Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14
    ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nikon D200, Nikkor AF-S 18-200 IF ED G VR recenzija

Evo, kako sam u proslome postu i najavio, slijedi jedna nesto detaljnija recenzija opreme koju sam relativno nedavno kupio.

Ponajprije, samo da obrazlozim, zasto sam ovu recenziju stavio u novu temu, s obzirom da u ovome podforumu vec imamo recenziju D200, koje sam takodjer autor. Naime prosla recenzija nastala je posredstvom moga vrlo kratkoga druzenja sa navedenim aparatom u doba kada on jos nije bio dobavljiv na nasemu trzistu, a niti u europi. Pored navedenoga tada sam imao i drugi objektiv, te razlicitu opremu, od one koju sam kupio sada za svoje potrebe. Upravo zato i druga tema sa drugim naslovom.

Nikon D200 koristim skoro tjedan dana, dok je objektiv 18-200 VR dva dana kod mene. Ispucao sam gotovo 2000 fotografija u svim formatima koje aparat podrzava.

Ponajprije da nabrojim opremu koja je bila ukljucena u testiranje:
    • Nikon D200 body

• Battery grip MB-D200
    • 2 x baterija EN-EL3e
    • Hoya 1B Skylight HMC filter
    • Hitachi Microdrive 3k6 kapaciteta 6 GB

Slike kompleta bez sjenila i filtera na objektivu (objektiv ja na minimalnoj zarisnij duljini):

Na pocetku naglasavam da sam pokusao biti lisen svake subjektivnosti i da su cinjenice koje ovdje napisem iskljucivo dojmovi steceni u nepristranom testiranju i koristenju navedenom opremom.

Pa da krenemo...Ponajprije sam izgled ovoga kompleta i lezanje u rukeme korisnika. Kako se iz prve recenzije da vidjeti, kada sam prvi puta ovaj aparat imao u rukama (dakle kada je nastala prva recenzija koju sam o D200 napisao) imao sam aparat bez dodatnoga battery gripa. Moram priznati sljedece. D200 i bez battery gripa odaje izuzetno robustan i masivan dojam. Tezina samoga tijela aparata sa objektivom i bez dodatnog gripa je dostatna da ostavi punokrvan SLR dojam. Ja sam svejedno kupio grip. Ponajprije zbog izuzetne korisnosti navedenoga komada opreme u vidu vece autonomije u radu sa aparatom, jer u grip idu dvije baterije (u aparat naravno stane samo jedna, teko da je autonomija sa koristenjem dodatnoga gripa udvostrucena), a onda i zbog beneficija u radu sa foto aparatom. Nalazim mnogo zgodnijim imati kontrole i u horizontalnom i vertikalnom polozaju fotografiranja, sto se sa gripom dobiva (grip naime ima na sebi full func. gumbe, dakle AE L, funkcijski kotacic i okidac), te omogucava kvalitetnije fiksiranje aparata u rukama, laksi i efikasniji rad pri fotografiranju u vertikalnim polozaju aparata. Pored svega navedenoga ovaj aparat sa gripom samo bi pravi znalac mogao zavezanih ociju razlikovati od vecega brata D2H ili D2X. Dakle jos jedna full pro komponenta koju vam daruje ovaj grip, ako se odlucite na kupnju sa aparatom.

Lezanje aparata u ruci je fenomenalno, iako naglasavam da bi oni manjih saka i kracih prstiju mogli imati problema zbog masivnosti, kako rukohvata na samome aparatu, tako i masivnosti dodatnoga gripa. Ja imam vece sake i duze prste, tako da mi je pri koristenju samo sa tijelom D200, mali prst uvijek bio nekako pozicioniran na samome donjemu rubu aparata...sa gripom, kao saliveno stoji, bilo u vert. ili horiz. polozaju. Straznji gumirani dio za palac je savrsen i izveden bez mane.

