Evo, kupio novi mob, pa sam se malo igrao s njime, pa evo i prvih dojmova...
Kome je namjenjen: Kao nešto napredniji brat sveprisutnog i izreklamiranog 6210 Navigatora, 6220 Cl. nije doživio veliku popularnost kao njegov slabiji rođo, unatoč činjenici da se radi o jednom od najjeftinijih Symbiana, a dodatne funkcije koje dolaze s njime u paketu mogu se gledati samo kao veliki plus.
No krenimo ispočetka...prodajni paket je nešto bogatiji od njegovog prethodnika - 6120 Classica. Naći ćemo USB kabel, punjač (iako sam u paketu dobio standardni punjač, mislim da s njime dolazi onaj small-size koji je praktičan i za nošenje stalno sa sobom), microUSB kabel, slušalice i kompozitni TV-out kabel. Naravno memorijska od 1 GB je sasvim dovoljna za početak (ja nisam mogao naći svoju dvogigabajtušu) i PC Suite CD te uputstva se podrazumjevaju.
Mobitel je klasičnog oblika. Izgleda vrlo, ali fakat vrlo jeftino. Jedino svjetleće ledice, kojih ima nešto veći broj mogu odati dojam da se radi o nešto skupocjenijem mobitelu...Odlično, ako recimo trebate mobitel na plaži (iako i tad postoji rizik, puno je manji nego kad se radi recimo o N82) i ako se ne želite hvaliti mobitelom u društvu, nego cjenite funkcionalnost koju mobitel nosi.
Tipkovnica je ukratko, katastrofalna. Stavimo li na stranu onu iz ultra-tankih Motorola, ova je tipkovnica zveckava, a ima i takav šugav obrub koji je sklon habanju i zbog kojeg je gotovo nemoguće pritisnuti normalno tipku 0, * ili #. Menu tipka je isto tako pretvrda. Mislim realno nije to ništa prestrašno, ali nećete tipkati brzo na ovom mobitelu, pa ako ste mislili pisati romane preko mobitela, nećete se usrećiti sa ovim modelom. Osim što je katastrofalna tipkovnica i privlači mrlje, jer je totalno glossy površina, što nam uopće nije jasno jer glossy površina ili ne, tipkovnica ne izgleda nimalo atraktivno.
Ostatak kućišta je čisto solidan zanemarimo li blago škripanje kad mobitel malo jače pritisnemo odozgo ili odozdo. Leća kamere ima nekakvu jadnu zaštitu. Polugica je isto tako ultra jeftina i jedva obavlja svoj posao. Imam dojam da neće moći izdržati previše otvaranja i zatvaranja, jer ponekad zna zapeti pa se leća neće otvoriti do kraja.
Mobitel ima ugrađeni dvojezgreni 192 MHz ARM9 CPU sa 128 MB RAM-a, što je definitivno poboljšanje. 64 MB RAM-a na 6120 Cl-u jednostavno nije bilo dovoljno ako ste učitavali Web stranicu i slušali neku pjesmu u Music Playeru (ili bilo koja druga kombinacija). Sad se vidi da mobitel lakše diše i ima prostora za otvaranje i zahtjevnijih aplikacija. Brzina sučelja je solidna za mobitele i relativno brza za Symbian. Eventualni odziv usporavaju vrlo atraktivne animacije otvaranja programa, prelazaka između izbornika, izlaska iz aplikacija, ulazak u kamera aplikaciju i slične, koje se na svu sreću mogu isključiti (Use Theme Effects u izborniku Settings-Themes-General). Prema izvješću sa gsmarene, navodno je ovo mobitel sa najviše eye-candyja čak i u odnosu na druge FP2 uređaje.
Da mobitel je baziran na Symbian OS 9.3 sa Series 60 3rd Ed FP2 UI-jem, a osim atraktivnijih animacija - FP2 donosi i jednu malo oprečniju novost - na početku svakog izbornika ima opcija za pokretanje Task Managera u obliku stavke Show Running Programs, koja ne smeta previše u navigaciji, jer se i dalje kad se otvara izbornik selektira standardna izbornička stavka (čitaj, bez obzira što je na prvom mjestu, ona nikad neće biti selektirana otvaranjem izbornika) ali će izazvati konfuziju kod navikavanja. Sam Task Manager je redizajniran (ima ljepše ikonice) i koristi manji dio ekrana te nije više vertikalan nego horizontalan.
Active Standby je osim novih apleta (koji se dobivaju i sa instalacijom odgovarajućih aplikacija) je dobio i novi pogled - Vertical. Trebate isprobati da vidite kako to funkcionira, a moramo priznati da je pogled jednako funkcionalan kao i standardni horizontalni. Posljednja novost koju FP2 donosi je Flash Lite 3.0 s podrškom za Flash Video.
