Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 21 od 21
    Najčlan 2009. Postignuća:
    SocialVeteranOverdriveTagger Second Class250 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    S10e
    Operater
    A1
    Godina
    33
    Bodovi
    50.075
    Nivo
    54
    Bodovi: 50.075, Nivo: 54
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Unbuntu, da ili ne (prosječan korisnik)?

Bok, imam par pitanja u vezi unbuntu- a (ravilov- javljaj se ).
    Mislim si ga instalirati, pa me zanima par stvari.
    Trenutno imam xp pro sp3, 1.6GHz, 768mb rama i neku prosječnu grafičku (radeon 9250 ili tako nešto).
    Komp mi je dobar za ovo što radim- uglavnom surfam, slušam muziku, igram neke igre (one manje zahtjevne, jer ove ostale niti ne mogu- najviše call of duty 2 preko interneta )- iako je malo spor (dugo se pali, ali radi normalno kad se upali, samo je sporo kopiranje na disk i s njega- ali to je valjda do hdd- a, nema veze).
    Do sad sam imao samo Windowse na kompu.
    Uglavnom, vidio sam da Unbuntu ima kao sve programe kao i na Windowsu i da je kao komp brži nego sa Windowsima.
    Meni niti ne trebaju neki posebni.
    Trebaju mi samo neki browser, običan media player, msn (ili tako nešto), nokia pcsuite (to baš ne znam da ima za Unbuntu), xfire (kao msn, ali za igranje preko interneta), nešto za prženje, nešto tipa office i to bi bilo otprilike to. Ima li to sve za Unbuntu?

E sad, najveće (meni) pitanje
    Igre...
    Kakva je situacija s igrama na Unbuntuu?
    Vidio sam da se može preko nekog Windows emulatora, ali da to troši dosta resursa i smanjuje performanse same igre, jeli to istina i ima li kakav način?
    Meni bi bila dovoljna samo igra call of duty 2- da je mogu normalno igrati preko interneta.

Kao što se da primjetiti, ne znam ništa o Unbuntuu (ne vidim dalje od Windowsa ).
    Pa se nadam da je ova tema u redu, ionako nema niti jedne o Unbuntuu (ja nisam našao), pa da se tu jave neki "windowsmrzci" i ostali koji imaju Unbuntu ili znaju o njemu.
    Ili me dodajte na msn, ako vam je lakše objasnit.
    Iako bi bilo bolje da tu napišete- da svi vide
    ˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class25000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2005
    Mobitel
    Nokia E71
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    36
    Bodovi
    30.046
    Nivo
    42
    Bodovi: 30.046, Nivo: 42
    Bodovi: 30.046, Nivo: 42
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Naravno da nema nista o njemu kad se zove Ubuntu, a ne Unbuntu

Ako imas dileme i pitanja, jednostavnije ti je nabaviti Live distribuciju i isprobati sve sto zelis bez straha o eventualnim pogreskama i drugim zajebima.

Sto se programa tice, postoji dosta browsera, media playera, MSN klijent, office i slicnih alata. Sto se xfirea tice, ne znam, no nokia pcsuite ne postoji kao takva, no ima nekih alternativa. Emulacija je moguca, a COD2 navodno radi odlicno preko winea.
    Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
    www.gadgethive.com

mod_se Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience PointsOverdrive
    Nagrade:
    Discussion Ender

Datum registracije
    Dec 2004
    Bodovi
    36.153
    Nivo
    46
    Bodovi: 36.153, Nivo: 46
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hum, ajmo po redu...

= Citat = Izvorno postao georgy Pregledaj post
    Bok, imam par pitanja u vezi unbuntu- a (ravilov- javljaj se ).
    Mislim si ga instalirati, pa me zanima par stvari.
    Jupi!
    Ali prvi ispravak: Ubuntu, ne unbuntu.

