Bilo bi mi lakše odgovoriti da si naveo linkove tih tema.. Dajte malo više informacija jer ovo zasad mogu smatrati samo klevetom.
EDIT:
I da potvrdim samo iwekove riječi, bilo bi puno lakše kad bi ljudi koristilikad prepoznaju nepotreban ili uvredljiv sadržaj. Čak i ako misle da se određena tema treba spojiti sa već postojećom i time osigurati pregledanost foruma, to bi uvelike pomoglo i nama moderatorima, ali i vama.
EDIT2:
nakon liličinog posta: Nemojte ni ti ni Autoexpert biti pogođeni ovom gore izjavom o kleveti, ali jednostavno kad te netko javno prozove i napiše to što napiše, nije mi svejedno zbog samo činjenice što sam još nov u ovom poslu, a i što sam uz sve to dugogodišnji član i imam (bar smatram tako) neku reputaciju među forumašima. Tako da u ovom slučaju Autoexpertov post ne mogu nazvati drukčije nego klevetom. NHF naravno, sve se može ispraviti dokazima, a onda možemo i popričati kao pravi ljudi![]()
Zadnji uredio xlr : 06-10-2007 u 14:04
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
ja sam rekla za one koje sam ja primjetila.Mislim da ni autoexpertu nije bila namjera,a meni jos manje da te klevecem.Sad je sve ok.i nema potrebe da se natezemo oko banalnih stvari.
btw.kad smo kod ovoga kaj veli rospaya.Bezveze mi je to kaj se neko registrira i ne pise ni koji mobac ima,a na takvom je forumu i odmah ide u cataonicu solit pamet nekome.Mi smo vecina dosli ,jer smo imali nekih pitanja u vezi moba i kompa.Tako smo i ostali,a sad kaj smo vise vremena u cataoni ,kaj to kome smeta.
Edit::ma znam xlr,vjerojatno bi se i ja tak osjecala,ali kao sto sam rekla nije bilo zlonamjerno!!!!!!![]()
Zadnji uredio lili : 06-10-2007 u 14:13
ja sam to njemu sto puta rekla,a njemu nikako da dode iz guzice u glavu. kao da ti ja nesto smetam sto sam samo u cetaoni ?! maiketi, pa nis se ne kuzim u mobitele, kaj me zanimalo sam saznala i kak lili veli, ostala jer je dobra ekipa
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
koliko sam ja vidio nitko se nije uvrijedio...uostalom za sve postoji PP, a ne samo tako, jelda...!!!! toliko o tome..
a na kraju krajeva, vidio sam da su svi složili s menom, da nitko nije imao ništa za reći...
-
T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta
Mene nervira sto se u chetaoni brisu postovi...eo odma primjer,u temi u kojoj se raspravlja o autima,prica se razvila o tome ko je jaci od dva forumasa i ko bi pobjedio da se potuku a to je od strane moderatora obrisano,sto po meni nije u redu zato sto chetaona za to i slzi da pustis mozak na pašu i da nemoras stalno mislit dali si off ili on topic...NHF
pa čak i da raspravljaju tko je jaci i tko bi pobijedio u eventualnom dvoboju , jer to protivno pravilu (ako su obje strane za )![]()
a ne ono brisu se postovi sad odjednom . pa valjda bi ih u 2 godine netko vec pobrisao da ih je smatrao uvredljivim il neznam kaj.
mala nedaj se
Potrubi ak ti se sviđa moj avatar
pa, majstore, imaš dole pored zelene "lampice", trokutić u obliku prometnog znaka upozorenja s uskličnikom u njemu. taj znakić stisneš, i eto ti prijave posta moderatoru. uz kratko obrazloženje.
inače, kad mi se neka tema ne sviđa (po seksualnoj ili kakvoj drugoj osnovi), ne sudjelujem u raspravi po toj temi. i tebi bih predložio isto.
