Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 3 1 2 3 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 71

Tema: PENTAX k-x

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

PENTAX k-x

Poz svima. Ovak u zadnje vrijeme sam se dosta naložio na fotkanje, proučavam net, čekam da počne tečaj opće fotografije, tu i tamo "ukradem" na poslu canon 1000D i proučavam, okidam fotke i WOW, idiot je fakat idiot.

I znači onak zagrizo sam, i planiram kupit Pentax k-x, (jer ovima na poslu se ne sviđa da mi posude 1000D). E da i fotkanjem bi se bavio iz hobija, al ko zna. Pa Vas molim, a i Bimbia prijedlog za DSLR, u cjenovnom rangu Pentaxa k-x ili da kupim njega !?, mada znam da bu mi prvu god. dobar i 400D koji je dosta jeftiniji. Eto

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pinkdpanter Pregledaj post
    Poz svima. Ovak u zadnje vrijeme sam se dosta naložio na fotkanje, proučavam net, čekam da počne tečaj opće fotografije, tu i tamo "ukradem" na poslu canon 1000D i proučavam, okidam fotke i WOW, idiot je fakat idiot.

I znači onak zagrizo sam, i planiram kupit Pentax k-x, (jer ovima na poslu se ne sviđa da mi posude 1000D). E da i fotkanjem bi se bavio iz hobija, al ko zna. Pa Vas molim, a i Bimbia prijedlog za DSLR, u cjenovnom rangu Pentaxa k-x ili da kupim njega !?, mada znam da bu mi prvu god. dobar i 400D koji je dosta jeftiniji. Eto
    Zanima me zasto ja odluka pala bas na Pentak k-x?

Nije da imam nesto protiv navedenoga modela foto aparata, ali cudi me odluka s obzirom na to da se ne radi bas o najreklamiranijem modelu na trzistu za tu cijenu. Pored toga ako ste napmenuli da vec koristiti Canon, cudi me i odluka da prijedjete na nesto drugo, s obzirom da i Canon ima model u cjenovnom rangu modela k-x.

Pored navedenoga, ne spominjete optiku...samo tijelo, naravno nije dovoljno. Mislite li kupovati kitove koje nude proizvodjaci ili mislite kupiti samo tijelo a onda optiku kupovati ciljano i odvojeno od tijela? Ovo bi mogla biti bitna informacija.

Samo k-x tijelo ima jednu ozbilju manu (pogotovo u sprezi sa objektivima vecega raspona i time vece duljine i mase, zato je i pitanje optike bitno rpilikom ovoga odabira), a to su dimenzije tijela. Osim mozda Olympusa 620 ili onoga njihovoga PEN sustava, ne znam za manje tijelo od k-x modela. Na tako malome tijelu nije bas najzgodnije koristiti teze i "dulje" objektive, jer prilicno izbacuju tijelo iz balansa...pogotovo na stativu...imate osjecaj kao da vam objektiv konstantno "visi" sa tijela.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    Zanima me zasto ja odluka pala bas na Pentak k-x?

Nije da imam nesto protiv navedenoga modela foto aparata, ali cudi me odluka s obzirom na to da se ne radi bas o najreklamiranijem modelu na trzistu za tu cijenu. Pored toga ako ste napmenuli da vec koristiti Canon, cudi me i odluka da prijedjete na nesto drugo, s obzirom da i Canon ima model u cjenovnom rangu modela k-x.

Pored navedenoga, ne spominjete optiku...samo tijelo, naravno nije dovoljno. Mislite li kupovati kitove koje nude proizvodjaci ili mislite kupiti samo tijelo a onda optiku kupovati ciljano i odvojeno od tijela? Ovo bi mogla biti bitna informacija.

