Možda je do ventilatora na hladnjaku...
Posudi nečiji pa probaj, makar nisu ni toliko skupi novi.
Možeš u nekim dućanima kupiti i drugi dan vratiti ako ne pomaže.
E ovako
ovo mi se pocelo desavati prije par mjeseci.
Naime kada npr otvorim neku flash aplikaciju,pogledam dvd ili bilo sta slicno...kompjuter mi pocinje naglo "brujiti,zujati"....
temperatura procesora mi je normalna 45-50 °C
Moja konfiguracija:
Intel Pentium IV 2.8 GHZ ( no oc )
RAM : 1.5 GB ( 1x 512 MB, 1x 1024 MB )
HDD: 580 GB ( 1x 80 GB (primarni hdd) , 1x 500 GB ( sekundardni hdd,frisko kupljen ))
Neda mi se sad gledat za maticnu,ugl je asus-ova
pa eto ako mozete pomozite i ako jos nesto treba javite![]()
Zadnji uredio apostol_063 : 02-09-2009 u 08:36
Nokia 6060 -> Nokia 6030 -> Samsung e700 -> Samsung -> e800 -> Sony Ericsson k510i -> Sony Ericsson k700i -> Samsung e250 -> Samsung j700 -> Samsung e250(again) -> Samsung S5230 - tocco lite
:)
Možda je do ventilatora na hladnjaku...
Posudi nečiji pa probaj, makar nisu ni toliko skupi novi.
Možeš u nekim dućanima kupiti i drugi dan vratiti ako ne pomaže.
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
A jel uspori ili samo zuji?
Zna se da broj okretaja ventilatora koji hladi neku komponentu varira tj po potrebi raste ili se smanjuje. Jedan od ventilatora u tvom racunalu (napajanje,procesor,graficka kartica,ventilator kućišta...) ima na sebi prasine ili mu je lezaj otisao pa na vecim okretajima ispušta taj neki zvuk koji najvise slici zujanju. Mislim da je tu tvoj problem. Skini Everest i pogledaj pod Racunalo/Senzor ponovno temperature i brzinu ventilatora tj. broj okretaja pa cemo ti znat vise rec. Everest ce ti samo na procesoru nac brzinu okretanja ventilatora koji ga hladi jer na starijim kompovima postoji samo senzor tog ventilatora. Racunaj da je do 3000 o/min normalno za ventilator na procesoru. Ako je broj okretaja veci,procesor se grije vise nego sto bi trebao i ventilator se onda brze okrece a to nije zdravo za njega. U tom slucaju ide skidanje procesora,ciscenje hladnjaka,nova termostabilna pasta,ciscenje ventilatora i eventualna zamjena istog ako je dotrajao... Takoder prisloni uho kompu pa ocijeni odakle zvuk dolazi. Svasta moze bit...
Kad se malo informiras,pa se javi...![]()
uredu
evo screenshot kad zuji
http://i32.tinypic.com/9ats8n.png
evo kad je normalan,tj ovo je uslikano poslije zujanja
http://i32.tinypic.com/ftew61.png
i da btw,uspori malo
do software-a nije,jer imam linux installed i takodjer zuji
Nokia 6060 -> Nokia 6030 -> Samsung e700 -> Samsung -> e800 -> Sony Ericsson k510i -> Sony Ericsson k700i -> Samsung e250 -> Samsung j700 -> Samsung e250(again) -> Samsung S5230 - tocco lite
Jasno je sve...![]()
Procesor se zbog prljavog hladnjaka,dotrajale termostabilne paste,i eventualno zaprljanog ventilatora vise grije,pa se to osjeti i po performansama racunala,tj sporije radi kad je vise zagrijan nego sto bi trebao biti. Paralelno s tim i ventilator da bi ohladio situaciju brze vrti,i po mom misljenju 3800+ o/min je pokazatelj da trebas pod hitno ocistit gore navedeno,tj napravit godišnji tehnički pregled...
Znaci:
1. Otvori kućište kompa.
2. Očisti prašinu gdje god je ima (najbolje ispuhat s kompresorom)
3. Skinut s procesora hladnjak i ventilator.
4. Ocistit prasinu s krilaca ventilatora i mrvicu WD-40 spreja stavit ispod propelera na lezaj da se malo podmaze.
5. Ispuhat i ocistit hladnjak i sve sta se je zavuklo u rebra na njemu.
6. Pazljivo izvadit procesor iz socketa i s njega kao i s hladnjaka uklonit ostatke termostabilne paste.
7. Na procesor prstom nanjeti tanki sloj nove termostabilne paste.
8. Vratit hladnjak s ventilatorom na mijesto.
9. Provjerit jel sve na svom mijestu
10. Pali pilu i uzivaj. Komp ce ti bit zahvalan...
Ovo ti je deset mojih zapovjedi...![]()
uredu,probat cu pa javim
samo mozel se pri tome ista ostetiti,al da ima veliko ostecenje mislim![]()
Samo pazljivo i neces nista ostetit. Najvecu stetu mozes napravit kad stavljas procesor natrag u socket,jer ako ga krivo okrenes mozes mu koju nogicu iskrivit ili slomit pa to zna bit za*ebano,a on ima vise stotina takvih nozica. Zato zapamti kako je stajao prije skidanja i na isti nacin ga vrati. Obicno ima jedan zlatni trokutic u kutu koji ti moze bit koristan da zapamtis kako je stajao...
