Nesto o tome na wikipediji
Ukratko par pitanja o alergenima, alergijama i sl. pa ako imate kakvog iskustva slobodno se raspišite..
Otprilike znam što je anafilaktički šok, što iz knjiga, a što (nažalost) iz života. Konkretno me zanima može li se nekim testom otkriti zbog kojih je točno alergena moguće da osoba doživi taj šok? Ima li netko iskustva s tim općenito?
Drugo, kao klinac sam bio na alergotestu gdje su me boli nekim iglama i pokušavali ustanoviti na što sam alergičan.. E sad, to je bilo prije prije negdje 6-7 godina, danas navodno imaju metode da se sve iščita iz uzorka krvi.. A dal negdje postoji ili možda netko zna na šta se sve testira na alergotestu, dal samo na stvai tipa prašina, pelud ili imaju i otrove?
I zadnje, možda je netko čuo kakvu informaciju od doktora, da li su alergije i mogućnost anafilaktičkog šoka genetski predisponirane?
Hvala na odgovorima!
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Nesto o tome na wikipediji
Što je najstrašnije alergijske reakcije na nešto što prije nisi imao mogu se
pojaviti u bilo kojem životnom dobu tako da od toga nitko i nikada nije
siguran!!!
http://alergije.plivazdravlje.hr/?section=dijagnostika
Šokirao sam se jučer kada sam čuo vijest da mi je kolegica skoro nastradala
od kivija koji je bez problema mogla pojesti prije desetak godina!
Zadnji uredio VuKi : 04-07-2008 u 19:33
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
probaj pm-at malenu, ili cekaj da skuzi ovu temu sama
ona je medicinarka, mozda bi mogla znati to.
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
vise manje testiraju (to sto si ti bio) na pelud,grinje,prasinu,dlake..dakle na stvari na koje su ljudi najcesce alergicni,e sad,opasno je isprobavat neke nove stvari,tipa nekog egzoticnog voca,ili nekih stvari tipa pistacija i sl,jer sadrze vrstu bjelancevine na koju organizam reagira anafilaksom,sto moze bit kobno ak si to pojeo na npr nekom otocicu na Jadranu..
gidi jap!
nisi specificiro sto te zanima.
nisam ja ziher za alegrologiju, ali mislim da se mora secificirat na sto oces da te se testira znaci te opcenite proljetne alergene, hranu, ljekove, otrove kukaca, metal, etc. uglavnom ovisi ja mislim u kojem ti organskom sustavu dolazi do promjena (disni sustav, koža, sluznice, ili opcenito sistemska reakcija)
alergija se može razvit i na nešto s cim si stalno u kontaktu, npr nekakav metal bakar whatever i samo odjednom organizam to pocne odbacivat.
neznam postoji li gen za alergiju ko sto npr postoji za karcinom, to treba pitat molekularce
da je anafilaktički šok genetski predisponiran, to nisam čula, ali prilikom davanja ljekova, sestre i doktori uvijek trebaju imat terapiju za postupak anafičlaktičkog šoka jer ponekad ljudi prilikom običnog cjepiva za gripu mogu doživjet anafilaktički.
Znam osobu koja nikada nije imala problema sa uzimanjem voltarena i samo je odjednom , nakon ne znam koliko godina korištenja, jednom kad ga je uzela, pala u šok.
obicno nastaje kod senzibiliziranog bolesnika (kada je bolesnik već prethodno bio u kontaktu s odgovarajućim alergenom, pa je došlo do nastanka preosjetljivosti) putem unosa antigena injekcijom, infuzijom, transfuzijom krvi, ubodom insekta tj njihovim otrovom, hrana, lijekovi pogotovo penicilin anestezija i kontrast.). To su najcesci uzroci šoka.
zato treba odmah djelovat jer ishod moze bit smrtonosan ali ako smatras da si na nesto alergican, odi kod doktora opce prakse i specificiraj na sto hoces da te se testira.
ja sam tako za sebe specificirala testiranje na penicilin to ne ulazi u standard.
i nosi claritine uz sebe, idu na uputnicu.
Zadnji uredio malena : 06-07-2008 u 19:42
Behind Every Bitch Is A Man That Made Her That Way
i jos nesto, claritine ti nece pomoć ako padaš u šok ali nemože odmoć dok ne dođe hitna, imala sam slucaj da je decko pojeo kolace sa orasima na koje je bio alergičan, sat i pol nakon toga nije mu bilo nista, i odjednom, u 5 minuta valjda pao u šok, morali ga reanimirat, fala bogu imas mobitel, i zovi 94.
ali sad mene zanima cega se ti tocno bojis da nebi pao u anafilaksu?...
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Konkretno ubodi opnokrilaca (ose, stršljeni itd). Dosad me nikad ništa slično nije ubolo osim ose u prst, al to joj nije skroz uspjelo jer me pogodila u kost praktički :lucky bastard: A čitao sam da je veća šansa da se osjetljivost na njihove otrove razvije tek nakon nekoliko (ne uzastopnih) uboda..
Već sam dobio informaciju da te alergije mogu doći samo odjednomSucks..
Claritine sam nekad uzimao zbog alergije na prašinu... A i ta alergija mi se pojavila zbog streptokoka zbog kojeg sam se noću praktički gušio tjedan dana. Danas mi se čini da više nisam alergičan na prašinu jer nekad radim na mjestima koji imaju više prašine u zraku nego pod mojim krevetom.
Uglavnom frka me jer mi ujak već tjedan dana leži u komi zbog uboda stršljena i AŠ-a..
misilm da se toga ne trebs bojat da li je to genetski il ne.
ako te vec pikne i alergija je lagana, osip, crvenilo, urtikarija, dovoljan je claritine
ako osjecas poremecaje u pulsu, gubitak daha, gusenje, doktor ti mora dat injekciju synopena, dextametazona, ako ni to ne pali adrenalin.
što se tiče ujaka, žao mi je jer nije na vrijeme stigao dobiti terapiju, ali ako je u komi (to je opet druga stvar koji je stupanj kome) uvijek postoji sansa da ce se probuditi, moras samo bit strpljiv a strah i nervoza ti neće niš pomoć, jos ceš dobit čir od živciranja. ako vidiš stšljana, makni se od njega... ja sam imala reakciju na osu ko maaalaaa maaala, dali su mi nekaj i nisam pala ni u šok ni u komu....
uglavnom sad znas ako te nes pikne, claritine odmah i odmah u ambulantu ili bolnicu pa reci da te piklo sto te piklo i da mislis da si alergican... neče te istjerat van...
što se tiče inače alergena, prašine i toga ako je alergija jaka a ne uzimas antihistaminike (ljekove za alerg.) moze ti se to razvit u alergijsku astmu i upalu pluća čak a ni s tim se nije za igrat
sta nije anafilaktički šok kad ti ta tvar na koju si alergican ude direktno u krv, sto se događa kod uboda osa, itd....
ZubøCяew
Puno hvala na odgovorima! ..a za čir već ima lijeka pa..![]()
Bookmarks