Samo k-x tijelo ima jednu ozbilju manu (pogotovo u sprezi sa objektivima vecega raspona i time vece duljine i mase, zato je i pitanje optike bitno rpilikom ovoga odabira), a to su dimenzije tijela. Osim mozda Olympusa 620 ili onoga njihovoga PEN sustava, ne znam za manje tijelo od k-x modela. Na tako malome tijelu nije bas najzgodnije koristiti teze i "dulje" objektive, jer prilicno izbacuju tijelo iz balansa...pogotovo na stativu...imate osjecaj kao da vam objektiv konstantno "visi" sa tijela.

kupio bi K-x sa kit objektivom, a koje objektive ću kasnije trebat odnosno preferirat bum vidio, a za koju god ak zagrizem onda bu i neko tijelo večih dimenzija, onak muškije.

ostala dva kandita su nikon D3000 i canon 450, sve sa kit objektivom, za početak, mislim valda to nebude vrhunac, jer listam knjige, klikam po netu, sad samo da kupim neš od ta tri i pucanje
    Zadnji uredio pinkdpanter : 16-03-2010 u 13:50

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    kupio bi K-x sa kit objektivom, a koje objektive ću kasnije trebat odnosno preferirat bum vidio, a za koju god ak zagrizem onda bu i neko tijelo večih dimenzija, onak muškije.

ostala dva kandita su nikon D3000 i canon 450, sve sa kit objektivom, za početak, mislim valda to nebude vrhunac, jer listam knjige, klikam po netu, sad samo da kupim neš od ta tri i pucanje
    OK...osobno, tezio bi odluci kupnje tijela sa kit objektivom koje bi mi i kasnije omogucilo razvoj...kako u smjeru kupnje optike, tako i u smjeru zamjene za neko novo tijelo (u slucaju da vec sada znate da ce vas fotografija okupirati i da ne kupujete iz hira koji ce vas brzo proci).

Sto znaci da bi mozda malo zgodnija odluka ipak bilo Canon sustav...

...razlozi su sljedeci...sada mozete za poprilicno malo novca kupiti vrlo malo rabljeni (ima ih poprilicno u ponudi) 400D model, sa dva objektiva i ponesto opreme (memorijske kartice, eventualno cak i kakav stativ), te zatim samo dijelove toga seta u buducnosti mijenjati (kupnja optike ovisno o interesu bi bila prva akvizicija...a i tijelo bi moglo u izvjesnoj buducnosti biti prodano i zamjenjeno nekim kvalitetnijim).

Canon je oduvijek bio vrlo propulzivan na trzistu, te je opreme za njega uvijek bilo najvise po obicno najpovoljnijim cijenama. Imate i izbor od starijih objektiva koji su kompatibilni sa 400D tijelom (i novojim tijelima), koje mozete nabaviti po zaista mizernim cijenama (kod ovakvih objektiva necete koci koristiti automatiku, ali koristenje u manualnome - modu samo ce dodatno unaprijediti vase znanje). Tako da ovaj sustav omogucava ucenje po vrlo niskim cijenama, da se ako izrazim.

Ako se odlucite na Pentax...imate slicne mogucnosti. Uz sva Pentax digitalna tijela mozete koristiti stare objektive M42 mount - a. Radi se obicno o objektivima proizvodjaca Carl Zeiss namjenjenima hordi aparata 70 ih i 80 ih godina prosloga stoljeca. Takodjer su vrlo jeftini i rade u potpunosti u manualnome modu.

U slucaju zelje za upgrede - om, trebali bi prodati tijelo ili citav set pa se odluciti na kompletnu kupnju nove opreme, sto bi znacilo dvije stvari...vise novaca...i prelazak na novoga proizvodjaca...za neke stvari i ponovno ucenje.

Dakle, da pojednostavnim...da ja biram odlucio bi se za Canon sustav.

Ako uzmete k-x tijelo, necete se razocarti, dapace, ako vam ne smetaju njegove doista male dimenzije, radi se o mozda i jednome od najkvalitetnijih malih entry SLR tijela trenutno na trzistu.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Dakle, da pojednostavnim...da ja biram odlucio bi se za Canon sustav.

Ako uzmete k-x tijelo, necete se razocarti, dapace, ako vam ne smetaju njegove doista male dimenzije, radi se o mozda i jednome od najkvalitetnijih malih entry SLR tijela trenutno na trzistu.

iz ovog svega vidim da ste Canonaš, al dobro znate znanje. E sad Canon 400D ispada iz igre u startu. Canon bi bio 450D ili 500D. 500D mi djeluje kolko ja mogu zaključit, onak tijelo za malo dulje pruge. E objektivi, neznam nemam pojma, zato bi uzo kit, za početak (prvih 3 - 6 mj), dok se neuhodam, uigram, skužim koji me zadovoljava i kaj oću. Nije mi bed dat 1000kn odmah više (nije da sam šminker i neznam kaj, jer svi ti slr totalnom laiku zgledaju isto šminkerski), ak će on duže vrijeme zadovoljavat moje afinitete, koje istina još otkrit. E, da i imam 23% popusta jer ide na firmu

Kolko vidim iz specifikacija K-x nije tak puno mani od canona 450/500, čak je teži, a u dimenzijama max 0,5 cm u pojedinoj dimenziji. Sutra ga idem vidit (K-x)

slobodno može i bez persiranja

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evo mislim da bu ovo

http://www.optimum-online.hr/detalji...-200_crni.aspx

di k-x ima gum za podešavanje shoter speed-a ??? (na slikama se ne vidi ??)

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evo mislim da bu ovo

http://www.optimum-online.hr/detalji...-200_crni.aspx

di k-x ima gum za podešavanje shoter speed-a ??? (na slikama se ne vidi ??)
    Kako sam vec i u vise navrata na forumu rekao...moje je samo da dam savjet...pare su od onoga tko kupuje, tako da je finalna odluka, naravno, njegova.

Sto se tice toga da sam "canonas"...ne bih se slozio.

Dapace, nikada na foto opremu nisam gledao pristrano. Kroz ruke mi je prosla hrpetina foto aparata i foto opreme, od prastarih Praktica, Kodaka, Rolei - a i tko zna jos kojih do kvalitetnih digitalnih i analognih tijela (F3/F6/S5/EOS1/D2x). Imao sam prilike koristiti, oprobati ili se "povremeno druziti" sa pripadnicima svih klasa (kada govorimo o digitalnoj fotografiji). Radi svega izgradio sam stav da se oprema bira prema afinitetima korisnika, a ne prema tome koji ste aparat prvi posjedovali i cijemu klanu radi toga pripadate.

Sto se moje trenutne opreme tice...posljednjih tri do cetiri godine sam izuzetno zadovoljan korisnik Nikon tijela (D200 i D2x...ovaj potonji je gotovo prodan).

Sam Pentax me svojim prvim rezultatima i modelima u DSLR svijetu iznenadio kvalitetom i do danas nije izbacio model koji bi se mogao nazvati podbacajem. Tako da je i dan danas vrlo sigurna kupnja. Iz iskustva ipak znam da se najcesce i oni koji svoj SLR put zapocmu sa Sony ili Pentax modelima, nakon nekoga razdoblja ipak zavrse na Canon ili Nikon ili Fuji tijelu...razlog tme mi nije poznat, jer Pentax - ovi sustavi, pogotovo u sprezi sa M42 mount - om, nude sasvim ugodnu platformu, kako za ucenje, tako i za svakodnevno koristenje.

I za kraj, sto se tice pitanja vezanoga uz shutter speed podesavanje...

...ne moze se u svim modovima podesavati ta komponenta.

Pentax je opremljen hrpom modova cetiri najbitnija navodim ispod:

1. Sv
    2. Av
    3. Tv
    4. M

Funkcijski kotacic (na straznjoj strani gripa aparata sluzi podesavanju):

1. ISO vrijednosti u Sv mode - u.
    2. Aperture - a u Av mode - u.
    3. Shutter speed - a u Tv mode - u.

U potpuno manuelnome mode - u (M):

1. funkcijski kotacic sluzi podesavanju shutter speed - a.
    2. funkcijski kotacic u kombinaciji sa pritisnutom AV tipkom (gornja strana aparata tipka sa +/- znakom) sluzi podesavanju aperture - a.

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    e Bimbi, veliko hvala.

Pentax k-x uzimam 99%, danas ga nism stigo ić vidit, tak da ovih 1% ostaje zbog vizualnog dojma i ležanja u ruci.

Sad još jedno pitanje vezano za objektiv, naime u ovom linku koji sam dao iznad, k-x se naudi sa 2 kit objektiva 18-55, 50-200, dal mi to kao "početniku" kaj znači il bi ti savjetovo/predložio neš drugo, odnosno tijelo + ? (WR mi se čini ok, al ak tijelo nije WR onda nema smisla, )

ebate, kaj više čitam (trenutno o objektivima, koji?), pa to mi se sad čini nuklearna fizika, tak da sam mišljenja za početak tak svejedno, odnosno valjda zato i postoje ovi kit objektivi 18-55. Isto tak i fotić, za početak je dobar bilo koji slr sa tim kit objektivom, a kad se nauči znanje onda se ne pita kaj i koji, već to sam znaš. Eto valjda bi to bio i tvoj odgovor, a to znači bez veze uzet sad 2 objektiva, iz kojih i neznam praktičnu razliku...

kad bu taj novi tečaj opće fotografije, baš sam nabrijan
    Zadnji uredio pinkdpanter : 18-03-2010 u 20:32

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    e Bimbi, veliko hvala.

Pentax k-x uzimam 99%, danas ga nism stigo ić vidit, tak da ovih 1% ostaje zbog vizualnog dojma i ležanja u ruci.

Sad još jedno pitanje vezano za objektiv, naime u ovom linku koji sam dao iznad, k-x se naudi sa 2 kit objektiva 18-55, 50-200, dal mi to kao "početniku" kaj znači il bi ti savjetovo/predložio neš drugo, odnosno tijelo + ? (WR mi se čini ok, al ak tijelo nije WR onda nema smisla, )

ebate, kaj više čitam (trenutno o objektivima, koji?), pa to mi se sad čini nuklearna fizika, tak da sam mišljenja za početak tak svejedno, odnosno valjda zato i postoje ovi kit objektivi 18-55. Isto tak i fotić, za početak je dobar bilo koji slr sa tim kit objektivom, a kad se nauči znanje onda se ne pita kaj i koji, već to sam znaš. Eto valjda bi to bio i tvoj odgovor, a to znači bez veze uzet sad 2 objektiva, iz kojih i neznam praktičnu razliku...

kad bu taj novi tečaj opće fotografije, baš sam nabrijan
    Vezano uz objektiv...

...tu nema nekoga univerzalnoga savjeta.

Mozemo naravno raspravljati o performansama i kvaliteti svakoga pojedinoga objektiva ili ih komparirati na nekoj osnovi, ali odabir objektiva doista ovisi o afinitetima korisnika.

Ipak, prema iskustvima koje ja imam, a i prema iskustvima ljudi kojima sam preporucivao kupnju razne foto opreme, a tih je doista mnogo, nitko ne kupuje aparat bas za jednu i samo iskljucivo tu svrhu. Svatko od nas preferira nesto...netko macro fotografiju, netko portretnu fotografiju, netko voli HDR ili pejsaze, ali istovremeno aparat upotrebljava i za klince, kucne ljubimce, putovanja, turisticku fotografiju.

E pa za te svakodnevne fotografske aktivnosti, dobro je i zahvalno imati jedan polivalentan objektiv malo vecega raspona, koji raspon pocinje na nesto sirem kutu. Tada koristenje SLR sustava u tim svakodnavnim situacijama znatno pojednostavljujemo.

18 - 55 objektiv bi za pocetak mogao posluziti upravo u te svrhe. Uz FLM koji k-x tijelo nosi (1,5) taj objektiv ima raspon 27 - 82 mm. Pocetna vrijednost, dakle (27) je upravo ono o cemu sam pricao, malo siri kut, sto odlicno posluzi u interijerima, a i prilikom neke osnovne turisticke fotografije. Krajnja tele vrijednost, pak, od 82 mm mislim da ipak nije dovoljna za "svakodnevno" fotkanje, jer ce se u mnogo situacija objektiv jednostavno pokazati prekratak.

Za pocetak ljudima obicno savjetujem jedan "univerzalni" objektiv obisno raspona 18-135 recimo. Ovakve edicije danas imaju gotovo svi proizvodjaci i Canon i Nikon i Tamron i Olympus i Sigma. Pentax nema tu ediciju. Ako se ne varam Pentax ima 18-200 a najavljen je i 18-250.

Naravno imas izbor da kupis samo tijelo i onda za tijelo ili Sigmin ili Tamronov 18-135 za Pentax mount. To bi bio moj savjet i moj izbor.

18-200 je jos bolje, ali na zalost i dosta skuplje, tako da je 18-135 mislim najzahvalnija varijanta ulozeno/dobiveno.

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Čitam sve ovo i jedno me zaintersiralo, objektivi sa M42 navojem na digitalnom SLR-u. Zanima me, jer ima dosta veliku zbirku tih objektiva koji sad samo skupljaju prašinu, a žao mi ih se odreći, osim Pentaxa kojeg Bimbi spominje da li još neki i naravno koji foto-aparati mogu koristit te objektive?
    Koji je način korištenja? Da li postoji adapter ili se objektiv spaja direktno na tijelo?
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    .

Za pocetak ljudima obicno savjetujem jedan "univerzalni" objektiv obisno raspona 18-135 recimo. Ovakve edicije danas imaju gotovo svi proizvodjaci i Canon i Nikon i Tamron i Olympus i Sigma. Pentax nema tu ediciju. Ako se ne varam Pentax ima 18-200 a najavljen je i 18-250.

Naravno imas izbor da kupis samo tijelo i onda za tijelo ili Sigmin ili Tamronov 18-135 za Pentax mount. To bi bio moj savjet i moj izbor.

18-200 je jos bolje, ali na zalost i dosta skuplje, tako da je 18-135 mislim najzahvalnija varijanta ulozeno/dobiveno.

e takav odgovor pomaže, te zaključujem da 2 objektiva 18-55 i 50-200, zajedno čine taj "jedan univerzalni" i onda su ta dva jeftinija nego jedan 18-200 ??????? kak, zašto ??? to znači da ponuda iz optimum računala (link) ok, dobiveno/uloženo. ?? ili tijelo + tamron 18-200 (1800kn objektiv), a sigma 18-200 (2800 kn, soma više, ????)

a prvi se mačići ionak bacaju u vodu
    Zadnji uredio pinkdpanter : 19-03-2010 u 00:21

Forumaš Postignuća:
    Veteran1 year registered5000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Bodovi: 6.546, Nivo: 19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da i ja nekaj napisem, mozda pomogne.

