ako ti se da, možeš uvijek probati sa resetom rutera i slaganjem nove konekcije...
i probaj testirati (ako imaš mogućnosti) sa više kompova da li ti pronalazi tu staru mrežu i da li se možeš spojiti...
Ovako.
Otkad mi je grom spržio Siemens router, dobio sam novi, ZyXEL. U posljednjih 10-ak dana je svjetlo stalno treperilo, čak i onda kad nisam na netu pa sam si skužio da se netko spaja na moj router. Prošli mjesec mi je promet bio 10 GB iako ja mjesečno napravim prosječno 3-4.
No, nije mi previše smetalo jer ionako plaćam Flat.
Ali, u posljednjih par dana sam se zainatio. Danas sam nazvao T-Com SZK gdje su me uputili na njihovu stranicu i Manual što i kako zaštititi mrežu. Popodne sam u nekih 5 minuta sve naštimao i sada je mreža zaštićena.
E, sada, svjetlo više ne treperi (dvije signalne lampice koje su gotovo neprekidno treperile), ali kad sam s mojim laptopom išao na prvo spajanje mreže, lap je pronašao opet moju staru "nezaštićenu" mrežu i drugu-koju sam zaštitio. Pokušao sam se prvotno spojiti preko ponuđene "nežaštićene" (koja više ne postoji) i javio je da se Windowsi ne mogu spojiti.
Nakon toga normalno se spojio na zaštićenu mrežu (uz traženje passa).
Može li mi netko kazati zašto laptop pronalazi i nudi (što je važnije) ovu nepostojeću, staru nezaštićenu vezu? U T-Com službi su mi kazali da je možda u laptopu ostala stara informacija koju on tumači kao "mrežu koja mu je za dohvatiti", ali mi baš nisu zvučali uvjerljivo.
Pa, evo pitam vas, jesam li napokon zaštitio svoju mrežu ili nisam? Da, kako maknuti uopće ovu staru nezaštićenu mrežu s popisa dostupnih mreža?
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
ako ti se da, možeš uvijek probati sa resetom rutera i slaganjem nove konekcije...
i probaj testirati (ako imaš mogućnosti) sa više kompova da li ti pronalazi tu staru mrežu i da li se možeš spojiti...
Joj, vjeruj mi, ne da mi se baš. Ovo sam uradio preko volje i to stalno buljeći u Manual (u .pdf formatu), tako da sam išao step by step. Teorijski, zaštitio sam mrežu, ali me yebe ova stara nezaštićena konekcija koju javlja da je kao dostupna.
U biti, jednu DSL vezu javlja kao dvije.
Pošto imam Vistu, jel moguće da je neki zaostali bug u samom kompu?
U Mobisu!
Jedan kompjutor - jedan wireless modem na njemu - jedna konekcija.
Ne kuzim kak mozes odjednom imat dvije aktivne konekcije s istim ruterom.
Isto tak mi nije jasno , pa kaj nemas po defoltu ukljucen WEP i WPA.
Potrubi ak ti se sviđa moj avatar
Ma ja se ne volim kužiti u informatiku. Osjećam se baš ko debil kad ovaj iz SZK sa mnom razgovara-"To vam je ona opcija koju vidite odmah ispod ikone toga-i-toga...". A ja oduševljeno-"Da, tako je!".
Ostavit ću u ovome "modu" iako mislim da sam je zaštitio.
Može biti da Vista zeza, ne znam zato sam i postavio pitanje.
Samo za info-opet za resetirati modem (router) bih morao spajati kabelom? To me najviše iznerviralo jer sam umalo router bacio na pod kad sam bio gotov. Dignem laptop i odem ga vratiti na stol i povučem router...![]()
U Mobisu!
lol
dešava se
da, spojiti kabel bi ti bilo najlakše...
iako bi teoretski on trebao uspostaviti wlan sa modemo, pa da možeš i bez kabla...
Ako radiš redoviti update, onda ne, nema teorije....
Dobro su ti u t-comu rekli, ostala ti je zapamćena stara, to ti je čas posla...
dakle, start-control panel - netowrk and sharing centar - manage wireless network (gore lijevo)
najbolje bi bilo kad bi sve zbrisao, isključio wlan i onda ponovo pronašao mrežu i utipkao zaštitu wep key i tako to..
T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta
Ako ti je prije bio default SSID, moguće da hvataš susjeda. Također postoje i dvije liste, jedna trenutno dostupnih, a druga preferiranih mreža (a ne znam kako to izgleda na Visti).
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Popodne sam isključio laptop i ponovno uključio. Nakon toga mi pronalazi samo zaštićenu mrežu. Nezaštićena je otišla u povijest.
E, sada, može li mi netko kazati, jel WEP zaštita dovoljna? Na jednom forumu su nabrojali nekakve tri vrste zaštite, uz mogućnost da SSID bude unvisible. Meni je vidljiv, samo imam ovi WEP zaštitu.
U Mobisu!
nije sad bas neprobojna, moze se uc kako god ti zastitio
ali wep je cisto dovoljna za normalne primjene, ako ti neko bas bude htjeo provalit- morat ce se pomucit
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
po meni je wpa najbolja zaštita....
T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta
WEP je danas definitivno zaštita više pravnog nego tehničkog karaktera jer je prelagana za probiti, samo ako se nekom da zezat. Dobitna kombinacija je WPA (ako ne može onda WEP), čak se i neke vrste WPA mogu probiti ali teško. Uz to, pogotovo ako je samo WEP ponuđen, još treba isključiti onu kvačicu broadcast SSID, te upisati neku kobasicu koja je tebi lako pamtljiva, ali sadrži bar jedan broj i bar jedan specijalni znak. Ako samo sakriješ, a ostaviš tvornički, nisi ništa postigao. Ova kombinacija bi već trebala biti dovoljno teška (gotovo nemoguća) za probiti, a ako uz ovo još staviš i MAC filter, definitivno si siguran da ti nitko neće provaljivati, jer bi tad bilo jednostavnije provaliti ti u stan i tamo se prištekati :-)
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Bookmarks