Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16
    Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Panasonic FZ50 recenzija

U utorak mi dolazi Panasonic FZ 50. Nakon par dana upoznavanja, obećavam recenziju i par slika koje pokazuju njegove mogućnosti!
    Do tada, srdačan pozdrav
    Zadnji uredio pepi_31 : 12-11-2006 u 16:09
    Camera Obscura - the best camera ever :)

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Recenzija

Ergonomija i programi
    Aparat je velik i jako dobro leži u ruci. Zajedno sa baterijom, štitnikom i karticom ima cca 900 grama. Objektiv se da sasvim lijepo uhvatiti rukom. Cijeli aparat daje osjećaj "težine" a ergonomija mu je super. Kao da je sliven za držanje u ruci. Dobijete ugrubo preveden engleski manual koji je dostupan na netu. Dobijete i neke drivere, programe za pregled slika od Panasonica i SilkyPix boundled program za obradu RAW fotografija (ver 2.0.14 SE) Priložena kartica ima 32MB, a baterija se napuni za cca 2.5 sati.

Optika
    Prvo što sam vidio je točkić pokraj malog tražila. Služi za regulaciju dioptrije. Zatim sam se oduševio 12x zoomom, i naravno mogućnostima manualnog fokusiranja (vjerovali ili ne radi ovoga sam ga i najviše kupio). Centar slike ili cijela slika (možete sami birati) se uveća kako bi vam omogućila da bez problema vidite kada je sve oštro fokusirano. Glavni LCD ekran je malen ali izuzetno oštar, kao i LCD tražilo. Manualno fokusiranje odabirete pomoću prekidača sa strane objektiva. Objektiv je fiksan i ne povećava svoju dužinu fokusiranjem ili kada se aparat pali, odnosno gasi. Priloženi štitnik za leću jako dobro naliježe i ne može se skinuti lako (dakle zaštita je dobro riješena). Glavni LCD ekran je pokrivene debelom plastikom koja bi ga trebala zaštititi od ogrebotina i slično.

Software
    Software je prilično logičan i bez većih problema sam se prebacio sa Olympusa na Panasonica.. Inteligentni ISO je postavka aparata kojom on predviđa ISO veličinu, i mogu vam reći da to radi sasvim OK. U mraku podiže ISO na 800. ISO 1600 sam dobio samo u vrlo mračnim prostorima. Za ISO 3200 trebate uključiti posebnu predefiniranu scenu. Prvo što sam zapazio je da sam slikao sa ISO 3200 sa 10 MP, a da pritom nije kako je na Internetu napisano rezolucija pala na samo 3 MP. ISO 1600, kao i ISO 800 pati od žutih fleka: još se nisam poigrao opcijama, ali smatram da se to neće baš puno promijeniti. ISO 400, 200 i 100 su zaista vrlo lijepi i skroz upotrebljivi. Smatram da se bez problema mogu printati slike od 30*45 u fotostudiju do ISO 400, ili pak i ISO 800 ako se neće gledati iz neposredne blizine.
    ISO 800 prikazuje neke crne točkice kada je NR na LOW poziciji. Ako ga stavim na srednju poziciju onda slika ispadne puno bolja. No više mi smetaju žuta polja.
    Preko dana, kako je i očekivati slike su super, a fokus je jako brz (pet načina fokusa). Imate i na raspolaganju kontinuirani fokus. Sve pohvale fokusu, imao sam jednostavan test: uperim aparat u parket i kažem da ga fokusira. Svi moji Olympusi su pali na tom testu, dok je Panasonic to riješio u čas posla. Bune ga scene koje su blijede (ali to je kod svih tako) ali u ostalim sutuacijama vrlo brzo fokusira u ostalim situacijama. Preko dana nema fokusa kojeg ne odredi jako brzo.

