Evo vidim da je dosta stara tema ali je sticky pa cu i ja dati primjer kako konfigururati, po meni savrseni, particijski i operativni sustav.
Imate jedan disk (recimo 160GB), imate windows (koji cesto pravi probleme pa valja spasavat podatke), a zelite instalirati neku distribuciju linuxa.
Evo procesa kod stavljanja na freshki disk:
1. Uzmite Windows instalacijski cd i lupite instalaciju na disk preko cijelog diska
2. Nakon instalacije Windowsa i svih potrebnih drivera (chipset, zvuk, video...), restartajte racunalo (postavite primary boot na co/dvd pogon) i ubacite linux koji ste odabrali.
3. pokrenut ce se instalacija i nakon nekoliko klikova "next" i podesavanja doci cete do partitionera koji ce vam ponuditi kako bi on to napravio. Vi nađite opciju manual partition i napravite sami raspored na disku.
U ovom slucaju Windows particiju cemo smanjiti na 40GB (moze i vise i manje to vi procijenite), zatim cemo napraviti particiju za podatke. To obavezno mora biti fat32 particija (zbog kompatibilnosti s linuxom). Ta particija neka bude najveca, 110GB. Od ono prostora sto je ostalo napraviti cemo jednu linux particiju u file systemu kojeg nam on sam predlozi (oko 9GB) te jdnu swap particiju isto po wizardovom prijedlogu (ova particija sluzi linuxu za page file odnosno swap, windovs grabi taj swap s svoje particije pa cesto zna napraviti probleme).
4. Zavrsite instalaciju linuxa i konfigurirajte boot (koristite grub, bolji je) kako hocete (ako ce vam windovs biti primarni postavite njega prvog, a ako nece ostavite linux prvi).
5. Sada slijedi podesavanje windowsa i linuxa da documente sacuvavaju na onu documents particiju od 110GB.
a.) Windows - potrebno je path od My Documentsa namjestiti na
folder u documents particiji
b.) Linux - potrebno je napraviti Local folder koji ce isto koristiti documents particiju
Eto sada imate Linux

, podatke sigurne na zasebnoj particiji i Windows (kojeg imate samo zbog igrica - priznajte)
Ovo je vrlo sigurno i kada imate problema s windowsima samo ih reinstalirajte na njihovu particiju, a podaci ce ostati na mjestu.
Sve mjere izrazene u GB nisu i ne moraju biti tocno onako kako su navedene
Za određene operacije i korake koje sam samo naveo a nisam objasnio korak po korak, mozete pronaci na netu bez problema
Pozdrav
EDIT: ne koristite Partition Magic i slicne programe jer linux instalacija ima puno jaci alat kojeg sam ja koristio u navedenom tutorialu
Bookmarks