Jesi usporedio stari i novi touch panel, serijske brojeve, jesu li isti/slični?
Nedavno mi je puknuo touch screen od mobitela (nije bitno kako), tamo gdje sam ga kupio u alo alo nisu imali zamjenske touch screenove a i garancija se naravno ne prizna i da ih ima. Pa sam naručio touch ekran sa njuškala i brzo mi je stigao novi.
Mislio sam biti će lako sa zamjenom ekrana. Lako sam ga rastavio i odstranio puknuti touch (usput LCD je u normalnom stanju) i prislonio novi i prispojio ga, ne treba lemljenje - samo se spoji neki malo čip (ili što već na matičnu ploču). Zašarafio i spojio i touch screen mi skroz slabo reagira, a tipke na sučelju (one što svjetle) uopće ne reagiraju.
Moram jako stisnuti da bi reagiralo. Rastavio sam ga već nekoliko puta vrlo pažljivo, ništa s matične ploče ili ekrana nije oštećeno i nije mi jasno zašto ne radi kako treba?
Užasno me živcira, slanje na servis nekome je frustracija jel radi vlastite nekompetentnosti moram čekati i još platiti, i pitanje je u čemu će biti kvar ili što je dijagnoza.
Ima li netko iskustva za mjenjanjem touch scrrenova, na googleu nisam ništa pronašao u vezi huaweia.
Ako bi netko pomogao bio bih zahvalan.![]()
Jesi usporedio stari i novi touch panel, serijske brojeve, jesu li isti/slični?
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Nisam uspoređivao stari i novi panel jer nisu slični nego isti a serijske brojeve nisam primjetio - prilično jednostavan touch screen sa trakom na gornjem dijelu i čipom koji se spaja na matičnu ploču - vrlo lagana stvar za napraviti. A stari touch screen mi je bio skroz napuknut sam sam ga odlomio u dijelovima i zalijepio novi - ništa komplicirano.
Na području gdje je lcd ekran slabo reagira - zanimljivo da ponekad kad malo jače pritisnem touch ili plastika sa strane ili od zada da reagira. Na donjem dijelu područja ekrana gdje su opcije za izbornik i poziv uopće ne reagiraju - kao i tipke na sučelju donjem koje ne reagiraju iako svjetle. Dali može biti da je s unutarnje strane touch vlažan ili zamrljan - znam da sam ga izlijepio prstima (plus znojni prsti od vručine) ali ne znam igra li to ulogu.
Zašto reagira pri sredini i gore ali ne svugdje - pogotovo na tipkama na sučelju donjem? Evo slika da bude jasnije (nije moj mob usput ali isti model).
![]()
Ovo sa pritiskanjem mi nije baš najjasnije.
Sonic ima kapacitivni ekran, samim time nije potrebno pritiskanje, a niti bi na pritiskanje trebao reagirati. Opet nemoguće da bi zamjenski bio rezistivni i da bi taj isti bez dodatnog hardverskog sklopa uopće mogao raditi na tome uređaju. Izgleda da je taj digitizer neispravan. Glupo mi je to uopće pitati, ali probaj reagira li na nokat.
Every man is a genius until he opens his mouth.
Digitizer je potpuno nov - odmotao celofan s njega. Zanimljivo je kako ovaj stari touch panel (koji je pao na vruči grub asfalt drito licem) sa sto crta na sebi radio bez problema - odnosno reagirao - samo je mobitel zbilja bilo ružno vidjeti sa onim 'cvjetovima' od napuklina pa sam si naručio novi s interneta (pošto u ovlaštenom alo alo servisu nemaju zamjenski trenutno).
I ja sam mislio da jako pritiskanje nema veze s reagiranjem na touch jer sam odmah to skužio (nikad nisam razmišljao o tome kako to reagira) pošto ima trakica koja ima na vrhu čip koja se jednostavno prikači na matičnu i to je to. Prirodno je da sam stiskao jače kad neće da reagira, to je nekako mehanička reakcija na nereagiranje ekrana ali zbilja kad jače stisne ili povučem reagira na nekim područjima.
Malo je frustrirajuće što ne mogu ući u izbornik i što tipke svjetleće ne reagiraju.
Imao sam s raspuknutim touchom ispravan rad a sad s novim za kojeg sam dao 200kn ekran ne reagira. :O Nisam htio slati serviseru nekom da stavi touch kad sam uz njega dobio i potrebne stvarčice - poput malog šarafcigera i neke stvarčice sa skidanje i micanje plastike - a i još dodatno da čekam i budem bez mobitela.
Ovo s noktom ne pali. Mislim da touch reagira na toplinski dodir ili dodir općenito.