Žute fleke (dva primjera) oba sa ISO 800

Primjer cropa slike sa ISO 3200

Formati slika
    10MP imate jedino u modu 4:3. Ako prebacite u mod 3:2 imate 8.5 MP. Ispod toga imate i mod16:9 no sa njime se nisam nešto pretjerano služio. EZ (Extended zoom) radi odlično. Dakle on spušta rezoluciju ali na račun toga diže zoom i to optičkim načinom. Mnogi su rekla da je to isto kao i cropanje slike, međutim ipak je bolje nekih 20-ak posto od samog cropanja slike. Explozicija vam je na raspolaganju od 60 sekundi do 1/2000 . 15 30 i 60 sekundi je u noćnom modu za recimo snimanje zvijezda. Na velikom zoomu vidi se svako pomjeranje aparata stoga je nužno koristiti stativ. Druga zanimljiva stvar: u modovima 15 30 i 60 sekundi, koliko je sekundi bila ekspozicija toliko i traje obrada slike. Čudno ali je tako.
    Samo za primjer: pokušao sam slikati avion u sumrak sa EZ na 2MP dakle 22 puta ekvivalentna zooma. Nisam uspio uhvatiti avion jer vrlo brzo proleti kroz polje aparata.
    UPDATE : u svakom modu: koliko se snima slika , toliko se i obrađuje
    Macromod
    Ovdje sam primjetio puno veće defekte slika nego kod mog bivšeg Olmpusa. Slikajući ekran samo točkice u sredini su bile oštre dok su van središnjeg kruga bile van fokusa i pomalo deformirane. Znam da postoji neka interferencija kod snimanja ekrana ali mi je to bila zanimljiva opcija za usporedbu. Pri običnom zoomiranju udaljenih predmeta, distorzije gotovo da i nema. U noćnim situacijama vidiljiv je purple firing, ali preko dana je zanemariv

RAW format
    Slika u RAW formatu je teška 20MB. Obrađujete je u već spomenutom SiklyPix studiju kojeg dobijete i moram vam reći odmah da me slika oduševila. Ono što izađe iz ovog programa je svakako bolje nego bilo koji JPEG. I sa maksimumom oštrine u RAW formatu možete na snimljeni JPEG dodati još malo unsharp maska. Time postižete stvarno "žilet sliku" Kada snimate RAW, paralelno se snima i JPEG. Ako obrišete RAW sa kartice briše se i JPEG. Standardna veličina slike je od 2.5 (jako mračno) do 5.5 (klasična dnevna slika) i to u najboljoj kvaliteti. Ako spustite kvalitet (povećate kompresiju) slika ide na oko 1.5 MB ili čak i manje.

Stabilizacija

definitivno i svakako radi. Možete pri maksimalnom zumu dobiti ok sliku na 1/30 sekundi. Barem sam ja tako procjenio. Moram još proučiti kada je i koji bolji način stabilizacije, ali svakako radi. Ono što prije nisam sa Olympusom niti mogao sanjati da ću slikati, sada slikam bez problema.

Slikano sa 1/30 sa EZ na maksimumu: ovo je crop iz originala. Kuće su od mene udaljene jedno 6 km zračne linije

I još jedna stvar koja me oduševila: blic se vrlo brzo puni: mužete pucati rafale fotki sa blicom: na svježe napunjenoj bateriji vjerujem da je vrijeme punjenja ispod sekunde.
    Sada kada sam mu nabrojao sve nedostatke, jer o dobrim stranama nije potrebno govoriti, bacam se u fotkanje: evo Orion je vani, a sutra će doći i par dnevnih slika..

UPDATE II - malo slika zvijezda- Uglavnom maksimum se da izvući sa manualnim postavkama, jer je STAR NIGHT ograničen na 15,30 i 60 sekundi. To je previše i za opciju bez zooma, a kamoli za 12x zoomom.
    Evo malo za sladokusce

ISO 800 - dio Oriona

ISO 800- gornje tri zvijezde Oriona, napravljen resize

Čuveni Vlašići (resize iz originala)

I na kraju naš susjed Mjesec ISO 100 1/100sec
    Zadnji uredio pepi_31 : 15-11-2006 u 10:12

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dakle nastavak recenzije slijedi.
    1. ako se koristi H speed mode na jednu točku (brzo fokusiranje) slika se na LCD ekranu na trenutak zamrzne: što može biti problem ako se fokusiraš na stvari koje imaju veliku brzinu.
    2. žute fleke koje su uočene na fotkama napravljenim sa ISO 800 ili ISO 1600 u potpunosti nedostaju na JPEG-u kojeg možete kreirati i RAW formata. Inače žute fleke su znatno manje izražene ako se sharpening i noise reduction postave na LOW raznu (o ovome još posebno)
    3. primijetio sam da aparatu treba par sekundi nakon paljenja dok ne napravi ispravnu kalibraciju svjetla: često se zna dogoditi da napravljene slike odmah nakon uključivanja aparata budu ili preplave ili precrvene. Nakon par sekundi rada, ovo se gubi, a inače javlja se isključivo u slabijim svjetlosnim uvjetima, čim ima svjetla, kalibracija je trenutačna.
    4. prikaz slike na LCD ekranu jako ovisi o vanjskom svjetlu, stoga kod noćnih uvjeta, i kod brzog micanja aparata, nastaju "tragovi svjetla", ali ovo je znatno izraženije ako se radi u nekom od predefiniranih scena nego kada se radi u P modu
    5. priča o šumu koji je jako velik poviše ISO 100 je samo priča. Bojao sam se slikati poviše ISO 100, ali sam onda bacio serije slika sa ISO 200, ISO 400 i ISO 800. Čim postoji pristojna količina svjetla, ne bojte se koristiti ove vrijednosti, jer su slike i više nego dobre. Naravno da slike na ISO 800 ne izgledaju kao slike na ISO 100, ali ipak to je bilo i za očekivati u odnosu na veličinu CCD chipa. I slike kreirane na ISO 1600 (pogotovu ako su izvučene iz RAW formata) su i više nego pristojne kao uspomena na slici veličine 15*10 cm
    6. kod burst načina slikanja brzina ovisi o ISO vrijednosti: dakle sa ISO 100 slikat ćete 3 slike za cca 4 sekunde. Kod ISO 800 trebat će vam 15 sekundi.
    7. brzina zapisivanja ovisi o kartici koju imate: kod nekih korisnika 20MB RAW format se zapisuje do 15 sekundi, dok sam ja eto sa Patriot SD karticom imao sreću da to traje samo 5 sekundi. Inače rekord je 3.2 sekunde na ultrabrzim karticama.
    8.

A sada malo o dobrim stvarima
    Znate da volim astronomiju Dakle s ovim aparatom sam uspio pomoću ručnog fokusa tako izoštriti zvijezde da sam slikao i maglicu M42 (čuvena Orionova maglica). Sada čekam Jupiter kako bi se okušao na njemu. Mnogi od vas su mi rekli da su to granični slučajevi i da aparati ove klase "padaju" na tom testu, ali ja sam jako zadovoljan. Ekspozicija od 1 sekunde na ISO 800 je dala iz normalnog JPEG-a upotrebljivu sliku. Iz RAW formata je bila još bolja. Što se tiče Mjeseca, tu se nema što reći, slika je "avion"
    Zoom je super: nema više mogućnosti da nešto ne stane u kadar, jer se zumira vrlo brzo i precizno: ne vjerujem da postoji brži način zoomiranja slike od ruke (znam da se neki neće složiti sa ovim ,ali nakon Olympusa ovo je avion)
    Sve slike preko dana su super, vrlo precizne i oštre, i što govoriti o njima.
    I da se vratim na postavke. Postoje četiri postavke u aparatu koje utječu na JPEG izlaznu sliku: to je sharpening, contrast, saturation i noise reduction. Osim saturacije koju sam ostavio na standard, tri ostale postavke sam postavio na LOW. Slika postaje sa time veća (za jedno 20-ak %),ali se da dodatno popraviti ako je potrebno. I sharpening i contrast unose povećani šum u sliku, a agresivni Noise reduction to "ubija" na račun detalja, kada je postavljane na STD (standard).

