baci oko na FUJIFILM F40fd...
Hej! Pozdrav svima!
Dakle, kupujem fotić i imam par pitanja. Htio bi par dobrih savjeta da ne kupim neki šit. Nisam neki profi fotograf i fotić mi treba za slikanje na izletima, rođendanima i sličnim stvarima. Mislim platiti oko 1.500 kn, ALI:
- Jel se može za tu lovu kupiti pošten fotić
- Koji fotić kupiti
Kad kažem pošten fotić, mislim da mi slike ispadnu super, da nije kompliciran za korištenje, da nije preglomazan (recimo neka kompakt klasa), da po mraku može dobro slikati, jer mi netreba fotić koji slika ko kamera od mobitela.
Gledo sam po forumima, raznim stranicama i slično, pa sam izdvojio dva komada:
- Sony w120
- Canon ixus 70.
Buraz mi ima Canon, neki malo stariji, ali mu super slika, a platio ga je oko 2500 kn. On forsira Canon. Mislim da za tu lovu (1500 kn) se pošten canon nemože kupiti, jer osim ixusa 70 svi koštaju prilično puno. Pitanje je kakav je taj ixus 70.
Za Sony w120 sam čito neke recenzije i reakcije su većinom pozitivne. Na jednoj sam pročitao da nakon ISO 800 slika mutna i neupotrebljiva - šta to znači i šta taj ISO je? (dummy me). Uglavnom, kupio bi Sony, jer košta oko 1300 kn, ima dosta fora opcija (smile shutter, razni modovi za slikanje, stabilizacija i sl.) a i super izgleda. Ipak, brinem se da kad ga kupim da mi svaka druga slika ne bude šumovita i bezvezna.
Hvala vam svima koji ćete mi pomoći, a najviše pomoći očekujem od bimbija, naravno![]()
baci oko na FUJIFILM F40fd...
Ok, malo sam škicnuo,ali ima slične karakteristike ko i canon ixus 70. Isto 3× optički zum. Sony ima 4×. I košta nešto više, u HG spotu oko 1700 kn.
Ja bi ipak da mi neko kaže par riječi o ova dva koja sam gore spomeno.
Slika iz W120 i Ixusa 70 ti je skoro pa ista. Razlike ćeš pronaći samo ako ih tražiš. Moj izbor, za te novce je W120. Nemoj zaboraviti ukalkulirati karticu i torbicu.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
E, hvala ti. To sam tražio.
Naravno, bez kartice se ne isplati ni kupiti, jer na fotić stane valjda 5 slika.
E, sad još jedno pitanje.
Kažeš za tu lovu je bolji ovaj. Ali, iako nisam profi, brine me da nedam premalo love za fotić, pa dobijem neki šit. Jel bi se više isplatilo dati 500 kuna više i kupiti bolji fotić ili će ovaj za neke osnovne potrebe biti dobar. Kakva je slika na tim jeftinijim aparatima? Šum, bez šuma, mutna, prljava ili je čista ako se gleda na kompu ili se da isprintati neka fotka tu i tamo.
Kužiš, ja ne mislim sad profesionalno slikati, ali hoću fotić koji će napraviti kvalitetnu sliku kad ga koristim.
Thx
Razlika između fotića za 1500 i 2000kn u toj (maloj) klasi je više u šminki, a ne u kvaliteti slike. Tak d s 500 kn nećeš puno dobiti. Već sa malo više, da. Recimo, Sony H10 je malo veći, a ima 10x zooma i odličnu sliku.
Pogledaj na e-fotografija.hr/, imaš test. Još uvijek je dovoljno malen da stane u (malo veći) džep od košulje. Odi u koji od Sony centara i pogledaj si oba dva i onda odluči.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Puno ti hvala! Mislim sad ovih dana kupiti fotić, pa javim šta sam kupio i kako mi se čini.
Poz'
No sikiriki...
ja kad bi uzimao, tj vjerovatno cu skoro.. pa bi birao između canona ixusa 75 i sony t70..(mozda t300 al je skuplji) ugavnom, ixus 75 ima za 1350kn cini mi se, pogledaj na nabava.net a ima 3''ekran i jeftinije kartice od sonyja.
bio nekad oglas...
Meni je Sonyjeva serija T previše nekakva šminkerska. Mislim da to i jesu neki kao "modni" fotoaparati.
Osim toga, i ixus 75 i T70 imaju 3× optički zoom, a w120 ima 4×. I jeftiniji je, u Hg spotu za 1299 kn.
Kolko sam ja skužio, memorijske kartice koštaju oko 150 kn, tako da neću izdvojiti malo bogatstvo na karticu. Za mobitel, SE V640 sam kupio karticu 2GB i platio je oko 200 kn.
No sikiriki...
Sonyjeva T serija je šminkerska i kvaliteta slike ne prati cijenu. W serija je neuglednija, ali nudi istu kvalitetu slike i karakteristike za skoro pola novaca.