Trebaju mi samo neki browser, običan media player, msn (ili tako nešto), nokia pcsuite (to baš ne znam da ima za Unbuntu), xfire (kao msn, ali za igranje preko interneta), nešto za prženje, nešto tipa office i to bi bilo otprilike to. Ima li to sve za Unbuntu?
    Redom:
    • browser: Firefox, Opera, Konqueror, Mozilla...
    • media player: mplayer i varijacije (npr. smplayer), xine, totem...
    • IM: pidgin (mislim da podrzava i MSN ali ne bas cijeli protokol, npr. ne one custom smajlice i ostale beskoristarije ), osobno jako ne volim MSN pa ne znam stvarno kakva je situacija s tim
    • nokia PCsuite: ne koristim Njoke vec jako dugo pa nemam pojma o ovome, ali gnokii bi trebao biti dosta dobar
    • xfire: takodjer ne koristim, pa ne znam ima li zamjena
    • nesto za przenje: K3b, Xcdroast, ono nesto za Gnome cemu se sad ne mogu sjetit imena...
    • office: OpenOffice.org, Koffice, ili odvojene aplikacije: AbiWord (za tekstove), Gnumeric (za sheetove)...

E sad, najveće (meni) pitanje
    Igre...
    Kakva je situacija s igrama na Unbuntuu?
    Vidio sam da se može preko nekog Windows emulatora, ali da to troši dosta resursa i smanjuje performanse same igre, jeli to istina i ima li kakav način?
    Meni bi bila dovoljna samo igra call of duty 2- da je mogu normalno igrati preko interneta.
    Ovdje situacija nije bas crno-bijela. Ja recimo bez problema igram Counter-Strike - Condition Zero (takodjer starija igra) pod wine-om (doduse ja imam malo jaci stroj - Core2Duo, 2G RAM, nVidia graficka...), dok mi neke druge win igre uopce nece pokrenuti. Tocno, wine je emulator (unatoc znacenju kratice ), iako ne bas tipican, i tocno je da je pod njim sve sporije (tako je to kod emulacija), i tocno je da emulacija nije savrsena (zato mi nece neke igre pokretati)... Najbolje bi bilo ako mozes nekako negdje isprobat i utvrdit sam.

Takodjer, ovisno o tome koliko imas diska, kako je raspodijeljen te koliko se kuzis u to, mozes Ubuntu staviti uz win, ne nuzno umjesto (bar za pocetak ). Pa onda isprobas sve sta te zanima (i niposto ne odustaj od prve! ), pa ako ti nesto i ne radi ili ne radi zadovoljavajuce, odradis to u win.

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Unbuntu? Bojim se da ovo nije tipfeler

Koristio sam Ubuntu neko vrijeme, isto kao i OpenSuse... Mišljenja? Vratio sam se na milost i nemilost windowsima (namjerno malim slovima) zbog navike.. Volim kemijati s kompovima, al linux traži ipak malo više vremena i volje. Ali nemam ti ga zašto ne preporučiti, svakako probaj u dualbootu s trenutnim OS-om

Možda pomogne i ovo:
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=14598
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A za lakše prilagođavanje možda ne bi škodilo pogledati i ovo:
    http://www.linux-xp.com/
    Nisam još radio na njemu ali smatram da ima potencijala...možda.

Moderator Postignuća:
    SocialVeteranOverdrive25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2006
    Mobitel
    Xiaomi 14T PRO
    Operater
    A1
    Godina
    40
    Bodovi
    45.488
    Nivo
    52
    Bodovi: 45.488, Nivo: 52
    Bodovi: 45.488, Nivo: 52
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Super-forumaš
    Datum registracije
    Sep 2005
    Mobitel
    HTC DesireHD
    Operater
    VIP
    Godina
    42
    Bodovi
    21.621
    Nivo
    35
    Bodovi: 21.621, Nivo: 35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I domaća www.linux.hr

A što napisati o Ubuntuu...

Iako je dosta toga pojednostavljeno, uzmi u obzir da prelaziš na drugi OS koji stvari obavlja drugačije - i neke stvari nisu naročito intuitivne i prilagođene početnicima. No ako nećeš previše čačkati ili si voljan istraživati, onda je Ubuntu dobra distribucija. Zapravo, bolja je od većine drugih, jer se ili druge ograničavaju na fleksibilnost pa su strašno teške i neintuitivne ili su prilagođene totalno početnicima pa su ponekad ograničavajuće (za naprednije operacije često trebaš napraviti kudikamo više posla, nego sa "normalnim" distribucijama). Ubuntu je, ajmo reći malo bliže ovoj ograničavajućoj prirodi, ali ne previše, pa je situacija iznimno pozitivna što se tiče toga, pa je i jedna od najboljih distribucija za učenje.

