dark smiley8, DOLKI, georgy, GT-R, marko2781991, ravilov, smadzara, xlr, yager
*broušura dostupna klikom na sliku
Eto napokon složeno nakon 2 mjeseca svaki dan po ~8h uspio to privesti kraju (barem ajmo za reći 1.0 verziju). najteži naravno počeci, di, gdje, što, kako ali kako je vrijeme odmicalo postajalo je sve lakše i lakše za učiniti nešto što se naumilo.
radi se o aplikaciji za javni prijevoz (trenutno ZG, iz očitih razloga [*najviše dostupnih informacija]) za Android OS 1.6 pa na više. Podržane su i 3 "glavne" rezolucije - 240x320 (QVGA), 320x480 (HVGA) i 480x800 (WVGA), uz naravno ostale uz mala "rastezanja".
trenutno je ubačeno 56 autobusnih/tramvajskih linija (tramvajske su sve ubačene) te 553 stanice. sad kada sam napravio ono osnovno što sam mislio malo ću nadograditi tu bazu pa nadam se povećati na oko ~80ak linija. Ako će biti publike koja će slati koordinate iz drugih gradova, možda i više također dostupan sloj (layer) za aplikaciju "Layar" pa škicnite i to malo.
sve ostale informacije potražite na "Trambus stranici" - http://www.svebee.com/trambus. ako vam se dopala ostavite komentar/rejting na marketu
sve prijedloge, kritike, pohvale i sl. na moj e-mail/PM ili ovdje na forum. također moram zahvaliti testerima koji su se odazvali na testiranje alpha/beta verzija programa, bez njih teško da bi to sve radilo kako treba
svebee
dark smiley8, DOLKI, georgy, GT-R, marko2781991, ravilov, smadzara, xlr, yager
Vec sam napisao da je super. Imam jedan prijedlog (koji cak i ima smisla), bilo bi fora kada bi ukomponirao u program mogucnost kupovine karte porukom. Da ne moras ici u poruke, upisati zg pa slati- vec jednostavno u programu posalje poruku jednim klikom.
Tipa da negdje bude tab ili opcija "kupi kartu" kod prikaza rute (onog tekstualnog prikaza).
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
hmmm...odabareš stanice i klikneš "U redu" - izlista ti linije/presjedanja/ovisno o ruti - ideš na Menu - Kupi kartu (SMS)ako na to mislimo...
traces..ziplogcat..zipEvo i prvi problemcic.
Instalirao sam sad ovu verziju 1.0, pokrenem, tap na tab "Karta", i... programcic se FC-a.
E sad, to sam instalirao preko alpha8 koju si mi jos davno bio poslao, jel mozda u tome problem? Da probam instalirat "na cisto"?
Ne budi lijen (za razliku od testiranja alphi, sorry zbog toga, ne nadjoh bas vremena), evo povukao sam logcat i traces.txt (u prilogu, sorry za ZIP-anje, forum trenutno ima problema sa uploadanjem TXT fajlova).
Nisam bas neki strucnjak, ali cini se da je stvarno problem u nekoj bazi, neka kolona fali ili tako nesto... Vjerojatno bi stvarno pomogao cisti install.
EDIT:
Evo sad sam probao za pocetak obrisati data folder od aplikacije - nije pomoglo, onda se aplikacija srusi vec pri pokretanju.
Onda sam probao deinstalirati i instalirati ponovo - to je eto pomoglo, pri pokretanju je napravio bazu i sve, i sad i karta radi.
Imam jednu primjedbu - aplikacija kao da ima previse pod-ekrana, ili barem ne barata njima bas optimalno.
Evo par primjera:
- Kad sam evo sad frisko pokrenuo aplikaciju, pitalo me za jezik, ja odabrao, i onda me postavio na prvi ekran/tab, "Pronađi rutu". Kad stisnem gumb Back, ocekivao bi da ce izaci iz aplikacije, ali ne, vratio me opet na odabir jezika. Jos jedan pritisak na Back, i tek onda sam vani.
- Otisao sam na "Vozni red", te odabrao bus 109, smjer Crnomerec - Dugave, te mi je prikazao raspored. Pritisak na Back me ocekivano vratio na popis buseva/tramvaja, no ponovni pritisak na Back me vratio opet na raspored za bus 109. I tako u krug... Po meni, bilo bi logicnije da vrati na prvi tab, "Pronađi rutu", ili bar da ostane na popisu busova/tramvaja.
- Nakon prethodnog "vrcenja u krug", na popisu tramvaja/buseva sam ipak rucno tapnuo na tab "Pronađi rutu". Pritisak na Back na tom ekranu bi po meni trebao izaci iz aplikacije, ali me (po meni prilicno nelogicno) vraca na odabir smjera za bus 109...
Zadnji uredio ravilov : 07-02-2014 u 12:52
kritika na mjestu, znam gdje leži problem i nadam se da ću ga ispraviti do slijedeće verzije (ne želim ništa garantirati jer ima toliko toga već...)
hvala za info.
Promjene u v1.10
- formatiran vozni red
- rezultati rute kao lista
- brže ažuriranje
- opcija za (ne) slanje koordinata
- privremeno onemogućeni POI
- aplikacija je povezana s web-sustavom
- podrška za Android 2.2
- optimizacija i bugfixevi
Više sam se orijentirao na samu aplikaciju, manje na linije, ali kako je sada sve povezano sa web-sučeljem, sve će ići jednostavnije i efikasnije
Slijedeća verzija donosi "napokon" podršku za više gradova te biranje između njih te nove linije i stanice. Tu će biti i widget za brzu kupnju karte, popis omiljenih linija (nešto slično kao Bookmarks stanica), "Odvedi me doma" opcija te opcija proračuna rute online (brže, ali zahtijeva internet konekciju) ili offline (kako je sada). Vidjet ćemo kada ću to sve uspjeti realizirati, nadam se što prije.
Uživajte, svebee.
EDIT: dobio sam dojavu greške na Bookmarks stanice - kada se klikne na listu (da se stanica doda kao početna/odredišna) javi se force close, pokušao sam to reproducirati ali mi ne uspijeva. Može li mi netko pomoći (reći kako doći do toga)?
Zadnji uredio svebee : 19-08-2010 u 00:40
jel se planira sto za Rijeku??
evo karte ako pomogne u icem: http://www.autotrolej.hr/Download/20...2010_04_01.pdf
pa ako mi netko nabavi koordinate stanica, nema problema, baš sam pri završetku podrške za više gradova, tako da se jednostavno u opcijama bira grad te se prema tome prikazuje karta, linije, rute itd.
kada završim sa Zagrebom (nebi trebalo dugo), čini mi se da ću prije ići stavljati gradove "izvana" jer imaju puno bolji prikaz stanica na mapi (mogu odrediti točne koordinate) dok su naše autobusne kompanije po tom pitanju u dalekom zaostajanju...
@smadzara, Cionn
hvala
upravo završio (napokon) algoritam za jednosmjerne stanice za jednu liniju, sada bi trebao ostatak ići lakše, s presjedanjima itd. - funkcionira na svim kombinacijama, dvosmjerna -> jednosmjerna, jednosmjerna u jednom smjeru -> jednosmjerna u drugom smjeru, jednosmjerna -> dvosmjerna itd.![]()
Da li će se proširiti i info o busevima, npr za Veliku Goricu?
hoće, ovisi koliko imam informacija o koordinatama stanica, IAKO razmišljam da bi mogao dodati SAMO vozne redove za neke linije te bi ti redovi nekako posebno bili označeni..tako da bi postojali oni s koordinatam stanicama, voznim redom i proračunom vožnje dok bi drugi imali samo vozni red i proračun rute.
nego upravo završio algoritam za jednosmjerne stanice za više presjedanja i sve moguće kombinacije (+ nekoliko stotina manje redaka koda u odnosu na prethodnu verziju gdje su bile samo dvosmjerne), kada sredim još "Karta" dio, objavit ću iduću verziju te nove linije/stanice/vozne redove.
U tramvajskoj liniji br. 7
Savski most - Dubrava
Između stanica Most mladosti i Folnegovićevog naselja se prije nekih 6-7 mjeseci otvorila stanica za moj kvart, borovje.. to je tocno ime, tako i ona baba u tramvaju na razglas kaze "Borovje".. pa eto dodaj to ako mozespozzz.
@marko2781991,
Koliko znam, sama aplikacija ima opciju za dodavanje stanice, pa bi bilo bolje da je sam dodas tim putem, jer onda odmah posalje i GPS lokaciju stanice.
neam pojma kak.. uopce ne kuzim taj GPS... ja sam mislio da cu ja imat neki program i kad ga upalim da mi pise di sam i da mogu postavit neko odrediste i to..
btw.. meni bi nekak logicno bilo da ja mogu dodat tu stanicu sebi na mob.. al ona se nebu dodala na mobitele drugih koji ovo skinu.. a mozda i bude nekak prek interneta..
...
Ajde procitaj malo opis i upute ove aplikacije, kao i upute u samoj aplikaciji. Mozda ti stosta pojasne.
