultat ovisi i o fotografu, jer se najbolji rezultati dobivaju i kao rezultat dobroga poznavanja foto opreme koja se koristi, te koristenjem manualnih opcija, izvlacenjem maksimuma iz iste.

Auto opcije su zadovoljavajuce i pod odredjenim uvjetima mogu dati vrlo kvalitetne rezultate, ali ne mogu parirati analitickom pristupu i manualnome postavljanju uvjeta.

Savjetujem da pored pukih specifikacija pogledate i sample fotografije sa navedenim modelima koji su usli u uzi izbor.

Njih nije tesko naci na web - u, a omoguciti ce dobar uvid u ono sto mozete ocekivati.

Kada se odlucite za ono sto vam se cini najprihvatljivijim...slobodno napisite ovdje, pa cemo onda u detalje.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

7 days registered

Datum registracije
    Oct 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo mene opet... Moram priznati da mi se lagano manta od buljenja u puste "sample" fotografije ( nije bilo baš puno posla danas pa sam uglavnom provela dan istražujući...)
    Mislim da sam suzila izbor na dva fotoaparata:
    1. canon sx20 IS( 30 treba čekati...a meni to ne ide baš...)
    2. panasonic FZ45 ( to je model na našem tržištu koliko sam shvatila)

Za ta dva sam se odlučila iz par razloga. Canon mnogi hvale kao naj brand među fotoaparatima a i prijatelj mi ima idiota kojim je prezadovoljan...Fotografije koje sam uspila vidjeti mi se čine stvarno dobre.
    A dok su vlasnici fujija i canona bili dosta kritični naspram svojh "ljubimaca" po stranim forumima, novi vlasnici panasonica su ga nahvalili na sva usta .. To naravno može biti i zato jer su vlasnici prvih iskusniji pa i samim time kritičniji...ali dobro... nekako sam morala suziti izbor... Broj piksela mi nije bitan, ne namjeravam razvijati velike formate, a koliko čitam to može čak i smanjiti kvalitetu fotografije...
    Isto tako, u usporedbi istih fotografija canona, panasonica i fujija čini mi se da prva dva daju izraženije boje a time su mi fotografije bile nekako živahnije i time ljepše...
    Eto... neznam da li biste se složili sa mojim izborom ali eto
    Sada, što još uzeti u obzir? Koji detalji bi presudili po Vašem mišljenu?

Pozdrav

Datum registracije
    Jul 2009
    Bodovi
    2.605
    Nivo
    11
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Koliko sam ja čitao mišljenja korisnika Canona SX20,nisu bili baš zadovolji,dok za Panasonic FZ38 ima samo hvale,inače to je raniji model-možda ga još ima u prodji.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dosta je tesko na osnovu misljenja ili pausalnih procjena, cesto fotografski ne educiranih", korisnika po webu formirati ispravno misljenje o pojedinom modelu foto aparata. Najcesce su takvi kratki osvrti potpuno oprecni i izmjenjuju krajnje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo modelom. Recenzije se vise primicu istini i najcesce dijele iste negativne i pozitivne karakteristike kada o istim modelima govorimo. Sample - ovi fotografija uslikanih foto aparatom, najbolji su pokazatelj jer ukljucuju i onaj subjektivni dojam svakoga korisnika i iz prve ruke docaravaju rezultet koji foto aparat proizvede.

S obzirom na posljednju dvojbu (u zadnjemu postu) koja se svodi na odabir izmedju Panasonica FZ40/45 ili Canon - a SX 30 IS...moram priznati da ja analiza ocito koristila i dala rezultata. Fuji koji sam predlozio je odlican aparat, ali mu je najveca zamjerka upravo isto ono sto i Canon SX20...kvaliteta konacnoga rezultata...a ti mi se pored svih sitnicarija koje aparat nudi korisniku, ipak cini najbitnije.

Tesko je nekome reci sto kupi...ali da ja moram donijeti odluku da kupim nesto od ta dva navedene modela, bez previse bi se razmisljanja odlucio za FZ40/45 (pogotovo ako nemate strpljenja cekati SX 30). Panasonicovi modeli su opremljeni optikom cije ce performanse vecina staviti ispred onih kojima raspolaze optika smjestena u SX20 tijelo, takodjer podrzavaju i sirovi format (za razliku od SX 20 modela) sto nije lose za pokusati iskoristiti maksimum od svakoga kadra. Tradicionalno niska razina suma i kvalitetna bljeskalica, po meni su takodjer na strani Panasonica...