Ergonomija i logika postavljanja komandi na aparatu te odabir pozicija tipaka je na doista visokoj razini efikasnosti. Sve je na dohvat prstiju, te sa sa aparatom za vrlo kratko vrijeme (pogotovo ako ste imali iskustava sa Nikon analognim SLR aparatima, kao sto ja jesam) moze raditi ne odvajajuci oko od prizme, radeci i mijenjajuci parametre, konzultirajuci samo indikatore i informacije koje vam aparat daje unutar pogleda kroz prizmu. Velika pohvala Nikonu jer je bitne opcije i postavke fotografiranja, dodatno zastitio tako da ih ne bi slucajno mogli promjeniti a da to niste zeljeli. Tako da ce te za mijenjanje bitnijih postavki morati pritisnuti kombinaciju dvije tipke. Mozda zvuci malo komplicirano, ali vrlo se je lako naviknuti, a izuzetno je korisno.

Kuciste i sam dizajn kucista definitivno su jedan od vrhunaca modela. Osim par full pro modela (Canon EOS D1, Nikon D1) definitivno najbolji i najuvjerljiviji SLR digitalni foto aparat koji postoji na trzistu, sto se kvalitete, izgleda i izrade kucista tice. Niti jedne jedine mane necete naci koliko god se trudili. Funkcijski display na gornjoj strani aparata, doista je velik i pruza sve informacije koje mozete pozeljeti o postavkama i uvjetima fotografiranja. Unutar prizme poznati Nikonov model indikatora, odlicne funkcionalnosti. Veliki 2,5 incha dijagonale, display na straznjoj strani aparata, odlicne je razlucivosti, izuzetnoga kontrasta, cak i kada na njega stavite zastitni poklopac koji definitivno preporucam da stavite cim aparat izvadite iz kutije. Montaza je na klik, a kontakt je postojan. Display ima vrlo dobru preglednost cak i na direktnom i vrlo intenzivnom suncevu svjetlu.

Moje pokude i zamjerke sto se konstrukcije, ergonomije i vanjekih osobina aparata tice idu na samo dvije stvari. Ona veca ide na funkcijsku (5 way) tipki na straznjoj strani aparata, sa desne strane display – a.

Tipka je univerzalna i njome kontrolirate razne stvari u raznim modovima postavki. I dok je navedena tipka i smjerovima lijevo, desno, gore i dolje, izuzetno precizna i ne grijesi, pri pokusaku prtiska da tako kazem „u aparat“, dakle obicno tim pritiskom potvrdjujete odabir ili sl. (nesto kao navy key na mobovima) grijesi gotovo sigurno. Naime pri pokusaju pritiska „u aparat“ tipka izvrsi zadacu i potvrdi izbor koji ste prethodno ucinili, ali se prije toga pomakne u jednome od smjerova, i gotovo da ju je nemoguce pritisnuti tako da samo izvrsi potvrdu, a pri tome se ne pomakne u nezeljenome smjeru. Vjerujte mi zna vrlo isfrustrirati. To je ujedno i najveci minus. Drugi je mnogo nebitnijega karaktera, a taj je smjestaj desne hvataljke za strap koji se montira na aparat. Ponajprije svakako odmah po vadjenju iz ambalaze montirati strap za oko vrata. Onaj isporucen uz aparat vrlo je kvalitetan i dovoljno sirok da vam ugodno legne na vrat ili rame. Aparat je tezak i nezgode se mogu desiti. Po meni i mome ukusu desna snala za strap mogla je biti na aparat montirana malo nize, jer se na ovaj nacin kako je izvedena, kada aparat primite za dodatni grip i fotografirate u vertikalnom polozaju, strap nadvije bas nad prizmu, pa smeta za oko. Mala greska, ali eto, neka se nadje...
    Zadnji uredio Bimbi : 04-03-2007 u 18:36

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nikon D200, AF-S VR 24-120 recenzija - drugi dio

