Evo, kako sam u proslome postu i najavio, slijedi jedna nesto detaljnija recenzija opreme koju sam relativno nedavno kupio.
Ponajprije, samo da obrazlozim, zasto sam ovu recenziju stavio u novu temu, s obzirom da u ovome podforumu vec imamo recenziju D200, koje sam takodjer autor. Naime prosla recenzija nastala je posredstvom moga vrlo kratkoga druzenja sa navedenim aparatom u doba kada on jos nije bio dobavljiv na nasemu trzistu, a niti u europi. Pored navedenoga tada sam imao i drugi objektiv, te razlicitu opremu, od one koju sam kupio sada za svoje potrebe. Upravo zato i druga tema sa drugim naslovom.
Nikon D200 koristim skoro tjedan dana, dok je objektiv 18-200 VR dva dana kod mene. Ispucao sam gotovo 2000 fotografija u svim formatima koje aparat podrzava.
Ponajprije da nabrojim opremu koja je bila ukljucena u testiranje:
- Nikon D200 body
- Battery grip MB-D200
- 2 x baterija EN-EL3e
- Hoya 1B Skylight HMC filter
- Hitachi Microdrive 3k6 kapaciteta 6 GB
Slike kompleta bez sjenila i filtera na objektivu (objektiv ja na minimalnoj zarisnij duljini):
Na pocetku naglasavam da sam pokusao biti lisen svake subjektivnosti i da su cinjenice koje ovdje napisem iskljucivo dojmovi steceni u nepristranom testiranju i koristenju navedenom opremom.
Pa da krenemo...Ponajprije sam izgled ovoga kompleta i lezanje u rukeme korisnika. Kako se iz prve recenzije da vidjeti, kada sam prvi puta ovaj aparat imao u rukama (dakle kada je nastala prva recenzija koju sam o D200 napisao) imao sam aparat bez dodatnoga battery gripa. Moram priznati sljedece. D200 i bez battery gripa odaje izuzetno robustan i masivan dojam. Tezina samoga tijela aparata sa objektivom i bez dodatnog gripa je dostatna da ostavi punokrvan SLR dojam. Ja sam svejedno kupio grip. Ponajprije zbog izuzetne korisnosti navedenoga komada opreme u vidu vece autonomije u radu sa aparatom, jer u grip idu dvije baterije (u aparat naravno stane samo jedna, teko da je autonomija sa koristenjem dodatnoga gripa udvostrucena), a onda i zbog beneficija u radu sa foto aparatom. Nalazim mnogo zgodnijim imati kontrole i u horizontalnom i vertikalnom polozaju fotografiranja, sto se sa gripom dobiva (grip naime ima na sebi full func. gumbe, dakle AE L, funkcijski kotacic i okidac), te omogucava kvalitetnije fiksiranje aparata u rukama, laksi i efikasniji rad pri fotografiranju u vertikalnim polozaju aparata. Pored svega navedenoga ovaj aparat sa gripom samo bi pravi znalac mogao zavezanih ociju razlikovati od vecega brata D2H ili D2X. Dakle jos jedna full pro komponenta koju vam daruje ovaj grip, ako se odlucite na kupnju sa aparatom.
Lezanje aparata u ruci je fenomenalno, iako naglasavam da bi oni manjih saka i kracih prstiju mogli imati problema zbog masivnosti, kako rukohvata na samome aparatu, tako i masivnosti dodatnoga gripa. Ja imam vece sake i duze prste, tako da mi je pri koristenju samo sa tijelom D200, mali prst uvijek bio nekako pozicioniran na samome donjemu rubu aparata...sa gripom, kao saliveno stoji, bilo u vert. ili horiz. polozaju. Straznji gumirani dio za palac je savrsen i izveden bez mane.
Ergonomija i logika postavljanja komandi na aparatu te odabir pozicija tipaka je na doista visokoj razini efikasnosti. Sve je na dohvat prstiju, te sa sa aparatom za vrlo kratko vrijeme (pogotovo ako ste imali iskustava sa Nikon analognim SLR aparatima, kao sto ja jesam) moze raditi ne odvajajuci oko od prizme, radeci i mijenjajuci parametre, konzultirajuci samo indikatore i informacije koje vam aparat daje unutar pogleda kroz prizmu. Velika pohvala Nikonu jer je bitne opcije i postavke fotografiranja, dodatno zastitio tako da ih ne bi slucajno mogli promjeniti a da to niste zeljeli. Tako da ce te za mijenjanje bitnijih postavki morati pritisnuti kombinaciju dvije tipke. Mozda zvuci malo komplicirano, ali vrlo se je lako naviknuti, a izuzetno je korisno.
Kuciste i sam dizajn kucista definitivno su jedan od vrhunaca modela. Osim par full pro modela (Canon EOS D1, Nikon D1) definitivno najbolji i najuvjerljiviji SLR digitalni foto aparat koji postoji na trzistu, sto se kvalitete, izgleda i izrade kucista tice. Niti jedne jedine mane necete naci koliko god se trudili. Funkcijski display na gornjoj strani aparata, doista je velik i pruza sve informacije koje mozete pozeljeti o postavkama i uvjetima fotografiranja. Unutar prizme poznati Nikonov model indikatora, odlicne funkcionalnosti. Veliki 2,5 incha dijagonale, display na straznjoj strani aparata, odlicne je razlucivosti, izuzetnoga kontrasta, cak i kada na njega stavite zastitni poklopac koji definitivno preporucam da stavite cim aparat izvadite iz kutije. Montaza je na klik, a kontakt je postojan. Display ima vrlo dobru preglednost cak i na direktnom i vrlo intenzivnom suncevu svjetlu.
Moje pokude i zamjerke sto se konstrukcije, ergonomije i vanjekih osobina aparata tice idu na samo dvije stvari. Ona veca ide na funkcijsku (5 way) tipki na straznjoj strani aparata, sa desne strane display – a.
Tipka je univerzalna i njome kontrolirate razne stvari u raznim modovima postavki. I dok je navedena tipka i smjerovima lijevo, desno, gore i dolje, izuzetno precizna i ne grijesi, pri pokusaku prtiska da tako kazem „u aparat“, dakle obicno tim pritiskom potvrdjujete odabir ili sl. (nesto kao navy key na mobovima) grijesi gotovo sigurno. Naime pri pokusaju pritiska „u aparat“ tipka izvrsi zadacu i potvrdi izbor koji ste prethodno ucinili, ali se prije toga pomakne u jednome od smjerova, i gotovo da ju je nemoguce pritisnuti tako da samo izvrsi potvrdu, a pri tome se ne pomakne u nezeljenome smjeru. Vjerujte mi zna vrlo isfrustrirati. To je ujedno i najveci minus. Drugi je mnogo nebitnijega karaktera, a taj je smjestaj desne hvataljke za strap koji se montira na aparat. Ponajprije svakako odmah po vadjenju iz ambalaze montirati strap za oko vrata. Onaj isporucen uz aparat vrlo je kvalitetan i dovoljno sirok da vam ugodno legne na vrat ili rame. Aparat je tezak i nezgode se mogu desiti. Po meni i mome ukusu desna snala za strap mogla je biti na aparat montirana malo nize, jer se na ovaj nacin kako je izvedena, kada aparat primite za dodatni grip i fotografirate u vertikalnom polozaju, strap nadvije bas nad prizmu, pa smeta za oko. Mala greska, ali eto, neka se nadje...

Odgovori uz citat

.

) ga nije baš nahvalio po tom pitanju (a on inače stvarno pretjeruje u hvaljenju istog, čak i uz pronađene mane), dok drugi po netu pišu da ima savršen bokeh...

Bookmarks