Bio u celofanu ili ne, uvijek postoji mogucnost da je neispravan, a to se ovdje cini najizglednije.
A što ima biti neispravno - komad ravne plastike sa trakom koja vodi na matičnu. Nije mi jasno kako onaj koji je bio slupan je reagirao a ovaj ne reagira, tj reagirao je na nekim područjima na panelu - što je čudno. Ako je neispravan zašto cijeli ne radi? Touch nije bio upotrebljavan, to sam vidio odmah.
Ovdje imaš malo više o digitizerima.
Taj tvoj problem je najvjerojatnije uvjetovan neispravnim digitizerom ili njegovom lošom kalibracijom.
To što ti misliš da nema biti ili ima biti što na njemu neispravno je zabluda. On je napravljen od više slojeva koji moraju biti vrlo pažljivo spojeni. Ovaj je zamjenski napravljen u Kini u nekoj šupi. Nemožeš nikada očekivati da će biti i blizu originalu. Teško da ćeš što moći učiniti.
Jedna od stvari kada nosiš na servis (pa ako to bilo i kod lokalnog meštra) je ta da ako stvar ne radi ne platiš, ovako ispada da si prošao jeftinije, a zapravo si dobio neispravni zamjenski dio i možeš se žaliti "upravi vodovoda" radi toga. Kupovati drugi digitizer je opet mačak u vreći, pa ćeš već biti kraći za 400 kn. Gotovo pa vrijednost rabljenog uređaja na oglasnicima, a još uvijek nisi siguran da li će taj novi i stvarno raditi.
Ja bih da sam na tvojem mjestu kupio na eBay drugi (tj, isti takav kakav si ti tu platio 3x više) i probao još njega. pa što bude bude. 70tak kn te neće više baciti na prosjački štap.
zapravo to si trebao odmah napraviti, istina da bi čekao 10-15 dana dulje, ali cijena je ufff manja.![]()
Eventualna solucija je zaboraviti sve i staviti na na njuškalo sa opaskom da ne prima baš komande dodira. Staviti neku prihvatljiviju cijenu i riješiti ga se, te kupiti drugi uz neku doplatu.
Ne znam jesam siguran za ebay - nikad nisam uzimao ništa od tamo ni s amazona. Ovaj mi se sviđa - touch plus plastika (koja je ionako ispucana sa strane i lijepio sam) izgledao bi ko nov za 150kn. Inaće tako bi ga jedino mogao i koristiti a u neko vrijeme i prodati skoro po novoj cijeni.
http://www.ebay.com/itm/Huawei-Sonic...item4ab6c347dc
to je potrgani digitizer, ne radi touch ali slika i sve ostalo radi...
Uploaded with ImageShack.us
Po ovome se odmah vidi da uslijed neznanja brutalno pojednostavljujes cijelu stvar. To sto ti ne vidis nikakve elektronicke dijelove pa mislis da je to sve tako trivijalno je kao sto su ti rekli velika zabluda. Ima tu sasvim dovoljno sto moze biti neispravno.
Za pocetak, nije plastika nego staklo. Zatim, kabel koji izlazi iz toga ne bi imao nikakvog smisla da je spojen na "komad plastike". Za vise detalja googlaj malo ili procitaj tekst koji su ti linkali.
Meni se slicna stvar događa na jednom touchscreen ekranu na CNC stroju. Mijenjali smo touch (nekakav žnj za kojih 20kn) i sad donji dio ekrana radi, gornji dio jako slabo (treba stisnut jako) a skroz pri vrhu nikako ne radi! Opet smo ga rastavili i dobro pobrisali u slucaju da je usla masnoca i kad smo spojili sve radi ko novo.
Moj savjet je da ga opet rastavis, dobro pobrises sa svih strana i ponovo sastavis. Pa javi rezultate
Rekao je par postova ranije da:
Ja vjerujem da je pobrisao barem jednom sve i da nema razlike u radu. Mada po meni bi prije bilo da nije dobro dosjeo konektor na flat kablu digitizera pa radi toga ne radi kako treba. Prljavština sa prstiju bi mogla biti u manjem dijelu odgovorna ali više ide na "ukupan umjetnički dojam"
No, ništa ga ne košta opet rastaviti i prebrisati alkoholom (ne oprati već prebrisati blago vlažom mekom krpicom)
Ja bih još uzeo povećalo i pregledao sve "nogice" na konektoru koji ide na matičnu. Imao sam slučaj sa zamjenskim flat kablom na N95 gdje su ti kontakti stajali u svim smjerovima.