7 days registered

Datum registracije
    Oct 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Još jednom zahvaljujem na svim odgovorima i savjetima.
    Ja sam moram priznati skoro sama donijela odluku da ipak kupim Lumix i prije Vaših odgovora , ali nisam htjela krenuti u "akciju" prije finalnih komentara. Na kraju ste potvrdili moju odluku i puno mi pomogli.
    Sada krećem u šoping, jer sam bez fotoaparata već par mjeseci i jedva čekam da isprobam sve funkcije koje nudi...
    Idem često na Hvar, i svaki put žalim što nemam kvalitetan aparat da uslikam sve te ljepote....e pa ovaj vikend idem ponovno... i jedva čekam da isprobam panorama opciju

Javim se naknadno sa dojmovima, a do tada,
    Lijep pozdrav

Hardcore forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2009
    Mobitel
    iPhone 3G 8GB
    Operater
    m:tel
    Bodovi
    11.222
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.222, Nivo: 25
    Bodovi: 11.222, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I posalji nam koju fotku sa Hvara
    Nije vazno ciljati u metu,nego metati u cilj :)))

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Mar 2007
    Mobitel
    Samsung S2, S4 mini
    Operater
    T-mobile
    Bodovi
    10.325
    Nivo
    24
    Bodovi: 10.325, Nivo: 24
    Bodovi: 10.325, Nivo: 24
    Ukupna aktivnost: 27,0%
    Ukupna aktivnost: 27,0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ..uzeo prošli tjedan Nikon L110 i prezadovoljan! bilo premišljanje sony neki, neki jeftini dslr, šta, di i ezeo nikon i nije mi nimalo žao

7 days registered

Datum registracije
    Oct 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dakle, evo mene sa komentarom mog novo FZ45....
    kupila, isprobala... moram biti kratka jer sam na poslu i stalno me prekidaju...
    Auto intelligent me totalno razočarao, skoro sam ga vratila drugi dan. Naime kada sam došla doma uslikala sam 30ak fotgrafija na AI i ostala šokirana. Apsolutno svaka fotografija je bila mutna, sa šumom ili je blic bija toliko jak da su ljudi bili sivi ili je bija preslab......ali sutra,nakon malo strpljenja i otkrivanja raznoraznih opcija ipak sam ga odlučila zadržati.... slike su sutvarno super vani, ali u zatvorenom navečer uz svjetlo...hmm... Doduše kao što sam već navela ja sam totalni amater pa je moguće da sam i ja glavni krivac za neuspjele fotke, ali evo radim na tome i nadam se napretku
    naknadno ću dodati par fotki sa Hvara da bacite oko!
    Pozzdrav

7 days registered

Datum registracije
    Oct 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Dakle, evo par primjera, ne znam da li uopće smijem ovdje stavljat slike pa ako smeta, brišite! ( ako san uopće uspila )

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Tosu Pregledaj post
    dakle, evo mene sa komentarom mog novo FZ45....
    kupila, isprobala... moram biti kratka jer sam na poslu i stalno me prekidaju...
    Auto intelligent me totalno razočarao, skoro sam ga vratila drugi dan. Naime kada sam došla doma uslikala sam 30ak fotgrafija na AI i ostala šokirana. Apsolutno svaka fotografija je bila mutna, sa šumom ili je blic bija toliko jak da su ljudi bili sivi ili je bija preslab......ali sutra,nakon malo strpljenja i otkrivanja raznoraznih opcija ipak sam ga odlučila zadržati.... slike su sutvarno super vani, ali u zatvorenom navečer uz svjetlo...hmm... Doduše kao što sam već navela ja sam totalni amater pa je moguće da sam i ja glavni krivac za neuspjele fotke, ali evo radim na tome i nadam se napretku
    naknadno ću dodati par fotki sa Hvara da bacite oko!
    Pozzdrav
    Drago mi je da ste zadovoljni rezultatima aparata u eksterijerima.

Za interijere imam savjet...ako zelite aparat na auto postavkama tada postavite ISP na auto, a mode u Aperture priority. Svakako iskljucite long exposure noise reduction.

Sto se snage bljeskalice tice, ona ne moze biti regulirana postavkama po svakoj fotografiji (samo defaultno u postavkama bljeskalice). Moja sugestija je da povecate razmak izmedju objekta i tijela aparata (raspon objektiva je sasvim dovoljan za ovo) prilikom koristenja bljeskalice.

EDT:

Vidio fotografije...sa "danjim" fotografijama mislim da mozete biti zadovoljni. Na nekima ima gresaka koji vise ovise o fotografu nego aparatu, ali ostrina, dubina polja u kontrast su na sa moje strane ocekivanoj razini.

Datum registracije
    Dec 2010
    Bodovi
    3.889
    Nivo
    14
    Bodovi: 3.889, Nivo: 14
    Bodovi: 3.889, Nivo: 14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo da malo osvježim temu, jer će ova klasa fotoaparata IMO još duže vremena biti vrlo zanimljiva potrošačima.

Ja sam se nekoliko dana premišljao između Lumixa FZ-45 i Nikona P100,kao magarče između dva stoga sijena Prelistao sam mali milijun uporedbi tehnikalija i recenzija. Na kraju je pala odluka na Nikona zbog CMOS senzora,rafalnog snimanja i full HD rezolucije u video modu....i vjerojatno stoga što je Nikon veće ime u svijetu fotoaparata. Osobno bih volio da je Nikon ponudio i RAW format,no jednostavno nije moguće dobiti sve, u ovoj klasi uvijek nešto nedostaje, a to nešto vas navlači na mao višu klasu aparata,i iziskuje malo dublji džep,tako da kad čovjek krene cjepidlačit u tom smjeru, začas završi na iznosu od 5K kuna.

Ispod je link na imageshack album, gdje sam uplodao 10-ak fotografija. Fotke na žalost nisu u izvornoj veličini, odnosno cropane su u svrhu bržeg uploada (pokora je uplodati fotke u origigi rezoluciji). U propertiesima sam ostavio zapisane sve parametre kod snimanja pojedine fotografije, tako da se može vidjeti mod snimanja, ISO...itd... a te parametre će te moći vidjeti ukoliko downloadate fotografiju na svoj komp.

http://img218.imageshack.us/slidesho...zicnajelka.jpg

P.S.
    Je li bolji Nikon P100 ili Lumix FZ-45 to vam ne mogu odgovoriti ja, već samo profesionalci, no možda je dobro znati da osim Lumixa i Canona ima još konja za utrku u ovoj klasi.
    Zadnji uredio splicho : 30-12-2010 u 00:19

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran3 months registered10000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    xperia Neo "Slow boy"
    Operater
    bonbon
    Bodovi
    11.227
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako netko ima slicnih dvojbi , definitivno ide moja preporuka Lumixu .

vrlo kvalitetan all-rounder , doduse ja imam fz38 ali kolko sam skuzio ovo je kao apgrejdani fz38.

slike su kvalitetne , stvarno je full manual i mozes podesavati sve zivo.godinu dana imam fz38 i tek sad sam skuzio kak se manualno fokusira..nebih ni sad iz dosade sam isao prtljat , nije dam i je trebalo dosad to uopce.
    Aparat dobro fokusira ako uvjeti nisu zeznuti , kao sto je mrak bez fleša ili tako nesto.
    zato me cudi bas to sto ti kazes Tosu dasu ti tak lose izgledale slike na iA modu, bas me to cudi.iA mod je kako mu i ime kaze inteligent , covjek sve zna , sve namjesti za mene , ekspoziciju, ljepo fokusira kak treba , prepoznaje face , ma super je , ko mali crnac u foticu.

Velim , nisam radio sa fz45 al pretpostavljam da je unaprijedeno samo to , nikako losije.Raw podrska , HD video, hdmi output , mali zna sve

mislim da je ovakav jedan kompakt zavrsni korak prije prelaska na SLR , ja si vec gledam ove pentaxe , vidim da nisu skupi...

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Prosumer - savjet pri kupnji...
    By amater81 in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 18
    Posljednji post: 18-08-2009, 10:44
  2. Koji UltraZoom kupiti ???
    By dxdandy in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 22-05-2009, 19:45
  3. Prosumer/SLR - portretna fotografija
    By tinny in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 05-02-2008, 21:17
  4. Koji ultrazoom (Olympus SP 510, Sony DSC H7, Panasonic FZ8)
    By superana in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 30-07-2007, 18:28
  5. SE kupiti , ali koji ?
    By martinet in forum Usporedbe Modela
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 01-03-2006, 17:22

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke