Nikkor 12-24 F4 sam imao prilike posuditi na par dana i isprobati sve sto me u ponasanju navedenoga objektiva zanimalo. Posto on nije predmet recenzije necu puno o njemu. Ionako cu ga par puta, sigurno spomenuti u recenziji govoreci i o Sigmi 10-20 u svrhu komparacije. Reci cu da je Nikkor 12-24 definitivno vrlo pozeljan u torbi svakoga od fotografa koji se fotografijom bavi profesionalno, kao i svih onih kojima je fotografija strast i uzitak, ali njome ne zaradjuju za zivot. Radi se o doista iznimnome proizvodu sa vrlo, vrlo malo mana.
Nikkor 12-24 F4
Dovoljno je spomenuti da je na posljednjem natjecanju, koje Nikon organizira svake godine (natjecanje u kojemu fotografi, mahom profesionalci, prilazu fotografije, koje se ocjenjuju po kategorijama...wildlife, journal...) u velikoj vecini kategorija, pobjedu odnjela fotografija snimljena upravo navedenim objektivom. Osim same kvalitete objektiva ovo skrece paznju i na brojnost ovih objektiva u torbama fotografa, sto se moze potvrditi i prodajnim rezultatima, koji pokazuju da se vecina fotografa koji koriste digitalni format sa Nikonovim tijelima odlucuje i za kupnju Nikkor 12-24 objektiva.
Ovaj objektiv svoju primjenu ne nalazi samo u fotografiranju krajobraza i arhitekture vec i u macro kompozicijama, zbog velika kuta koji pokriva i mogucnosti da se objektu snimanja priblizite prilicno blizu (za ekstremnu macro fotografiju, naravno nije namjenjen).
Rezultati koje sam dobio sa ovim objektivom vrlo su kvalitetni. Anomalije su neprimjetne, distribucija boja i ostrine po kompoziciji na visokoj su razini, uz malu napomenu. Jedan od glavnih aduta koje je Nikkor imao prilikom najave i same marketinske kampanje 12-24 objektiva, bila je konstantna vrijednost otvora blende F4. Ovo i nije tolika prednost, jer je i dalje premalo za fotografiranje u interijerima u uvjetima smanjena svjetla bez kvalitetne eksterne bljeskalice, a u eksterijerima moja je preporuka koristiti ipak nesto manji otvor blende. Naime, ostrina kompozicije ipak pada prema rubovima na F4, dok se osjeca zamjetno poboljsanje pri upotrebi istoga objektiva na F8 ili vise. S obzirom da uvjeti u eksterijerima, manje vise, uvijek dopustaju upotrebu nesto vecih vrijednosti otvora blende moja je preporuka da kada je god moguce ona bude 8 ili vise. Bas zbog svega nevedenoga F4 duz cijeloga raspona objektiva i nije toliko velika prednost.
Kao manu ovoga objektiva definitivno bi naveo njegovu cijenu. Naime, kod generalnoga zastpnika za Nikon u RH, Fototeha ( www.fototeh.hr ) doticni komad opreme kostati ce vas cca 9500 kn, sto je poprilicna cifra, bez obzira na sve sto ovaj objektiv pruza.
Sigma 10-20 F4-5.6 DC EX vrlo je kvalitetna alternativa malo prije opisanome Nikkoru. U startu najzamjetnija je razlika u rasponu. Sigma pri min izvlaci pokriva primjetno veci kut u odnosu na Nikkora, time omogucuje i nesto manju vrijednost u „tele“ podrucju, ali to s obzirom na njegovu namjenu i nije toliko bitno.

Odgovori uz citat

Bookmarks