Naravno, kao i kod drugih operatera, mos mislit sto T Mobile ima bas 2,5 milijuna ili VIP 2,4, ima tu hrpa neaktivnih kartica.
Gubici su sasvim ocekivani dok god traje nacionalni roaming i izgradnja mreze. Nova TV npr. tek od ove godine posluje pozitivno, povlacim paralelu jer su i oni imali velika ulaganja u odasiljacku mrezu i program.
A sad jel peru lovu ili ne, ne znam, ali cini se da u ovoj zemlji nema cistih poslova.
To i je "tricky" dio, to da oni vjeronatno ne grade mrežu (ili je grade vrlo sporo), jer su njihove kapitalne investicije vrlo male:
- tele2 o ovom kvartalu: 47 mil kn
- vipnet u proslom (nema jos izvjesca za ovaj): 130 mil.
Kompanija koja vec ima mrezu, ulaze u izgradnju skoro 3 puta vise od ove koja je nema?
(jel tu meni nesto promaklo ili oni i ne planiraju izgraditi nista?)
Nemam pojma, ja tu bas nisam strucnjak, ono sto znam pouzdano jest to da gradnja mreze ide dalje i da nije stala. VIP vjerojatno ima vece rashode, pretpostavljam da rade na UMTS i HSDPA mrezi.
dobro koliko vas ima dionice t2 pa da vas zanima koliko su u gubitku ili dobitku??!!cemu ovo raspravljati??!!!sto vas toliko zabrinjava u tome???!!!
daj nek mi netko kaze sto njega najvise tišti u tome sto t2 radi u gubicima???dajte nesko konkretno..ili zatvorimo ovo....
Kad se vec spominje VIP, ni kod njih nije sjajno pa makar i ulagali u mrezu:
Poslovni rezultati Vipneta, drugog po veličini mobilnog operatera koji posluje u sklopu mobilkom austria, razočaravajući su ako se usporede sa slovenskim Si.Mobilom koji posluje u sklopu iste grupacije, ali i s rezultatima T-Mobilea.
Naime, Vipnet je zabilježio rast prihoda od skromnih 3,1 posto na 128,2 milijuna eura, dok je u istom razdoblju u drugom kvartalu ove godine Si.Mobil porastao 8,4 posto na 46,4 milijuna eura. Smanjenje prihod u Vipnetu objašnjavaju utjecajem smanjenja cijena roaminga u inozemstvu iako Hrvatska još uvijek nije članica EU. Na polugodišnjoj razini Vipnetov prihod porastao je 7,9 posto, Si.Mobilov 14,6 posto.
Vipnetov EBITDA na kraju drugog kvartala veći je malih 3,3 posto i iznosi 49,4 milijuna eura, a operativni prihod povećan je 6,1 posto na 31,1 milijun eura. U istom razdoblju slovenski Si.Mobil EBITDA je povećao 20,3 posto na 15,4 milijuna eura, dok je operativni prihod porastao snažno za 47,1 posto na 10 milijuna eura. Iako iz Vipnetova izvješća se ne vidi profitna margina, Si.Mobil je objavio EBITDA marginu od 33,2 posto uz rast u drugom ovogodišnjem kvartalu od 3,3 posto. Na polugodisnjoj osnovi EBITDA Vipneta veći je 7,1 posto, dok je Si.Mobilov 24,9 posto.
I dok Vipnet gubi tržišni udjel koji je sa 42,7 s kraja prvog lanjskog polugodišta, krajem lipnja pao na 42,2 posto, Si.Mobil je povećao tržišni udjel s 26,2 na 27,2 posto. Ipak Vipnet bilježi rast broja korisnika od 12,7 posto na kraju prvog polugodišta i dosegao je 2,3 milijuna korisnika. U Vipnetu procjenjuju kako je penetracija mobilnog tržišta u Hrvatskoj sa 107,1 posto na kraju drugog kvartala 2007. povećana na 122,1 posto na kraju lipnja ove godine. U Si.Mobilu pak ističu kako je mobilna penetracija u Sloveniji povećana sa 88,1 posto na 98 na kraju drugog tromjesječja 2008.
