vidim da vas malo posta u ovom dijelu foruma. zato sam i napravio anketu. zasto je pao interes za symbian?
Printable View
vidim da vas malo posta u ovom dijelu foruma. zato sam i napravio anketu. zasto je pao interes za symbian?
ja sam tek nedavno prešao na symb (sa dummy-ja)
kužim se dosta u njih, ali vjerujem da se ima tu još dosta za učiti.. za sada sam zadovoljan :)
zato jer prosjećan mob nudi korisniku sve šta mu je potrebno+još uvijek su osjetno dosta sporiji+neki modeli i poveči..ali daleko od toa da nema dobrih modela,ali jed. je malo ljudi koji koriste svakodnevno što jedan symb nudi,a i ako im je to potrebno radije uzmu pda/gsm,to je moje skromno mišljenje...meni symb ne treba ni malo,ali ima par finih mobaća koje bi kupio zbo dizajna a ne softa(pritom ne mislim na općenite spec tipa reza ekrana i kemre itd)-e50,n73, n93 itd...
symbian je po meni cist nepotreban, jedino kaj symbian telfasi imaju nesto bolje kamere, programi su mu bezveze, ubiti ne znac cemu sluzi symbian- cinimi se samo da bi visili na kompu i trazili neki dobar program za telfas..
symbian je po meni vrlo ogranicen, vise slici obicnom mobu nego kakvom racunalu.
neka netko kaze u koje je pametne svrhe koristio symbian?
Bezveze tema i anketa. Dal mislis na S60, S80, S90 ili UIQ?
Smartphone kao takav je obican mobitel sa mogucnosti multitaskinga, instalacije aplikacija i naprednim PIM mogucnostima.
Ja sam koristio symbian prije oko 2 god, legendarnu 6630, i u to vrijeme je bio super odabir jer nije zaostajao za drugim mobovima u vezi kamere i ekrana, tj vrlo male razlike. Prednost symbiana je sto ima korisnih programa, tako da mob postaje mali komp i nestaje potreba za laptopom. Tako da se s njim moze otici na net, skinut neki npr fail u pdfu, procitat ga, poslati i pogledati mail i sl. Super stvar je ubacivanje mp3 playera po zelji koji su poput winampa, pa divx player i ima puno toga. Naravno igre u symbianu su neusporedivo bolje od onih u javi. Medjutim i java se razvija tako da neke stvari koje su bile nezamislive da se izvedu na obicnim mobovima (mislim na vrijeme prije oko 2 god), sad su moguce: Opera mini, citac word, pdf i sl. dokumenata, zip datoteka, kao i sve bolje igre. A symbiani izbacuju samo neke vrlo skupe mobitele tipa n80, n73 i sl. I na kraju onaj koji i je jeftiniji nema pola funkcija i ima obicno slabu kameru. Evo da navedem primjer e50 i k800 koji su u oglasniku tu negdje...
nestaje potreba za laptopom..znaći da prodam svoj fujitsu siemens i kupim recimo n70?daj me nemoj molim te nasmijavati,trbuh me počinje bubati od smijeha
Pa kaj ces radit sa laptopom kad ti baterija traje 2 sata? Uostalom nikad necu zaboravit glupu reklamu gdje se reklamira laptop da bi se mail pogledao...
cek, evo danas sam prvi puta pogledo cijeli film na mobu svih 140min ghst ridera. naravno baterija je bila taman za film, pitam se cumu da mob podrzava divixe, mp3, internet kad mu to loce bateriju, gore neg rus votku..symbian je za preseravanje. po meni vise kao neki prototip mobitela kakvi bi trebali biti u buducnosti.
Mislim da su gore dali dobre argumente za symbian...
Upravo radi pregledavanja maila dobro dođe takav mobitel, ili za pregledavanje i editiranje office dokumenta (ja sam ga dosta koristio za ovo zadnje).
A, usput možeš pogledat neki filmić (pogotovo na novijim kodelima koji imaju veći displey, tipa N73), instalirati si neki mp3 player.
Meni se sviđa to što se može perzonalizirati sa aplikacijma, i mogu se napraviti folderi pa u njih ubacivati programe i slično (radi preglednosti).
Jedna stvar koja mi se sviđa kod symbiana je ta što stanje jako-jako puno kontakata (ovisno koliko je slobodne memorije) i jako puno poruka (jer pišem puno poruka i neda mi se svako malo čistiti i brisati poruke)
@vjeko: a gle, je da pojede cijelu bateriju gledanje filma od 2 sata i koji poziv/poruka, al dobro. nije ga problem napuniti. :)
A i lakše je nositi mob u đepu pa pogledati mail, nego laptopo od par kila... :spin:
...samo ne razumijem onu izreku pojedinaca - "tko jednom ode na symb nikad se ne vraća na dummy" ...ali ne bih rekao da je tako :)...
A gle. možeš se "navuć" na symbian, tako da ti normalni mobovi dosade jer nemožeš instalirati neku aplikaciju (osim jave) i sličnog.
Meni je dummy jedno vrijeme super, ali ga se zasitim (ko i svakog mobitela), ali od 6600 se uvijek svako malo vraćam na symbian, jer mi je nekako zanimljiviji.
A ko što sam reko, na dummy_ima treba brisati poruke, an symbianima to treba jako rijetko raditi... :) (šta ćeš kad sam ljen :notooth: )
symbian je predobar ali je i preloš...pa sad...kome se trpi loše strane neka si ima nešto predobro :) (uglavnom mislim na sporost, bateriju, kompliciranost (prosječnim kor.), viruse...)
sve je to super kaj on može...ali ja od toa nisam ama baš niš koristio..meni ne treba,nekome dobro dođe....
ljudi kojima je potreban znati će ga cjeniti iz razloga što im olakšava mnoge radnje ili ih omogučava....onima kojima nije potreban trebali bi prestat pričat pizdarije po threadu...a ono što je smogovac reko iznad je upravo ono što bi trebalo biti očito,no mnogi su skloni pljuvalju po stvarima kojima se nesluže,koje ne koriste ili koje nemaju a još manje shvačaju njihovu primjenu.
