Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24
    Forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Odabir DSLR aparata/studijsko fotografiranje

treba mi fotic za fotkanje u studiu, polu-profesionalno
    razmiljsam izmdu canon 450d, sony a200, ili nikon d90
    vec duze vrijeme se bavim fotorafijom al ise bas ne razumijem u fotice

da, i valjju li sta objektivi koji dolaze u kitu?
    i moze li mi netko objasnit koja je razlika izmedu slr i dslr?

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kao prvo. Ne možeš nešto deklarirati polu-profesionalno i uzeti najniži rang kamere. Ove koje si nabrojao nisu u rangu koje bi zadovoljile uvjete za zarađivanje novaca, a to je u ovom slučaju kriterij.

Trebaš srednju klasu najmanje. Znači Canon 40D, Sony A700, Nikon D300. Tu bi i zaključio popis. Nakon toga trebaš objektive. Za studijsku fotku, fiksni. Trebaš 28mm, 50mm, 80mm, 100mm, 135mm. Što svjetliji, najmanje f/2.8 ili još bolje f/1.4

Na kit objektive zaboravi ako hoćeš studijsku kvalitetu. Isto kao i slabije zumove. Mogu doći u obzir 24-70/2.8 i slični.

Naravno, trebaš i rasvjetu. Barem dva reflektora s kišobranima od najmanje 300Ws i pripadajućim stativima i radio upravljanjem. Trebaš pozadine i rekvizite za slikanje ljudi.

slr - single lens refleks
    dslr - digital single lens refleks
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao gmcc Pregledaj post
    treba mi fotic za fotkanje u studiu, polu-profesionalno
    razmiljsam izmdu canon 450d, sony a200, ili nikon d90
    vec duze vrijeme se bavim fotorafijom al ise bas ne razumijem u fotice

da, i valjju li sta objektivi koji dolaze u kitu?
    i moze li mi netko objasnit koja je razlika izmedu slr i dslr?
    Malo mi je nedorecen ovaj prvi post u kojemu trazite savjet.

Sto znaci da se vec dulje vrijeme bavite fotografijom (bavite se na koji nacim...profesionalno, polu-profesionalno...zaradjujete njome za zivot, ili vam je ista hobi)?

Koju opremu koristite ako ne mozete definirati SLR i DSLR kategorije (mislim da ovo spada u osnovu bilo kakvoga tehničkoga znanja, koje bi netko tko se fotografijom bavi svakako morao imati)?

Ne zelim da steknete dojam da vas zelim diskvalificirati, samo mi je tesko dati savjet kad prvi post sadrzi toliko nejasnoca.

Studijska fotografija je poprilicno zahtjevan vid fotografije i nije svejedno sto će vam biti objekt (za primjer, zelite li upraznjavati art studijsku fotogafiju trebati ce vam visestruko skuplja i kvalitetnija fotografska oprema, kao i kulise i studijska rasvjeta u odnosu na opremu koja vam je potrebna da bi radili, recimo, studijsko fotografiranje za dokumente).

Iz svega navedenoga vidljivo je da studijska fotografija nije unificirana, vec moze podrazumjevati prilicno siroku namjenu foto opreme (poznajem ljude koji se bave macro studijskom fotografijom, kao i one koji rade studijska dokumentiranja muzejskih eksponata ili rijetkih dokumenata ili zapisa...).

Ako bi malo detaljnije mogli objasniti sto od foto opreme zelite i malo preciznije definirati za koju studijsku namjenu bi istu opremu koristili, mogao bi puno kvalitetnije sugerirati opremu.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    fotografijom se bavim amaterski i vec par godina idem na tecajeve, a to sto neznam razliku izmedu srl i dsrl je zbog tog jer mi nikad nije bio potreban tako dobar fotic, canon ixus rula

ali sada kad mi je potreban molim za pomoc, paa

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Onda sam ipak dobro pretpostavio da se prelazi s malog kompakta na dlsr.

Skok sa malog ixusa na dslr srednjeg razreda je popriličan zalogaj, tako da treba razmisliti o varijanti ulaznog razreda bez pretenzija slikanja u studiju dok se ne savlada tehnika i onda promijeniti tijelo.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao gmcc Pregledaj post
    fotografijom se bavim amaterski i vec par godina idem na tecajeve, a to sto neznam razliku izmedu srl i dsrl je zbog tog jer mi nikad nije bio potreban tako dobar fotic, canon ixus rula

ali sada kad mi je potreban molim za pomoc, paa
    Razumijem!

Samo ipak, za studijsku fotografiju trebas studio , a s obzirom na to da se nisi raspitivao o studijskoj rasvjeti i ostalim komponentama kojima svaki fotografski studio treba biti opremljen, pretpostavljam da ulazis u vec gotov studio, koji ti netko ustupa ili ga imas priliku koristiti.

U tom slucaju porazgovaraj malo sa osobom koja je radila u tom studiju oko elemenata rasvjete i kulisa. Također, velicina studija moze biti elemenat pri odabiru foto opreme, pa i o tome pomalo popricajte.