Sto se da tako kazem unutrasnjosti aparata tice...ponajprije sustav menu – a. Mogu pohvaliti veliki napredak u koncepciji menu – a u odnosu na Nikon prethodnike D50 i D70 i D70s, cak i prema D2H. Izbornici su logicni, ne preopsirni, taman onoliki da mozete imati kreativnosti u radu, te prepodesiti aparat, na bas vama najzgodniji nacin. Mnogim tipkama na aparatu se preko sustava unutar menu – a moze dodijeliti neka druga funkcija, ako vam tako vise odgovara, ili ako ste se tako navikli raditi na nekome drugome aparatu. Ta mogucnost customizacije aparata kvalitetna je i paznje vrijedna opcija, a o njenoj korisnosti nema zbora. Opcije i modovi fotografiranja nude sve...doista sve i jos malo, a sto bi ikada ikome naprednome amateru sa mnogo fotografskoga znanja moglo zatrebati. Profesionalci, fotografi raznih evenata, mogu ovaj aparat bez bojazni kupiti, jer ce definitivno zadovoljiti i 99% njihovih potreba (ovdje ne ubrajam fotografe specijalnih usmjerenja ili wildlife fotografe). Odabir kvalitete fotografije je diosta najslojevitiji sto sam ga do sada na digitalnim foto aparatima sreo. Naime mozete birati izmedju JPEG i NEF (dakle RAW format) formata. S time da i jedan i drugi mogu biti kompimirani ili ne komprimirani, a stupanj kompresije moze biti fit to space ili fit to quality. Osim navedenoga ako slikate u JPEG formatu, mozete birati jos i izmedju LOW, MEDIUM i FINE kvalitete, te SMALL, MEDIUM ili LARGE velicine fotografije (prva valicina se odnosi na rezoluciju, a druga na velicinu dobivenoga filea, s obzirom na stupanj kompresije). Kombinacije svih navedenih opcija su moguce...dakle doista mnogo.

Buffer aparata je fenomenalan. Pohranjuje do 25 NEF fotografija (dakle RAW format), iako je svaka od navedenih teska gotovo 20MB. Buffer se simultano prazni na karticu, kako vi fotografirate, tako da ga je gotovo nemoguce napuniti, barem meni to nije poslo za rukom, osim kada sam fotografirao u najbrzem rezimu koji aparat nudi, a to je nesto vise od 5 RAW fotografija po sekundi. Tada sam napunio buffer, ali posto transfer na 3k6 Microdrive ide i do 11MB/s, treba pricekati svega sekundu ili sitnicu vise u ovako radikalnome fotografiranju da se koja fotka ispere iz buffera i okidaj dalje. Sa JPEG formatom, buffer nisam uspio napuniti cak niti u ovome modu od 5 fotografija po sekundi. Inace ova opcija simultanoga spremanja na karticu dok vi dalje okidate ne postoji niti na nekim sofosticiranijim modelima, tako D2H i D2X, veca braca D200 modela, navedenu opciju nemaju, vec kada napunite buffer morate pricekati da aparat fotografije u bufferu snimi na medij za pohranu, a onda mozete dalje.

Sustav fokusiranja, dakle AS, AWB i AE morati cu objasniti u sprezi sa objektivom koji sam koristio. Objektiv je, kako se iz popisa opreme i vidi, Nikorr IF ED G 18-200 VR. Radi se o objektivu koji je nacinjen upravo za ovaj model foto aparata, raspona je 18-200 mm, te uz crop faktor aparata 1.5, daje respektabilan zoom raspon 27-300 mm.

Nikon D200, IF ED G 18-200 VR objektiv, minimalna zarisna duljina:

Nikon D200, IF ED G 18-200 VR objektiv, maksimalna zarisna duljina:

S obzirom na navedene cinjenice oko raspona, te na cinjenicu da je opremljen najkvalitetnijim G type lecama, da je opremljen tihim i vrlo brzim motorom za pomake leca, te da ima vrlo ucinkovit VR (vibration reduction sustav), ovaj je objektiv najisplativije i najlogicnije izdvajanje pri kupnji navedenoga modela, jer cete njime vrlo ucinkovito pokriti izuzetno velik raspon, ta aparat uciniti vrlo polivalentnim sa samo jednim objektivom. Fotografije dobivene navedenim objektivom odaju pomalo hladan dojam, kao uostalom i sa svim objektivima iz Nikorr ove game. Ova je konstatacija vrlo subjektivna. Ja osobno ne preferiram niti „hladne“ a niti objektive koji daju nesto toplije tonove boja i kontrasta, tako da sam se odlucio da uz navedeni Nikorrov objektiv, koristim Skylight filter koji doda jednu sasvim sitnu kolicinu topline na fotografije, teko toliko da budu bas negdje po sredini raspona toplo – hladno. Izbor je pao na 72 mm Hoya HMC 1B Skylight filter. UV filter bi imao slican efekat, ali bi donio i jos sitnicu zutila, koja je po mome misljenju visak.

