osim zbrajanja teoretskih vrijednosti, najpouzdanije je da nabaviš strujna kliješta
dakle,zanima me s kojim programom mogu vidjeti koliko mi struje trosi komp
http://www.2shared.com/file/7252109/...ca/Clip_2.html
osim ovog everesta koji pokaze samo rasip CPU da li ima nesto sto pokaze ukupnu trenutnu potrosnju
osim zbrajanja teoretskih vrijednosti, najpouzdanije je da nabaviš strujna kliješta
When shit turns to gold, the poor will be born without ass
nemam neku podlogu o struji ali zbrajanje volti ne vodi nicemu,potrosnja je wat tj kilo wat/sat zar nema nista sto ocitava
btw kakva su to klijesta?
Ne zbrajaju se volti (V),nego vati (W) i prema tome mozes,nakon sto zbrojis potrosnju pojedinih komponenti svog racunala,otprilike izracunati potrosnju koju tvoje racunalo ima.
Strujna klijesta su otprilike ovo:
http://www.probus.hr/shop/images/DT-3341.jpg
A ako zelis znat koliko napajanje trebas,posjeti ovaj link,unesi tocno koje komponente imas i program ce ti preporucit snagu napajanje koje trebas imat za te komponente.
Program koji mjeri potrosnju struje na racunalu jos nisam vidio...
Na kraju krajeva,ne znam sta ce ti sve ovo,al eto...
Imaš uređaj koji se zove kill-o-wat koji spojiš u utičnicu i na njega računalo pa ti on prikaže trenutnu snagu, broji potrošnju, pamti maksimalnu snagu i sl. Ukoliko imaš UPS obično u njegovom programu možeš očitati trenutnu snagu. Ne znam koliko su ove metode precizne. Meni je UPS pokazao za stari P3 da troši 30 - 50 W ovisno o opterečenju.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Dakle da ponovimo neke osnove.
Zakon o očuvanju energije glasi: Energija ne može nestati niti iz ničeg nastati.
Prema tome ako napajanje računala na njegovom izlazu opteretimo sa 500W ono će iz mreže vući 500W+ gubici nastali u prijenosu. Ne možete imat potrošnju od 500W na izlazu i 100-200W na ulazu. To bi značilo da imate perpetuum mobile.
Snaga napajanje od 500W ne znači da ono uvijek ima potrošnju od 500W. To je samo maksimum koji može podnijet da ne pregori. Stvarna potrošnja ovisi o trenutnim potrebama računala, a te potrebe se mijenjaju svake sekunde. Tako da mjerenje od par minuta ne znači apsolutno ništa. Ako baš netko izričito želi saznat koliko mu računalo troši onda neka pogleda koliko koštaju kontrolna brojila za potrošnju struje pa neka spoji računalo preko brojila i izmjeri potrošnju na mjesečnoj razini ili bar tjednoj. Dobit će relevantnije podatke.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Mjerenje od par minuta ne znači ništa, ali dva-tri mjerenja znače. Prvo je u praznom hodu, drugo pod punim opterečenjem, eventualno treće pod nekakvim prosječnim opterečenjem (ovisno koja je primarna namjena računala, ako se radi o seedbox-u to su mreža i disk u pogonu, a ako se radi o gamer-skoj makini onda je procesor, disk i grafika).
Za mjeriti potrošnju možeš iskoristiti kućno brojilo. Ugasiti sve u kući je prvi preduvjet. Kako bi trebali trebali sati, ako ne i dani za očitati relativno precizno na brojčaniku to baš nije praktično. Za očitati u kračem vremenu moraš brojati prolaske crvene oznake na onoj pločici koja se okreče. Svako brojilo ima na sebi napisanu jednu konstantu s jedinicom okr/kWh koja ti govori koliko se puta pločica okrene za jedan kWh. Ako imaš neko trošilo koje ne možeš ugasit, a snaga mu ne varira, možeš prvo mjeriti samo s tim trošilom bez kompa, pa poslje od ukupne potrošnje oduzeti to trošilo. Ako se ne možeš sam snaći možeš tu napisati. Važni podatci su ti broj okretaja pločice, točno vrijeme kroz koje si brojao i ta konstanta s brojila.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
otkrio da moje (gamersko) racunalo trosi izmedu cca 300-400 w/h
lcd oko 45w a komp oko 300 srednje vrijednosti,znaci malo vise kad igram dosta manje kad ne igram
uglavnom ne trosi vise od 400 w
hvala
Bookmarks