Objektivi su prica za sebe i tesko je u par crta nekaj detaljnijega o njima napisati, ali uopce za objektive vrijedi da su najbolji prajmovi tj fiksni objektivi koji nemaju zoom.
    Zatim za kvalitetnije zoom objektive se smatraju oni koji imaju zoom cim manji, mada postoje izuzeci. Veliki zoom (tipa 18-200) objektivi se jos i nazivaju turisticki gdje je bitnija prakticnost od kvalitete slike.
    Ako imas volje se baviti fotografijom onda smatram da ti nece biti prevelika tlaka nositi drugi objektiv, jer budes imal torbu koja je sastavni dio dslr svijeta.
    Ako si do sad koristil digitalac predlazem da pogledas na kojim zarisnim duljinama imas vecinu slika pa onda odlucis prema tome dal ti je uopce za pocetak potrebno dva objektiva. S druge strane kad se kupuje u startu aparat s dva kit objektiva ti objektivi su onda najjeftiniji.
    Jedan od boljih objektiva ulozeno/dobiveno je Tamron 17-50/2,8. Ako ides na Pentax onda ti i jeftinija varijanta tog objektiva ima stabilizaciju koja je u tijelu, dok kod Canona i Nikona ako hoces imati stabilizaciju moras dodatno platiti (razlika je ~650 kn) koja je onda u objektivu.
    Puno se raspravlja oko stabilizacije u tijelu vs stabilizacije u objektivu ali se uglavnom uzima da je za siroke kuteve bolja stab. u tijelu dok je za teleobjektive bolja stab. u objektivu, jer je kod stab. u objektivu i slika u trazilu takodjer stabilizirana.
    Kaj pak se tice samog aparata k-x je jako dobar pri visokim ISO vrijednostima kaj takodjer nije za odbaciti, a i osobno smatram prednost kaj u njega idu klasicne AA baterije (mada neki to smatraju manom), jer s vremenom budes vjerojatno kupil i blic pa imas jednu vrstu baterija i za aparat i blic. Jos je jedna velika prednost Pentaxa ta da je bilo koji stari prime objektiv stabiliziran bil on k-mount ili M42.
    Samo da se dotaknem prelaska s jednog na drugi sistem, toga je uvijek bilo i bude. Kolega je s Canona 40D i Canonovog L (ne pamtim kojeg) stakla presel na rabljenog Pentaxa K10D i tamrona 17-50/2,8 i puno je zadovoljniji ovom kombinacijom.

Probal sam biti objektivan, ali nije lako jer imam Pentaxa K200D s kojim sam veoma zadovoljan.
    Samo da ti jos napisem kak je kod mene. Jos uvijek imam 18-55 kit staklo, ali ne zato jer ne bi htel imati spomenutog Tamrona. Obzirom da imam Pentaxov DA*50-135 skidam ga s aparata samo kad trebam siroki kut i onda stavljam kit staklo, ali mi fali sirine. Tak da mi je slijedeca kupnja Sigma 10-20, nadam se jer sam vec 2 put sklepal lovu za nju i uvijek mi je upalo nekaj drugo. Prvi put FA100/2,8 macro, a drugi put 50-135.

Ovo zadnje sam napisal da vidis kaj ti se moze dogoditi i da se nije lako baviti ovim hobijem koji je, ruku na srce skup.

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    a razlika između ova dva u kitu sa k-x i tamrona 18-200, koja je jel tu samo jedan mjenja dva ili ? ima kakva knjiga objektivi za neznalice ono od a do ž.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne moze to biti tako pojednostavljeno.

Komponente koje su najocitije za ocjenu pojedinoga objektiva su:

- raspon
    - mogucnosti blende
    - broj i nacin izrade optickih elemenata
    - dodatna oprema (AF/MF prekidaci, IS prekidaci...)
    - materijal od kojega su izradjeni
    - kvaliteta izrade i zavrsne obrade

Nadalje ih mozemo diferencirati prema fotografiskim rezultatima testiranja:

- rezultati u fotografiskim testovima (fotografske karte)
    - mane koje generiraju (izoblicenja i to boje, kontrasta i oblika)
    - ostrina i distribucija duz kadra

A onda i nesto subjektivniji dojmovi:

- bokeh dojam
    - mogucnosti kontrole kadra
    - osjecaj prilikom uporabe (pozicije prstenova, rigidnost pokretnih dijelova)

Ovih subjektivnih kategorija moze biti bezbroj.

Cijena samo potvrdjuje da sve nije tako jednostavno...imas objektiva potpuno istih raspona cija raslika u cijeni varira i do 500%, ne bez veze.

Sto se tice komparacije da kombinacijom ona dva kit objektiva u biti dobivas Tamron 18-200, to je istina samo ako govorimo o pukome pokrivanju raspona, uz opasku da sa Tamronom to odradjujes sa jednim objektivom, dakle bez potrebe za izmjenom objektiva, sto cesto (pogotovo u situacijama kada trebas aparat spreman za kontunuirano okidanje i kada ne fotografiras staticne objekte) puno olaksava stvari. Sve ostale kompomente usporedbe izmedju kit objektiva i Tamrona, podlozne su daljnjoj analizi, ali ih definitivno na osnovu raspona ne mozemo poistovjetiti.