Takoder budi oprezan s plastikom koja drzi ventilator i ne budi grub prema njoj jer nakon vise godina postane krhka,pa da ne polomis nesto.
Uglavnom,koncentracija i mirna ruka,pa nemas straha...![]()
evo samo da javim da je sad sve uredu
ventilator vrti veoma dobro ( 1500,vise-manje,okretaja u minuti =) ),ispuhao sam hladnjak najvise i sve je radilo.Kad sam sve to zavrsio imao sam problema sa napajanjem,tj sad je on previse zvucao al sve se stisalo i sad je ok![]()
Ooooj pa ovo me je sad prestrasilo do daske,bog te vidio u mene je 4500+ nekad zna biti i 5000!!!nisam puno obracao paznje na to jer nisam bio upucen u referentne vrijednosti!Racunaj da je do 3000 o/min normalno za ventilator na procesoru.
bas sam danas usisavao prasinu i kako se propeler zavrtio moglo se fino vidit u unutrasnjost hladnjaka ima blata tona,sve nekakvi poveliki kamencici!!!
mislim da znam sta mi je od prilike radit,samo me zanima koliko je to opasno s tim da je broj obrtaja vec mozda jedno godinu i pol na tom broju?
###1410989180026
Ukratko - ne postoje referentne vrijednosti za okretaje ventilatora
Koji komp imaš? Postoje razlike između novih i starih modela.
Šta ti piše na ventilatoru, koji kuler za procesor imaš? Ako neznaš, makar ga uslikaj. Davno su ispali iz mode kuleri koji se vrte na 4000+ o/min pa pretpostavljam da imaš malo stariji komp.
Zašto sve gledaš tako površno i straight forward? Šta da ti kažem da se moj vent vrti na 1500 i da me to uopće ne brine? Samo ti njega očisti kad si ga već otvorio.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Za kompove koji nisu stariji od 5 godina,to nije normalno,jer imam doma 4 kompa i svi su razliciti a jednako stari,na poslu ih imam jos 3 i ista je stvar. 4500 je po meni previse,al istina,nema pravila. Logicno je da ako odoka vrti vise okretaja da se zaprljao i da se grije vise nego sto je potrebno,pa se i vent brze vrti da bi ohladio,i zato imas veci broj okretaja. Nekima procesorima je velik broj okretaja normalan,al 4500 okretaja jos nisam dozivio,a imao sam dosad barem 100 kompjutera doma. Sto mojih,sto tudih koje sam popravljao...
Ocisti,ispuši,promjeni pastu,pa nam javi koliko tad ventilator vrti. Bas me zanima...![]()
Afaik, vent nema pojma šta se događa s procom sve dok ne pričamo o 4-pinskom konektoru koji se veže za trenutno aktualne platforme (ne za one otprije 4-5 godina). U tom slučaju dobiva signal od matične za high/low fan speed.
Ne želim mudrovati, samo kažem da 3-pinski konektor nikako nema autoregulaciju osim u slučaju da uz vent ne dobiješ neki temperaturni senzor (čak je i to izašlo iz mode) ili ako koristiš program tipa Fan Speed (I guess?) preko kojeg se dade mjenjati brzina vrtnje. U suprotnom, on se uvijek vrti onoliko kolko mu 12V i njegov predotpor to dozvoljavaju.
situacija je ovakva racunar je star jedno 6-7godina!!!danas isao u ducan da kupim vent socket 478 i dadnu mi pogresan,nemaju uglavnom ja sve bio rastavio ispuhao sam ga ocistio super izgleda!!!
e sad kad sam natrag vratio procesor i ventilator komp ne reaguje!!! nista samo se upali i onda ko mrtav izgubi onaj signal na monitoru i tak bi mogao bit vjecnost!!!
sve sam komponente pregledao sve su dobro ulegle,jedino sto je moguce jeste kada sam skidao ventilator nisam skidao procesor sa onog metalnog dijela ventilatora jer je pravo zapekao nisam mogao!!!vratio sam ga ali nisam koristio pastu,nisam je imao!!!je li moguce da mi je procesor riknuo,ili???
