Hvala da to je bilo to, to sam našao, i dalje nema postavke za povećati slova kad čitaš sms, i postavki za reguliranje osvjetljenja tipkovnice, šteta.

Kad već pišem imam za prijaviti slijedeće; ja koristim mob za slikanje tekstova skripti, knjiga i sl., onda tekst provučem kroz ocr (prepoznavanje teksta) abby fine reader, prebacim ga u word iz worda u text i onda od njega napravim jar knjigicu ili ga mogu čitati direktno iz txt filea preko book readera. Kom treba idealno za šaliće, ljetovanja i sl. jer su vaše knjige uvijek s vama imate i tražilicu samo ukucate pojam i evo već definicije koju tražite.

Jedan od problema kod toga je bio što je točnost prepoznavanja vrlo mala zbog male rezolucije i neoštre kamerice (kod mene baš u centru oštrina je najmanja). Onako više iz zeke stavio sam naočale ispred leće računajući da ću samo uvećati sliku no ugodno iznenađenje i oštrina se značajno popravila. Dalje poboljšanje sam dobio i u photoshopu jer sam podigao rezoluciju fotki na 5 mp. Iako nemožete dodati informaciju koje nema povećavanjem rezolucije fotki (ovdje je jako bitno da izaberete baš odgovarajući algoritam od onih koje vam photoshop nudi), točnost prepoznavanja je značajno povećana na taj način jer ocr aplikacija sama diže rezoluciju s 2 na 5 mp radi boljeg prepoznavanja, pri tome izgubi na oštrini zbog lošijeg algoritma ( jasno vam je da photoshop to radi bolje ) i ovako lošu sliku učini još gorom.Ako to sami napravite u photoshopu program utvrdi da imate dovoljnu rezoluciju i ne dira fotku već ju pusti u prepoznavanje slova bez dorade i tako dobijete bolju točnost prepoznavanja. Uglavnom završni rezultat je bio jedna greška (krivo prepoznato slovo ) na dvije stranice knjige što je vrlo dobro. Dakle s predlećom možete stvar znatno poboljšati.

Ugodno iznenađenje tim više što se nisam nadao da ću moći mob koristiti kao prijenosnu fotokopirku, mada jest kupljen da bude knjižnica i multimedija player. Playeri koje sam gledao su svi kratkog trajanja baterije nemaju nikakvih opcija za podešavanje čitanja texta to je usputni feature ako ga uopće imaju i svi su koštali oko 500 kn s 2gb.Telefon sam dobio za 1 kn i kupio za ostatak 4 gb karticu znači 501 kn sve skupa (kartice su sad pale čini mi se na 400 kn za 4 gb). Ovako imam vrlo dobar audio video player, čitač knjiga, usb stick na kojem furam portablni software (internet browser, mail, office 2007, mediacoder, antiviruse i sl, gom player) spreman za akciju gdje god dođem).

Dakle naočale za mobitel nisu loša stvar.