Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8
    Super-forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2008
    Mobitel
    Asus Zenfone 3
    Operater
    Bonbon
    Bodovi
    19.680
    Nivo
    34
    Bodovi: 19.680, Nivo: 34
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Oslobađanje prostora - što je sigurno za obrisati? (x10mini)

http://gailly.net/android/android-tips.html

Na ovoj gore stranici sam našao nešto gdje bi se moglo obrisati nešto i osloboditi prostor na androidu...pošto nisam baš siguran gdje je što i čemu služi da priupitam ovdje:

1. Kakva bi bila struktura androida - tj. koje "particije" ima i kolike su?
    2. Gdje se nalazi temp file ako nešto takvo ima?
    3. Što mogu sigurno obrisati? Mislim na nešto kao npr. android prvo skine aplikaciju na telefon, onda ju instalira i ne obriše instalacijski fajl...koji bi ja ručno mogao obrisati!

S one adrese gore sam našao /data/dalvik-cache i vidim kako tu ima stvarno svašta...
    Preko Root Explorera sam pogledao /cache i vidim kako i tu ima nekoliko "downloadfile-1.apk" i tako njih 8 koji zauzimaju preko 20 MB.

Pitam jer mi je počelo javljati da nema prostora, da obrišem aplikacije neke ( još 18 mb). Mislim da je počelo javljati kada sam u dropboxu kliknuo na 8 mb veliki apk (navigon) i on je to tako skidao i onda javio da nema prostora nešto...znači nisam išao dugi klik pa izbornik u dropboxu pa download... Vjerujem da je on skinuo taj apk u neki temp file...koji mi sada zauzima prostor bezveze. Koliko sam shvatio linux ima par particija koji imaju svoj određeni prostor, npr. system, cache, data (apps)...

Čemu brisati aplikacije ako mogu osloboditi nekoliko megabajta brisanjem gluposti raznih... Već sam ranije obrisao wisepilot, pegle, i ostalih nekoliko gluposti po uputama s xda-developers...

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    https://market.android.com/details?i...achecleaner.ng
    Čisti gluposti sa SD kartice i /data particije. Dobro si rekao, imaš /system, /cache i /data. Samo brisanjem stvari s /data možeš napraviti korisno djelo, sve ostalo ti neće pomoći jer /data je memorija koja je namjenjena korisniku i koja je u tvom slučaju na izmaku.

Dalvik nema smisla brisati jer je potreban za rad Androida 2.2+ i rekreirat će se nakon svakog reboota.
    /cache možeš očistiti, pogotovo te .apk fajlove (to su neki ostaci od Marketa), ali time nećeš osloboditi memoriju koja tebi treba.

Još kada bi znali i koji je mob u pitanju...
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Datum registracije
    Feb 2008
    Mobitel
    Asus Zenfone 3
    Operater
    Bonbon
    Bodovi
    19.680
    Nivo
    34
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    x10 mini - napisao sam u naslovu teme, ali to nije bitno jel je android ista stvar svuda...zar ne!?
    Kolike su veličine tih particija? Hoće li biti brži mobitel ako počistim povremeno /cache ili nešto sa /system?
    Znam da je to linux i u biti linuxu netreba toliko održavanje kao windowsima, ali opet to je mobitel pa možda iskustvo govori drugačije...

Stavio sam link2sd i tako ću stavit sve igre na memorijsku, onda je dosta ovih 150-160 mb za aplikacije...

stargazer Postignuća:

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nisam skužio model u naslovu, my bad. U principu, ovo o čemu pričamo vrijedi za sve Android modele, točno.

Vjerojatno već imaš na mobu neki 2.2+ rom, dalvik nemoj dirati, ali savjetujem da probaš onu gore aplikaciju. Možeš i ručno probati svakoj aplikaciji pobrisati njen cache (ukoliko ga ima) preko "settings - manage apps". Osobno koristim cache cleaner app podešen da čisti svaka 24h tako da se ne zamaram time.

Za link2SD ti ne mogu puno reći (to već ovisi o tvom mobu, developerima itd), ali ako on sprema >cijeli< app na SD ili EXT particiju, onda bi trebao biti donekle miran. Definitivno bi trebao dobiti boost u količini aplikacija koje možeš spremiti na mob. Meni bi takav feature puno značio jer ni Desire nema ništa više memorije (147MB).