Ono što ti je kod Linuxa stvar, ako ga hoćeš poznavati, trebat ćeš dobrano zaroniti u priručnike i uputstva na Netu, ali ako ga želiš samo koristiti - Net, multimedija, igrice, ured, tu ne trebaš previše znanja i tu će ti biti odmah sve manje više na mjestu i spremno za rad (doslovce, ne moraš ništa napraviti te ćeš nakon instalacije dobiti potpuno spreman stroj za obavljanje posla).

Ovi programi koji su ovi gore nabrojali su samo dio ponude, a isto tako uzmi u obzir i da ima Kubuntu sa KDE desktopom (koji je puno sličniji Windowsima i po meni puno ljepši) te Xubuntu (spartansko sučelje, ali je iznimno brz i pogodan za slabije strojeve)...
    Tko se ljuti, uvalim mu kruti...

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    S10e
    Operater
    A1
    Godina
    33
    Bodovi
    50.075
    Nivo
    54
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Naravno da nema nista o njemu kad se zove Ubuntu, a ne Unbuntu
    Ali prvi ispravak: Ubuntu, ne unbuntu.
    Unbuntu? Bojim se da ovo nije tipfeler
    Greška u koracima
    Ma, čitao sam o Ubuntu, ali nekako mi je čudno za izgovoriti "ubuntu", logičnije mi je "uNbuntu"
    Ali dobro, "ubuntu it is"

Da, također sam zaboravio još jednu stvar- driveri, kako s njima, mogu li se normalno instalirati ili treba neke posebne skidati ili nešto treće?

A, sviđa mi se taj Ubuntu, a i Linux xp.
    A, koja je razlika između tih sučelja, samo izgled ili ima i nekih bitnijih razlika?
    Ali, poigrat ću se live distribucijom preko vikenda.
    Samo me još zanima trebam li instalirati drivere za live distribuciju ili ima neka napomena?
    I jel se live distribucija posebno skida ili je to isto ovo (to zaključujem iz ovog)?

Hvala vam svima na odgovorima.
    ˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovdje ti je live cd za Ubuntu:
    https://help.ubuntu.com/community/LiveCD

Ovo što si ti stavio je default OS kojeg instaliraš na disk da bi ga koristio.
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Sep 2005
    Mobitel
    HTC DesireHD
    Operater
    VIP
    Godina
    42
    Bodovi
    21.621
    Nivo
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ubuntu Live se ne skida, nego se pokreće sa CD-a koji si skinuo i zapržio...Drivere za Live distribuciju nije moguće instalirati, nego to samo da isprobaš da vidiš kako ti radi.

Razlika između sučelja je i funkcionalna i po izgledu...Recimo KDE, GNOME i XFCE ti se razlikuju po programima kojima pregledavaš datoteke, slike, multimediju, snimaš CD/DVD-e, pa onda podešavanja i slično, ali nema nikakvog razloga da programe za drugo sučelje ne koristiš u prvom i obrnuto, samo što ti onda neće odgovarati vizualni dojam...ali, manje-više i KDE i Gnome imaju slične funkcije. KDE je nešto jednostavniji, ali Gnome je s druge strane moćniji i puno sređenije djeluje. Osim toga, Compiz (one 3D desktop fore - pogledaj moje screenshotove u dretvi "Desktopi") će ti bolje i lakše raditi na Gnomeu.

A što se tiče ovih hibridnih caka, tipa Linux XP, to je dobro ako ne želiš previše čačkat i da ti odmah sve radi, ali kao i kod svih drugih distribucija, ne možeš iz njih kvalitetno naučiti ništa o Linuxu

Driveri su ti za većinu stvari dostupni, osim za ekstremno nove stvari i komponente i za tešku egzotiku, koja ti u pravilu neće raditi ni pod recimo Windows Vistom bez potrage po Netu...
    Tko se ljuti, uvalim mu kruti...

mod_se Postignuća:
    Nagrade:
    Discussion Ender

Datum registracije
    Dec 2004
    Bodovi
    36.153
    Nivo
    46
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pod Linuxom se driveri uglavnom ne skidaju, bar ne u "windows" smislu. Za pocetak, ne postoji neka "firma" ili nesto slicno koja izdaje drivere za neki hardver, nego to uglavnom sve pisu (manji ili veci) amateri (osim nekih tipa Atheros, nVidia, ATi i sl. koje ipak radi sama firma).
    ~85% svih hardware drivera dolazi sa samim kernelom, a ako bas trebas neki egzoticniji, probas ga pronaci kao neciji projekt, skines ga i kompajliras za svoj kernel. Zatim instaliras, i nakon sljedeceg reboota (nije nuzan, ali je tako lakse) bi ti hardver trebao biti prepoznat.

Vjerujem da ti ovo sad zvuci komplicirano i mozda nepojmljivo i svasta, ali isto tako vjerujem da ce ti ugradjenim driverima (koji se btw na Linuxu zovu moduli) biti podrzana vecina tvog hardvera.

U svakom slucaju, budi svjestan da Linux i windows imaju prilicno (da ne kazem radikalno) drugacije filozofije koristenja dosta stvari (cisto za primjer, na Linuxu je svaki hardverski uredjaj predstavljen posebnom datotekom u /dev folderu, na Linuxu ne postoje disk drive-ovi, to je DOS/windows izmisljotina, itd itd...), no to je po meni samo stvar navika. Vec mnogo puta sam svjedocio da se potpuni pocetnici bez ikakvih problema snadju na Linuxu, ali su im kasnije windowsi komplicirani. Sve dakle ovisi o prethodnim navikama, no ne moze se nikako reci da je jedan ili drugi "laksi" samo zato sto je netko navikao na "onaj drugi".

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Moram biti iskren ovdje, eto tek toliko da iznesem svoje mišljenje.
    Nemojte me krivo shvatiti, zaista je dobro da postoje takve platforme i što se ljudi trude to održati u razvoju. Poprilično sam i upoznat sa pojedinim izvedbama i moram priznati da nisu loše no...cijeli svijet teži k tome da stvari budu što jednostavnije pa se ne mogu složiti s time da je ispravno nekome savjetovati prelazak na linux.
    Osobno smatram da je već neko vrijeme potpuni vladar koncepta jednostavnosti unixoidni Mac OS X, iza kojeg slijedi windows platforma te potom linux u svim svojim šarolikim verzijama.
    Mislim kada već nekome želim prelazak na jednostavniju platformu sa windowsa onda bih mu prije preporučio os x.
    Sučelje je izuzetno intuitivno, nekoliko kliktaja mišem i sve je tu. Kod windowsa slično samo uz nekoliko kliktaja više ...a kod linuxa...uff gdje da počnem

Tako da zaista ne vidim zašto prosječni korisnih želi uopće skrenuti u te vode...

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    S10e
    Operater
    A1
    Godina
    33
    Bodovi
    50.075
    Nivo
    54
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim kada već nekome želim prelazak na jednostavniju platformu sa windowsa onda bih mu prije preporučio os x.
    Sučelje je izuzetno intuitivno, nekoliko kliktaja mišem i sve je tu. Kod windowsa slično samo uz nekoliko kliktaja više ...a kod linuxa...uff gdje da počnem
    U Windowsima znam sve što mi trenutno treba- više manje.
    Dosadili su mi Windowsi, želim isprobati nešto novo, sad me taj Ubuntu zainteresirao.
    Tako da zaista ne vidim zašto prosječni korisnih želi uopće skrenuti u te vode...
    Ah, mora se nekako početi s time
    A, znaš kako kažu: zašto jednostavno- ako može komplicirano

Evo, sad sam probao taj live cd i jako mi se sviđa.
    Naravno, malo je drugačije od Windowsa, ali nije mi se bio problem snalaziti.
    Ovo što sam radio sam (drugo "sam" kao pomoćni glagol- ne kao zamjenica ), bez problema, uspio naći.
    Samo nisam skužio ima li neki shortcut (na tipkovnici) za onaj process monitor (ili kak se već zove- kao task manager u Windowsima), nešto mi je zaštekalo kad sam u isto vrijeme skidao updateove "teške" 200- tinjak mb, bio na internetu, slušao muziku, prčkao malo po svemu... ?

Sad ću još samo pogledati to o Call of Duty 2 na Ubuntu- i sutra ili prekosutra instalirati Ubuntu.
    Znači, ne trebaju driveri (nemam nikakav egzotičan hardware), i jel mi treba antivirus (čitao sam da nema virusa za Ubuntu)?

I zadnja stvar, koju sam skoro zaboravio...
    Imam umrežene laptop i kompjuter (na kompjuter mislim instalirati Ubuntu, a na laptopu je Windows XP pro), da li će biti moguće ponovno umrežiti laptop i kompjuter?
    Nije važno da su umreženi da mogu slati podatke između njih dvoje, već mi je bitno da oba mogu na internet (znači, samo da se laptopom mogu spojiti na ruter- koji je spojen u komp)?
    Mislim da ne bi trebalo biti problema- samo se laptop spoji bežično na mrežu i to je to, ali bolje pitati...

mod_se Postignuća:
    Nagrade:
    Discussion Ender

Datum registracije
    Dec 2004
    Bodovi
    36.153
    Nivo
    46
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Samo nisam skužio ima li neki shortcut (na tipkovnici) za onaj process monitor (ili kak se već zove- kao task manager u Windowsima), nešto mi je zaštekalo kad sam u isto vrijeme skidao updateove "teške" 200- tinjak mb, bio na internetu, slušao muziku, prčkao malo po svemu... ?
    Skidao si update za Live distru?!
    Pa cemu to?
    Pa to ti sve samo pojede memoriju (jer se sve sprema u RAM), a i nestane cim rebootas.

Task manager inace postoji, ali mu ne znam shortcut (ne koristim Gnome).
    Jesi probao Ctrl+Shift+Esc sa windowsa?
    Ako ne to, onda stisni Alt+F2, upisi gnome-system-monitor i stisni Enter.
    (Ja koristim ps u shellu, pa ne znam bas s tim GUI-ima. )

Znači, ne trebaju driveri (nemam nikakav egzotičan hardware), i jel mi treba antivirus (čitao sam da nema virusa za Ubuntu)?
    Driveri (moduli!) ti onda najvjerojatnije ne trebaju, tj. dobit ces ih.
    Virusi za Ubuntu ne postoje, jer nitko ne pise viruse za distre.
    Eventualno mogu postojati za Linux opcenito, ali i to je rijetkost.
    Nije da ne postoje, ali toliko su rijetki i toliko se tesko sire da je po meni opasnost zanemariva.
    Zato standardna instalacija vecine distri ne sadrzi nikakav antivirus.

I zadnja stvar, koju sam skoro zaboravio...
    Imam umrežene laptop i kompjuter (na kompjuter mislim instalirati Ubuntu, a na laptopu je Windows XP pro), da li će biti moguće ponovno umrežiti laptop i kompjuter?
    Nije važno da su umreženi da mogu slati podatke između njih dvoje, već mi je bitno da oba mogu na internet (znači, samo da se laptopom mogu spojiti na ruter- koji je spojen u komp)?
    Mislim da ne bi trebalo biti problema- samo se laptop spoji bežično na mrežu i to je to, ali bolje pitati...
    Ne bi smjelo biti problema. Ovisi naravno koju tocno WiFi karticu imas, ali pretpostavljam da ce biti podrzana.

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    S10e
    Operater
    A1
    Godina
    33
    Bodovi
    50.075
    Nivo
    54
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Skidao si update za Live distru?!
    Pa cemu to?
    Pa to ti sve samo pojede memoriju (jer se sve sprema u RAM), a i nestane cim rebootas.
    To je i meni bilo čudno- kad je na cd- u.
    Ali, reko, nema veze- imam flat

Task manager inace postoji, ali mu ne znam shortcut (ne koristim Gnome).
    Jesi probao Ctrl+Shift+Esc sa windowsa?
    Ako ne to, onda stisni Alt+F2, upisi gnome-system-monitor i stisni Enter.
    Znam da postoji, nađem ga ovako- ali sam mislio tako, sa shortcutom.
    Budem probao Ctrl+Shift+Esc i Alt+F2...
    (Ja koristim ps u shellu, pa ne znam bas s tim GUI-ima. )
    Ovaj dio nisam skužio, ja pod ps znam samo photoshop i playstation, a ne vjerujem da je playstation.

Ne bi smjelo biti problema. Ovisi naravno koju tocno WiFi karticu imas, ali pretpostavljam da ce biti podrzana.
    Ne znam sad koju ima, ali dobro- valjda će raditi.

Još jednom hvala na odgovorima
    Za sad mi je sve jasno, javim kad instaliram- dojmove i (ako bude, a vjerojatno hoće- probat ću prvo guglat) pitanja.

mod_se Postignuća:
    Nagrade:
    Discussion Ender

Datum registracije
    Dec 2004
    Bodovi
    36.153
    Nivo
    46
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    To je i meni bilo čudno- kad je na cd- u.
    Ali, reko, nema veze- imam flat
    Pa ne moras radit update samo zato sto ti to nudi.
    Drugi put kad bootas Live opet ce ti isto ponudit, hoces onda opet skidat?

Ovaj dio nisam skužio, ja pod ps znam samo photoshop i playstation, a ne vjerujem da je playstation.
    Naredba "ps" na UNIX-u.
    Mislim da znaci "process status".
    http://www.linuxmanpages.com/man1/ps.1.php

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2007
    Mobitel
    Samsung Galaxy S
    Operater
    T-Crap
    Bodovi
    14.706
    Nivo
    29
    Bodovi: 14.706, Nivo: 29
    Bodovi: 14.706, Nivo: 29
    Ukupna aktivnost: 0,4%
    Ukupna aktivnost: 0,4%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mene također zanima prelazak iz Windowsa XP na Linux (najnoviji, naravno ).
    Već mi je pun kufer virusa i Windowsa koji s vremenom guta sve više RAM-a i postaje turbo-spor i pun errora (znam da mogu rušit windows, ali to mi je zamarajuće i živcira me).
    Ja nisam neki zahtjevan korisnik.
    -pišem na wordu, radim prezentacije i tablice
    -ponekad (vrlo rijetko) pržim CD
    -na internetu sam non-stop (Firefox)
    -koristim MSN (btw, za mene bitna stavka- jel Linux podržava MSN? )
    -šaljem podatke iz moba prek BT-a i USB-a
    -šaljem e-mailove prek gmaila
    -često printam (BTW, jel Canon iP4300 kompatibilan s Linuxom?)

Igrice uopće ne koristim.
    Jel bi prijelazak na Linux za mene bio pun pogodak?
    Mobile Review Forum- ako želite znati sve o najnovijim hi-tech gadgetima. Obnovljen, bolje organiziran i još zanimljiviji! :) http://forum2.mobile-review.com/index.php

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    Lumia 820, 710
    Operater
    vip & Tele2
    Godina
    37
    Bodovi
    9.904
    Nivo
    23
    Bodovi: 9.904, Nivo: 23
    Bodovi: 9.904, Nivo: 23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ili to ili malo održavanja postojeće instalacije Windowsa Glary-jem, Spybotom i ostalom ekipom Ubuntu može sve što si naveo, jedino za printer potraži malo po netu

Svježe registriran Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Nov 2009
    Mobitel
    nokia (i mrzim ga)
    Operater
    092
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bože ljudi.. to vam je barem jednostavno. čačkajte po windozama dok se opet ne zabiju (a oće), i onda pobrišite sve, napravit 3 particije, na prvu windowse, na drugu linux i nema problema..
    Ko je novi, znači još mu trebaju windoze, neka stavi dual boot, do jedno godinu dana, kad ne budete više trebali pokretati windowse ni zbog čega, pobrišite ih. Inače, umrežavanje ubuntu i windows pc-a radi, prilično lako je konfigurirat. ima brdo tutoriala po netu, sa sličicama ko za malu djecu.. nemoš se izgubit.

Forum Admin Postignuća:
    SocialYour first GroupVeteranTagger First ClassOverdrive

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Nokia 8, Xperia X Compact
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Imam pitanje: skinuo sam s neta Ubuntu 9.10 Karmic Koala i kad želi pokrenut live cd sve prođe ok, restartam komp i dok se podiže ubuntu pita me username i password. Zašto me to pita i da li netko zna user i pass?

Hvala!

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina