Evo...nisam imao vremena prije!Izvorno postao ddark
Cijena Sigmi je takva upravo zato da bi bile jeftinije od proizvodjaca aparata. Jer kada bi Sigma ili bilo koji drugi proizvodjac zamjenske foto opreme naplacivao istu ili slicnu cijenu onoj koju za svoju opremu trazi Canon, Nikon i ostali, ne bi bas dobro poslovao.
Kada govorimo o foto opremi i svim dodacima koje tu svrstavamo, u pravilu vrijedi ona "koliko para toliko muzike", ali ipak ju ne treba shvacati predoslovno. Naime, ultimativno je pitanje svrhe. Dakle, uvijek se pitajte za sto vam odredjeni komad opreme ili tijelo aparata treba, za sto cete ga koristiti najvise i koje zahtjeve pred njega postavljate. Ja sam svjestan toga da profesionalac ili zahtjevniji korisnik nebi pomisljao na ovaj objektiv, ali sam isto tako svjestan da neki ljudi nemaju potrebe za objektivima top of class elemenata i konstantnih blendi od 2,8 ili manje, neki pak mozda imaju zelje za takvom opremom, ali nemaju materijalnih uvjeta.
Pored navedenoga ime se i u ovome svijetu placa...ne toliko kao u kozmetici ili modi, ali ipak se placa u odredjenome postotku.
Kada se sve spomenuto sagleda, a ja tu jos ukljucujem i svoje iskustva koja sam imao sa originalno i zamjenskom opremom, mozemo zakljuciti da se kupnja zamjenske opreme (Sigma ili Tamron ili sl.) u entry leved DSLR fotografiji ili kod nezahtjevnijih korisnika doista isplati.
Moj opcenit dojam je ovakav: objektiv koji kupite od Sigme ili nekoga drugoga zamjenskoga proizvodjaca u entry level razredu njihovih proizvoda, doimati ce se i izgledati nesto jeftinije i plasticnije od Nikonovog ili Canonovog objektiva istih performansi, ali ce svoje zadatke odradjivati manje vise jednako tocno i ucinkovito kao skuplji mu dvojnik.
Konkretno, vidio sam i probao u zivo obje Sigme koje spominjete i to bas na D70 modelu i nisam ostao razocaran, dapace, niti izgledom niti performansama nisu mi puno odskakali od kit objektiva koji dolaze sa Nikon DLR tijelima. Naglasavam da nisam bas imao vremena za detaljna testiranja, ali jedino sto sam tako iz ruke primjetio jest mozda jedna gotovo zanemariva doza vise kromatskih aberacija i nesto malo vise plivanja na nekontrastnim podlogama, kod ovih Sigmi u odnosu na Nikon dvojnike.
Dakle, kao zakljucak, ako niste prezahtjevni, slobodno se odlucite na kupnju.

Odgovori uz citat
Bookmarks