Evo, napokon je stigla!
Par dana je kod mene pa je vrijeme da napišem mali pregled.
VANJSKI IZGLED I IZRADA
Kada sam prvi put otvorio kutiju malo sam se iznenadio veličinom moba. Ali kada se čovjek malo privikne više ne želi nazad. Ležanje u ruci je odlično i to prije svega zbog debljine (bolje rečeno tankoće).
Iako se odmah u ruci osjeti da je napravljen od plastike, sama izrada je odlična. Nema štripanja, klepetanja, sve tipke su čvrste. Osim one Cube tipke koja se malo miče lijevo-desno, ali nije strašno.
EKRAN
Kao što znate, AMOLED. FENOMENALNO! Sve što su obećali. Žive boje i crna boja je stvarno crna. Što se tiče vidljivosti pod suncem ona je odlična. Nije kao Iphone (koji se uzima kao uzor), ali čitati se može bez problema.
Osjetljivost ekrana je odlična. Mali pritisak i to je to. Zbog veličine ekrana je teško raditi jednom rukom kada se ide iz jednog ćoška u onaj diagonalni, ali to sam i očekivao.
MicroSD kartica je ispod poklopca baterije, ali uz 8GB interne, nemam potrebu za čestim otvaranjem.
Poklopac baterije se samo pritisne i drže ga "kvačice". Nema nikakvih mehanizama, ali stoji čvrsto i nema škripanja i micanja.
SOFTWARE
Iako je TouchWiz odlično zamišljen i u widgetima ima sve što mi treba, vrlo brzo sam ga deaktivirao. Ne zbog kašnjenja koje se ponekad javlja kod prijelaza sa jednog homescreena na drugi (koje je oko 1s) već zbog toga što me widgeti podsjećaju na dječje sličice, a ne nešto što će koristiti "ozbiljan poslovni" čovjek. Instalirao sam MS 3.5.1 i MSkip-ovu temu i sada je to to.
Ulaskom u Start menu ulazite u "Samsung WM 6.5". Iako je to klasičan WM menu, sve ikone su promjenjene i sve unutar njih te je gotovo nemoguće više vidjeti stari WinMo. Bravo Samsung!
Tipkovnica je odlična! Zbog veličine ekrana tipke su prilično velike i teško ih je promašiti. Samsungova tipkovnica je dobra, ali nedostaju joj strelice za pomicanje kursora pa sam instalirao i FingerKeyboard.
Što se tiče brzine, napredak se stvarno osjeti. Za otvaranje Windovs foldera potrebne su 2-3s. A ta brzina se osjeti i u otvaranju Opere.
Od navigacije sam instalirao : Cardinale, iGo i Garmin i sve radi. Lock kod prvog pokretanja na Cardinaleu je bio oko 1.5min, a sada je to ispod 10 s. Lag kod iGo-a je još tu, ali mislim da je manji.
Što se tiče stabilnosti, sada kada je sve namješteno, još nisam koristio soft reset.
Iako po defaultu, autorotacija ekrana radi samo na nekoliko programa to se lagano riješi sa .cab programčićem i onda rotacija radi svagdje. A sama rotacija je vrlo brza kao i odziv na okretanje mobitela.
BATERIJA
Iako me u početku bilo malo strah zbog 1500mAh i 3.7incha to se pokazalo neopravdano. U početku je kratko trajala, ali sam po cijele dane nešto čačkao i instalirao. Sada kada je gotovo sve namješteno traje i 2 dana uz normalno korištenje.
MEMORIJA
Iako ima 256MB memorije velika većina te memorije je rezervirana (tko zna za što) pa kada se instaliraju neki programi ostane tek nekih 35MB slobodno. Naravno, installirao sam si sve što mi treba, ali opet, volio b imati malo više rezerve. Ali kada stignu skuhani ROM-ovi i to će biti riješeno
KAMERA
5Mpx, autofokus, dual LED i čitavo brdo postavki. Slike su dosta dobre, ali nisam impresioniran. No ja za fotografiranje koristim foto aparat pa mi to i nije bitno.
Za gledanje filmića koristim Core player i do sada nije bilo problema. Za veće filmove još nisam našao vremena.
ZAKLJUČAK
Nisam požalio što sam je kupio. Iako sam se dvoumio da pričekam HTC HD2 mislim da će ipak biti prevelik za normalno telefoniranje (mob na uhu). Nekakvih kardinalnih nadostataka nema tako da sam ja zadovoljan. Nažalost, xda-developers nemaju dio o I8000 pa se za programe i riješenja snalazim dalje. Ali veliki dio njihovih programa radi i na Omniji.