Sto se opreme tice, savjetovao bi ti kupnju rabljene foto opreme. Ovo bas i nije ortodoksan savjet, ali moja je pretpostavka da ce ti skok sa ixusa, na ovu opremu o kojoj pricamo biti doista velik zalogaj. Stoga je moja ideja kupiti malo rabljeni aparat, za nesto nizu cijenu (od novih u istome rangu) te naglasak prebaciti na kupnju optike i eventualno dodatne opreme.

S obzirom da optiku biras prema tijelu, bitna je odluka za koje se tijelo odluciti. Ako preferiras Canon (s obzirom da koristis Ixusa, premda nema poveznice u koristenju ultra compact i DSLR modela, makar se radilo i o istom proizvodjacu) savjetujem da potrazis kakav rabljeni 30D. Navedeni model bi ti omogucio kvalitetan studijski rad, dok ne polovis sve sto trebas znati za dobre rezultate i dok ne sakupis neki fond optike. Nakon toga mogao bi prodati to tijelo ili ga zadrzati kao backup tijelo i kupiti nesto kvalitetnije (vise pozicionirano) i novije. Ako zelis Nikon...savjetujem kupnju rabljenoga D80 sa gripom...razvoj situacije isti kao i kod Canona.

Ako mislis kvalitetno studijski raditi, optiku kupuj kvalitetnu. Nije toliko bitno da odmah na pocetku imas u torbi 5 objektiva, koliko je bitno da oni koje kupis budu optimizirano za ono sto ti treba. Moja je preporuka za pocetak objektiv srednjega raspona (dakle u Leici nesto tipa 17-55 i sl., ovisi o proizvodjacu kojega odaberes) sto ce uz crop faktor objektiva dati sasvim pristojan raspon za rad u studiju. Najbitnije je da se radi o objektivu fiksnoga otvora blende i to f2,8 ili manje. Ovakvi objektivi su prilicno skupi, ali to je cijena koja se mora platiti za ozbiljne rezultate. Sa vremenom, trebao bi pribaviti jos barem dva objektiva fiksne blende (f2,8 ili manje) i fiksne duljine, uz ovaj koji bi imao, recimo 28 i 135.

Ovo vise navedeno je budget rijesenje.

Ako odmah zelis na pravu opremu...rijesenja su drugacija. Osobno da radim studijsku fotografiju, bez razmisljanja bi kupio Fuji S5 tijelo. Radi se o tijelu Nikon D200 modela sa Fuji elektronikom i chipom. Dinamicki raspon je izvrstan, studijski rezultati uz kvalitetnu rasvjetu (i znanje koristenja iste) su u samome vrhu maloga formata. Ovo tijelo, naravno, koristi Nikkor mount.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zbozic Pregledaj post
    Trebaš srednju klasu najmanje. Znači Canon 40D, Sony A700, Nikon D300. Tu bi i zaključio popis. Nakon toga trebaš objektive. Za studijsku fotku, fiksni. Trebaš 28mm, 50mm, 80mm, 100mm, 135mm. Što svjetliji, najmanje f/2.8 ili još bolje f/1.4

Na kit objektive zaboravi ako hoćeš studijsku kvalitetu. Isto kao i slabije zumove. Mogu doći u obzir 24-70/2.8 i slični.
    A zašto ne Nikon D90, ipak je on srednja klasa? Od ta tri gore navedena D300 je klasa iznad.
    Mislim da u studiu joj baš i neće tribat primeovi. S kolkom će blendom uopće slikat u studio? Mislim da su tu dovoljni ovi 24-70 2,8 i 70-200 2,8 pogotovo zato jel su na crop tijelu oni izrazito oštri.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bara Pregledaj post
    Mislim da u studiu joj baš i neće tribat primeovi. S kolkom će blendom uopće slikat u studio? Mislim da su tu dovoljni ovi 24-70 2,8 i 70-200 2,8 pogotovo zato jel su na crop tijelu oni izrazito oštri.
    Trebat će joj primovi ako zbog ničeg drugog onda zbog odnosa cijena/kvaliteta. Samo za cijenu 24-70 2.8 može kupiti 50 i 85mm 1.8 i dobivati rezultate koji neće biti slabiji od onih s navedenim zumovima...

Takodjer gledajući koji su fotoaparati uklučeni u izbor pretpostavljam da su financijska sredstva ograničena pa je možda najbolje rješenje kupnja rabljenog 30D s npr. 28mm 2.8, 50mm 1.8 i npr 85mm 1.8 (sve zajedno oko 6000 -7000 kn).
    Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao stas Pregledaj post
    Trebat će joj primovi ako zbog ničeg drugog onda zbog odnosa cijena/kvaliteta. Samo za cijenu 24-70 2.8 može kupiti 50 i 85mm 1.8 i dobivati rezultate koji neće biti slabiji od onih s navedenim zumovima...
    A ko je reka da moraju bit orginal objektivi?