Datum registracije
    Feb 2008
    Mobitel
    Asus Zenfone 3
    Operater
    Bonbon
    Bodovi
    19.680
    Nivo
    34
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    rom je standardni 2.1 update preko seus-a napravio...gledao sam imaju na xda-dev neki custom romovi ali mi se neda isprobavati i obično bude da se dobije nešto na račun nečega...ovaj standardni je dobar za sada...A app2sd ili link2sd su stvarno nužni, nije mi jasno zašto su tako malo stavili prostora... Samo opera mobile je 20-30 mb. Angry birds još 20mb, još 2-3 osnovne aplikacije i eto pola memorije popunjeno...stvarno smiješno! Vjerujem da je to neka integrirana flash memorija, sumnjam da je skupa...mogli su bar staviti 200-300 mb da bude dostupno za aplikacije...Ali evo, radi odlično sa link2sd, kartica je transcend class6 8gb, stavio sam cca 600mb ext2 za aplikacije i ostatak od 7 gb je za moje korisničke podatke (fat32).
    Nisam primjetio nikakve razlike u radu ili trajanju baterije...Angry birds radi jednako, spedx isto funkcionira, ofice također...Ali izbjegavam stavljati aplikacije, samo igre šaljem na memorijsku - jer su one najveći potrošači a i nebitne su (u slučaju vađenja kartice, da se ne mounta ili tako nešto...)

mod_se Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience PointsOverdrive
    Nagrade:
    Discussion Ender

Datum registracije
    Dec 2004
    Bodovi
    36.153
    Nivo
    46
    Bodovi: 36.153, Nivo: 46
    Bodovi: 36.153, Nivo: 46
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao xlr Pregledaj post
    Dalvik nema smisla brisati jer je potreban za rad Androida 2.2+ i rekreirat će se nakon svakog reboota.
    Malo offtopic, ali moram ispraviti cijenjenog kolegu.
    Dalvik cache je potreban za rad bilo kojeg Androida, ne samo 2.2+. Prisutan je i koristi se jednako valjda jos od 1.5.

7. 'Hvala' kaže:

xlr

stargazer Postignuća:

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vjerujem da sam u krivu kada mi to kaže jedan zagriženi linuxaš. Povezivao sam dalvik s JIT kompajlerom pa odatle dezinformacije

@mlesic očigledno je da dosta čitaš o svemu ovome i to ti ide u korist. Nemam što dodati jer ne pratim dev scenu oko X10mini, ali ako ti EXT particija šljaka i možeš je iskoristiti kako bog zapovijeda, a sve to na standardnom romu, kud ćeš bolje.

Datum registracije
    Feb 2008
    Mobitel
    Asus Zenfone 3
    Operater
    Bonbon
    Bodovi
    19.680
    Nivo
    34
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Moja sreća pa postoji xda-developers...svaka čast ljudima. Čitam post i u biti neki lik piše evo zatrebao mi je root na tom i tom mobitelu, vidim da ne postoji pa sam sam napravio-ako nije onaj oneclickroot ili tako nešto...ne sjećam se! Linux mi se jako sviđa, pogotovo način razmišljanja i zajednica - ništa bez zajednice!!!

Evo gledam u root exploreru kolike su veličine tih particija:
    /cache =5,60MB used, 44,40MB free -->50 MB
    /data = 87,77MB used, 123,98 free -->211,75 MB
    /dev =12K used, 87,98MB free -->88 MB
    /etc = 170,03MB used, 35,97MB free -->206 MB
    /sqlite_stmt_journals =8K used, 3,99MB free -->4 MB
    /system = 170,03MB used, 35,97MB free -->206 MB

/etc i /system su jednake veličine i po zauzetosti i slobodnom prostoru...neznam jel to slučajno ili nešto drugo...neznam zašto...

ext particija radi, mislim, link2sd ne javlja nikakve greške, mounta pri restartu telefona, igrice rade i ne javljaju greške - tako, očito sve onda šljaka kak spada!

To sa oneclickroot je odlična stvar - spojim mob, kliknem root, pričekam par sec i gotovo!

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Sigurno formatiranje M2 kartice
    By absBeg in forum Općenito
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 30-11-2009, 10:12
  2. Proširivanje ili oslobađanje memorije za Siemens CF62
    By Baby_Blue in forum Siemensi X6x i X7x
    Odgovora: 16
    Posljednji post: 30-05-2006, 22:51
  3. N3650: Oslobađanje ROM memorije
    By frish in forum Symbian S60 1st i 2nd edition