###1410989180026
@ X: Kako onda brzina ventilatora varira i do 2000 okretaja u odnosu na neku cifru koja je u vecini slucajeva prisutna,ako je predotpor ventilatora stalan kao i napon napajanja koje napaja ploču? 3 pinski ventilatori onu trecu zicu koriste za senzor i vjerujem da pomocu nje komuniciraju sa senzorom ventilatora koji po potrebi podesava (ili neki drugi sklop) brzinu vrtnje. Necu se zaklet da je tako,al da nije,brzina ventilatora bi bila stalna,i ne bi brzina toliko rasla i oscilirala...
@ tnt tunja:Moguce je da si procesor okrenuo za 90 stupnjeva i da si nehoticno "na silu" upiknuo procesor u socket pa napravio belaj,a moguce je i da si jedan ili vise pinova s procesora iskrivio pa procesor ne radi kako treba. Skini,provjeri i vrati nazad ako nema stete.
aaa kada sam ga izvadio danas prvi put u zivotu bio je jedan pin malo iskrivljen ali sam ga ja fino lijepo ispravio tako da nije do tog,sto se tice tog rotiranja nema sanse ne bi moglo uci jer u jednom cosku nema pin-a a dole nema rupice tako da je sve u redu sa tog aspekta!!!jos nesto mi pada na pamet a to je da mi je drug malo udarao onaj metalni dio od tacnu da ispadne prasina,je li se mogao ostetit procesor tako,tj stresti???
###1410989180026
Prva stvar - autor nas je opskrbio sa tako malo podataka o njegovoj kofiguraciji. Sad vidim na njegovim slikama da ima LGA775 matičnu sa 4-pinskim konektorima i Asusovim Q-Fan featureom - da se ne hebemo više, ja odustajem jer je to sigurno i razlog variranja okretaja. Moja teorija o staroj platformi pada u vodu![]()
pa zar niko ne zna gdje lezi kvar mog problema???
Provjeri sve komponente,ponovno ih iskopčaj i ukopčaj na ploču. Nista drugo ne moze bit. Ako si nesto potrgao,ni nakon toga se komp nece upalit...
provjerio vise puta...da li mi neko moze potvrditi,kolika je mogucnost da se procesor ostetio prilikom onog lupanja od tacnu?
###1410989180026
Tesko se je mogao ostetiti jer kad je zaglavljen kako treba u socketu,trebalo bi ga bas junački izudarat da mu se nesto desi. Daj ga opet izvadi i provjeri jel fali koji pin,i provjeri napajanje jel dobro spojeno i jel ispravno.
Lemovi na ploci nisu nesto debeli i s udarcima nije neki problem da koji pukne. Znalo se desavat... Jel se uopce zavrti ista (napajanje,ventilator,optika...)?![]()
bio je jedan pin iskrivljen,ali nista strasno!ispravio sam ga nekoliko puta sam ga stavio u socket i izvadio svaki put je ostao ispravljen,ni jedan ne fali sve je ok na prvi pogled!kad sve pospajam i upalim zavrti se coller na procesoru i u napajanju!!! na monitoru se za trenutak upali zelena lampica i onda ugasi predje na narandzastu - no signal! na pocetku se cuje kao malo cvaktanje diska,popale se lampice na dvd i cd-rw i to je to,nakon toga se samo propeleri vrte i nista vise!!!
###1410989180026
Provjeri grafičku, malo je prodrmaj, izvadi pa vrati. Isto tako prodrmaj pločice memorije i PCI kartice ako imaš kakvu. 70% da te neki kontakt zeza, istog problema sam se nagledao sa bivšim kompom svaki put kad bi nešto prčkao po njemu - neki kontakti nisu bili baš bajni pa je uvijek zezao na taj način.
Imaš pc speaker, onaj mali zvučnik koji svaki put kad se upali komp napravi neki bip? Da li on daje neke znakove osim kratkog bipa?
ma mijenjao sam graficku mogao sam je polomiti koliko sam je pritiskao da udje!!! a sto se tice ostalih pci uredjaja i njih sam aaa taj zvucnik,ne daje nikakav bip to me i brine,bas nista cak sam izvadio i ram i graficku pa upalio i nikakav bip tad je bas trebalo da ih bude!!!
###1410989180026
Nakon beep-a obicno krece dizanje sustava,pa bi tad HDD trebao pojacano radit i to se odrazi na njegovoj ledici na kucistu,pa vidi jel se pali,gasi,treperi vise nego inace nakon beep-a. Mislim da si nesto s grafickom zabrljao,jer sve mi se cini ok osim nje. Koju si imao dosad,a koju si sad svježe stavio?
pa u tom i jeste fazon,u mene nema nikako beep-a! graficke obje ispravne probao u drugom racunaru radi se GeForce3 Ti 300 a drugoj ne znam ime! ram isprobao u drogm pc radi disk sve! ta mala ledica od diska oupste ne reaguje sam sekundicu na pocetku!!! dosad sam rastavio i opet sastavio racunar jedno 10puta!!!
###1410989180026
Bookmarks