Sam objektiv se izuzetno dobro ponasa i na najnizim i najvisim zarisnim duljinama. Mana je izuzetno malo. Kromatskih abaracija gotovo da i nema, vinjetiranje je izuzetno rijetko i javlja se samo i to vrlo slabo izrazeno, kod fotografiranja izuzetno svijetlih objekata koji se protezu duz cijele kompozicije fotografije, pri najvisim zarisnim duljinama. Bacvasta izoblicenja nisam zamijetio niti na jednoj zarisnoj duljini. Kontrast je odlican, osvijetljenje konstantno duz cijele kompozicije.

Sprega AF, AS i AWB aparata sa navedenim objektivom radi odlicno. AE nema mana. AF zna zaplivati pri svim zarisnim duljinama (ovisno o postavkama koje su doista detaljne, jer mozete birati izmedju 16 ak nacina i postavki odredjivanja AF – a), pri fotografiranju slabo kontrastnih povrsina koje sezu duz cijele kompozicije fotografije. AF assist lampica vrlo je intenzivna i izuzetno ucinkovita. Osim navedenih situacija AF je vrlo brz i ucinkovit. AE i AF lock ili lock bilo kojega selektivno, dostupan je takodjer po individualnim postavkama. Odredjivanje manuelnoga fokusa je vrlo brzo i ucinkovito, ne grijesi i omogucuje idealan pregled kroz prizmu (prizma ima i dioptrijsku redukciju).

Sa AWB – om nisam zadovoljan. Cesto grijesi i ne daje bas zadovoljavajuce rezultate...zato je moja preporuka, da kada je god to moguce WB odredjujete manuelno.

Objektiv je vrlo tih a signal za potvrdu AF – a je taman dovoljno glasan da ga cuje korisnik, a da ne smeta drugima. Zumiranje se obavlja pomocu vanjskoga prstena objektiva i vrlo je ucinkovito i lagano. Objektiv ima tezinu i obujam, iako je za raspon koji pokriva relativno kompaktan.

Kvaliteta i rezolucija fotografija zadovoljiti ce i najzahtjevnije. Ostrina i razlucivost su na vrlo visokoj razini, iako naravno sirovi format nudi vise detalja. Mana pri koristenju sirovoga formata je u SW – u koji Nikon daje uz foto aparat. Naime iako se D200 moze okarakterizirati kao model koji debelo gazi u pro klasu, Nikon uz njega isporucuje samo Picture project, koji je doista rudimentaran sto se obrade NEF – a tice. Nikon Capture, koji bi omogucio daleko vise ne daju...moralo bi ga se doplatiti 1200 kuna (ili se mozete snaci kao ja pa skinuti negdje sa neta...kriminal, ali pali).

Pop up bljeskalica na aparatu, dobre je kvalitete. Iako nekada u brzim rezimima rada kasni za korisnikom, tako da ce za ozbiljnije uvjete fotografiranja biti potrebno nabaviti dodatnu bljeskalicu (SB 600 ili SB 800). Pop up bljeskalica u podrucju dometa osvjetljuje vrlo prirodno, ne daje neprirodne bljeskove, ne degradira boje i kontrast. Na zalost domet je u uvjetima smanjena svjetla svega do nekih 6 metara, a u dnevnim uvjetima, za popunjavanje sjena rezultati su slabiji i sto se kvalitete rezultata tice i dometa (svega do neka 3 ili 4 metra). Vrlo visoko iskace tako da je red eye gotovo nepoznanica.

