Sto se da tako kazem unutrasnjosti aparata tice...ponajprije sustav menu – a. Mogu pohvaliti veliki napredak u koncepciji menu – a u odnosu na Nikon prethodnike D50 i D70 i D70s, cak i prema D2H. Izbornici su logicni, ne preopsirni, taman onoliki da mozete imati kreativnosti u radu, te prepodesiti aparat, na bas vama najzgodniji nacin. Mnogim tipkama na aparatu se preko sustava unutar menu – a moze dodijeliti neka druga funkcija, ako vam tako vise odgovara, ili ako ste se tako navikli raditi na nekome drugome aparatu. Ta mogucnost customizacije aparata kvalitetna je i paznje vrijedna opcija, a o njenoj korisnosti nema zbora. Opcije i modovi fotografiranja nude sve...doista sve i jos malo, a sto bi ikada ikome naprednome amateru sa mnogo fotografskoga znanja moglo zatrebati. Profesionalci, fotografi raznih evenata, mogu ovaj aparat bez bojazni kupiti, jer ce definitivno zadovoljiti i 99% njihovih potreba (ovdje ne ubrajam fotografe specijalnih usmjerenja ili wildlife fotografe). Odabir kvalitete fotografije je diosta najslojevitiji sto sam ga do sada na digitalnim foto aparatima sreo. Naime mozete birati izmedju JPEG i NEF (dakle RAW format) formata. S time da i jedan i drugi mogu biti kompimirani ili ne komprimirani, a stupanj kompresije moze biti fit to space ili fit to quality. Osim navedenoga ako slikate u JPEG formatu, mozete birati jos i izmedju LOW, MEDIUM i FINE kvalitete, te SMALL, MEDIUM ili LARGE velicine fotografije (prva valicina se odnosi na rezoluciju, a druga na velicinu dobivenoga filea, s obzirom na stupanj kompresije). Kombinacije svih navedenih opcija su moguce...dakle doista mnogo.
Buffer aparata je fenomenalan. Pohranjuje do 25 NEF fotografija (dakle RAW format), iako je svaka od navedenih teska gotovo 20MB. Buffer se simultano prazni na karticu, kako vi fotografirate, tako da ga je gotovo nemoguce napuniti, barem meni to nije poslo za rukom, osim kada sam fotografirao u najbrzem rezimu koji aparat nudi, a to je nesto vise od 5 RAW fotografija po sekundi. Tada sam napunio buffer, ali posto transfer na 3k6 Microdrive ide i do 11MB/s, treba pricekati svega sekundu ili sitnicu vise u ovako radikalnome fotografiranju da se koja fotka ispere iz buffera i okidaj dalje. Sa JPEG formatom, buffer nisam uspio napuniti cak niti u ovome modu od 5 fotografija po sekundi. Inace ova opcija simultanoga spremanja na karticu dok vi dalje okidate ne postoji niti na nekim sofosticiranijim modelima, tako D2H i D2X, veca braca D200 modela, navedenu opciju nemaju, vec kada napunite buffer morate pricekati da aparat fotografije u bufferu snimi na medij za pohranu, a onda mozete dalje.
Sustav fokusiranja, dakle AS, AWB i AE morati cu objasniti u sprezi sa objektivom koji sam koristio. Objektiv je, kako se iz popisa opreme i vidi, Nikorr IF ED G 18-200 VR. Radi se o objektivu koji je nacinjen upravo za ovaj model foto aparata, raspona je 18-200 mm, te uz crop faktor aparata 1.5, daje respektabilan zoom raspon 27-300 mm.
Nikon D200, IF ED G 18-200 VR objektiv, minimalna zarisna duljina:
Nikon D200, IF ED G 18-200 VR objektiv, maksimalna zarisna duljina:
S obzirom na navedene cinjenice oko raspona, te na cinjenicu da je opremljen najkvalitetnijim G type lecama, da je opremljen tihim i vrlo brzim motorom za pomake leca, te da ima vrlo ucinkovit VR (vibration reduction sustav), ovaj je objektiv najisplativije i najlogicnije izdvajanje pri kupnji navedenoga modela, jer cete njime vrlo ucinkovito pokriti izuzetno velik raspon, ta aparat uciniti vrlo polivalentnim sa samo jednim objektivom. Fotografije dobivene navedenim objektivom odaju pomalo hladan dojam, kao uostalom i sa svim objektivima iz Nikorr ove game. Ova je konstatacija vrlo subjektivna. Ja osobno ne preferiram niti „hladne“ a niti objektive koji daju nesto toplije tonove boja i kontrasta, tako da sam se odlucio da uz navedeni Nikorrov objektiv, koristim Skylight filter koji doda jednu sasvim sitnu kolicinu topline na fotografije, teko toliko da budu bas negdje po sredini raspona toplo – hladno. Izbor je pao na 72 mm Hoya HMC 1B Skylight filter. UV filter bi imao slican efekat, ali bi donio i jos sitnicu zutila, koja je po mome misljenju visak.