Evo prije oko 2 mjeseca sam presao sa K750i na N70.
Evo nekih dojmova (o N70 , ali sigurno se dobar dio odnosi i na ostale Symbiane):
Mane:
Sporiji je,zna se zamrznut,baterija traje prosjecno 2-3 dana
Prednosti:
-TONA programa za njega (citaci Office dokumenata,PDFa,razni preglednici slika,video i audio playeri svih vrsta,programi za slanje smsa u odredjeno vrijeme,zip i rar manager,mogucnost prilagodbe sucelja,detaljan zapisnik poslanih,primljenih smsova,poziva,mogucnost zakljucavanja datoteka,poruka,hrvatsko-engleski i drugi rjecnici,enciklopedije,programi za obradu slika i dodavanje efekata... masa toga,slanje Flash SMSa (manje vise anonimnog),programi za crtanje grafova..!!)
-Prakticno sve sto vam se ne svidja na telefonu mozete rjesiti nekih dodatnih programom
-Neogranicen broj poruka i kontakata u imeniku
-Clipboard
-Odlicna povezanost sa racunalom
...
-Plus toga telefon je nabrijan sa dosta "hardverskih" mogucnosti: 3G,EDGE,2.0mpx kamera,Bluetooth,integrirani FM radio.....
Sve u svemu , ja sam zadovoljan sa Symbianom!Svaki dan mob radi sve bolje! :P
Just my 2c.
Evo na kraju samo da komentiram da je barem meni dok sam imao njoku 6630 baterija drzala citav dan bez obzira koliko surfao, slusao mp3 ili gledao divx, a nije ni problem kupit dodatnu bateriju. Ja sam se vratio na obicni mob jer mi je symbian bio ukraden, i nisam imao financijskih mogućnosti kupit opet symbian, ali se u međuvremenu to promjenilo i naravno opet planiram symbian uzet kroz 1-2 mjeseca.
ja jos uvijek imam 6630 i sve je uber brzo. u memoriji mi trenutno stoji nekih 700 poruka (i ja sam ljen...) i sve se trenutno otvara. jedino kad se mem kartica napuni slikama, glazbom i glupostima onda ide malo sporije, ali kod poruka sve leti! jel moze neka demonstracija sta je po vama brzo?
Evo i ja da napisem nesto o symbianu, posedujem 6630 vec godinu dana :) presao sa k750i na 6630 :)
Ovako k750i sam imao 2 meseca(placen 250e i prodat za 170e) samo sam to uradio jer sam zeleo da probam moc symbiana :)
-Pa ovako paljenje telefona i sam symbian jeste spor ali ne toliko.Znaci od ukljucivanja telefona do normalnog rada na telefonu treba da prodje 20-30 sekundi i posle sve ide ko podmazano.
-Milion korisnih programa koji stvarno sluze :)
-Kad zabaguje nema pomoci osim formatiranja telefona i kartice ali ako ne uradite back up onda je stvarno dosadno vracati sve programe i igrice,muziku,video sve opet.Imam oko 30 programa i oko 35 igrica i dok sve ponovo instaliram stvarno bolje se ubiti...
-Player koji ide uz symbian nije nesto extra, tako da mogu da kazem da ima los zvuk, ali instaliranjem nekog boljeg playera (Power mp3) stvar se poboljsa ali opet nekako nije to to.
-Velika prednost je sto podrzava skoro sve formate koji se mogu zamisliti :) dok kod java telefona nije tako :)
Iskreno posle godinu dana koliko ga imam kajem se sto sam uopste prodao k750i.Znaci isprobao sam sve programe sve je to lepo, korisno, upotrebljivo ali symbian telefoni nemaju tako dobru kameru i mp3 player tako da sve to pada u vodu.
Mislim da symbian aparate trebaju da uzmu oni kojima stvarno to treba, citanje raznih dokumenata...
Dok symbian se moze koristiti i u svrhu nekog vida zabave, razni programi vremenska prognoza, mnostvo mp3 playera, tema i sis igrica :) i naravno gledanja filmova na velikim symbian ekranima :)
Ali time sto symbian telefoni imaju vece ekrane, imaju i slabije bateriji takodje i procesor i ostali resursi trose bateriju tako da baterija ne traje dugo uz neku normalnu upotrebu.
Onda jos neke mane, npr. slanje sis i nekih zasticenih formata preko BT veoma je zeznuto(treba FEsplorer ili neki program za to).
Sve u svemu mislim da symbian mogu koristiti oni kojima stvarno treba i na neki nacin zamenjuje racunar i mogu ga koristiti oni kojima je do igranja i instaliranja milion programa.Ali to prosto dosadi i mnogi se vracaju na java telefone...
Ja sam eto upoznao moc symbiana i stvarno je koristan ali ti telefoni koji su symbian nisu toliko savrseni i mali(svi znaju da su symbian telefoni malo veci) kao java telefoni ;)
Meni je prvi Symbian bila 6600. Kad sam je kupovao mislio sam-Bože ružnog moba, što ću ja s ovim?
Naravno da Symbian sam po sebi, bez programa je ništa. Ali, povećavanjem broja programa i optimiziranjem Symbian uređaja (usporedite 7650 i npr N93) Symbian dobiva na svome značenju, a to je nekakva vrsta mobilnog računala, mobitela pomiješanog s elementima kompjutora.
Slažem se da sve aplikacije neću koristiti kao što ih ne koristim sve ni na kompu.
I, mislim da je tema malo nezgodno postavljena, jer ako ne vrijedi Symbian, zašto bi vrijedio neki mob s WM, PDA itd., kad možemo svi kupiti dummy.
Ukusi su različiti.
Naravno da je Symbian mobitel za preseravanje jer on to i može podariti svome vlasniku!
Toliki spektar proširivosti programskoga dijela koji raste sa svakim danom!
Zaprepaštenje drugih koji nisu znali da uopče jedan mobitel može takve stvari izvoditi!
Malo me nasmijalo onih 15(trenutno) koji potpuno razumiju svoj symbian mobitel!!