Eto toliko.
Screenshotovi će doći kasnije.
A sada izvolite sa pitanjima ako ih ima.
![]()
Zadnji uredio Riddick : 20-11-2009 u 19:15 Razlog: Dodan dio o memoriji
i, imas kakvih novih dojmova?
kak se baterija ponasa
kaj si sve nabacal gore?
ja sredujem prijenos broja, pa kad to zgotove, kupujem u Vip-u...
I ja si ga mislim kupiti... zlatni sam član u Vipu pa je cijena još povoljnija...
Zanima me također kakva je baterija sada...? Pisanje poruka?
Novih dojmova nema.
Sa baterijom sam super zadovoljan! Spajam ga na komp 3-4 puta dnevno pa se onda dopuni, ali izdrži preko 2 dana bez problema.
Od programa su tu : iGo, Cardinale, Core player, SPB, Resco contact manager, program za automatsku rotaciju i još par sitnica.
Sa Samsungovom tipkovnicom sam prilično zadovoljan, a Finger keyboard koristim samo kada mi trebaju strelice. Tipke su dosta velike i lagano se tipka. Jedino nisam baš zadovoljan što nema "threaded" poruka, ali dobro. Postoji par tweakova, ali na kraju uvijek ostanem bez mogućnosti slanja MMS-a pa je za sada i ovako dobro.
Pozdrav!
Možeš li malo detaljnije o bateriji recimo ovako:
1. U flight modu (isključiš mrežu, wireless, bluetooth) zavrtiš film kompletni koliko sati video može odvrtiti prije nego rokne? (Npr. omnia HD vrti prema gsm areni 5 i pol sati nije loše ali meni je to za putovanje malo zato me to svrbi).
2.Koliko dugo bi se mogla čitati knjiga
3.Koliko je čitljiva knjiga u pdf-u, dakle ne mislim pogledati nešto samo informacije radi, nego mislim na čitanje knjige i to takvog pdf-a u kom nema editabilnog texta već se zapravo sastoji od slika teksta recimo neka knjiga s fotografijama tako da stvar zavisi isključivo od veličine display-a, jer osim listanja stranica nikakvo drugo čitanje nema smisal ako moraš zumirati text i onda scrollati lijevo desno da bi čitao i tekst bio dovoljno velik za čitanje.
Probao sam 3 inčni display i za pdf stvar je neupotrebljiva. HTC koji ima veći display ima definitivno lošiju bateriju tako da otpada u konkurenciji.
4.Bilo bi interesantno znati koliko sati surfa na wifi mreži izdrži prije nego krepa
5. Isto tako koliko dugo može izdržati navigaciju
Pitam to radi putovanja.
Jer s lošom baterijom cijela priča gubi smisao (u mom slučaju bez pdf-a koji se čita bez problema zbog velikog displaya i baterije koja bi mogla izdržati bar dva duža filma i da je ostane još oko 30 posto i mail, i office, može se riješiti i za manje love s duljim trajanjem baterije u tom slučaju).
Gledao sam video sample na gsm areni i snimka je loša kako se tebi čini?
Sve u svemu čestitam, koliko se meni čini tenutno na win mo nemože bolje htc je primamljiv ali preskup, a i ima gadnih mana s kamerom i baterijom.
Hvala
Zadnji uredio fukmondo : 02-12-2009 u 00:10
Bog Riddick, mene bi zanimalo jos nekoliko detalja u vezi I8000...
Kazes nema RAM-a na bacanje... mogu li se programi instalirati i na memorijsku karticu?
Moze li se u buducnosti WinMo nadogradjivati na verziju 7 (kad izadje) ? besplatno ?
Vidio sam na youtube, velicina fonta za UI mi je prevelika, npr. volio bi listajuci imenik da su slova manja a vise imena da je na ekranu... moze li se velicina fonta mjenjati ?
pozdrav,
Pozdrav svima!
Evo, i ja sam ga kupio. No nemojte me puno pitati jer jedva se snalazim
Ovo mi je prvi ovakav mob pa sam trenutno na pisanju porukaNe mogu se požaliti, ide mi
Znam da se font može mijenjati, naletio sam na to
A što se tiče imenika, meni je font na medium i na ekranu se prikaže 6 imena, ali to mi je svejedno jer ionako ljude tražim pomoću tražilice.
