Izvorno postao
Bimbi
U pravu ste da 18-135 nije objektiv od kojega bi se mogla traziti visoka razina kvalitete kada je u pitanju ostrina duz kadra...to nije niti njegova osnovna namjena.
Od polivalentnih objektiva jedino je Nikkor 18-200 VR objektiv koji ne gubi ostrinu po rubovima, ili konkretnije gubi je u, za raspon kojim raspolaze i cijenu koju kosta, vrlo razumnim kolicinama.
E..sad...u vezi savjeta oko AF-S Micro 60 mm objektiva...vjerojatno sam malo subjektivan po tome pitanju, jer sam i sam jedno vrijeme ozbiljno razmatrao kupnju toga objektiva.
Imao sam ga na dva tjedna i pokusao sam ga sto detaljnije upoznati. Nisam ga mogao dobiti povoljnije, vec samo za punu cijenu koju je za njega bilo potrebno izdvojiti, sto je tada iznosilo oko 3500 kn.
Na kraju sam odustao od kupnje. Zasto...zato sto za iste ili cak i nesto manje novca mogu dobiti takodjer fiksni Nikkorov ili recimo Sigmin objektiv vrijednosti 50 mm ili f1,8 ili cak 1,4. Takav objektiv je mnogo polivalentniji za fotografiranje u interijerima, te daje mnogo vecu slobodu za igranje sa svjetlosnim uvjetima, bez podizanja ISO ili produljenja ekspozicije.
Istina je da objektiv koji navodite ima prednost u macro podrucju i da je nesto novijega datuma, pa je time i vise up to date sto se tice novotarija poput nano premaza i ultra silent motora...ali meni to i ne igra toliku ulogu.
Sve u svemu...ako vas ne muce ovakve dileme kakve sam vise opisao...AF-S Micro Nikkor 60 mm je odlican objektiv, jako dobar omjer ulozeno/dobiveno i komad operme kojemu je s obzirom na cijenu koju je za njega potrebno platiti jako tesko naci mane (ja bar nisam pronasao).
Ako zelite ostrinu...sa ovim komadom opreme definitivno cete dobiti sto trazite (u komparaciji sa 18-135 ovaj objektiv je bolji u svim "finim" segmentima, ako zanemarimo polivalentnist uvjetovanu rasponom).
Bookmarks