A ovo je crop iz originala: bez ikakve obrade (ISO 400, 1/100 sec)
    Zadnji uredio pepi_31 : 09-12-2006 u 03:12

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    FZ 50 mi je u najužem izboru...Ima li kakvih novosti vezano za recenziju?
    Preporučuješ ga i dalje??

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo, ja kupio LUMIx-a FZ50. slikam i napredujem, pa pokušavam s RAW formatom. Instalirao sam Silkypix, i vidim kako se podešava, ali se baš i ne snalazim, ne znam kad je slika gotova, kako i što dalje, pa molim pomoć, upute, kako da s tim radim. inače, nemam nikakvih iskustava s photoshopovima, pa stvarno molim pomoć; i najmanja će mi dobro doći. Tnx.

Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Nov 2007
    Mobitel
    sony ericsson k610
    Operater
    t-mobile
    Godina
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Molim ponosnog vlasnika panasonic lumix fz18 za recenziju. Naime, to mi je uži izbor za ulazak u zahtjevniji amaterizam. Ako je moguća usporedba sa panasonic lumix fz 50 još bolje. Kad sam već tu, još mi padaju 2 komada u izbor: canon powershot s5is i g9. Znam da svaki ima svojih prednosti i mana, meni je važno kakvi su u korištenju, ergonomija, brzina i to. Osobno smatram da je potrebniji (čitaj korisniji) širokokutni objektiv nego silni megapikseli (ovo se odnosi na kritiku inače odličnog g9). Znam da postoje i konverteri (wide i tele) pa se na taj način dobije širi objektiv (wide). Ako je netko probao takvo nešto, javite!

31 days registered

Datum registracije
    Jan 2008
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Fz18

Ja san kupia FZ18 prije 2 miseca i full san zadovoljan.
    Oduševila me brzina fokusiranja i okidanja, te punjenja bljeskalice.
    Slike su jako dobre, bar za moj ukus.

Imaš dosta na dpreviewu.
    Recenzija: http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz18/
    Forum za Panasonic fotoaparate: http://forums.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1033

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    N8310, iPhone 5S
    Operater
    t-moBajL
    Bodovi
    11.431
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.431, Nivo: 25
    Bodovi: 11.431, Nivo: 25
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eo konachno i ja nabavio fz50 prije cca 1.5mj...
    sto reci...cool je
    sve 5 osim sto je baterija slaba....(cca 360 fotki), no nije ni to jako strasno, posto se napuni za cca 2 sata...

svi vi koji se dvoumite izmedju DSLR-a i ultrazuma, preporucam da pogledate prvo ovaj aparatich...
    dobijete odlicnu optiku u kvalitetnom kucistu...(cak i neki razvikani dslr aparati imaju losije kuciste...)
    fz50 radi savrseno za jedan amaterski aparat...

oly 570 se moze sakriti ...

a kada pogledamo u globalu, fz50 NEMA konkurencije...u ovoj klasi...

sve preporuke !!
    RoBee

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    Samsung Galaxy S II
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    7.070
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.070, Nivo: 20
    Bodovi: 7.070, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao robee Pregledaj post
    eo konachno i ja nabavio fz50 prije cca 1.5mj...
    sto reci...cool je
    sve 5 osim sto je baterija slaba....(cca 360 fotki), no nije ni to jako strasno, posto se napuni za cca 2 sata...

svi vi koji se dvoumite izmedju DSLR-a i ultrazuma, preporucam da pogledate prvo ovaj aparatich...
    dobijete odlicnu optiku u kvalitetnom kucistu...(cak i neki razvikani dslr aparati imaju losije kuciste...)
    fz50 radi savrseno za jedan amaterski aparat...

oly 570 se moze sakriti ...

a kada pogledamo u globalu, fz50 NEMA konkurencije...u ovoj klasi...

sve preporuke !!
    Koja je cijena tog aparata?
    "Expirience is what you get when you don't get what you want!" (Randy Pausch)

Forumaš
    Datum registracije
    Jul 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Cijena mu je u jednoj trgovini 3.699,00 kn!