To ču moći reći tek kada uletim u šemu kreiranja symbian programa!
uzmi bilo koji novi samsung iz biznis klase pa ces vidjet, tako brzo ulazi i lista otvorene poruke, tako brzo da se pocmes zivcirati. i samsung nije za preseravane, prije bi to bio symbian. samsung je najbolji mob (biznis klasa) u klasi normalnih fonova.
dakle da rezimiramo- symbian je iskljucivo za poslovne ljude ili za ljude zeljne preseravanja i dokazivanja pred ekipom. zalosno al istinito. malo koji obicni korisnik ce koristiti internet, jer na nasim prostorima, jos je skup.
-da bi symbian bio savrsen, to bi bilo kad bi se na bilo koji mob s hardwareom symb, moglo usnimiti najnoviji symb os. a ne sad davat po 5000kn za novi mob, pa jehote toliko dodje novi komp.,laptop. mada se pitam so ce to i poslovnjacima kad postoji black berry, veci ekran i tipkovnica..
----------------
Symbian hardver se nije znatnije mijenjao već duže vrijeme, točnije od nokije 6630 svi imaju isti procesor (OMAP 1710 na 220MHz), tek najnovije N9x nokije imaju OMAP 2420. Zato 6630 i je najbrži symbian, jer ima isti procesor kao i svi drugi, a najmanje hardverske zahtjeve. :)
Dakle primjedba o upgrade-u stoji, teoretski bi nokija mogla dati upgrade os-a za starije symbiane na v9.1 ili bilo koji noviji, ali kako bi onda prodavala najnovije modele? ;)
Svi pricaju kak mu je symbian nepotreban,spor,bezveze za preseravanje a zašto se onda otvara masa tema tipa:slovoED za k800,preglednik offica za k750-zasto ga nema i to svaki dan.Meni moj symbian sasvim dobro služi tj. postao mi je koristan u svakodnevnom zivotu(prvenstveno net,,divx player,rjecnik).
Tema ti ima naslov dali se potpuno razumijete u symbian telefone sto bi po meni znacilo da taj koji se razumije zna izvesi sve moguce sto se da izvesti sa tim telefonom, od updatea firmwarea do mjenjanja product kodova, ubacivanja kojekakvih modificiranih firmwarea,rastavljanja telefona, hardverskih popravaka itd. znaci taj koji se potpuno razumije mora biti nekakav serviser mobilnih uređaja ... to sto symbinan ima milion programa koje u njega mozes instalirati i sto sa njim mozes surfati internetom provjeravati mailove itd. ne znaci da se u potpunosti razumijes u symbian, to znaci da ga znas koristiti ... to ko da dodjes nekom tko radi u uredu na kompu ubija koristenje worda excella (kompletnog officea) zna slati mailove, koristi se vrhunski photoshopom surfa internetom itd. i sad ti tavom kazes da se potpuno razumije u kompjutere ... ne razumije se, zna ih koristiti, taj doticni koji rastura koristenje masu puta nema pojama o instaliranju OS-a, hardverskom djelu servisiranju itd. ... symbian je napravljen tako da svatko tko ima imalo graska u glavi moze na netu vrlo jednostavno naci masu programa za njega i vrlo jednostavno ih instalirati, e sad koliko ce koristiti i znati iskoristiti te programe to je druga stvar ...
sama kategorizacija na dummy i smart phone jednostavno objasnjava razliku (sto ocito nekima jos nije jasno)
citiram "da bi symbian bio savrsen, to bi bilo kad bi se na bilo koji mob s hardwareom symb, moglo usnimiti najnoviji symb os. a ne sad davat po 5000kn za novi mob"
najnoviji symbian firmware se jako jednostavno update-a na symbian telefone, ovo sto kazes nebi trebali kupovati nove telefone to ko da imas komp neki od prije neznam 8 godina pentium 800MHZ i 128 rama(koji si u to doba platio mozda i vise od 5000kn) i sad kazes a mogu na njega instalirati win XP kaj ce mi novi komp, taj komp od prije 8 godina ima hardverska ogranjicenja i normalno da win xp na njemu ne radi kak treba a vista da ne pricamo isto tako i symbian telefoni novije generacije su hardverski razvijeniji i normalno da imaju nove verzije symb. OS-a koji donosi razna poboljsanja i podrsku za taj hardware
citiram dalje "a ne sad davat po 5000kn za novi mob, pa jehote toliko dodje novi komp.,laptop"
da tolko dodje novi laptop samo kakav laptop sa 512MB rama i celeron procesorom hardom od 60 giga, ... mene takav laptop nemoze zadovoljiti i nemoze pokriti sve moje potrebe nemoze napraviti sve sto ja zelim da radi i to zivcira znaci ja trebam lap. od 10000kn tebe koji si prosjecni korisnik zajedno sa milionima drugih prosjecnih korisnika(prosjecni koriste komp za office, surfat netom, eventualno snimit neki cd/dvd, mail itd.) lap od 5000kn zadovoljava i vise nego odlicno ... e sad isto je tako i sa telefonima nekog kome mob treba samo da nekog nazove, posalje sms eventualno mms i uslika nesto u potpunosti zadovoljava neki dummy phone, e sad za one koji hoce imati neki nazovi mobilini ured ili mulitimedijski uređaj u telefonu potrebno je nesto vise a to vise je symbian ili windows mobile, znaci mozes citati i slati mail, otvarati dokumente tipa word, excell, acrobat reader, powerpoint prezentacije (pogledaj sad nokiu N95 ima prikljucak za spojit na tv znaci mozes ju i na projektor spoiti i mozes raditi prezentaciju neku dodjes sa mobom spojis se na projektor i prezentiras ne nosis laptop od par kg nego mob od nekoliko grama:) dalje sto se tice multimedije mozes ga koristiti kao mp3 player(prem da sad velik broj dummy phone-a ima tu mogucnost) mozes gledati dvx za nekog koga takve stvari uveseljavaju odlicna stvar, dalje manupulacija datotekama unutar telefona odlicno rijesena na symbianu postoje aplikacije koje su skoro identicne exploreru u windowsima, dalje mogucnost koristenja GPS-a (navigacije) itd da sad vise ne nabrajam
dakle symbian nije za nekog prosjecnog korisnika nego za nekog tko od mobitela ujedino zahtjeva da bude multimedijski, multifunkcionalni uređaj
sto se sminke i preseravnja tice mislim da si veca faca kad izvadis neki najnoviji samsung ili LG koji izgledaju fenomenalno nego kad dodjes sa nekim VELIKIM (ruznim) symbianom koji vjerojatno nije dizajnerski tako dotjeran
koristio sam symbian dvije i pol dodine (nokia 6630 i N80) i nisam im nasao nikakvu zamjerku na racun symbiana odusevio sma se njegovim mogucnostima, sad koristim uređaj sa windows mobile OS-om (HTC 3600) i svakim danom me sve vise usrecuje svojim mogucnostima
nekom su ti symbiani i win mobile komplicirani i nepotrebni, takvi ce si kupiti dummy phone ponuda na trzistu je stvarno jaaaaako velika
Svaka cast kak ti se dalo pisat
sa svime se slazem osim sa VELIKIM symbianom
npr K800 je malo manji i deblji od N73 al zato N73 rastura sa zvucnicima i ekranom koji je fizicki veci
Tako mislim da taj 1 cm ne igra veliku ulogu (ako i toliko)
Slažem se da su prije symbiani bili veliki i nezgrapni a sada stvarno vise nisu,cak su neki manji i ljepsi od dummya(e serija,n80).
npr n73 na slikama izdleda glomazan a u zivo je normalan i stvarno ljep telefon....
Vjeko, ne mjesaj se u nesto u sto se ne kuzis. Ostani uz dummy mobitele, ocito nemas pojma o smartphoneovima i njihovim vlasnicima.
pogledajte samo panasonc x700-jedan i jedini sminkerski smartphone., uopce ne izgleda kao smartphone. dokaz da symbian tel mogu biti manje velicine. njega sam koristio pre god-dvije i super je bio mob, pogotovo zbog toga sto je ima podrsku za masu programa. sad imam n90, gotovo i da ne postoje programi za njega -symbian os8.1, nije mi jasno zasto se ne mogu usnimii programi od osa 9.1..znaci n90 je prakticki neuporabljiv. na njega se mogu usnimiti samo starija symbian programi odnosno s serije 6, 7 i 8(os). nije meni bed usnimiti starije programe, ali problem mi je rezolucija ekrana, jer ti programi nemaju podsku za vece rez.
-kazem s razlogom a je glupo dat za symbian 5000kn(srecom n90 nisam platio toliko), a ne mozese na njega usnimit verzija 9.1 zbog hardwerskih mogucnisti. prakticki neuporabljiv symbian-n90.
@Thommy nije istina da xp dobro ne radi na pentium trojci. Imam takav komp doma i mogu ti reci da mi je na njemu xp radio brze nego na ovom sad kompu sto imam vrijednosti 10000kn(bez monitora). nije ti neka usporedba. prije 8god kompovi nisu promijenili skoro niti jednu komponentu, a ako jesu xp ih samo ne ocitava i to je to. zato kazem da bi bilo pozeljno, ali i normalno da se moze najnoviji symbian usnimiti na stari symb. recimo da usporedim x700 i n90, gotovo i da nema razlike, ali symb 9 se ne moze usnimiti na x700, brzina softwarea je jednaka, mada n90 ima 233mhz, za razliku od panasonica koji ima 105mhz. sto vam to nije logicno da bi se bilo koji symbian trebao mobi usnimiti na bilo koji tel. koji ima osnovne hardwerske mogucnosti.
@rospaya aj aj, sta ti znas, necemo se sad vrijedjat.. kuzim se u symbian, samo pisem o njegovim manama, uporabljivosti i ogranicenosti za jedan smartphone. a i o marketnickim trikovima koji se sluze proizvodjaci navedenih proizvoda.dok on izdaje 9.1 pa nezadugo 9.5, mob vam je vec zastario..a ubiti sve je isto, neprimjetne promjene, al dovoljno velike da vam 9.1 nece podrzavati neke 9.5 programe.
@Thommy skidam ti kapu!
:five:
Lijepo napisano!
@vjeko i mene nervira hrpa programa koja je na kraju krajeva bezkorisna u svakodnevnom korištenju ali to što recimo imam Ultimate Voice Recorder koji u pozadini snima sve razgovore i ne moram se pitati kasnije šta mi je sve čovjek nabrojao ili rekao nego samo preslušam razgovor mi je od jako velike pomoći!
Plus toga što u originalnom obliku mogu prenositi sve office dokumente sa jednoga kompa na drugi isto dođe jako korisno jer nemam uvijek USB pri ruci.
Jednostavno me veseli kada mogu vidjeti nešto novo na svome mobitelu, a oni koji nisu se zarazili Symbianom ne znaju što je to!
Ja sam svoju N73 dobio po cijeni od 1800kuna u T~Mobile tako da ne stoji ona tvrdnja da symbian mora biti preskup!!!
To je u današnje vrijeme nerealno očekivati. Od kada izađe na tržište, za mobitel se još najviše godinu dana može očekivati nekakav dalji razvoj, ali nakon toga za taj model se podrška gasi. Nema šanse da će nokija prilagođavati novi Symbian OS za sve svoje stare Symbian modele, financijski im se ne isplati ma koliko to možda jednostavno bilo.
