![]()
![]()
![]()
Još se nije dogodilo da prestanu pružati mobilne usluge u državi u kojoj imaju koncesiju za gradnju vlastite mreže.
Jednostavno Hrvatska je premala zemlja za tri operatera, a Tele još iznajmljuje infrakstraturu.![]()
Vidim da bi neki htjeli da nas vip i t-mobile deru do smrti...
"infrakstraturu"?![]()
Zadnji uredio ojpi : 23-07-2008 u 22:53
[QUOTE=ojpi;793888]
Još se nije dogodilo da prestanu pružati mobilne usluge u državi u kojoj imaju koncesiju za gradnju vlastite mreže.QUOTE]
http://www.poslovni.hr/84353.aspx
Koliko sam shvatio izvješće Tele2 Hrvatska 2. je po rastu broja korisnika unutar Tele2 grupe pa mislim da ga se još neće odreći.
Ma mi Hrvati smo dobre krave muzare.
Tko laže, taj i krade,
tko krade još je u Vladi ne u Remetincu.
Sve je dobro dok ne tuku !
Možda je "glupost"..., ali ne zbog "Što će im?!" - jer se taj argument lako pobije:
T-mobile je nadavno kupio Orange u Nizozemskoj, pa onda prije par godina tele.ring u Austriji...
"Što će im?!"
Znaš li zašto su te transakcije napravljene?
Svako vidi svoju priliku negdje, firme se ne kupuju zato što imaju ili nemaju infrastrukturu, ili gube ili dobivaju lovu itd.
Svaka transakcija je po sebi specifična i ima puno zašto i zato.
Pa da sam htio pisati potpuno nevezane slučajeve, napisao bih: "ej, pa pogledaj kako su kupili Voicestream u USA i skoro propali zbog toga..."
Nizozemska: prvo je T-Mobile kupio Ben (NL operatora), tako je ušao. I onda je bio negdje 3 operator po tržišnom udjelu (NL ima 5 infrastruktura), negdje 20-30% market sharea, onda je kupio konkurenciju: Orange i konsolidirao ih.
Prije toga na Nizozemskom tržištu KPN je kupio Telfort (jedna od najboljih investicija u povijesti mobilne: kupljeno za 1euro, prodano za 1.8 milijardi).
Austrija: prvo je bio Maxmobil (tako nesto), kupio ga DT i tako je Tmobile usao u Austriju. tele.ring je počeo price war i spustati cijene, Tmobile ga je kupio (na neki nacin) da bi konsolidirao tržište i na neki nacin smanjio taj price war.
Ali kao što sam rekao: svaka prilika je posebna.
Sumnjam da će Tmobile u HR kupiti Tele2 - ali iz posve drugih razloga (ne tržišnih).
Ma ovdje je druga situacija. Svaka normalna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja spriječila bi kupovinu podružnice Tele2 od strane VIP-a ili T-Mobilea jer je to vraćanje na isto.
To što je T-Mobile kupio Telering u Austriji omogućilo mu je tek da se pozicionira na drugom mjestu, iza A1, a ne da prevlada tržištem, budući da bi to odmah spriječila austrijska agencija. Htjela je spriječiti i ovo, tako da je čak i to prošlo nakon mnogo peripetija. A mislim da je još jedan veliki igrač, Orange (France Telecom), kupio austrijski One. Tako imamo tri velika kapitala na jednom tržištu i to je prihvatljiva situacija.
Bookmarks