Kamera je jako dobra. Priznajem, nisam baš neki dobar fotograf, ali ove slike koje sam dobio su daleko bolje od bilo kojeg fotića kojeg sam testirao (da, testirao sam i 3.15MP modele). Ksenonska bljeskalica je prava stvar, a jedino što žalim jest Carl Zeissova optika bez optičkog zooma. Ali slike su fakat predobre. Budem ih uploadao kad budem imao vremena. Dodatni plus je video kamera koja snima u VGA rezi sa 30 fps. Snima se u standardnom MPEG-4 formatu, a nisam imao prilike snimati. U tom režimu minuta videa troši 20 MB što znači da sa standardnom karticom ubrzo ćete otići bez memorije.
Jedinu zamjerku kameri bih uputio lošoj polugici za otvaranje leće koja je loša loša i loša. Da, Kamera tipka ne pokreće aplikaciju, pa morate imati nekakav zaseban shortcut na AS-u ili negdje u glavnom izborniku.
Kako se uz mobitel isporučuje TV-out kabel, slike odmah možete prikazati na TV-u. Moguće je prikazati i video sa zvukom, pa imate malu multimedijalnu stanicu u mobitelu
Na području multimedije sve je standardno, Realplayer za video, Music Player za zvuk. Music Player je još malo modan u verziji za FP2, ali nema nekih funkcionalnih poboljšanja. Većina će korisnika Symbiana ionako instalirati sposobnije i funkcionalnije aplikacije od ovih ugrađenih pa neću o njima previše pričati. FM radio prijemnik podržava RDS i Nokijin Visual Radio (hahahaha) Ekipa sa GSMArene kaže da mobitel može primiti i kartice od 8 GB, a kako su one vrlo jeftine i ako želite dobar player, za 200 kuna je moguće imati finu audio kulisu.
Slušalice se spajaju na standardni 2.5mm konektor i nisu dvodjelne kao u glazbenih mobitela pa ćete za 3.5mm slušalice morati pribaviti konverter ili kablić.
Poslovne mogućnosti su ogromne, a jedina zamjerka ide izostanku WLAN-a, koji bi, priznajmo bio overkill za uređaj ove klase i ovakvu slabašnu bateriju. Izuzmemo li WLAN (IC neću ni spominjat), sve ostalo je tu - HSDPA 3.6, video-pozivi, GPRS/EDGE/UMTS, BT 2.0 (sa A2DP-om) i USB-om 2.0 koji koristi Nokijin microUSB konektor (bezveze!).
GPS je ukratko - odličan. Zamjerka bi mogla biti premalen ekran i kratko, ali jako kratko trajanje baterije. Nisam testirao GPS kako spada, ali okvirno mislim da bi mogao izdržati 2-2.5 sata putovanja pod uvjetom da ne koristite ništa drugo. S druge strane, sa A-GPS-om i 100 kB downloadanih podataka GPS je fiksirao poziciju za 15 sekundi (bez A-GPS-a je trebalo oko minutu) i to u gustom području pokraj zgrada. Signal je vrlo kvalitetan (barem tamo gdje sam šarao) i imam dojam da je ovo najbolja strana mobitela. Tako da, ako ciljate na 6210 Navigator, možete razmisliti i o ovom uređaju, jer je praktično jednako sposoban. LED-ica pokraj My Own tipke (koja se može programirati, a po defaultu pokreće Maps 2.0) pokazuje kad je uključen GPS prijemnik i kad traži satelite.
Kvaliteta zvuka je prosječna. Nipošto to ne treba uzeti kao zamjerku - ljudi se fino čuju u standardnim uvjetima. Nedostaje visine tonova kad smo u bučnijem okruženju. Kvaliteta prijema je isto dobra, koliko sam imao prilike vidjeti.
I sad sigurno očekujete da ću reći da mobitel ovih funkcija ima neku 1100-1300 mAh bateriju, ali nažalost to nije istina - 6220 Cl. ima 900 mAh bateriju koja jedva drži stvari na mjestu. Maksimalno ćete iz nje izvući 2-2.5 GPS-a, 5 sati slušanja glazbe, možda 3 sata surfanja na HSDPA i 3 i pol sata razgovora. Naravno, pod uvjetom da sve stavite na konzervativne postavke. Prednost jest što se baterija jako brzo napuni (mislim da je dovoljno i sat vremena), ali definitivno ćete za bilo kakvo duže izbivanje trebati imati rezervnu bateriju.
Kao što rekoh, mobitel je jeftini Symbian i od njega ne treba previše očekivati prvenstveno zbog baterije, ali sve ove fine mogućnosti su plus i dobro dođu ako se ne koriste tako često. Plus je cijena, a po meni i izgled, jer barem je manje podložan krađi.
Da, manja napomena - nije moguće hakirati mobitel, barem ne sa verzijom fw-a 3.23 (na Symbian-Freaku kažu da je moguće sa 3.03 verzijom). Pa si uzmite u obzir i to. Barem dok ne izađe neki novi crack za novije verzije firmwarea.

) Ekipa sa GSMArene kaže da mobitel može primiti i kartice od 8 GB, a kako su one vrlo jeftine i ako želite dobar player, za 200 kuna je moguće imati finu audio kulisu.
Odgovori uz citat
- čitao sma ga s užitkom
...
...a program koji si koristio za navigaciju - pretp. bila je Nokia Maps - i kako ti se čini, da li je bolja od garmina...

Bookmarks