Iskreno, mislim da je Symbian kao OS za mobitel sada već u silaznoj putanji, iako je još uvijek dosta iskoristiv za poslovne stvari kao platforma je već dao svoje - od v9 dalje nadogradnje su samo šminka, kao što je netko već rekao gore... Mislim da treba nešto više od toga da bi se konkuriralo Microsoftu. ;)
citiram vjeku"
@Thommy nije istina da xp dobro ne radi na pentium trojci. Imam takav komp doma i mogu ti reci da mi je na njemu xp radio brze nego na ovom sad kompu sto imam vrijednosti 10000kn(bez monitora).
ako imas komp od 10000kn i win xp ti ne radi na njemu kako treba (bolje radi na konfiguraciji od 800mhz i 128rama <-to sam naveo u postu prije za usporedbu ) onda te je onaj koji ti je prodao taj komp za toliku cifru OPLJACKAO i to postenski,
citiram dalje
"nije ti neka usporedba. prije 8god kompovi nisu promijenili skoro niti jednu komponentu, a ako jesu xp ih samo ne ocitava i to je to."
kompovi su i te kako mjenjaju komponente i nemozes nista sto je sada novo prikljucivati na maticne ploce od prije 8 god, imamo visejezgrene procesore, ddr2, sad ce samo sto nije i ddr3, serial ata hardove i opticke uređaje, PCI-e graficke kartice... i nista od toga hardverski nije kompatibilno sa nekom maticnom od prije 8 godina a sve te nove komponente XP i te kako prepoznaje ... no sad smo malo u off topic otisli :)
sto se tice mobilnih uređaja najveca cifra koju sam dao za neki od njih je 3500kn i to za ovaj koji sad imam
kad opcenito gledas smart phone uređaje nije kod svih situacija(kao kod symbiana) da se OS nemoze nadograditi windows mobile sa verzije 5 jako jednostavno ide u verziju 6
Sve od davne 2004. :D kada sam dosao na ovaj forum koristim mobitele sa symbianom, smatram da ga znam "koristiti". Na dummy vise ne mislim prelaziti, ali zato planiram uzeti neki 3rd edition mobitel u blizoj buducnosti.
@Thommy --citiram kompovi su i te kako mjenjaju komponente i nemozes nista sto je sada novo prikljucivati na maticne ploce od prije 8 god, imamo visejezgrene procesore, ddr2, sad ce samo sto nije i ddr3, serial ata hardove i opticke uređaje, PCI-e graficke........ -- krivo si me shvatio, samo sam rekao da windows xp jednako dobro ide i na PIII I na coure2dou, tj ne osvisi o hardwareu.a i vista nekako mogla pokrenuti na p3 iako je zastario komp, naravno ne s ful detaljima.. btw komp mi doro radi, i sam sam ga slagao, a kad ga sam slazes to ti je lutrija, treba potrefit da se komponente savrseno slazu. no necemo vise off.
btw jel ima kakvih dobrih programa za windows 5,6 os? jer bi jednog dana presao na njega?.
@Vuki i ja se pridruzujem cestitkama tommyu. ..slazem se da ima dobrih programa, sam dok ih pronadjes medju njih tisuće, pola njih ne valja. evo danas sam pronasao jedan zanimljiv i koristan program koji bloka nepoznate brojeve, i ima crnu istu(kontakti), ako tko treba posaljem mu.
Bilo bi dobro da napisete nazive programa koje koristite, ali samo one korisne i slicne.
----evo ja koristim:
-FExplorer
-X-plore -najbolji explorer-barem meni.
-Handy clock- jako korisna aplikacija, mozda i najkorisnija- nekoliko vrsta alarma,svjetski sat, kalendar s prikazom dva mjeseca odjednput, stoperica, odbrojavanje, i slag na kraju, na hrvatskom jeziku je, i predivnog dizajna, sve pohvale.
-Power dictafone
-turn off
-black list
-sms timer
-office aplikacije
-Power Mp3
-Smart movie
-Divix player
-LCK Jukebox - bolji od Power mp3, samo sto nije nesto estetki dotjeran.
-profi mail
-opera
to je to za sad.
----ako tko treba navedene programe posaljem mu.
Zaboravio si photo rite,pvPlayer,r. viewer,taskman po meni najkorisniji,slovoed ali to je vec neka druga tema.Symbian je itekako koristan ako ga znas iskoristit,ak neznas onda je sranje......
btw. jukebox je po meni losiji od power mp3,power mp3 ima jako dobar EQ, jako dobar zvuk i glasan, dok je kod jukebox-a zvuk dosta tih i EQ nije bas najbolji ;)
Jedina prednost jukebox-a je to sto je lepo kad se minimizira na desktopu ima koja ide pesma i tako to, i jos sto ima dodavanje slike albuma, tekst pesme, kad te neko zove muzika stane pa se posle nastavi, onda mogu lepo da podesavam jacinu zvuka ;) Svaki program ima svoje mane i prednosti ;)
na listi fali sysman - najbolji task manager. symbian po mojem misljenju moze bit koristan ali ja sam ga prvenstveno izabrao jer mi ostali mobovi brzo dosade, pa makar bilo beskorisno na svojem mogu svasta mjenjat i instalirat :)
Meni je Symbian UIQ prihvatljiva opcija, kao i eventualno nove verzije symbiana na nokiji, ali mi smeta nedostatak tuchscreena. No moram reći da se ne bi opet vraćao P990 da Treo 650 ima podršku za BlackBerry Instatnt e-mail, ali taj uređaj podržava samo BES (poslovno rješenje).
evo jednog velikog minusa - http://cafe.mobil.hr/showthread.php?p=612861#post612861
Mislim da se o tome već pričalo, samo se sjećam da je bilo govora o odnosu PC-mobitel.
Uglavnom, izbjegavaj bliske susrete mobitela (bilo kojega) s TV-om, PC-jem, Hi-Fi-jem ili sl.
Izgleda da su tehnologije nekompatibilne. U protivnom, ako npr. N90 ostaviš na liniji, može ti pregoriti čitač CD-a.
ma da...nisam znao. :beer: samo sto je u mom slucaju mob bio odmaknut barem 3metra od ikakvih tehnickih stvari.
Ovo me čudi. Obično smetnje na uređajima uzrokuju mobiteli kojima je veći SAR. Tvojoj N90 je SAR 0,3, što je iznimno malo.
Iako ne mora biti, ali osobno sam iskušavao dva mobitela (prije nekih 5 godina), N3210 s velikim SAR-om i Ericsson 2628 (s niskim).
Kod Nokije bi slika na televiziji počela poskakivati (prilikom dospijeća SMS-a), dok kod Ericssona se ne bi ništa događalo.
ne znam, al bio koji gosti da su dosli kod mene, uvijek su bile smetnje. takva je antena valjda. al opet zar nije cudno da su mi se samo ta dva symbian telefona resetirala, dok obicni ne.ne kuzim, onda nije antena. ili je symbian hardware osjetljiv?
Volim symbian iz 2 razloga
1.) mogu s njim svašta raditi, muzika, video, ovo ono, komunikacija sa ostalim uređajima i to... igre :D često mi pomaže svestranost symbiana
2.)Jednostavnom instalacijom programa mogu imati sve što imaju najnoviji dummy mobiteli, pa onda zezam one što se furaju šminkerskim mobitelima koji imaju neke moćne funkcije, a ja im kažem da moj mob ima sve to, samo je pravljen prije godinu dana i nisam za njega pljunuo 800 km xD
Znam samo da sa Symbiana kao glavnog telefona neću nikada ići; mislim da su navedene prednosti symbiana već, stoga neću duljiti. Ono što je meni osobno "napeto" je upravo ta sredina između PPC i "dummyja" - PPC nije za mene, a dummy mi dosadi. Stoga je symbian logičan izbor. Tu se jednostavno nađeš ili ne nađeš; oni koji se ne nađu, ili ne shvaćaju prednosti ili ih ne žele shvatiti pa će izabrati lakši put pljuvanjem po njemu :) Meni je također fora da mogu koristiti marke telefona koje inače ne bih kupio zbog glupog UI (siemens, panasonic, motorola), a sa symbianom su unificirani.
ma ok je symb. mada meni to nije niš posebno pogotovo ak mob nema wlan.
ne kažem da nije, zasitio sam se tih mobitela pa mi ni symb. nije više neš .. postojanje wifi modula na symb. mi nekak popravlja mišljenje
Stvarno si neki daju malo previše slobode u pljuvanju po stvarima za koje oni osobno nemaju potrebu...
Imao sam do sad 13 mobitela (prošlo mi je kroz ruke barem dvostruko više od tog broja). I svaki mobitel je trajao prosječno 4-6 mjeseca prije prodaje... I onda sam nabavio i SX1 kojeg sam imao skoro godinu i pol... Mislim da je stvar jasna.
Symbian nudi daleko više funkcija i mogućnosti prilagodbe od bilo kojeg dummy telefona. Naravno, to ima i svoju cijenu- nešto sporije sučelje, veće dimenzije itd. ali je definitivno vrijedno toga, bar po meni.
Logično da je mnogim ljudima ne trebaju te funkcije. Imam frendicu koja ima isto N80 a koristi ga kao bilo koji mobitel, to je tek teži slučaj... S druge strane ima i hrpa onih kojima takva mašinerija ne treba, a opet ne pljuju po tome. Mali milijun puta sam koristio rječnik u mobitelu (koji ti još i izgovori riječ) u školi ako je nekome nešto trebalo, imam i smart2go sa kartom Zagreba unutra, msn na koji se mogu spojit preko WLAN-a doma... Da ne spominjem kako mi mobitel služi kao web kamera, enciklopedija, a imam i prognozu vremena za Zagreb. Ledica za kameru uz odgovarajući program služi kao mini svjetiljka, a vrijeme kratim uz odlične igre za Symbian (Splinter Cell) . Jel dosta il treba još? :D
Netko je spominjao Samsunge... Evo, koristim par dana, uz svoju N80 dakako, D900. U svakom slučaju znam zašto se takav mobitel kupuje- zbog dizajna i isključivo zbog toga. Kamera je isto ok, ali to je uglavnom sve što mobitel nudi... Software je tipično samsungski jednostavan, mogućnost personalizacije = 0, zbunjujući pop-up prozori na sve strane... Al da dobro izgleda, izgleda... No samnom ne bi dugo izdržao.
lan na n80, daj molim te...wlan na tom mobu sluzi za ukras..sve je đaba, ako baterija ne moze izdrzati...symbian mobiteli su super mobitli za one koji ga mogu iskoristiti do maksiuma.. ..a to sto vi usnimavate igrice, programe za zajebanciju..nist posebno, al opet je zanimljivo otkrivati nove programe..i na neki nacin je gušt. symbian najcesce koristim za slusanje muzike..i to je to, mada imam usnimljeno hrpu, ALI BAŠ KORISNIH programa, kako vi kazete, pa ih ne koristim cesto..
..sporost..nije tako primjetna, al ako prijedjete sa samsunga na symbian, razocarat cete se.. pogotovo slucaj s inboxom(sms) i galerijom..
+volim symbin preklopnjake..do sad sam imao x700 i trenutno n90..cekam novi preklopnjak, il uzimam n93..
Dajte mi molim vas objasnite pitanje u anketi. Da li se potpuno razumijete u symbian telefone? Nisam baš pratio ovu temu, ali što se to podrazumjeva ako se stavi odg DA??
Pa kaj imam znati od hardware kada nisam nikada rastavljo symbian fon, znam neke osnove od hardware al ne sve, brate mili blejo bi u to. Ma ok onda znam osnovno. Hvala
A dam se kladiti da pola njih što su stavili DA da ne znaju sve jer niko ne može znat sve, ljudi pa budite malo skromniji. hehehe
dobro, anketa se ne editira poslije toga sto su neki ljudi glasali..bolje pobrisi anketu..sad ispada da se grom ljudi razumije u hardware.. bezveze.. :)
za anketu sam prvobitno mislio dal se u potpunosti razimujete u symb.a sto se tice hardwarea, ako se netko kuzi isto moze staviti pod -da..tj. da ga znate iskoristiti 'do kraja' ili dal ste ga u potpunosti skuzili, namjenu itd.... nigdje nisam spominjao pisanje .sis fajlova..
sad je ankea bezveze totalno..;)
Ja licno koristim u istovreme sybian i obican fon.Obican cak ni kameru nema,koristim ga samo za razgovore i sms,dok u symbianu drzim poseban broj (samo za devojke ;)) i koristim ga namenski za dosta stvari,za multimediju,postu,zajebanciju,za sarmiranje i osvajanje dama (jer ima pregrst aplikacija,kao sto su love sms i atko to).... uglavnom,sad planiram novi fon i verujte mi,apsolutno mi je nebitno da li ce biti symbian ili obican.Bitno mi je da bude,lep,kvalitetan,pouzdan i da bude dobrog odnosa cena/kvalitet. recimo,mislio sam uzeti Nokiu 6300 koji je zaista smekerski,ali ga sipljuvase sto se kvaliteta maske tice,pa sam se nameracio na E65,ali... koliko vidim vecina vlasnika ima problema sa numerickom tastaturom,jer im ne radi kako treba.6500 slide,je moj sledeci pik,ukoliko ne uzmem E65.... znaci,nema veze,sybian ili ne
Ne ni baš rekao da služi kao ukras... Kako kome, ali meni sigurno ne :D
Baterija izdrži 1 dan ako sam sa mobitelom na msn-u non stop, a 2 dana uz neku normalnu uporabu (pol sata wlan-a za pogledat e-mail/vijesti, hrpa poruka, koji poziv...) tako da ti teorija ne stoji baš, osim ako od moba zahtjevaš da radi tjedan dana na jednom punjenju...
Eto bio sam prvi korisnik Symbiana na 7650, odmah presao na 6600, sada imam 9500, to mi je glavni mob! Zasto za za Symbian, zato jer sam se naviknuo na njega i obavlja mi sve sto mi treba!
Svakodnevno koristim mob za mailove (imam vise accounta), net, msn ,a da ne kazem da ovisim o kalendaru, ponekad dobrom kalkulatoru i pretvaracu valuta. To mi najbolje nudi Symbian, koristio sam i windows mobile uredjaje i sve je to super, no tamo imam problema sa samim microsoft produktima, kao sto i svatko tko je malo kopao po svom microsoft os-u.
Ukratko mislim da je symb za svatkoga tko malo vise koristi mobitel od sms-ova i poziva. Znaci kome trebaju organizacijske/komunikacijske mogucnosti te paleta raznih programa.
Netko tko mob korisiti kao fotic, pise sms-ove i zove te slusa mp3, jedan samsung je cisto dovoljno.. :)
bas nisam odusevljen symbianom.vec mjesec dana muku mucim sa N73 .bila je na sevisu i nije popravljena.sad sam je opet poslao i promijenili su procesor pa cu sad vidjeti sta ce biti.:cry: :crazy:
konacno jedan pametan odgovor. http://www.forum.hr/images/smilies/Hail.gif
Uspoređujući symbian telefone došao sam do zaključka da je Eserija brža od N serije bez obzira što određeni aparati imaju istu brzinu procesora. E50 i N70 ne mogu se mjeriti jednostavno, e50 je znatno brža!!!
heh to sam i ja primjetio jer e50 je stvarno jako brza puuno brza od n73 i sa punom karticom i bez...
ja sam novi u smybian svijetu nokia n95 mi je prvi symbian!
Meni je symbian super i kupujem samo mobove koji koriste tu platformu...NoKiA...YeA...
ja sam uvjeren da cu uskoro prijeci na WM,jer symbian me se nije dojmio.
Nedavno sam kupio E65 i to mi je prvi Symbian. Prije sam kratko imao 6600 koji bi je katastrofa jer je bio prespor.
A sad nakon 6280 sam prešaao na E65 i nekim stvarima sam jako razočaran. Neke osnovne funkcije na koje sam naviknuo na 6280 sam očekivao da ću naći i na E65 u još boljem izadnju jer 6280 je dosta stariji mobitel. A ovak mi djluje ko da je E65 tj. taj series 60 baziran na nekom prastarom S40.
Npr. počevši od pisanja poruka. Na 6280 mi je odmah ponudio 10 zadnjih primatelja poruka tako da nisam trebao nikada ići u imenik. Na E65 tu nudi da označim korisnike, pa onda OK (ko da svaki put šaljem 10 ljudi istu poruku :loco: ) Onda npr. nema niti smalića da ih ubacim u poruku.
Ili npr. imenik, na 6280 je imao 3 opcije pregleda, slika pozivatelja preko cijelog ekrana, a na E65 ništ od toga.
Ili npr. kad treba označiti više poruka ili slika. Nema jedne tipke koja bi bila označi/odznači ko na 6280, nego za svaku sliku moram ući u opcije, pa negdje 7 opcije, pa označi...
Uz to, na 6280 je to sve išlo znatno brže. Tako da je moja preporuka ako netko treba samo mobitel koji će koristiti za pozive, poruke i kameru, S40 je tri klase iznad tih sporih Symbiana.
Ali ako treba i Wlan, Office, pdf ili se voli zabavljati instaliranjem programčića, onda symbian nema alterntive.
Za mene bi bio idealan telefon neki S40 poput 6500, ali da ima i Wlan i čitač office dokumenata.
Imaš sa strane mobitela gumb na kojem je nacrtana "olovčica". stisneš taj gumb i samo ideš gore/dolje i automatski ti se označe odabrane slike/poruke i onda stisneš opcije -> izbriši (ili kad označiš poruke/slike stisneš tipku "C"[ne broj 2, nego C] )
je brži, ali ima manje opcija. a E65 je symbian što je i prednsot tog mobitela (osim brzine, ali sa vrmenom će ti to biti normalno)
Ako ti ni W-lan nije previše bitan, a želiš brz mob, onda si uzmi neki Samsung jer oni imaju mogućnost pregledavanja office dokumenata...
Na žalost to sa olovčicom kod mene ne funkcionira, tj. uopće ne znam koja je svrha te tipke?
Uzeo sam ga zbog Wlana. A internet preko njega radi puno bolje nego sam očekivao. Sasvim solidno se može surfati.
I na profilima mi fali opcija da tempiram profil da se sam isključi. Ako se ne varam, to sam još imao na 8310 pred 4 godine, i dalje na svim Nokiama koje sam imao. Valjda se to može riješiti nekim programom
Da, i automatsko zaključavanje tipkovnice nema, a alarm je socijala tek tolko da je.
