Prijateljica je danas dobila račun od vipneta (ima homebox) od 2100 kn, kao napomena stoji da je Paramount otkrio kako je skinula film (neki plesni,nemogu se sjetit naslova) i sad joj je došla ta računčina. Blokirana joj je komletna usluga (telefon/internet) dok ne plati traženi iznos a to je malo veći problem jer je nezaposlena.
Dali ste kada čuli za ovako nešto? Dali to kod nas prolazi zakonski jer nije bilo nikakvog poziva za sud niti sličnog nego odmah kazna? Što može napraviti u vezi svega?
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
Mislio sam na slučajeve u ovoj državi a ne tamo gdje FBI ima ovlasti.
Prijateljica ti je pobrkala racun sa Abuse prijavom. To se zna desavat osobama koje nemaju pojam kako Torrenti rade. Najcesce ubodu fake od firme/proizvodjaca/distributera filma i onda mogu u vecini slucajeva gledati 1,5 -2 sata cnog ekrana ili nesto tome slicno.
IPjevi koji skidaju filmove prijavljuju se ISPju i onda krajnji korisnik najebe. Ne vidim nista cudno u tome.
Visok racun je dobila zato jer je ostavila sve sta je skinula na seedu i napravila je promet.
Ako nije platila racun normalno da je pod suspenzijom.
Tesko je pricati iz trece ruke, ali definitivno racun nema direktne veze s kaznom. Mislim na to da joj je netko povisio racun zato sto je "nelegalno" skidala film.
Zadnji uredio KaKaV NeReD : 30-10-2010 u 21:20
dobar grah daleko se čuje
U biti za skidanje filma ni nemaju zakonske osnove za kaznjavanje, tj. sve sto je dostupno na internetu smije se skinuti... Mogu samo kazniti ako dalje djelis, a sa torrentima automatski skidas i djelis...
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
Darujte krv! Gdje? Pitanja i odgovori.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
sad ste poceli pizdarije pricat oko ovog kaj se dogodilo ovoj curi.
Stavite se u poziciju da ste izdavac koji zivi od prodaje tog necega, u ovom slucaju film.
Imate mogucnost vidjeti tko neovlasteno (bez placanja) skida i konzumira vas uradak i distribuira ga dalje.
sta bi trebali? sjedit i raspravljat ko rvacki sabor?
Ja ne vidim nikakvu nelogicnost u ovom slucaju. Cura je dobila abuse prijavu koja je nazalost dokazana sa visokim racunom jer je vjerojatno seedala film zato jer nema pojma kako cijela stvar sa torrentima radi.
ISP ima pravo na prijavu bilo koga poslati krajnjem korisniku obavijest o ksenju intelektualnih prava i bla, bla, bla.
Nemojte i vi povezivati to sto je dobila visok racun sa time da je kaznjena.
Vjerojatno je iskopcana zbog neplacenog racuna (mozda upravo tog koji je njoj cudan) ali i mozda zbog toga sto joj je ovo preko neka prijava.
Probajte spammat okolo pa cete vidjet kako vam ISP nemoze nista. Vecina ljudi nesvjesno spamma jer ima ko zna kakve viruse, crve i razne maliciozne pizdarije. Ti isti im spammaju okolo i generiraju promet, pa se kasnije cude ko pura dreku.
Kad se poklopi takva prijava sa vecim racunom to je =format c:/
ispricavam se sto sam se ponavljao, ali moro sam.
dobar grah daleko se čuje
I, sto je bilo sa frendicom?
Evo danas sam saznao,nakon što se malo smirila od šoka, da je ustvari "sijanje" torrenta bilo većinski krivac za račun. Zvali su službu za korisnike i oko 11GB prometa je posijano i otuda računčina.
A što se tiče one obavijesti o kršenju autorskih prava,postoji cijela zakonska procedura oko toga i nema nikakve veze sa računom - tj. vipnet ne izdaje nikakve kazne za to nego samo izdaje obavijest kada dobiju od abuse službi stranih firmi koje rade za Paramount, SONY i slične.
Misterij riješen,a što će bit sa računom javim kad budem saznao.
Bookmarks