Malo sam izbivao izvan RH, pa nisam mogao niti na forum.
Tema ide u dobrome smjeru. Ako pogledas teme u ovome podforumu, lako ces ustvrditi da vecina ljudi koji se jave sa upitom oko kupnje novoga foto aparata, trazi isti upravo u klasi u kojoj ga i ti trazis. Tu moslim na klasu samoga foto aparata, kao i na novac koji su spremni izdvojiti.
Rijesenje je uvijek kompromis, jer vecina ljudi trazi aparat sto manjih dimenzija, kako bi im bio sto prenosiviji i zgodniji za koristenje u svim mogucim prilikama. Takvi pak foto aparati na racun male mase i malih dimenzija i eventualno kakvoga fancy materijala i finisa kostaju poprilicno vise nego doista vrijede.
Upravo zato i stoji konstatacija da bi vecim ulaganjem (govorimo o svoti vecoj za 500 ili 700 kn) na krajnjemu proizvodu (fotografiji) dobio vrlo malo, svakako ne onoliko da bi opravdalo ulaganje.
Ako se trazi aparat kakav i ti trazis smatram da je 200 njak eura maksimum koji je razumno dati.
Ako ciljamo samo kvalitetu slike i performanse aparata u razlicitim uvjetima u kojima bi se mogao naci, za jednako se ili nesto vise novca, moze dobiti aparat koji se se u navedenim uvjetima mnogo bolje ponasati, ali ce biti i vecih dimenzija i nesto tezi.
Tu ciljam i na model koji je zbozic preporucio Sony H10 ili recimo Panasonic LZ5 ili LZ7.
Ako su dimenzije iskljucivo nit vodilja pri odluci W120 zadovoljava. S obzirom na rezolciju aparata kartiva od 2 GB ce biti i vise nego dostatna.
Bitnija komponenta u cijaloj prici jest biti svjestan kakav aparat imas u rukama dok ga koristis. Dakle, ne previse dizati ISO (ISO je pojednostavljeno osjetljivost chipa foto aparata na svjetlo koje dolazi iz okoline kroz optiku...sto je ISO broj veci to je chip vise osjetljiv na svjetlo i time karad fotografirati u uvjetima sa manje svjetla...to na zalost generira i mane na fotografijama, koje su manje kako kvaliteta chipa i optike raste), koristiti ISO do 400 i prilagoditi tehniku mogucnostima aparata na tim ISO vrijednostima. Sto ce ponekad znaciti i da ce aparat trebati fiksirati na stogod prirucno (bilo kakvu cvrstu povrsinu) kako bi mogao nesmetano odraditi ekspoziciju u potrebnome trajanju.
Bljeskalicu koristiti ako je objekat u njenome dometu (dakle max. do 5 m) iza te udaljenosti bljeskalica nema smisla. U ovjetima dnavnoga svjetla ovaj ce se model ponasati kao i velika vecina drugih iste klase foto aparata i davati ce fotografije zadovoljavajuce kvalitete.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Thx. Ovo s ISOm mi baš nije bistro, ali naći ću to već negdje na netu kad budem imao fotić u ruci da vidim to "iz prakse".
Baš ste mi svi bili od pomoći, puno hvala!
No sikiriki...
Baš sam čuo da u City centru se može kupiti panasonic FX 33 za 1299 kn. Šta mislite o tom modelu? Gledo sam po drugim dućanima, obično košta oko 2000 kn, negdje čak i više. Cijena je niža jer navodno trgovine koje imaju neki specijalni ugovor sa panasonicom mogu jeftinije prodavati.
Je li to bolji izbor od Sonyja W120??
No sikiriki...
Ne bih rekao da je bolji niti losiji.
Ima jednu prednost koju bih izdvojio. Radi se o siremu kutu kojim raspolaze u max. wide vrijednosti (28 mm za razliku od 32 mm, sa koliko raspolaze W120). Ovo zna biti vrlo korisno, kako za turisticku fotografiju, tako pogotovo za fotografiranje u interijerima.
Sve ostalo je gotovo identicno (govorimo o parametrima koji su bitni, one nebitne niti ne uzimam u obzir).
Mislim da je odluka u ovome slucaju najcesce subjektivna, iako vecina recenzija ove klase aparata ukazuje na relativno malo mana Sony modela (gledajuci krajnji proizvod...fotografiju), te na cinjenicu kako su radi filtera koje rabi pri komprimiranju podataka sa chipa, fotografije dobivene Sony modelima, vrlo dopadljive vecini ljudi.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Eto, kupio sam Sony W120. Kad ufatim malo vremena napišem neku recenzijicu. Za sad mi se fotić čini jako dobar. Oduševljen sam smile shutterom. Strašna stvar![]()
No sikiriki...
Bookmarks