Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Hybrid View

Forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2006
    Bodovi
    7.791
    Nivo
    21
    Bodovi: 7.791, Nivo: 21
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nikon D70 objektivi

Pozdrav forumu,
    molim za savjet pri odabiru objektiva za Nikon D70. U dilemi sam da li uzeti jedan Nikonov Nikkor AF-S DX 18-70 (3048 kn) ili za manju cijenu uzeti dvije Sigme ( Sigma AF 18-50mm F3.5-5.6 DC za 962kn i Sigma AF 55-200mm F4-5.6 DC za 1547kn). Aparat koristim čisto za gušt, slikanje djece i sl. Cijena Sigmi mi ne ulijeva povjerenje, treba li se držati one stare "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino". Hvala

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao ddark
    Pozdrav forumu,
    molim za savjet pri odabiru objektiva za Nikon D70. U dilemi sam da li uzeti jedan Nikonov Nikkor AF-S DX 18-70 (3048 kn) ili za manju cijenu uzeti dvije Sigme ( Sigma AF 18-50mm F3.5-5.6 DC za 962kn i Sigma AF 55-200mm F4-5.6 DC za 1547kn). Aparat koristim čisto za gušt, slikanje djece i sl. Cijena Sigmi mi ne ulijeva povjerenje, treba li se držati one stare "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino". Hvala
    Evo...nisam imao vremena prije!

Cijena Sigmi je takva upravo zato da bi bile jeftinije od proizvodjaca aparata. Jer kada bi Sigma ili bilo koji drugi proizvodjac zamjenske foto opreme naplacivao istu ili slicnu cijenu onoj koju za svoju opremu trazi Canon, Nikon i ostali, ne bi bas dobro poslovao.

Kada govorimo o foto opremi i svim dodacima koje tu svrstavamo, u pravilu vrijedi ona "koliko para toliko muzike", ali ipak ju ne treba shvacati predoslovno. Naime, ultimativno je pitanje svrhe. Dakle, uvijek se pitajte za sto vam odredjeni komad opreme ili tijelo aparata treba, za sto cete ga koristiti najvise i koje zahtjeve pred njega postavljate. Ja sam svjestan toga da profesionalac ili zahtjevniji korisnik nebi pomisljao na ovaj objektiv, ali sam isto tako svjestan da neki ljudi nemaju potrebe za objektivima top of class elemenata i konstantnih blendi od 2,8 ili manje, neki pak mozda imaju zelje za takvom opremom, ali nemaju materijalnih uvjeta.

Pored navedenoga ime se i u ovome svijetu placa...ne toliko kao u kozmetici ili modi, ali ipak se placa u odredjenome postotku.

Kada se sve spomenuto sagleda, a ja tu jos ukljucujem i svoje iskustva koja sam imao sa originalno i zamjenskom opremom, mozemo zakljuciti da se kupnja zamjenske opreme (Sigma ili Tamron ili sl.) u entry leved DSLR fotografiji ili kod nezahtjevnijih korisnika doista isplati.

Moj opcenit dojam je ovakav: objektiv koji kupite od Sigme ili nekoga drugoga zamjenskoga proizvodjaca u entry level razredu njihovih proizvoda, doimati ce se i izgledati nesto jeftinije i plasticnije od Nikonovog ili Canonovog objektiva istih performansi, ali ce svoje zadatke odradjivati manje vise jednako tocno i ucinkovito kao skuplji mu dvojnik.

Konkretno, vidio sam i probao u zivo obje Sigme koje spominjete i to bas na D70 modelu i nisam ostao razocaran, dapace, niti izgledom niti performansama nisu mi puno odskakali od kit objektiva koji dolaze sa Nikon DLR tijelima. Naglasavam da nisam bas imao vremena za detaljna testiranja, ali jedino sto sam tako iz ruke primjetio jest mozda jedna gotovo zanemariva doza vise kromatskih aberacija i nesto malo vise plivanja na nekontrastnim podlogama, kod ovih Sigmi u odnosu na Nikon dvojnike.

Dakle, kao zakljucak, ako niste prezahtjevni, slobodno se odlucite na kupnju.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    Nov 2006
    Bodovi
    7.791
    Nivo
    21
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Hvala

Zahvaljujem na opsežnom odgovoru.
    Jako sam blizu jeftinijem rješenju a možda se i odlučim na kompromis pa uzmem Sigmo 18-200. Znam da je "univerzalno" rješenje uglavnom lošije ali mislim da ja neću primjetiti razliku a i izbjegao bih čestu izmjenu objektiva (malo me strah kako sa svom tom prašinom koja se nakupi unutar tijela aparata).
    Uh, kako je sve bilo jednostavno s Finepixom S7000, no nije mi žao jer nakon par dana igranja s D70 tek sad vidim da do sada nisam ni "zagrebao" po fotografiji.
    Trenutno radim s posuđenim Nikkorom AF 35-70.
    Još jednom hvala, javiću što sam nabavio (da je love za Nikkor 18-200 VF)
    Darko

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Još jednom hvala, javiću što sam nabavio (da je love za Nikkor 18-200 VF)
    Darko
    Samo da skrenem paznju na cinjenicu da se, ako bas o Nikorru 18-200, govorimo ne mora platiti nuzno 5500-6000 kn, koliko trazi Fototeh i partneri.