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A za 3300kn dobiješ Sony A200 kit. Pa se onda pitaš....
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Mar 2007
    Mobitel
    HTC S710
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zbozic Pregledaj post
    A za 3300kn dobiješ Sony A200 kit. Pa se onda pitaš....
    To je tocno ,ali uz A200 dobijas za tu lovu osnovni objektiv. Da bi bio u razini panasonica moras izdvojiti jos nekoliko tisucica za objektiv. Možda se isplati kupiti Sonya ako mozes malo pricekati sa kupovinom objektiva. Ja jos razmisljam koji kupiti, a kako cu u shoping tek za otprilike 2 mj. Valjda ce mi se do tada iskristalizirati cijela prica (uz svesrdnu pomoć forumaša).
    Zadnji uredio startrek : 16-08-2008 u 12:06

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A dual kit (18-70 i 70-300) je 4700kn
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Mar 2007
    Mobitel
    HTC S710
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kao što sam već na jednom drugom tiopicu rekao, danas kupih FZ50, i kad napunim bateriju i isprobam ga malo, javim dojmove.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Mar 2007
    Mobitel
    HTC S710
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo prvih sličica...

Zadnji uredio startrek : 26-08-2008 u 17:19

Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2008
    Mobitel
    Nokia 6233
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    4.253
    Nivo
    15
    Bodovi: 4.253, Nivo: 15
    Bodovi: 4.253, Nivo: 15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Smile

Pozdrav forumašima!
    Vidim da je ovdje tema o mom novom fotiću pa se priključujem. Iako je tema iz 2006. zanimljivo je koliko je ovaj model još uvijek konkurentan. Zanima me koliko je koštao te davne 2006.? Pitam jer se cijene u HR trenutno kreću od cca 3550-4250 kn. Ja sam imao tu sreću da mi ga je jedna dobra vila kupila u New Yorku (i donijela) za 2300 kn. Još poneki dodatak (4 GB, tronožac, torbica, filteri,...) i za 3000 kn sve je tu. Za sada su dojmovi odlični, pa ću spomenuti samo ono što me zasmetalo odn. ono što sam uočio kao mane. Pri najširem kutu primjetno je bačvasto izobličenje pa je potrebna dodatna obrada u Photoshopu, no kažu da je to uobičajeno za klasu ultrazoom. Nije mi jasna funkcija procesuiranja kod ekspozicije dulje od 15 sekundi. A osim toga (za sada) sve 5. Za nekoga kome ne smeta veličina i tko želi prvu stepenicu ispod SLR-a mislim da je ovo prvi izbor (prema svemu pročitanom i prema prvim dojmovima).
    Evo nekoliko linkova koji su mi pomogli kako bi dobio što bolji dojam o ovom fotoaparatu:
    http://www.dcresource.com/reviews/pa...ew/index.shtml
    http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz50/
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/FZ50/FZ50A.HTM
    http://www.megapixel.net/reviews/pan...0/fz50-gen.php
    http://www.photographyblog.com/revie...x_dmc_fz50.php
    http://www.steves-digicams.com/2007_...onic_fz50.html
    http://sumaria.co.in/product_info.php?products_id=2837
    http://panasonic.net/pavc/lumix/
    http://panasonic.net/pavc/lumix/acce...z50/index.html
    http://www.daydeal.com/home.php?cat=2322
    IggY

+ Odgovori na temu