Ako treba, prouci malo i smisao i funkcioniranje GPS-a...
![]()
jao.. ne kuzis ti nista,, xD.. ta stanica nije upisana u aplikaciji.. ja taman i da je upisem bit ce upisana samo meni.. a ajmo rec da ti putujes iz zapruđa i moras izac na stanici borovje a nikad nisi tuda iso i sad ti upises borovje i ti je neces imat.. to ti ja pricam
Ma bravo. A zasto mislis da ne kuzim nista? Te zasto mislis da ce to biti upisano samo tebi?
Kazem ti i opet, procitaj upute aplikacije, te obrati posebnu pozornost na opciju "Slanje koordinata".
Ti ne kužiš
Ti zabilježiš GPS koordinate te nove stanice, pošalješ ih mailom svebeeu (to aplikacija automatski radi kada završiš "bilježenje") i on ubaci tu stanicu da je svi imaju.
Ne možeš ti sam sebi ubaciti.
Lijepo ti kaže ravilov da pročitaš o aplikaciji i malo je proučiš.
Usput, svugdje žicam...
Može li mi netko dati apk najnovije verzije? Ne mogu instalirati preko Marketa, ne znam je li do rootanja ili nečega...
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Trambus-1.16.apk
Frisko skinuto s Marketa.
Valjda se autor nece ljutiti...![]()
Hmm, bas sam danas malo isprobavao... Ono sa losim handlanjem ekrana sto sam jos davno prijavio koliko vidim jos uvijek nije rijeseno.
Danas sam otisao pod opcije, pa me beskonacno vrtjelo izmedju glavnog ekrana i opcija (stisnem BACK -> opcije -> stisnem BACK -> glavni ekran -> stisnem BACK -> opcije... i tako beskonacno). Jednostavno nisam uopce mogao izaci iz aplikacije! Pomoglo je jedino da stisnem HOME...
Sta je stvarno to handlanje ekrana tako komplicirano?![]()
Ja ne koristim back toliko cesto, sve tipkam samo na ekranu, ali da, trebao bi to riješiti. Ma malkice je problem jer se radi o tabovima, a ne o nazovimo ih "zasebnim ekranima" pa je malo problematicno grupirati ih (dio prozora pod jedan tab, drugi dio pod drugi itd.) te prema tome odrediti redoslijed prozora.
Evo ja kroz manje od mjesec dana dolazim u Rijeku i pocinjem sa istocnim dijelom grada.. bilo bi odlicno kad bi netko poceo pokrivat i zapadni dio....
Nije da pratim temu ali reci o čemu se radi? Isto tako imam i svojih obveza ali možda uskočim ako ne onda za druge da znaju o čemu se radi. (Zapadni dio, Opatija...)
HC4L
Bilježenje koordinata stanica autobusa.
Evo što piše ako stisneš na zastavicu (koju uključiš u opcijama, iako mislim da je po defaultu upaljena) u tabu sa mapom.
Gornja (zastavica) služi za početnu stanicu dok donja služi za završetak slanja koordinata. Kada čekate tramvaj/ bus na određenoj stanici (kojoj znate ime) pritisnite gornju ikonu i pričekajte da vas GPS locira. Nakon tšto vas je locirao, pitat će vas za ime stanice na kojoj ste trenutno, upišite te kliknite OK. Nakon toga pričekajte tramvaj/ bus te kako prolazite stanice tako opet pritisnite gornju ikonu. Ona će bilježiti stanice jednu za drugom te spremati koordinate.
Kada ste završili putovanje, pritisnite donju ikonu te mailom pošaljite koordinate.
Usput, od 6.9.2010. je uveden novi raspored. Uglavnom je promijenjen samo radni dan- zbog škole.
Da, ravilov- još jednom hvala
Sada mi radi, i Market prepoznaje da sam instalirao.
Zadnji uredio georgy : 08-09-2010 u 21:03
Evo i verzije 1.2 - dodana podrška za više gradova, sređeno beskonačno kretanje u krug sa Back tipkom, dodana podrška za računanje s jednosmjernim stanicama, bolji sutav opcija, velika optimizacija, bugfixevi...
Danas se radilo 10h u komadu jer sam želio usput prijaviti i na Android@VIDI natječaj i eto, 20ak minuta prije roka je poslano (do 15. ima vremena, ali nisam siguran i 15. se računa ili ne..pa da budem siguran). Ostala popratna dokumentacija i brošure, vozni redovi i sl. će pričekati sutra/prekosutra.
Sada je praktički cijeli program skoro pa ispočetka iskodiran (uz postojeći koncept više/manje).
Bookmarks