Sto se knjiga tice...ima ih puno...objektivi za neznalice ne postoje, a i da postoje od te knjige ne bi puno saznao.

Vise knjiga o fotografiji mozes pronaci ovdje:

http://books.google.com/books?q=Phot...e=gbs_lp_bisac

I jos da se osvrnem o koristenju M42 mounta na novin digitalnim Pentax tijelima. M42 objektivi se na Pentax tijelima ne mogu koristiti bez adaptera. S obzirom da ti stari objektivi najcesce nemaju AF niti ostale auto opcije, naravno da ih se i na novim Pentax tijelima koristi u potpuno manuelnome mode - u. Uz opasku, da je s obzirom na lokaciju IS sustava u samome tijeli, isti upotrebljiv i uz ove stare objektive.

M42 objektivi mogu se koristiti i na Sony Alpha tijelima uz adaptere (adapteri MA na M42). Na istim se tijelima (Sony Alpha) stari Minolta objektivi (MA mount) mogu koristiti bez adaptera, ponovno u potpuno manuelnome mode - u (uz ponovno IS iskoristiv ako je u tijelu aparata, a kod Alphe jest).

Novija Nikon tijela (od D200 na dalje) mogu koristiti starije Nikkor mount - ove, tako da u konacnici podrzavaju, bez adaptera, Nikkor AF mount, Nikkor F mount i D type. Postoji i adapter za koristenje M42 objektiva na novijim Nikon digitalnim tijelima (Nikkor M42).

Za Canon u kombinaciji sa M42 objektivima nemem niti informacija niti iskustva u koristenju, tako da ne mogu u detalje. Ali obicno Canon korisnici niti nemaju potrebe za ovim, jer je trziste starih Canon objektiva vrlo propulzivno i nije tesko nabaviti stare Canon objektive koji takodjer rade u manuali na novim Canon digitalnim tijelima, za malo novaca.

Problem se kod svega navedenoga moze javiti samo u pokrivanju chipa, jer su stari objektivi namjenjeni Leica dimenzijama, a novija tijela su najcesce APS C ili APS C like formata, ali te je boljka protiv koje se ne moze (li se moze pribaviti full frame tijelo).
    Zadnji uredio Bimbi : 19-03-2010 u 13:18

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sa svime kaj je Bimbi napisal se slazem, samo da dodam da ipak treba adapter M42 za Pentaxa, ali on nema korektivnu optiku tak da ne degradira sliku (isto i Canon ne treba optiku), ali kod Pentaxa imas focus confirm na manualnim objektivima.
    Ima o udaljenostima (flange) ovdje lista pa ako te interesira...

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao riba Pregledaj post
    Sa svime kaj je Bimbi napisal se slazem, samo da dodam da ipak treba adapter M42 za Pentaxa, ali on nema korektivnu optiku tak da ne degradira sliku (isto i Canon ne treba optiku), ali kod Pentaxa imas focus confirm na manualnim objektivima.
    Hvala puno...imao puno ideja za post, pa izostavio "ne".

Dodati ću ga i u inicijalni post.

Dakle, jos jednom M42 objektivi se ne mogu koristiti na novijim Pentax digitalnim tijelima bez adaptera. Potreban je adapter K mount na M42 mount.

Inace za listu...moze biti vrlo korisna.