Vipnet bilježi 4,5 posto pada prosječne mjesečne potrošne po korisniku (ARPU) na 14,9 eura u drugom ovogodišnjem kvartalu. To objašnjavaju prije svega povećanjem potrošnje uz smanjenje cijena. Pritom je Si.Mobil povećao svoj ARPU za 1,3 posto na 23,6 eura, uz povećanje potrošnje u minutama za 8,2 posto na 135,4 minute mjesečno po korisniku. Prosječna potrošnja u Vipnetu tek je neznatno povećana za 1 posto na 93 minute mjesečno. Na polugodišnjoj razini Vipnetov ARPU je pao 2,6 posto, dok je Si.Mobilov povećan 5,9 posto.
Prema podacima iz polugodišnjeg izvješća telekom austria vidljivo je da je Vipnet tek neznatno povećao broj ugovora (pretplatnika), sa 19,3 posto krajem prvog polugodišta prošle godine, na 21,5 posto. Istovremeno, Si.mobil povećao je broj ugovora s 59,7, na 64,1 posto.
moze li se ovakva tema koja nema veze sa mobitelima...nego sa gospodarskim analizama i stvarima prebaciti negdje drugdje.....a da probate o ovome raspravljati na buissnes.hr
Lijepo piše o čemu je ovaj dio foruma:
"Mobilni Operateri
T-mobile # VIPnet # Tele2 # strani operateri # kvaliteta usluge, ponude, događanja...."
Znači, od ovoga gore što piše da bi ovaj dio foruma trebao biti o, ova tema zadovoljava:
- sam naslov: "Mobilni Operateri"
- podnaslov: Tele2
- podnaslov: događanja (jer najveći događaj za operatera su njegova fin izvješća)
Ne znam zašto to tebe toliko smeta ako mi želimo raspravljati o tele2 i tome kako je njima u Hrvatskoj.
A prije si bio pitao:
"dobro koliko vas ima dionice t2 pa da vas zanima koliko su u gubitku ili dobitku??!!cemu ovo raspravljati??!!!sto vas toliko zabrinjava u tome???!!!
daj nek mi netko kaze sto njega najvise tišti u tome sto t2 radi u gubicima???dajte nesko konkretno..ili zatvorimo ovo...."
Mislim da bez obzira na to tko ima dionice od tele2 ili nema (neki mozda i imaju), tele2 (a i ostali operateri) su operateri koji djeluju na području Republike Hrvatske, i dana im je koncesija Hrvatske države - znači SVIH NAS, kroz određene institucije, zakone isl.
Zato mislim da je svima u interesu znati koliko i što i kako radi neki operator:
- bilo da daje povoljne usluge (pa nam je cilj da još više radi, da dobro radi i donese još investicija u Hrvatsku, te da svi imamo koristi od toga),
- bilo da krši zakon te da onda ukažemo na to da se kazni kako nam ne bi narušavao životni standard.
Nadam se da ti je objašnjenje zadovoljavajuće.
Usporedba Vipa sa SiMobilom je promasena, sasvim drugacija trzista.
No meni buducnost Tele2 bas ne izgleda bajno. Na trzistu sa tako velikom penetracijom i sa tako malim ARPUom neces dugo prezivjet ako ne ostvarujes dobit. Iako moram priznat da mi bas nije jasno, cijene su kod nas relativno visoke a ARPU je tako nizak, i sve to uz toliku penetraciju. Bilo kako bilo, ne znam kako Tele2 uopce moze u skoroj buducnosti doc do crnih brojki. Nisu uspjeli pridobit poslovne korisnike (nista cudno s obzirom na to da su zadnji na trzistu, poslovnjaci ugrabe one prve i ne pustaju ih tako lako), ne nude bas neke lude proizvode... Bio bi veliki gubitak kad bi Tele2 nestao ili bio progutan, ali bas ne vidim neki manevarski prostor.
A možda da ponude bar neke od high-tech mobitela koje nudi švedski Tele2 (Sony Xperia, HTC Diamond, Sony C905) bi brdo ljudi navalilo, pa makar ih upakirali u neke fensi šmensi pretplate koje bi bile malo skuplje od sadašnje ponude, da i ne govorimo o data paketima....