Stvarno šteta da te neke osnovne funckije koje su već godinama standard na osnovnim modelima Nokie na Symbianu nema. Da ima, ja bi bio prezadovoljan
Kad bi te neke osnove stvari uspio riješiti sa programima, onda bi se i moje mišljenje o Symbianu znatno promjenilo.
Točno! Između ostalog, u tome je cijela zabava..!:klap:
Ja sam novi na ovom forumu pa mi se ne da citirati neke starije postove ali moje mišljenje u vezi postova "symbian telefoni su samo preseravanje" glasi:
Symbian mobiteli možda JESU za kurč*nje... ali samo ONIMA koji kupe takav telefon unatoč činjenici da njima mobitel služi "isključivo za pozive i poruke"! Znam mnogo ljudi koji su kupili mobitel tipa N80 jer im se "baš sviđa to što ima bezbroj tehnologija", a zapravo nisu ni svjesni stvarnih mogućnosti kupljenog uređaja.. Mislim, nisu ti mobiteli takva svemirska tehnologija, štoviše, ponekad je za one osnovne funkcije (poput pregledavanja slika i otvaranja sms-ova) čak i bolji (brži) dummy-phone ali opet, što se mene tiče, moja iskustva sa symbianom su bila toliko dobra da više ni ne pomišljam o povratku na dummy telefon! Nije da se sad preseravam, ali najgore mi je kad netko od "onih" (koji kupe symbian telefon bez da znaju išta o njemu) krene srat po telefonu kako je spor, kako ovo - kako ono, a nema pojma da mu u pozadini radi 10 aplikacija koje nije zatvorio i NE ZNA ih zatvoriti (a one gutaju i gutaju radnu memoriju)...! Možda ti telefoni i jesu sporiji od nekih razvikanih šminkerskih samsunga ili sonyericssona (čast izuzecima), ali to je cijena koju je očito potrebno platiti za one mogućnosti koje symbian nudi, a dummy telefoni ne!
Također, mislim da je istina da kad se jednom navučeš na symbian, nema povratka. Ja sam mobitele mijenjao u prosijeku svakih 6 mjeseci dok nisam kupio N70 - nju imam godinu dana i još me ponekad zna iznenaditi s nekom od mogućnosti.. A o proširivanju funkcionalnosti putem raznih programčića da ne govorim...
Sve u svemu, iako stvarno imaju brdo sitnih nedostataka poput brzine (sporosti) sučelja naprimjer, smatram da Symbian telefoni NIKAKO nisu zaslužili pljuvanje... Tko god posjeduje neki takav telefon već neko vrijeme, sigurno zna o čemu govorim.. a oni koji ga NE posjeduju (ili ga nikad nisu posjedovali) - mislim da nebi smjeli pretjerano kritizirati neke stvari bez "argumenata"!
:respect:
ako moze na mail fobz.re@gmail.com,,, tnx...
Mislim da je to revolucionarni potez od svih proizvođača mobača ! Na kompu su od prije 10-15 godina uvijek bili Windowsi (Linux eventualno), a mobači su počeli sa crno bijelim ekranima i imali su pol kile. Onda su počele sms, pa mms, pa e-mail poruke i onda su mobači prešli na Windowse i Symbiane. Ajde da vidim od nekoga na kaj su kompovi onda trebali preč ? Na veličinu procesora sa ugrađenim projektorom za monitor i tipkovnicu da ne zauzimaju puno prostora, mobači imaju wlan nakon 10 godina postojanja (osnovno), a kompovi neke ADSL-ove i kante i ta sranja, pa mobiteli su puno puno puno više evoluirali od kompova. E, da i sad me ovaj post iznad podsjetio, sa kompom nisi nikad miran, stalno izlaze nove komponente i nikad dosta love u đepu, mob kupiš i imaš, stalno isto može potjerat, GPS tek... Google Earth mobile, pa di je to na kompu bilo prije ? Nigdje, tek sad kad i na mobačima. Čak imaju qwertzuiop tipkovnicu, kompovi bi po tome trebali primati glasovne naredbe i palit se na otisak prsta(to neki mobovi več imaju) i bit mali i praktični. I oprostite zbog gramatičkih pogrešaka, nije mi se dalo pazit.
do sad sam imao dva symbiana.. sam imao iste probleme, gotovo indenticne. .. primjetio sam da se symbian ne smije pretjerano nakrcati programima, jer se ruši i bude još usporeniji. onda se pitam cemu ti programi kad ne funkcioniraju zajedno.na kraju kad pobrisete te neke kvazi programe, vaš symbian se ne razlikuje od npr SE k800..
onda ocito nisi isprobao nove symbiane koji su sada daleko bolji nego kaj su bili prije, pa bit symbiana su programi....goli symbian je kao dummy fon, ali naravno zato je tu symbian
kaj pak ti bubneš i ostaneš živ?
A kak su kompovi poceli? S windowsima?? Nebi rekao? Neznas računalo iskoristiti u potpunosti (bome neznam ni ja ) prvenstveno zbog manjka novaca. A kak bi ti koristio wlan , a da nema ADSL-a? A i mob, kupis mob i za mjesec - dva izgubis na njemu 40% vrijednosti, te izađe novi mob koji ima jos vise funkcija....
tvoja teorija ne stoji ni malo
ljudi moji.. ostao sam bez daha, odvorenih usta, po prvi put.. nikad me nikad nije zadivio ikoji program za symbian.
.. program se zove - CoreCodec.CorePlayer.v1.1.2.S60v2 - nemreš vjerovat da su tako sto napravili. program je skroz savrsen. player skoro kao i na kompu, mada ima i previse funkcija kad se radi o softu za mob.
ima podrsku za puno formata videa, slika i audia.. te jos podesavanja do besvjesti.
i za kraj.. kad bi kupovao u ducanu kakav soft, kupio bih navedeni program. zame je to jedna mala revolucija sto se tice symb. apl.