as i said, pretesko stivo za meneplus traume od lektira iz srednje.
kojem to veleumnom biseru palo na um staviti stivo poput ekvinocija, pisanog dalmatinskim arhaicnim dijalektom, kao stivo koje bi jedan sesnaestogodisnjak trebao ne samo procitati, nego i shvatiti?! kako, yebote, kad za svaku rijec moras okretat iza na rijecnik, jer nista ne razumijes?!
satrala me srednja. ubila u pojam. 99% tog stiva nije nit citljivo jednom tinejdjeru, a kamoli da ga moze cijeniti.
da su mi u srednjoj dali da citam nesto normalnije za lektiru, danas bih mozda bila zrela za jednog kafku. ovako samo imam traume, i ne samo da sam citanje kao takvo skorz izbjegavala do pred 2 godine, nego bjezim od "ozbiljnih" knjiga k'o vrag od tamjana. i na nivou sam vamipra koji šljašte![]()
..a kad se sjetim da sam s 13 samoinicijativno gutala Zagorku..
uzas.
tu srednjoskolsku lektiru pod hitno treba mijenjati. ta neka bitna, vazna i teska djela nek se obradjuju na satu, lektira nek bude razbibriga, nek potice djecu na citanje i diskusiju. to bi joj trebala bit svrha i smisao. a ne maltretiranje (najveca enigma do dana danasnjeg mi je ostala kako je moj bratic u strukovnoj srednjoj (gradjevinska) morao procitati CIJELE Ilijadu i Odiseju, dok sam cak i ja u gimnaziji imala samo izdvojena poglavlja. sto je to nego cisto maltretiranje i izivljavanje)

Odgovori uz citat
)

reci to 

Bookmarks