T10 -> T28 -> T630 -> x700 -> K800 ->E63 ->HTC Desire -> K800 (zamjena :) -> JiayuG3 ->S4 ->S6 -> Huawei Mate 8 -> Note 8 -> Xiaomi Mi11
ARPU i je mali zbog velike penetracije (penetracije SIM kartica), i.e. ima previše neaktivnih SIM kartica koje se ubrajaju u "korisnike" (kako je to manje vise sve prepaid). A i s druge strane ima puno njih koji imaju po nekoliko SIM kartica, pa se tako arpu razrijedi.
Puno grešaka je tele2 napravio u samom početku, tako da - iako još nije kasno - nije lako (loš ugovor za roaming, loši interkonekcijski ugovori, kolokacije, problemi s gradnjom itd.). Regulator bi im trebao više pomoći, ali regualtor u Hrvatskoj nije baš nešto čime se možemo ponositi.
Ah da, imas pravo. I a sam imam 2, 3 Tele2 kartice od kojih dvije stoje u ladici. No i na recimo austrijskom trzistu je golema penetracija i takodjer sve puno aktivnih kartica pa je ARPU puno visi, prije svega radi vise proizvoda.
Nije ni Vip puno bolji:
http://www.telekomaustria.com/berich...7q2_EN_31.html
No kad gledam sto se na recimo razvijenom austrijskom trzistu zbiva, na 8 milijuna ljudi ce prezivjet samo 3 providera, bojim se da ce se to kod nas svest na 2.
Da, regulator je prica za sebe. Nije im ni trebao nesto pomagat, bilo bi dovoljno da korektno provode pravilnik ali izgleda da su T-Com i Mobilkom pustili korjenje i u tom regulatoru i da uspjesno brane svoje pozicije.Puno grešaka je tele2 napravio u samom početku, tako da - iako još nije kasno - nije lako (loš ugovor za roaming, loši interkonekcijski ugovori, kolokacije, problemi s gradnjom itd.). Regulator bi im trebao više pomoći, ali regualtor u Hrvatskoj nije baš nešto čime se možemo ponositi.
Austrija ima 4 operatera, T-Mobile, One, A1 i 3 (Drei, UMTS)....toliko ih trenutacno ima i Slovenija. Ne vjerujem da ce HR ostati na 2 operatera jer je tendencija u svim europskim zemljama da psotoje minimalno 3 i mislim da vise gotovo i nema drzave gdje postoje samo dva. Tri operatera ima i Crna Gora koja ima manje stanovnika od Zagreba.
Takodjer, gledjauci njihovu strategiju, Tele2 je jako zagrizao za HR i puno su ulozili tako da mislim da ce tesko otici.
U Austriji je Drei u slicnoj situaciji ko i Tele2 u Hrvatskoj. Najjeftiniji su, skupljaju korisnike ali plafon su vec dostigli i redovito pisu gubitke. Prosli tjedan su prvi put poceli govorit o mogucnosti da ih netko kupi, vjerujem da ce se to i desit u narednih 6-12 mjeseci.
Tele2, kao i svaak druga tvrtka u kapitalizmu ima iskljucivo financijski interes. Bez obzira na to koliko su emocionalno vezani ili koliko su love ulozili, onog trenutka kad/ako zakljuce da je biznis za njih nerentabilan ce trazit mogucnost da se povuku s trzista. Moguce da je i Tele2 poput Drei-a vec usao u fazu u kojoj je sve karte bacio na skupljanje korisnika jer to podize cijenu kod eventualne prodaje. No ja se ipak nadam da sam u krivu i da uspjet doc do pozitivnih rezultata. Sjecam se kako je bilo sa samo dva operatera, prakticki monopol.Takodjer, gledjauci njihovu strategiju, Tele2 je jako zagrizao za HR i puno su ulozili tako da mislim da ce tesko otici.
To sto je u mnogim drugim drzavama >2 operatera za nas ne znaci ama bas nista. Kljucno je pitanje koliko profitabilnih operatera ima a ne koliko bi ih teoretski moglo bit. U Sloveniji njihov monopoloist nije iskoristio svoj monopol na nacin na koji je to T-Com iskoristio. Slicno je bilo i u drugim drzavama u kojima regulator dobro obavlja svoj posao. Nas regulator je mogao puno toga ucinit kako bi olaksao Tele2-u, interes je postojao jer duznost regulatora i jeste da kreira trziste od kakvog gradjani imaju koristi.
Tele2 se premalo posvetio poslovnim korisnicima, bile to male firme/obrti ili velike.
Iz T-mobila i VIP-a skoro svaki mjesec zovu firmu gdje radim i nude svoje usluge, dok od Tele2 nikad nismo čuli ni glasa, niti kakav prospekt, letak, ništa,...
Tele2 se nije niti planirao pozicionirat za poslovne korisnike. U trenutku dolaska Tele2 na trziste su pravilno procjenili da najvise potencijala ima u prikupljanju korisnika niskim cijenima. Poslovne korisnike je najteze dobit, ako ih i ides dobivat to ces jako tesko postic (samo) niskim cijenama. A znamo koliko e energije potrebno ulozit da preotmes korisnika drugom operateru. Kad su dosli na trziste svi su poslovnjaci vec bili ili kod Vipa ili kod T-Mobilea. Obrtnici i novi poslovnjaci nisu nesto na sto se isplati koncentrirat, lakse je niskim cijenama ic privlacit mase, marze su jos uvijek relativno velike.
Hm, prvotno su davali izjave da žele trećinu privatnih i poslovnih korisnika. Čitao sam intervju s bivšim im ovdašnjim čelnikom, Matsom Tillyjem, koji je bio mišljenja da će s poslovnim ponudama navaliti kada pokriju cijelu Hrvatsku kako treba, da si ne bi stvorili loš imidž.
Evo u zadnje vrijeme često se pojavljuje EDGE i HSDPA, što do sada nismo vidjeli, pokrivenost Hrvatske je sve bolja, iako još ne blizu završteka.
Zanimljive izjave dao je njihov sadašnji čelnik u Hrvatskoj, Johan Granlund: On je ustvrdio da mu se ovdje uopće nije teško boriti s konkurencijom jer je došao iz Rusije gdje je bilo kudikamo više konkurenata. Osim toga, smjelo je izjavio da VIP i T-Mobile imaju "drugi fokus i da posluju onako kako se to u Europi radilo prije nekoliko godina".
Hm, meni ovo zvuči kao neko ismijavanje konkurencije, no tko će ga znati, vidjet ćemo što će vrijeme donijeti, nadam se opstanak Tele2.
Između ostalog, meni je Tele2 skroz okej i zbog toga što kontrira ovdašnjem mentalitetu, a to su preseravanje i rastrošnost.
Također mi nije jasno zašto se konkurencija kod nas glasnije ne obruši na regulatora zbog aljkavog obavljanja posla...
Poslovni korisnici mjenjaju providera samo ako su nezadovoljni trenutnim ili ako su medju rijetkima kojima telefoniranje cini znacajniji dio troskova. Bojim se da ce Vipu i TMu biti ouno lakse zadrzat poslovnjake nego Tele2-u pridobit te poslovnjake. Ovo sto si citirao ima smisla (iako ne vjerujem da mogu dosegnut trecinu privatnih a kamo li tek poslovnih korisnika) ali bojim se da je malo prekasno za to, penetracija je vec na skoro 110%.
Da Tele2 ima polozaj koji imaju Vip ili TM sigurno bi se i on tako ponasao. Nema tu dobrih i zlih, a gad pogledam rezultate TMa ili Vipa ne bih rekao da imaju los business model, sasvim su dobro pozicionirani na trzistu. Borba protiv konkurencije nije sama sebi svrhom, cilj je ostvarit dugorocan profit, nadam se da ce Tele2 nac nacina da to ostvari iako ne znam na koju foru.Zanimljive izjave dao je njihov sadašnji čelnik u Hrvatskoj, Johan Granlund: On je ustvrdio da mu se ovdje uopće nije teško boriti s konkurencijom jer je došao iz Rusije gdje je bilo kudikamo više konkurenata. Osim toga, smjelo je izjavio da VIP i T-Mobile imaju "drugi fokus i da posluju onako kako se to u Europi radilo prije nekoliko godina".
