Teoretski može,ali ja ti ne bih preporučio da ovo ovako spajaš. Zašto? Na jedan potrošač (čitaj žarulju),još bih najviše dodao ovu drugu žarulju i ništa više. Zašto? Za rasvjetu se postavlja kabel presjeka 1.5 mm i to je za rasvjetu dosta i za taj kabel je određeno da će napajat žarulju i ništa više,pa je samim time i presjek gore naveden opravdan,te je nedovoljan za više trošila koja bi ti danas/sutra prikopčao na utičnicu koju namjeravaš spojit skupa sa te dvije žarulje. Za rasvjetu se također ugrađuju osigurači od 10A ili manje tako da je ovo po meni,sa stručne strane nepotrebno radit i mučit taj maleni osigurač i kabel malog presjeka za teret koji se može očekivat ako spojiš ovo kako si zamislio.
Sad da ti malo objasnim odakle nula u grlu žarulje.
U kutiji s osiguračima imamo naravno osigurače i sabirnicu za nule. Na sabirnici za nule spojene ja glavna dovodna nula s brojila i sve ostale nule iz instalacije. S osigurača ide jedna faza (ne označava se sa F već sa L) i jedna nula s sabirnice. Faza u jednu žilu,nula u drugu i eventualno uzemljenje ako ga imaš u treću,najčešće u žuto-zelenu žilu. Nula se u tom slučaju pušta u plavu a faza u crnu/smeđu/sivu...
Sad kad imamo jedan kabel s npr. 3 žile spojen ispravno (crna na fazu,plava na nuli u žuto zelenu na uzemljenje) idemo do manje razvodne kutije u zidu u npr. toj prostoriji sa svijetlom. U toj manjoj kutiji sad imaš fazu,nulu i uzemljenje. Odatle ideš u kabel (obično dvožilni ili pak trožilni) koji ide dolje prema prekidaču. U jednu žilu ide faza prema prekidaču. Ulazi u njega i kroz drugu žilu istog kabela izlazi van i vraća se gore u kutiju. U kutiji tada tu fazu s prekidača spajaš na fazu koja će ić na žarulju a nulu za žarulju spajaš direktno na nulu iz razvodne kutije iznad prekidača. Po potrebi spajaš i uzemljenje u treću žilu prema lusteru kojega s tom žilom uzemljuješ tj spajaš direktno na metalno kućište lustera. Malo sam ovo na brzinu istresao al eto,tako ti je to.
Evo i jedna brzinska crtarija:
![]()

Odgovori uz citat

To je spajano prije sigurno 30 godina, tak da se ne cudim ako je suprotno današnjim propisima.

Bookmarks