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    još jednom svak čast na detaljnim odgovorima

e sad neki zaključak, pentax k-x samo tijelo + tamron 18-200, ili k-x sa kitom 18-55 i 55-200, ili samo kit 18-55 za početak dok ne svladam teoriju, pa vidim kaj mi treba u praksi ??

jel ima još kakvih tečaja u zg osim foto grafiti koji ima super razrađenu sistematizaciju od tečaja opće fotografije pa redom još jedno njih 20-ak.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    još jednom svak čast na detaljnim odgovorima

e sad neki zaključak, pentax k-x samo tijelo + tamron 18-200, ili k-x sa kitom 18-55 i 55-200, ili samo kit 18-55 za početak dok ne svladam teoriju, pa vidim kaj mi treba u praksi ??

jel ima još kakvih tečaja u zg osim foto grafiti koji ima super razrađenu sistematizaciju od tečaja opće fotografije pa redom još jedno njih 20-ak.
    Ovo sve je napisano da ti iz toga izvuces zakljucak, jer da sam samo htio izraziti svoje misljenje, napisao bi to u jednoj recenici.

Moj glas ide kombinaciji tijela i 18-200 Tamrona ili Sigme.

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Stvarno je tesko nekome reci kaj mu treba. Najbolje bi bilo da pogledas na kojim fok. udaljenostima si do sad slikal. Ako su uglavnom do 55mm onda ti ne treba 18-200 ni 55-200 nego samo kit 18-55 za pocetak, a ako imas podosta slika koje premasuju 55mm onda ti ostaje da odlucis ili jedan objektiv ili 2.
    Jako je nezahvalno nekaj nekome savjetovati tak da ipak odluka ostaje na tebi.

U svakom slucaju kaj god da izaberes budes pogrijesil

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao riba Pregledaj post
    Postoji greška u toj listi.
    Zenit ima M42x1 navoj kao i Praktica. a navoj M39x1 koristio je Zorki.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    zahvaljujem na pomoći prijedlozima, uzeo canon 500D sa kitom 18-55is, za 4300, javim se uskoro sa pokojim pitanjem, a impresije kad ovladam znanjem...

Da sam ovak na faksu učio, ne bi studiro 8 godina

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    zahvaljujem na pomoći prijedlozima, uzeo canon 500D sa kitom 18-55is, za 4300, javim se uskoro sa pokojim pitanjem, a impresije kad ovladam znanjem...

Da sam ovak na faksu učio, ne bi studiro 8 godina
    Cestitke na kupnji.

Zelim mnogo dobrih fotografija.

Javi se i sa pokojim iskustvom...recenzijom kakvom mozda.

Faca Cafe Mobil foruma Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2004
    Mobitel
    i6+ 128gb
    Operater
    sve
    Godina
    40
    Bodovi
    24.161
    Nivo
    37
    Bodovi: 24.161, Nivo: 37
    Bodovi: 24.161, Nivo: 37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa kak sad 500d,a cijelo vrijeme o pentaxu trubis..?
    sta te navelo da promijenis misljenje?

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Sljaka Pregledaj post
    Postoji greška u toj listi.
    Zenit ima M42x1 navoj kao i Praktica. a navoj M39x1 koristio je Zorki.
    U pravu si za kasnije Zenithe, ali prvi (naveden je i model 3M) su bili bazirani na Zorkiju koji pak je bil kopija prvih Leici.

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao smogovac Pregledaj post
    pa kak sad 500d,a cijelo vrijeme o pentaxu trubis..?
    sta te navelo da promijenis misljenje?

cijena, 4300 sa 18-55 IS, i u startu sam htio taj al je cjena od 5700 bila malo tu mač, al ovak uletio canon i bez puno razmišljanja, jer nije bilo vremena, a da je bilo vremena otvorio bi novu temu canon 500D ili pentax k-x . dal sam pogriješio, ko zna, ja bi mogo saznat nakon godinu il dvije kad ovladam ovim pa uzmem od nekog k-x da vidim razliku, a ak i skužim razliku nebu mi bed, jer bu to značilo da sam pravi baja kaj se tiče fotkanja
    Zadnji uredio pinkdpanter : 20-03-2010 u 14:41

+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 3 1 2 3 PosljednjiPosljednji

Slične teme

1. Pentax Optio W80
    By Chipy in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 26-09-2009, 19:56
  2. Pentax X70
    By wajbul in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 09-09-2009, 14:54