Blic se otvara rucno pritiskom na flash tipku, koja odmah aktivira mod bljeskalice koji ste prethodno definirali.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nikon D200, AF-S 18-200 IF DE G VR recenzija - treci dio

Oko reguliranja postavki u radu pojednim tipkama i kombinacijama tipaka se necu posebno osvrtati, s obzirom na cinjenucu da je moguca dodjela raznih funkcija, svakoj tipki, kroz sustav menu – a, ovisno o zeljama korisnika, tako da set up koji sam ja nacinio na aparatu, netko drugi mozda nece imati. Reci cu samo da je paljenje i pokretanje aparata u rad, trenutno, dakle cim ste okrenuli polugicu za paljenje, vec mozete okinuti prvu fotografiju, vremena cekanja nema, kako pri paljenju, tako niti pri gasenju aparata. Ako nesto mijenjate kroz sustav izbornika pri fotografiranju, nema potreba za izlazenjem iz izbornika na konvencionalan nacin, samo u bilo kojem trenutku pritisnete okidac do pola i aparat sam gasi izbornik i prebacuje u mod za fotografiranje, pamteci vasu poziciju u izborniku, dako da ako ustrebate jos nesto podesiti nakon jedne ili vise fotografija, to ce biti u najbrzem mogucem vremenu.

Posebno pohvaljujem sustav pracenja baterija. Naime, ako imate dodatni grip, kao sto ja imam, onda u njega idu dvije baterije. Dakle, jednu dobijete uz aparat, a drugu trebate dokupiti. Radi se o Li – ion baterijama velikoga kapaciteta, koje ce vam zajedno omoguciti autonomiju od 2000+ fotografija uz koristenje blica i svih A sustava. U sustavu menu – a, postoji dio koji daje izuzetno detaljne informacije o baterijama, proracunu raspolozivoga broja fotografija sa preostalom snagom, vremenom trajanja snage baterije, te statistiku, koliko je sa baterijom bilo okinuto fotografija i radnji nacinjeno od zadnjega punjenja...i to za svaku od dvije baterije posebno. Vrlo, vrlo korisno i ucinkovito.

Inace samo da napomenem, aparat najprije trosi jednu, a zatim drugu bateriju. Tako da kada se jedna isprazni mozete ju odmah izvaditi i staviti na punjenje u punjac, a raditi samo sa drugom, a prvu vratiti kada je napunjena i tako u ciklusima.

Osim svega navedenoga da jos spomenem i da je aparat opremljen sa USB 2.0 suceljem za prijenos snimljenoga materijala na racunalo (iako ja koristim CF type II card reader za svoj Hitachi Micordrive jer mi se ne da zezati sa kablom...brzina je jednaka) ima video out i DC in.

Na kraju se ispricavam sto uz recenziju nisam prilozio niti jednu fotografiju nacinjenu aparatom, jer su doista obimne. Naime u large, fine JPEG modu, kompresije fit to quality, fotografije su cca 7 do 9 MB. U NEF – u i do 20 MB, tako da mi se doista nije navedeno dalo UL negdje na net. Naglasavam da ako ima na forumu ozbiljnih interesenata da u skorije vrijeme kupe D200 sa navedenim objektivom, neka se jave na PM, drage cu im volje poslati CD ili DVD sa fotografijama, da vide rezultate u zivo, da tako kazem.

Jedine fotografije koje prilazem uz recenziju su fotografije samoga aparata, te uz njega za komparaciju fotografije modela Sony DSC 717 i Sony DSC H1. Ovime ne pokusavam usporedjivati tri navedena aparata, vec samo zelim naglasiti robustnost i velicinu D200 modela, usporedjujuci ga sa dimenzijama dva navedena modela (Sony 717 je high end prosumer model, dok je Sony H1 ultra zoom aparat) koje mozemo svrstati, ipak, u vece aparate na trzistu.

Nikon D200/Sony DSC 717

Nikon D200/Sony DSC H1

Dakle, da zakljucimo...Nikon D200 je model koji je konstrukciju digitalnih SLR modela podigao na jednu novu, sasvim sigurno, visu razinu i ako niste ponosni vlasnih neke od D1 – ica ili mozda novoga Canon 5D, vec i samim primanjem u ruke modela D200 dozivjeti cete nesvakidasnju razinu kvalitete, kako u ergonomskom i konstrukcijskome, tako i u smislu rada i rezultata.

Na kraju, cestitke ako ste izdrzali do ovdje citati ovo...ali ipak sam obecao detaljnu recenziju...nadam se da nisam razocarao!

Ako imate par tisucica eura viska, puno ljubavi prema fotografiji i trazite neki DSLR model da ga udomite...ne trazite dalje...D200 je vas siguran i logican odabir.

Za kraj samo da jos napomenem da o navedenomu aparatu na nasem forumu vec ima par tema, pa ako nekoga zanima:

Nikon D200 (opcenito)

Nikon D200, Nikorr AF-S 24-120 VR recenzija
    Zadnji uredio Bimbi : 10-06-2006 u 23:15

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    E61i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    42
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Super osvrt, izdržao sam do kraja .
    Hvala, dobro napisano. Eh da mi ga je imati...

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    iPhone 3G, LG GD900
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Aparat je presavršen. Rastura!

Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Već dva dana se spremam pročitati recenziju, a kako nisam imao baš vremena nisam to htio obaviti na brzaka. Kako sam jutros imao vremena, prvo sam si otišao napraviti kavicu, fino se zavalio ispred monitora i krenuo uživat!

Svaka čast Bimbi!

Recenzija je za 10! A aparat je, kako i sam znaš, predmet i mojih želja, tako da je stvarno bilo užitak čitati o njemu!
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao atlantique
    Super osvrt, izdržao sam do kraja .
    Hvala, dobro napisano. Eh da mi ga je imati...
    = Citat = Izvorno postao Bimbranica
    Aparat je presavršen. Rastura!
    Zahavaljujem na pohvalama i sto se aparata i recenzije tice!

= Citat = Izvorno postao whiteboy
    Već dva dana se spremam pročitati recenziju, a kako nisam imao baš vremena nisam to htio obaviti na brzaka. Kako sam jutros imao vremena, prvo sam si otišao napraviti kavicu, fino se zavalio ispred monitora i krenuo uživat!

Svaka čast Bimbi!

Recenzija je za 10! A aparat je, kako i sam znaš, predmet i mojih želja, tako da je stvarno bilo užitak čitati o njemu!
    Znaci za citanje recenzije se cak i kavica kuha...da i ne cudi, kako je duga mozes i rucati uz nju!

Evo drago mi je da si zadovoljan i da ti se recenzija svidja. Trudio sam se biti sto objektivniji i mislim da sam nevedeno i ostvario.

Nadam se da ces si i ispuniti zelju sto se kupnje doticnoga modela tice. U svakome slucaju ako se i odlucis na kupnju, ponuda iz recenzije stoji, javi se da ti posaljem CD ili DVD sa fotografijama, da vidis rezultate iz prve ruke.

A i uvijek se mozes javiti na PM ili mislim da imas cak i moj broj moba, pa da se nadjemo negdje na cugi, da oprobas aparat u zivo!

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Malo gledam zadnjih dana recenzije objektiva 18-200mm VR (jer već i o njemu u nekoj eventualnoj kombinaciji razmišljam uz D80, no o-tom-potom, još je to daleko), pa da te pitam Bimbi iz prve ruke:

Pročitao sam dosta da 18-200mm VR objektiv ima izražene distorzije, kakva su tvoja iskustva s njim? Vidim da si u recenziji napisao da nije primjetna, no recimo Ken Rockwell je napisao:
    18 mm: Barrel.
    24 mm: It's neutral, however the complexity of the lens give a very slight wave to straight lines running along and parallel to the edges.
    35 mm: Strong pincushion. It corrects perfectly with -3.5.
    50 mm: Strong pincushion. It corrects perfectly with -3.8.
    70 mm: Strong pincushion. It corrects perfectly with -3.9.
    90 mm: Pincushion. It corrects perfectly with -3.0.
    105 mm: Pincushion. It corrects perfectly with -3.0.
    135 mm: Pincushion. It corrects perfectly with -2.4.
    200 mm: Minor pincushion. It corrects perfectly with -2.0
    Neki se pak žale na to da nije previše 'nabijen' odnosno da zvecka, nekima kada je nagnut na dolje objektiv 'curi' prema van, nekima ne...
    Meni je kod objektiva jako bitno da ima dobar 'bokeh', primjerice kod makro slikanja ili portreta. To mi je stvarno važno, a recimo Ken Rockwell (opet on ) ga nije baš nahvalio po tom pitanju (a on inače stvarno pretjeruje u hvaljenju istog, čak i uz pronađene mane), dok drugi po netu pišu da ima savršen bokeh...
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy
    Malo gledam zadnjih dana recenzije objektiva 18-200mm VR (jer već i o njemu u nekoj eventualnoj kombinaciji razmišljam uz D80, no o-tom-potom, još je to daleko), pa da te pitam Bimbi iz prve ruke:

Pročitao sam dosta da 18-200mm VR objektiv ima izražene distorzije, kakva su tvoja iskustva s njim? Vidim da si u recenziji napisao da nije primjetna, no recimo Ken Rockwell je napisao:

Neki se pak žale na to da nije previše 'nabijen' odnosno da zvecka, nekima kada je nagnut na dolje objektiv 'curi' prema van, nekima ne...
    Meni je kod objektiva jako bitno da ima dobar 'bokeh', primjerice kod makro slikanja ili portreta. To mi je stvarno važno, a recimo Ken Rockwell (opet on ) ga nije baš nahvalio po tom pitanju (a on inače stvarno pretjeruje u hvaljenju istog, čak i uz pronađene mane), dok drugi po netu pišu da ima savršen bokeh...
    Dakle, ovako, nisam imao vremena prije, pa evo sada i moga pogleda na ovaj komentar...

Ponajprije treba imati u vidu da se radi o objektivu koji ima izuzetan raspon. Nadalje, osnovne vrijednosti raspona 18-200 uz crop faktor Nikon D200, uz koji je objektiv i promoviran, raspon se jos i vise povecava, pa tako iznosi 27-300. Ovakav je raspon gotovo nemoguce postici bez pojave nekih, makar i sitnih mana pri minimalnim i maksimalnim vrijednostima.

Pored svega navedenoga u obzir treba uzeti i cijenu doticnoga objektiva koja nije previsoka i u RH iznosi cca 5500 kuna, dok se u Austriji ili Njemackoj da nabaviti i nesto jeftinije, te time daje do znanja da ovaj komad opreme balansira izmedju pristupacnosti kupcima amaterima ne predubokog dzepa i kvalitete i performansi.

Sama izrada objektiva je na vrlo visokoj razini. Objektiv je s obzirom na raspon prilicno kompaktan i ne prevelike mase. Finalna obrada, kao i materijali koji su koristeni odaje tradicionalnu Nikorr kvalitetu. Ergonomija je takodjer na visokoj razini. Tipke na objektivu su smjestene logicno i uvijek su nadohvat ruke.

"Curenje" kako kazes, barem kod primjerka kojega ja posjedujem javlja se u obrnutome slucaju od onoga koji si ti naveo. Naime, kada se onjektiv izvuce iznad odredjene tele vrijednosti (cca iznad 150-200 mm) onda se zna desiti da ukuliko aparat okrenem sa objektivom vertikalno prema gore, objektiv "iscuri" prema unutra, odnosno prema wide veijednosti od cca 50 - ak mm. Ovo vise zvuci lose nego sto to zapravo jest. Doista je bilo malo situacija kada je uopce doslo do prilike da se ovo desi, a cak i tada, stvar je vrlo jednostavno rijesiva pridrzavanjem objektiva za prsten zooma, gdje se ruka pri fotografiranju, ionako u 99% slucajeva nalazi.

Sto se barrel distorzija i ostalih mana tice, ne mogu reci vise od onoga sto sam vec napomenuo u recenziji. Moja iskustva su takva, da su mane minimalne i izuzetno slabo izrazene pri svim zarisnim duljinama, uzimajuci u obzir cijenu i raspon objektiva. Najveca mana je po meni cinjenica da objektiv zna lagano zaplivati pri fotografiranju jednolicne, nekontrastne povrsine, ali je mana konstantna pri svim zarisnim daljniama, tako da ked se jadnom naviknes na nju, znas da je mozes ocekivati i vrlo je jednostavno kompenziras.

Bokeh, je vec u dobrome dijelu i stvar ukusa i subjektivne procjene. 18-200 Nikorr VR objektiv ima bokeha, po mome ukusu mrvicu premalo, nije bas onako idealan kao sto je to kod 17-55 f2.8 Nikorra, ali jos uvijek sasvim zadovoljavajuci.

Da zakljucim...sumjam da ce 18-200 VR IF ED G ikada biti prvi odabir krajnjih enuzijast i profesionalaca, ali ce naprednome amateru, pa cak i onima koji fotografijom zaradjuju za zivot, ponuditi mnogo za razumnu kolicinu novca.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bas mi kolega s posla danas uleti sa pricom: "Od kad ti pises recenzije za digitalne aparate za www.telfon.net?"

Rekoh..."pa ne pisem...barem ja to ne znam! Od kud ti ta ideja?"

"Pa", kaze on "baci oko na ovo"..."jel te podsjeca na nesto?":

http://www.telfon.net/dig/nikon_d200.php

Mogli su mi barem nick citirati ispravno...opet dobro sto nisam ispao Bambi ili Bimbo

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Je, i moja je tamo..ona sa fuji S9500
    Moja recenzija:
    http://www.cafe.mobil.hr/showthread.php?t=23420
    Njihova:
    http://www.telfon.net/dig/fujifilm_finepix_s9500.php

Zadnji uredio Wisher : 28-02-2007 u 10:14

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao observer Pregledaj post
    Ay...ukrali su i moju...onu sa fuji S9500
    Moja recenzija:
    http://www.cafe.mobil.hr/showthread.php?t=23420
    Njihova:
    http://www.telfon.net/dig/fujifilm_finepix_s9500.php
    Ako kliknes na "mimbi" (tekst Mimbi je linkan na URL) i vodi do mog profila!

Tako da tekst nije ukraden, samo je krivo naveden autor i to iz dva razloga:

1. Ja nisam mimbi vec Bimbi
    2. Ja sam autor recenzije o D200 ne i recenzije Fuji S9500
    Zadnji uredio Bimbi : 28-02-2007 u 19:15

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Taj sajt vodi naš član Zoro, koliko mi je poznato. On je mene bio i kontaktirao preko PM-a da mu dam dopuštenje za objavu moje recenzije Sony-a T1. Naravno, dobio ju je, no koliko vidim nju nije objavio...

Bimbi, javi se na taj sajt da ti bar nick pravilno napišu... Neka se reputacija stvara nadaleko...

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy Pregledaj post
    Taj sajt vodi naš član Zoro, koliko mi je poznato. On je mene bio i kontaktirao preko PM-a da mu dam dopuštenje za objavu moje recenzije Sony-a T1. Naravno, dobio ju je, no koliko vidim nju nije objavio...

Bimbi, javi se na taj sajt da ti bar nick pravilno napišu... Neka se reputacija stvara nadaleko...
    A javio sam se vec!

Posalo mail!

Ispravno su navedeni i moji podaci (nick i e-mail adresa na cafe.mobil forumu), kao i podaci clana observer, ciju su recenziju Fuji S9500 preuzeli!

Tak da je sve OK...iako nisam znao da je Zorro i nas clan!

T1... ...diskriminiraju te!

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Upute na hrvatskom za Nikon D200
    By nisde in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-01-2009, 16:55
  2. Nikon D80 vs Nikon D200 vs Canon EOS 30D
    By rommel in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 04-04-2008, 10:42
  3. Nikon D200
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema