Ergonomija i programi
Aparat je velik i jako dobro leži u ruci. Zajedno sa baterijom, štitnikom i karticom ima cca 900 grama. Objektiv se da sasvim lijepo uhvatiti rukom. Cijeli aparat daje osjećaj "težine" a ergonomija mu je super. Kao da je sliven za držanje u ruci. Dobijete ugrubo preveden engleski manual koji je dostupan na netu. Dobijete i neke drivere, programe za pregled slika od Panasonica i SilkyPix boundled program za obradu RAW fotografija (ver 2.0.14 SE) Priložena kartica ima 32MB, a baterija se napuni za cca 2.5 sati.
Optika
Prvo što sam vidio je točkić pokraj malog tražila. Služi za regulaciju dioptrije. Zatim sam se oduševio 12x zoomom, i naravno mogućnostima manualnog fokusiranja (vjerovali ili ne radi ovoga sam ga i najviše kupio). Centar slike ili cijela slika (možete sami birati) se uveća kako bi vam omogućila da bez problema vidite kada je sve oštro fokusirano. Glavni LCD ekran je malen ali izuzetno oštar, kao i LCD tražilo. Manualno fokusiranje odabirete pomoću prekidača sa strane objektiva. Objektiv je fiksan i ne povećava svoju dužinu fokusiranjem ili kada se aparat pali, odnosno gasi. Priloženi štitnik za leću jako dobro naliježe i ne može se skinuti lako (dakle zaštita je dobro riješena). Glavni LCD ekran je pokrivene debelom plastikom koja bi ga trebala zaštititi od ogrebotina i slično.
Software
Software je prilično logičan i bez većih problema sam se prebacio sa Olympusa na Panasonica.. Inteligentni ISO je postavka aparata kojom on predviđa ISO veličinu, i mogu vam reći da to radi sasvim OK. U mraku podiže ISO na 800. ISO 1600 sam dobio samo u vrlo mračnim prostorima. Za ISO 3200 trebate uključiti posebnu predefiniranu scenu. Prvo što sam zapazio je da sam slikao sa ISO 3200 sa 10 MP, a da pritom nije kako je na Internetu napisano rezolucija pala na samo 3 MP. ISO 1600, kao i ISO 800 pati od žutih fleka: još se nisam poigrao opcijama, ali smatram da se to neće baš puno promijeniti. ISO 400, 200 i 100 su zaista vrlo lijepi i skroz upotrebljivi. Smatram da se bez problema mogu printati slike od 30*45 u fotostudiju do ISO 400, ili pak i ISO 800 ako se neće gledati iz neposredne blizine.
ISO 800 prikazuje neke crne točkice kada je NR na LOW poziciji. Ako ga stavim na srednju poziciju onda slika ispadne puno bolja. No više mi smetaju žuta polja.
Preko dana, kako je i očekivati slike su super, a fokus je jako brz (pet načina fokusa). Imate i na raspolaganju kontinuirani fokus. Sve pohvale fokusu, imao sam jednostavan test: uperim aparat u parket i kažem da ga fokusira. Svi moji Olympusi su pali na tom testu, dok je Panasonic to riješio u čas posla. Bune ga scene koje su blijede (ali to je kod svih tako) ali u ostalim sutuacijama vrlo brzo fokusira u ostalim situacijama. Preko dana nema fokusa kojeg ne odredi jako brzo.
Žute fleke (dva primjera) oba sa ISO 800
Primjer cropa slike sa ISO 3200
Formati slika
10MP imate jedino u modu 4:3. Ako prebacite u mod 3:2 imate 8.5 MP. Ispod toga imate i mod16:9 no sa njime se nisam nešto pretjerano služio. EZ (Extended zoom) radi odlično. Dakle on spušta rezoluciju ali na račun toga diže zoom i to optičkim načinom. Mnogi su rekla da je to isto kao i cropanje slike, međutim ipak je bolje nekih 20-ak posto od samog cropanja slike. Explozicija vam je na raspolaganju od 60 sekundi do 1/2000 . 15 30 i 60 sekundi je u noćnom modu za recimo snimanje zvijezda. Na velikom zoomu vidi se svako pomjeranje aparata stoga je nužno koristiti stativ. Druga zanimljiva stvar: u modovima 15 30 i 60 sekundi, koliko je sekundi bila ekspozicija toliko i traje obrada slike. Čudno ali je tako.
Samo za primjer: pokušao sam slikati avion u sumrak sa EZ na 2MP dakle 22 puta ekvivalentna zooma. Nisam uspio uhvatiti avion jer vrlo brzo proleti kroz polje aparata.
UPDATE : u svakom modu: koliko se snima slika , toliko se i obrađuje
Macromod
Ovdje sam primjetio puno veće defekte slika nego kod mog bivšeg Olmpusa. Slikajući ekran samo točkice u sredini su bile oštre dok su van središnjeg kruga bile van fokusa i pomalo deformirane. Znam da postoji neka interferencija kod snimanja ekrana ali mi je to bila zanimljiva opcija za usporedbu. Pri običnom zoomiranju udaljenih predmeta, distorzije gotovo da i nema. U noćnim situacijama vidiljiv je purple firing, ali preko dana je zanemariv
RAW format
Slika u RAW formatu je teška 20MB. Obrađujete je u već spomenutom SiklyPix studiju kojeg dobijete i moram vam reći odmah da me slika oduševila. Ono što izađe iz ovog programa je svakako bolje nego bilo koji JPEG. I sa maksimumom oštrine u RAW formatu možete na snimljeni JPEG dodati još malo unsharp maska. Time postižete stvarno "žilet sliku" Kada snimate RAW, paralelno se snima i JPEG. Ako obrišete RAW sa kartice briše se i JPEG. Standardna veličina slike je od 2.5 (jako mračno) do 5.5 (klasična dnevna slika) i to u najboljoj kvaliteti. Ako spustite kvalitet (povećate kompresiju) slika ide na oko 1.5 MB ili čak i manje.
Stabilizacija
definitivno i svakako radi. Možete pri maksimalnom zumu dobiti ok sliku na 1/30 sekundi. Barem sam ja tako procjenio. Moram još proučiti kada je i koji bolji način stabilizacije, ali svakako radi. Ono što prije nisam sa Olympusom niti mogao sanjati da ću slikati, sada slikam bez problema.
Slikano sa 1/30 sa EZ na maksimumu: ovo je crop iz originala. Kuće su od mene udaljene jedno 6 km zračne linije
I još jedna stvar koja me oduševila: blic se vrlo brzo puni: mužete pucati rafale fotki sa blicom: na svježe napunjenoj bateriji vjerujem da je vrijeme punjenja ispod sekunde.
Sada kada sam mu nabrojao sve nedostatke, jer o dobrim stranama nije potrebno govoriti, bacam se u fotkanje: evo Orion je vani, a sutra će doći i par dnevnih slika..
UPDATE II - malo slika zvijezda- Uglavnom maksimum se da izvući sa manualnim postavkama, jer je STAR NIGHT ograničen na 15,30 i 60 sekundi. To je previše i za opciju bez zooma, a kamoli za 12x zoomom.
Evo malo za sladokusce
ISO 800 - dio Oriona
ISO 800- gornje tri zvijezde Oriona, napravljen resize
Čuveni Vlašići (resize iz originala)
I na kraju naš susjed MjesecISO 100 1/100sec
![]()

Odgovori uz citat

Bookmarks