= Citat = Izvorno postao stas Pregledaj post
    pa je možda najbolje rješenje kupnja rabljenog 30D
    A zašto uopće Canon? Ako će se slikavat u studijskim uvjetima onda niti njegov manji šum od D80/D200 nije problem, a opće je poznato to da Canon daje 'plošne' slike.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dupli post
    Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A ko je reka da moraju bit orginal objektivi?
    Nitko. Ali ni zamjenski f2.8 zoom-ovi nisu jeftini. Npr. Sigma 70-200 f2.8 je ~7000kn...

A zašto uopće Canon? Ako će se slikavat u studijskim uvjetima onda niti njegov manji šum od D80/D200 nije problem, a opće je poznato to da Canon daje 'plošne' slike.
    Jer nece naci bolji fotoaparat za ~ 3000kn.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A s kolko k okidanja bi bija taj 30D?

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A s kolko k okidanja bi bija taj 30D?
    Zavisi kakav nadješ, frend je nedavno kupio 8 mjeseci star 30D kit s 6000 okidanja za 3500kn. Primjerci s 9000 -15000 okidanja mogu se naći po oglasima za slicnu ili manju cijenu...

Forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    meni se kao najbolje rjesenja cini nikon d90
    a sad dal da kupim objekitv koji je u kitu, il, neznam

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zar ti nije D90 malo skup? Dođe on samo oko 7000.

Forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    u hravtskoj..

d90 nikon
    d40 canon

cijene u USA su im priblizno jednake

meni se vise d90 svida
    Zadnji uredio gmcc : 19-10-2008 u 19:03

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jel kupuješ baš tamo i zbog čega ti je to baš D90 drag?

Forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tamo

ma nekak mi se cini po svemu tome kaj gledam da je n bolji
    al svejdno budem ih obadvoje priej isprobala negdje, pa..

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa valjda onda razmišlajaš i o objektivima. Samo ako moš sebi priuštit neki zoom sa blendom 2,8 bi bilo dobro, a ne da kupiš aparat sa kit objektivom.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A zašto ne Nikon D90, ipak je on srednja klasa? Od ta tri gore navedena D300 je klasa iznad.
    Zato jer je D90 poprilicno skuplji od rabljenoga D80, a komparativne predenosti su mu male.

Pored toga prije ili kasnije (ako se netko misli ozbiljnije baviti fotografijom vrlo vjerovatno prije) mogucnosti D80 ili D90 modela ce se prerasti, pa je na dulje staze razumnije uloziti manje novca u tijelo koje ce za godinu, dvije ionako biti odbaceno, a vise u optiku, koja ce se moci koristiti i sa sofisticiranijim tijelom na koje ce odluka pasti nakon pocetnoga modela.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako je napredak D90 u odnosu na D80 jednak onome D300 u odnosu na D200, onda se kupnja D90 i više nego isplati.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako je napredak D90 u odnosu na D80 jednak onome D300 u odnosu na D200, onda se kupnja D90 i više nego isplati.
    Hmm...nije bas ovako jednostavno...

...s obzirom da i sam imam D200 tijelo i da sam imao prilike raditi i sa D300 i sam sam razmisljao o upgrade - u na D300. Podosta sam proucavao ovu tematiku po webu, kao i fotografske rezultate dobivene jednim i drugim tijelom uz koristenje iste optike.

Na kraju se nekako sve svede na isto...nedvojbeno je da je D300 ipak kvalitetnije tijelo sa ponesto opcija koje D200 ne posjeduje. Stoji i da je dinamicki raspon povecan, te da je prikaz detalja nesto blizi CMOS takmacima u Canon modelima (tu ponajprije mislim na 5D). Ipak i razlika u cijeni izmedju D200 i D300 modela je bila i vise nego znatna, pa je pitanje opravdanosti ulaganja bilo ono glavno koje se potezalo. Mnogi koji su ili posjedovali oba ili imali prilike raditi sa oba modela, zakljucili su da ne bi izbrojali razliku u cijeni za D300. Ja bih ovome dodao da je meni osobno ipak isplativija bila kupnja D300 modela u slucaju da se kupac odlucivao za kupnju prvoga ili jedinoga SLR aparata. Ukoliko ste vec posjedovali D200 model, a niste imali potrebu za dva tijela, manje je isplativo bilo prodavati D200 i kupovati D300.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne znam jel se ovo smi, al evo jednog grafikona:

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne znam jel se ovo smi, al evo jednog grafikona:
    Svakako da smije...dapace zanimljivo je i korisno vidjeto ove dvije velicine u korelaciji (sve cesce ovakvi grafikoni postaju i dio kvalitetnih recenzija).

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Memorijske kartice iliti mediji za pohranu fotografija kod dSLR foto aparata
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 7
    Posljednji post: 16-10-2008, 21:34
  2. dSLR ili nešto kao Sony r1?
    By popaj in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 28
    Posljednji post: 22-02-2008, 14:48
  3. dSLR za makro
    By Artifact in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 24-02-2007, 17:19
  4. Fotografiranje u protusvjetlu
    By pepi_31 in forum Fotografiranje # Softverska obrada # Foto radnje # Foto materijal
    Odgovora: 7
    Posljednji post: 03-01-2007, 16:33
  5. Sony Alpha DSLR-A100...Sony se pridruzuje DSLR drustvu!
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-08-2006, 17:16

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove