Imao sam priliku isprobati isti objektiv (doduše na jedan dan) na Minolti. Uglavnom se slažem sa svime što si napisao. Ali ipak imam onaj jedan neodređeni osjećaj da je meni bolji nego tebi. Iako je to subjektivna stvar, mislim da ima i nekih objektivnih razloga.
Naime, Sigma ima jednu generalnu boljku. Što je objektiv s višim serijskim brojem, povećavaju se tolerancije u proizvodnji i rasipanje rezultata. Kako sam ju probao prije više od godine dana, te tolerancije su bile manje nego sada. Isto tako sam se uvjerio kod svojeg objektiva. Kupio sam ga kada je bio nekih 4..5 mjeseci u prodaji. Kompa je kuio isti kad mu je malo pala cijena (2007). Noviji komad ima više "lufta" na zoomu, blenda je glasnija, na tele poziciji se vidi back focus (mali, ali vidljiv). Moj objektiv je stariji skoro godinu dana i bolji je osjećaj nego s novim.
Zato savjet za kupnju Sigme. Kupiti objektiv unutar 6 mjeseci od njegovog stavljanja na tržište. To su onda odlični primjerci. Kad je model star više od godine dana, treba čekati reviziju istoga (jer onda mijenjaju alate, makar se parametri ne mijenjaju).

Odgovori uz citat

Bookmarks