Ima i alternativnih rijesenja, pa savjetujem samo neka:

1. www.fotoaparati.net (na siteu nema u ponudi Nikorr objektive, ali ih po narudzbi moze nabaviti, znam iz prve ruke jer sam se ja interesirao)

2. http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=15930

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi
    1. www.fotoaparati.net (na siteu nema u ponudi Nikorr objektive, ali ih po narudzbi moze nabaviti, znam iz prve ruke jer sam se ja interesirao)
    Samo da te ispravim, ima na siteu i Nikorr objektiva nešto, a može se raspitati za još... 18-200 VR košta 5150 kn...

Samo još malo pitanje, na webu se taj objektiv može naći s oznakom VR i VR II. Dali je riječ o istom objektivu ili su dvije verzije u igri?
    Da, može se naći s obje oznake i obje su točne. Netočna je samo oznaka ako stoji VR I.
    Dovoljno je naipsati VR, jer se zna da se radi o drugoj generaciji sustava (a ako se napiše VR II, samo se dodatno pojasni), te Nikon sam tako naziva svoj objekitv: AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    Nov 2006
    Bodovi
    7.791
    Nivo
    21
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Stiglo

Samo da se pohvalim, jutros stigao 18-200 VR. Dojam nakon par minuta igranja, vrlo brza stvar i gotovo bešumna (i puno manji nego što sam očekivao). Kad skupim još malo iskustava čujemo se.
    Pozdrav

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Samo da se pohvalim, jutros stigao 18-200 VR. Dojam nakon par minuta igranja, vrlo brza stvar i gotovo bešumna (i puno manji nego što sam očekivao). Kad skupim još malo iskustava čujemo se.
    Pozdrav
    Cestitke na kupnji! Evo skoro ce pola godine kako se druzim sa navedenim objektivom i uzimajuci u obzir ne previsoku cijenu, tesko mu se nalazi ozbiljnije mane.

Nesto sto sam zamijetio, a nisam postao u recenziji, jesu nesto kromatski losiji rezultati kod direktnijega udara jakoga svjetla, bilo ono u interijeru ili sunce u eksterijerima.

Objektivi su inace osjetljivi na ovakav intenzitet i kut svjetlosti. VR 18-200 nema artefakata osim u ekstremnim slucajevima, ali niti kvaliteta boja i ostrina nisu na meni zadovoljavajucoj razini u navedenim situacijama, i korekcijama blende ili ekspozicije se tu malo moze ispraviti.

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    Nov 2006
    Bodovi
    7.791
    Nivo
    21
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na upozorenju, malo sam šarao i našao taj objektiv i u Fotoflashu (Rijeka) dosta povoljnije. Sad treba skupiti novac a to će potrajati malo, tko zna možda i padne cijena do tada.
    Samo još malo pitanje, na webu se taj objektiv može naći s oznakom VR i VR II. Dali je riječ o istom objektivu ili su dvije verzije u igri?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na upozorenju, malo sam šarao i našao taj objektiv i u Fotoflashu (Rijeka) dosta povoljnije. Sad treba skupiti novac a to će potrajati malo, tko zna možda i padne cijena do tada.
    Postoji samo jedna edicija DX 18-200 Nikkor objektiva.

Puni naziv objektiva je:

AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED

Mnogo je tu kratica, pa da ne objasnjavam sad svaku od njih, objasniti cu samo ovu VR.

VR stoji za Vibration Reduction, dakle sustav za redukciju vibracija pri fotografiranju nastalih pomakom tijela, tremorom, tresnjom ruke (pri duljim ekspozicijama cak i disanje i otkucaji srca fotografa mogu generirati dovoljan pokret da slika ispadne mutna). On ne cini cuda ali produljuje vrijeme ekspozicije u uvjetima smanjena svjetla pri koristenju aparata iz ruke. Ovaj je sustav u Nikkor objektiva razvijen i prodaje se pod kreticom VR. Obisno svaki proizvodjac ima neki drugi naziv za istu karakteristiku objektiva.

Sto se Nikkora tice, on je da sada nudio dvije generacije ovoga VR sustava. Prva VR I, koristila se u nekim objektivima ranijega datuma (cak i za film SLR modele). VR II je druga i nesto naprednija generacije VR sustava u Nikkor objektivima. DX 18-200 je opremljen upravo tim VR II sustavom, sto je sasvim jasno i vec s obzirom na njegov datum plasmana na trziste.

Ove gluparije sto se daju po netu naci gdje nagdje 18-200 navode sa VR I ne odgovaraju stvarnome stanju i postaju ih i plasiraju ljudi koji pojma nemaju o cemu pricaju.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Nikon D80 vs Nikon D200 vs Canon EOS 30D
    By rommel in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 04-04-2008, 10:42
  2. Nikon D200, Nikkor AF-S 18-200 IF ED G VR recenzija
    By Bimbi in forum Recenzije digitalnih fotoaparata
    Odgovora: 13
    Posljednji post: 09-03-2007, 00:59
  3. Nikon D200, Nikkor AF-S VR 24-120 recenzija
    By Bimbi in forum Recenzije digitalnih fotoaparata