Sam objektiv se izuzetno dobro ponasa i na najnizim i najvisim zarisnim duljinama. Mana je izuzetno malo. Kromatskih abaracija gotovo da i nema, vinjetiranje je izuzetno rijetko i javlja se samo i to vrlo slabo izrazeno, kod fotografiranja izuzetno svijetlih objekata koji se protezu duz cijele kompozicije fotografije, pri najvisim zarisnim duljinama. Bacvasta izoblicenja nisam zamijetio niti na jednoj zarisnoj duljini. Kontrast je odlican, osvijetljenje konstantno duz cijele kompozicije.
Sprega AF, AS i AWB aparata sa navedenim objektivom radi odlicno. AE nema mana. AF zna zaplivati pri svim zarisnim duljinama (ovisno o postavkama koje su doista detaljne, jer mozete birati izmedju 16 ak nacina i postavki odredjivanja AF – a), pri fotografiranju slabo kontrastnih povrsina koje sezu duz cijele kompozicije fotografije. AF assist lampica vrlo je intenzivna i izuzetno ucinkovita. Osim navedenih situacija AF je vrlo brz i ucinkovit. AE i AF lock ili lock bilo kojega selektivno, dostupan je takodjer po individualnim postavkama. Odredjivanje manuelnoga fokusa je vrlo brzo i ucinkovito, ne grijesi i omogucuje idealan pregled kroz prizmu (prizma ima i dioptrijsku redukciju).
Sa AWB – om nisam zadovoljan. Cesto grijesi i ne daje bas zadovoljavajuce rezultate...zato je moja preporuka, da kada je god to moguce WB odredjujete manuelno.
Objektiv je vrlo tih a signal za potvrdu AF – a je taman dovoljno glasan da ga cuje korisnik, a da ne smeta drugima. Zumiranje se obavlja pomocu vanjskoga prstena objektiva i vrlo je ucinkovito i lagano. Objektiv ima tezinu i obujam, iako je za raspon koji pokriva relativno kompaktan.
Kvaliteta i rezolucija fotografija zadovoljiti ce i najzahtjevnije. Ostrina i razlucivost su na vrlo visokoj razini, iako naravno sirovi format nudi vise detalja. Mana pri koristenju sirovoga formata je u SW – u koji Nikon daje uz foto aparat. Naime iako se D200 moze okarakterizirati kao model koji debelo gazi u pro klasu, Nikon uz njega isporucuje samo Picture project, koji je doista rudimentaran sto se obrade NEF – a tice. Nikon Capture, koji bi omogucio daleko vise ne daju...moralo bi ga se doplatiti 1200 kuna (ili se mozete snaci kao ja pa skinuti negdje sa neta...kriminal, ali pali).
Pop up bljeskalica na aparatu, dobre je kvalitete. Iako nekada u brzim rezimima rada kasni za korisnikom, tako da ce za ozbiljnije uvjete fotografiranja biti potrebno nabaviti dodatnu bljeskalicu (SB 600 ili SB 800). Pop up bljeskalica u podrucju dometa osvjetljuje vrlo prirodno, ne daje neprirodne bljeskove, ne degradira boje i kontrast. Na zalost domet je u uvjetima smanjena svjetla svega do nekih 6 metara, a u dnevnim uvjetima, za popunjavanje sjena rezultati su slabiji i sto se kvalitete rezultata tice i dometa (svega do neka 3 ili 4 metra). Vrlo visoko iskace tako da je red eye gotovo nepoznanica.
Blic se otvara rucno pritiskom na flash tipku, koja odmah aktivira mod bljeskalice koji ste prethodno definirali.

Odgovori uz citat

.

) ga nije baš nahvalio po tom pitanju (a on inače stvarno pretjeruje u hvaljenju istog, čak i uz pronađene mane), dok drugi po netu pišu da ima savršen bokeh...

Bookmarks