Bok,
nešto me zanima oko Omnie II.. jel ima kao i Jet da kada imate dolazni poziv da okrenete mob i zvuk melodije se isključi, i kada prihvatite poziv da kada ga polegnete da se automatski uključi mikrofon??
Dvoumim se između Jeta i Omnie II, Jet mi je fora, i ima sve, samo mi malo smeta što ne mogu navigaciju staviti gore... kao npr. iGo. Navodno će ga dobiti u Tele2, baš me zanima cijena...![]()
Cisto sumnjam da ce ju dobiti u Tele2.. Jer koliko znam, Vip ima ekskluzivna prava, isto kao i za i900, ili ti prvu Omniu..
I Omnia II nema kad okrenes da se stisa... Dal se to moze sloziti il neki programcic instalirat, nisam siguran.. Nisam ni trazil tako da..
Ok, hvala!
Ma pitala sam ja ove što rade u tele2 ako će je dobivat pa mi je rekla da je imaju na popisu ali ne znaju kada će je točno dobiti u ponudi.
Pozdrav.
Zna tko jel je ovaj mobitel iz vipa brandirani ili tak nečega nema kod windows mobitela?![]()
Nije brandiran, ali je zaključan![]()
Evo.... da dodam svoje dojmove..
Kupljen u Vip-u... Malo se iznenadil sto zakljucan na Vip.. al nista strasnog....
Dolazi s WM 6.5, firmware IJ9 verzija ako koga zanima...
Dojmovi, jos malo prerano, uglavnom, zadovoljio je moja ocekivanja... Na tipkanje se brzo priviknes...
Zasad sam se vecinom igral sa slaganje SPB-a i Su2u... i mogu rec da sam zadovoljan i slozil sve kak mi odgovara...
Nije brz ko HD2, i to se vidi dok se instaliraju navedene aplikacije, i ako se nakupi slika... Ali ipak ko je samo mobitel... Iako "pametan" ali mobitel..
Bateriju jos nemogu komentirat jer mi dosta vremena bio u flight modu.. tako da... Ali recimo mogu promijetiti, slikanje cijelu vecer, s blitzom, oko 100 fotki, potrosilo tek koji postotak...
Kaj se tice 65k boja, ja ne primijecujem da se negdje puno gubi... mozda bi se dalo primijetiti ako pokraj stavim neki mob s 16M, al osobno ja sam zadovoljan..
Ako ko ima kakva pitanja nek pita..
Da li u svakodnevnoj upotrebi nedostaje stilus? Jer ako uzmem I8000 nemam namjeru vući ga okolo, to mi jedna od većih mana ovog moba.
Meni ne fali. Sve je dovoljno veliko da možeš stisnutu prstom bez nekog velikog problema. Jedino neki dodatni programi koji su rađeni za 6.1 imaju male ikonice ili mjesto za pritisnuti pa je onda to malo problematično, ali tu je nokat.
Riddick, jel imas ti email u samsung skinu???
Mene direktno baca u windows sucelje...
A ovo me zbunjuje?..
Ja nemam opciju da dodam account...
btw PDA je IJ9...
Kada otvorim email dobijem ovakav ekran kao što si stavio.
U Samsungovom meniju idi na email\others (meni tamo stoji google, yahoo...) i gore kod "email accounts" imaš "+"
di je to?
velim ti, di got stisnem email, baca me smece u windows sucelje...
dok odem u messaging samsungovo sucenje, nemam nigdje u opcijama mail..![]()
uglavnom.. neznam kak ali izgleda da mi "fali" samsungov client za email... !!!!![]()
Moguće. Ja stisnem start i otvara mi Samsungov menu i tamo je ikona email. Da li ti tipka Start (ona gore lijevo) otvara Samsungov meni? Ili nešto drugo?
Imaš SPB. Da nisi možda u postavkama SPB-a isključio klasičan Start menu? Ili ti je nestala Samsungova ikona kada si instalirao neki program. Meni je nestao Wi-Fi kada sam instalirao G-Profile.
U krajnjem slučaju, dobri stari hard reset pa ćeš vidjeti.
Najgore je da sam napravil hard reset... i nema ga...
Dobil sam i odgovor od jednog lika na modacu, koji se baci custom romovima, da nakon verzije IJ6 ili IJ9 vise nema samsungovog email clienta, izgleda da ga oni maknuli..![]()
baterijom se još uvijek nitko nije bavio opet ću jakoliko sati videa, koliko surfa koliko čitanja knjiga?
Bookmarks