Jer bi im dali povoda da budu jos gori prema njima.Također mi nije jasno zašto se konkurencija kod nas glasnije ne obruši na regulatora zbog aljkavog obavljanja posla...
Vlada je ta koja bi trebala nadzirat rad agencije no vlada je u odredjenom sukobu interesa zbogg ugovora sa DT-om.
Zalosno.
Poslovni korisnici mijenjaju providera, i to su još skloniji učiniti nego privatni.
Razlog je tome jer su više orijentirani na cijenu, na smanjenje troškova.
Nije rijetkost da je neki veliki poslovni korisnik (tipa INA, Podravka isl...) "neprofitabilan" za mobilnog operatora tj. gubi novac na njemu. To se jednostavno dogodi jer takav klijent licitira između providera, a svi ga žele imati zbog dobrog PR-a. Lijepo zvuči kada se za pojedinog operatora kaže: "operator 1 preuzeo je VELIKU tvrtku operatoru 2..." itd. A da bi to napravio mora se svojski isprsiti.
Lova je u malim i srednjim poduzećima što se tiče poslovnih korisnika u mobilnoj, jer oni nemaju ni vremena ni moći pregovarati, a usluga im je prijeko potrebna.
Zašto Tele2 ne ide na njih (poslovnjake):
- pokrivenost (kao što je gore netko spomenuo)
- malo ljudi - poslovni korisnici zahtijevaju veliki i dobar "sales force" - Tele2 sa svojom politikom "malo troškova, malo ljudi" nema takav sales force.
Da budemo precizniji, nije Vlada, već Sabor. Agencija (telekom regulator) odgovara hrvatskom Saboru.
Razlog zašto se više ne okome na njih više (alternativni telekomi prema regulatoru) je sličan zašto se tele2 ne okomi više na poslovne korisnike: nedostatak ljudi (a time onda i volje).
Nije tek tako jednostavno okomiti se na neku državnu instituciju - za to trebaju resursi: ljudi / stručnjaci - koji će se baviti samo time, a i vrijeme.
To "konkurencija" nema. Nema ljudi, nema vremena. A upravo to imaju ovi "monopolisti", i ljude i vrijeme da se bave time da ih državne institucije podržavaju, ili makar da ne rade ništa da pomognu "konkurenciji" (a što dođe na isto, jer status quo zna se kome odgovara).
Evo Tele2 se ovih dana povukao iz Švicarske, i prodao svoju podružnicu Sunriseu. No tamo su bili u daleko gorem položaju nego ovdje. Tele2 je optužio švicarske vlasti da štite bivšeg monopolista Swisscom na način kako se to ne radi niti u jednoj europskoj zemlji.
Evo linka na njemačkom: http://www.inside-it.ch/frontend/ins...&news.id=15612
Hm, što se tiče Hrvatske - to mi smrdi na totalnu korupciju i protekcionizam. Možda je vrijeme za akciju "Indeks" u mobilnoj telefoniji![]()
U Svicarskoj je situacija stvarno "zanimljiva", drzavni Swisscom ima 5 miljuna korisnika dok Sunrise i Orange zajedno imaju jedva 2,5 milijuna. Bitno je napomenuti da kod njih 3 operatera djeluju vec 7-8 godina. Inace, tele2 je tamo bio virtualni operater, a koliko vidim, povlace se iz svih zemalja gdje su djelovali po tom principu.
Koliko sam čitao, tamo nisu imali namjeru biti virtualni operator, nego su još odavno najavili pokrivanje najmanje 80% Švicarske, no žalili su se na kojekakve stvari, čak su i podizali tužbe, no eto, sve je rezultiralo povlačenjem.
I da, kao što kažeš, njihov novi fokus jest poslovanje s vlastitom infrastrukturom, tako da su većinu virtualnih podružnica prodali.
Ovdje ipak bolje stoje stvari,nema šanse za banrot,u svakoj zemlji je tako gdje je god operater noviji to ima manje korisnika.Tele 2 će uvijek imati manje korisnika,u budučnosti će možda biti izjednačeni.Jedini problem je u tome što je ljudima teško mjenjati broj,a nekorektno je prema drugima imati vipov broj u teletini jer ti onda drugi žugaju
Bookmarks