Ako neće biti efekta onda eBay. I da se osvrnem na komentar:
Sigurnost kupovine na eBayu je višestruka u odnosu na njuškalo, samim time jer postoji sistem feedbacka korisnika pa vidiš koliko ima pozitivnih iskustava.
Ovaj koji si linkao je Top Seller i ima blizu 12000 pozitivnih transakcija.
Ako ti je popucao i bezel (ova plastika okolo) onda svakako kupi digitizer sa njime.
Koji konektor na flat kablu - ne razumijem točno? Ako misliš na traku iz panela onda griješiš jer dobro sam to spojio, mislim ne može se falit, kao pritisnuti puce.
Ovo za e-bay ću se baš odlučiti, čekam što će mi reći ovi iz magicstorea, imaju fb stranicu, od njih sam uzeo.
P.S. najvjerovatnije ću kupit to s e-baya jer se dobije komplet sprijeda a meni plastika popucana, piše da je free-shipping, ali opet vjerujem par dolara da će uzeti, ne znam, imam nekog prijatelja koji je od tamo naručivao pa se raspitam.
Nisam rekao da nisi dobro spojio kabel sa matičnom, već sam time mislio da bi prije bio problem u njemu (savinute nožice ne dosjedaju) nego u prljavštini sa prstiju. No nebitno.
Ako piše "worldwide free shipping" onda je free, i plaćaš samo cijenu koja je istaknuta ni centa više. Osim ako je država u koju se šalje u exclusions listi.
Koje savinute nožice, ovdje sam sad u status quo, traka je normalna, priorodno savinuta da se spoji na matičnu ploču, dakle, čipić pri vrhu koji natakne ma matičnu - ne može jednostavnije. Sad jel je on tako tvornički neispravan ili je putem stavljanja neki vodič se prelomio - ne znam, nisam išao za tim. Vodiči koji vode na staklo su malo raštrkani i neprirodno izgledaju - ne znam jel to treba biti tako. Volio bih kad bi mogao slikati.
P.S. Croatia se ne nalazi u exlusion listi.
Ništa, lijepo očistio sa sprejom za to, pobrisao i ogledao na svjetlo - sve čisto. Pogotovo sam pobrisao i očistio tipke na sučelju. Zanimljivo je da nema ama baš nikakve promjene. Također sam opazio da ekran radi samo na sredini - tj na jednoj paraleli. Defininitivno nije do nečistoće ekrana - jer sam zada i sprijeda pobrisao - nema promjena. Također sam dio sa svjetlećim tipkama pobrisao lijepo a kod njih isto nikakve promjene.
Zadnji uredio ravilov : 15-06-2012 u 05:36 Razlog: postoji opcija MultiQuote
Ja sam svoga popravio radi bez problema a mijenjao sam samo digitizer...stavim fotke još
Vidi se da su isti serijski brojevi na digitizerima, znači bilo je 6 vijaka a ostatak je klik-klak plastika te 2 flat kabela za otkopčati s matične(LCD i digitizer).
Najveći problem je bio odlijepiti stari digitizer jer je zalijepljen onom ljepljivom gumom...novoga sam postavio na mjesto da sjedne, i tek nakon što sam složio mobitel onda sam malo jače stisnuo da bolje uhvati po rubu gdje je ljepljiva guma, mobitel je sad ko novi i radi bez problema.
Zadnji uredio user911 : 15-06-2012 u 14:08
"Nedavno mi je puknuo touch screen od mobitela (nije bitno kako), tamo gdje sam ga kupio u alo alo nisu imali zamjenske touch screenove a i garancija se naravno ne prizna i da ih ima. Pa sam naručio touch ekran sa njuškala i brzo mi je stigao novi."
dragi moj, kao prvo Alo Alo ti nije ovlašteni serviser za Huawei, nego EUROPATRADE, A DUĆAN ALO ALO U SKOPU SVOG POSLOVANJA, IMA I SERVIS U KOJEM NIJE DUŽAN IMATI SVE REZERVNE DJELOVE ZA SVAKI MOBITEL KOJI PRODAVA. TI SI MOGAO PREDATI MOBITEL U ALO ALO DA TI GA O SVOM TROŠKU DOSTAVE U OVLAŠTENI SERVIS, TE DA TI GA, NARAVNO O TVOM TROŠKU ( BUDUĆI DA SE RADI O MEHANIČKOM OŠTEĆENJU ) I NAPRAVE. TO BI TI BILO OKO 250 KN, A GARANCIJA BI TI DALJE VRIJEDILA.LAKŠE SE MALO RASPITATI NEGO BLATITI SVE OKOLO...
Bookmarks