@ XLR- ne znam jesi ti neki advokat ili kaj?? kakva kleveta??? lik pita ko ima muziku od MPT i valjda još nešto o njemu, a ti obrišeš post bez ikakvog odgovora. možda bi on pitanje postavio u temi MPT, da je koja otvorena??!! nemaš se razloga ljutit niti se naći uvrijeđenim radi bilo kojeg posta u ovoj temi. čovjek uči dok je živ. od nas 1000 tu na forumu nećeš naći dva istog razmišljenja u svakoj temi.
@ iwek- oni koji teme smatraju uvredom osobnosti bi trebali preispitat svoju osobnost i pomirit se onim što jesu, jer neki razmišljaju drugačije. ja bi u skoro svakom tvom postu vjerojatno mogao naći nekaj kaj me vrijeđa ili mi se ne sviđa...... pa KLIKći...i dalje.
Zadnji uredio AutoXpert : 06-10-2007 u 16:37
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
ajmo se malo usmjerit u ovoj raspravi. ako ima primjedbi na rad moderatora, mislim da smo dovoljno puta objasnili da je uvijek zgodno priložiti linkove kako bi se lakše utvrdilo što forumašima smeta.
tako da za nastavak, molim ako se primjedbi ima da se daju linkovi na temu na koju se upućuje primjedba. a ova općenita rasprava u kojoj utvrđujemo gradivo čemu služi kafić nije potrebna.
Kako se nitko nije uvrijedio kad su postovi prijavljeni? Osobno bi ih obrisao još i prije, ali nisam pročitao cijelu temu dok nisam dobio prijavu.
Ne kužim što hoćeš reći za PP. PP služi za privatno komuniciranje s ostalim članovima, neznam kakve to ima veze sa ovim slučajem.
To što nitko nije imao ništa za reći ne znači da se slažu s tobom. Opće je poznato da na ovom forumu vrijeđanje po nacionalnoj osnovi nije dozvoljeno. Ja sam vas samo upozorio, a nisam trebao.Izvorno postao therrlu
Taj 'minus' si zadrži za sebe..
Prozivanje i iznošenje takvih tvrdnji bez dokaza mi iskreno ne znači previše, a kolko znam to se zove kleveta. Al dobro za to, nije tolko bitno..Izvorno postao AutoXpert
MPT - u tvom prošlom postu nisam skužio što misliš pod tom kraticom, al sad znam i jasno mi je da nisi mogao staviti link jer je tema obrisana.
Tema je obrisana od strane jednog admina, a postovi osobe koja je zatražila muziku su prebačeni u odgovarajuću temu. I sam bi je obrisao ili prebacio u rec bin zato je već postoji "sticky" tema o potražnji muzike. Šta nije bolje i logičnije potražnju stavljati u jednu, za to predviđenu temu? Nema to veze što se radi o MPTu i što ga svi ne vole, ako već chataonica vrvi offtopicom, ajmo bar cafe održati čistim i organiziranim.
Ne ljutim se ni na koga, ali mi nije ni svejedno. I nisam advokat btw... U jednu ruku mi je i drago da mi netko skrene pozornost na greške (kao npr lili), ali mislim da u globalu nema razloga za napadanje mog rada. Kao što kažeš, nitko se nije rodio savršen i uči dok je živ, zato ako se i potkrade neka greška - ajmo to riješiti na miran i argumentiran način.
---
Što se tiće moderiranja u chataonici: smatram da ste u pravu i da treba malo popustiti lance. Na vama je da se držite pravila gdje ćete postati svoje teme jer chataonica nije uvijek i najbolji izbor. Isto tako, ako je u chataonici dozvoljen offtopic, u cafeu ne mora biti. Zna se za što služi cafe i nemojte si dozvoliti pretjerani offtopic.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Rospaya, baš gledam što imaš za napisati za kontroliranje sadržaja chataonice i još uvijek čekam neki argument koji nije tvoje osobno mišljenje.
Ako će se svoditi na to što tko misli, onda imaš jako loš omjer - ti sam protiv one bagre u chataonici
Recimo, moje je osobno mišljenje da svatko čiji je cilj otjerati ljude s foruma, kao ti, treba potražiti novi forum koji će mu biti više po ukusu![]()
Chataonica treba sve samo ne moderiranje, eventualno blago usmjeravanje. Naravno, to se ne odnosi na stvari koje su nedopustive na forumu, kao što je vrijeđanje, omalovažavanje i slično - za to već imamo mehanizme represije![]()
You can only be young once. But you can always be immature. What I look forward to is continued immaturity followed by death. [Dave Barry]
Nije mi niti na kraju pameti da idem objasnjavati, post po post sto ne valja u chataonici, jasno je sto sam htio reci.
Eh, ma da su svi protiv mene, popularnost, tj. vecina nije mjerilo kvalitete ili ispravnosti.
Upravo to. Chataonica je onaj sum na forumu, onaj dio koji smanjuje kvalitetu, posredno utjece na ostatak foruma i zbog toga se stvaraju glupi paradoksi... kao nedavno kad je netko (ne da mi se traziti, a ne znam napamet) otvorio temu da pita nesto za sto zapravo i postoji podforum! Nekim ljudima je chataonica postala forum, tj. onaj "mobil" dio je ostao zaboravljen, a "cafe" je u fokusu.
Da budem iskren, volio bi da svi koji smanjuju kvalitetu sa glupim postovima tipa "upravo sam popio kavu", "sad sam se ustao od stola", "krenuo sam prema kupaoni", "aahhh, kako sam se popisao" i slicni, da odu na neki forum gdje su takve idiotne rasprave core function foruma i puste nas ostale da imamo forum za mobilne komunikacije. Iskreno me zaboli za naputke onih "odozgo" kojima chataonica fino sluzi za prikupljanje clanova i povecavanje popularnosti foruma. Sto ce nam to? Sto ce nam hrpa ljudi koje ne zanimaju mobiteli niti ista slicno na cafe.mobil.com forumu?
Ne, chataonici treba represija po pitanju glupih postova. Odmah zatvoriti teme poput "sto upravo radite" i slicnih, a ostaviti ju otvorenom za offtopic stvari koje zapravo imaju neku vrijednost.
Iako se po meni pljuje vec dugo vremena, uredno sudjelujem u raspravama i donosim konkretne i zanimljive rasprave ovom forumu, prijavljujem lose postove, nisam niti jednom bio upozoren a svejedno imam velik postcount (37. po redu, ako sam dobro vidio) sa uglavnom konstruktivnim stvarima. Dok neki clanovi imaju vise od 2000 offtopic postova i oko 300 normalnih, no svejedno su oni cijenjeni clanovi zajednice, a ne nepotrebni gnjavatori koji samo znaju srati u OT dijelu.
Sebe sam uzeo kao primjer jer se najbolje poznajem, no ima masu ljudi u PDA podforumu koji su napravili velike, vazne i jako zanimljive stvari, no njihov rad ostaje zakopan u svom sumu kojeg proizvodi chataonica. Ne izravno, no tuzno je da najveci forum posvecen komunikacijama u hrvatskoj ima tek nesto manje postova u offtopic dijelu (oko 190 000 samo u chataonici) nego u ostatku, koji imao nesto vise od 200 000 postova.
Dal to zelite za "najbolji forum o telekomunikacijama u HR"? Ako vas toliko pale postovi bez smisla i reda, onda otvorite www.chataonica.com (WHOIS kaze da nije registrirana), cak vam ju ja platim, pa tamo preselite ova sranja, a nas ostavite da radimo ono za sto je forum zapravo i otvoren.
Ako se tema ne zatvori, u reply ocekujem uobicajena sranja o tome kako me nitko ne voli, kako su svi protiv mene i da nisam u pravu i tako dalje... standardne gluposti koje mi kazete u svakoj temi ovakvog tipa. Ako me ne volite, banajte me vec jednom!
Sry na dugom postu![]()
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Moram reći da se u potpunosti slažem sa rospayom.
Za razliku od vas koji ste se već unjonjali u ovaj forum i ne donosite nikakva bitnija unaprijeđenja na forum, rospaya je iako relativno mlad čovjek ipak osoba sa nekakvom vizijom.
Šteta što se to ne može reći za većinu ostalih članova i moderatora.
Shame on you...
Čisto me zanima tko se je uvrijedio na tu forum, pripadnici iste ili?
Ja shavaćam neukusnu šalu, shvaćam i da nesmije biti vrijeđanja po nacionalnoj osnovi..(napravio sam i jedno i drugo a šta sad, nisam ni ja bez mane) isto tako i shvaćam zašto si obrisao prvi, post, ali ne shvaćam zašto drugi?
Gdje sam u drugom postu pogriješio, rekao sam istinu, nisam ništa lagao niti koga vrijeđao, iznio sam činjenice, napravio sam isto što i svi novinari danas rade, iznose činjenice..
Toliko o tome, i'm out...
T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta
E jes kobasu napiso
Ma samo sam htio da se argumentiraš, ali to si napisao niže, dakle...
Ne bi li rekao da je ovo samo stvar drugačijih interesa - ti i još neki želite forum na kojem možete ozbiljno raspravljati o mobitelima, računalima i inim stvarima, i imate ga. Ja i još neki želimo forum na kojem se možemo doći malo zaje*avati, opustiti, družiti, pisati gluposti, i imamo ga.
Loša je vijest (bar kako ti gledaš na to, ako sam te dobro shvatio) je što ta dva foruma dijele prvi dio adrese. Dobra je vijest (opet za tebe, jer meni to osobno ne smeta) što su dovoljno i jasno odvojeni.
I definitivno se ne slažem da je "mobil" dio zaboravljen, još uvijek je najjači takav forum na .hr internetu. Ako misliš da je "cafe" u fokusu, mogu pretpostaviti da si to zaključio samo prema broju postova, a sam si rekao da kvantiteta nije mjerilo kvalitete, dakle...
Kao prvo, nemoj uspoređivati populaciju mobilovog foruma s onom na forum.hru jer se tamo okuplja neobrazovana, neinteligentna bagra. Čak i kad su glupi, mobilovci su pametniji od prosjeka
Kao drugo, najviše je članova došlo na forum zbog njegovog contenta (google is our friend), ali velika je većina ostala upravo u chataonici.
A treće - što će nam to? Onima odozgo zbog više klikova na sponzorirane linkove i više prikazivanja bannera, a nama ostalima zbog više ljudi na forumu.
OK, ali tko će odlučivati što je glupo, a što ne? Isto je pitanje za određivanje vrijednosti offtopic stvari.
Za pljuvanje ne znam, ali mogu pretpostaviti da se to događalo zbog tvoje karakteristične mladenačke nepokolebljivostii zato jer te se trebalo povući za jezik da obrazložiš svoje stajalište. Jer ako razmisliš, tvoji neargumentirani postovi protiv chataonice i njenih obitavatelja su isto samo pljuvanje, pa si dobio i isto zauzvrat
Uz to, imaš mišljenje koje se razlikuje od onog većine i ne odstupaš od njega, a i to kod velikog broja ljudi izaziva pljuvačke reakcije, no to je druga stvar.
Ovo s "nepotrebnim gnjavatorima koji samo seru" ti stvarno nije trebalo, takvoj uvredljivoj generalizaciji uopće nema mjesta u bilo kakvoj ozbiljnijoj raspravi.
No da zaključim: imaš svoje mišljenje i poštujem ga, ali ne prihvaćam tvoje stajalište da Chataonica upropaštava ovaj cafe.mobil. Zaboravljaš da ovaj forum, kao i svaki drugi, nije nakupina postova, već okupljalište ljudi koji te postove pišu. Tebi to smeta, ali ja sam sretan što na istom mjestu mogu dobiti kvalitetnu i korisnu informaciju o tematici koja me zanima te, samo par klikova dalje, dobro društvo i zezanciju. A da stavim na vagu da sam ovdje saznao da se sprema nova verzija Symbiana i pivu (da jednu) koju ću popiti na sastanku forumaša (mahom redovitih Chataoničara), znam što bi prevagnulo.
I sorry na dugom odgovoru![]()
You can only be young once. But you can always be immature. What I look forward to is continued immaturity followed by death. [Dave Barry]
i ja se djelomično slažem s rospayom, ali, uvijek ima neki ali. nisam ultra stručan i upućen u pitanja telekomunikacija, elektronike, kompjutera i sl; nije mi najveće životno pitanje kako svaka 2 tjedna promijeniti mob u neko novo multimedijalno čudo. tako baš i ne doprinosim stručnosti foruma. tu sam samo radi oglasnika. međutoa
, 80 posto forumaša je vjerojatno takvo. to su samo korisnici. da nema njih (nas) kao ajmo reć redovnih članova foruma, vas 20 bi tu međusobno "mlatilo praznu slamu" i ne biste imali kome prodavat "maglu".
tako mi nije jasno to vaše nepoštivanje nas korisnika. čudan stav.
-- baš bi dobro egzistirala i industrija mobitela (bilo koja) da i vas i nas kao korisnike (upućenije ili manje upućene) na takav način omalovažava.![]()
-- mogo bi se izvest i testić, da se na dva tjedna svima manje upućenim i stručnim uskrati pristup forumu...
ot: prozivanje, klevete? ma dajte si mira i uživajte. nema paljenja, to nije dozvoljeno.
Zadnji uredio AutoXpert : 07-10-2007 u 09:02
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
slazem se s cellexom.Kad idem na bilo koji forum,tako i drugi koji dolaze na ovaj,prvo ce pogledat kaj ih zanima,daklem prvo je to bila nokia,a sad je SE i opce nekuzim zakaj vam ta chataona smeta.A valjda to kako odrastate tako vam neke stvari postaju glupe.Znam jednog clana koji je natukao jako puno postova u chataoni(ali i u drugim strucnim)i on je doslovno pisao kak je na wc kak pije kavu.Da bi mi sad solil pamet kak je to glupo i kak sam stalno tamo i pozdravljam forumase,a on se je prosvjetlil.Pa hallo.Ljudi se oce opustit,zele se malo prepirat,zele se hvalit, ciji je auto bolji,ciji je mobac skuplji,ko bolje pjeva,ma daj te im kruha i igara.Zato sam i pitala zasto se zatvaraju teme u chataoni.A onima kome je glupa nek ne citaju!!Onima koje zanima samo mobitel ili komp pitat ce i otici ce dalje kad dobe odgovor.Nevidim u cemu je problem.
Izvorno postao Che
Dobro rečeno...Izvorno postao Che
Ovaj prvi citat daje dobro objašnjenje, a i Lili je u postu iznad mog rekla, zašto je chataonica tu... I to stoji...
Ovaj boldan dio, to sam morao boldat
Jer se ne radi o ekipi koja visi samo u chatonici. Pogledaj tko se sve javio za proslavu 5 godina foruma. nije da svi sudjeluju u Cahtaonici (neki čak rijetko), ali su neki od njih jako aktivni i u ostalim dijelovim i u Chataonici... što samo potvrđuje gornji citat od Che_a da se ljudi žele opustit...
A ako vam smeta Cahtaonica i cafe, jednostavno ga možete "sakrit", skupa sa oglasnikom i M#F#O dijelom foruma, i problem riješen. onda vam zasigurno neće smetat ako netko napiše dobro jutro forumašima ili nešto slično...
No, Back on topick...
Što se tiče moderiranja u chatonici:
og, možda su se zatvorile neke teme, ali koliko sam vidio tema MPT je bila zapravo potražnja muzike, a o tome tema već postoji.
Moderirati treba i chataonicu. Razlog: sve više uvreda, vrijeđanja, svađanj, oglasa i glupi tema (ako hoćete nabiti puno postova, pišite u ovo temu; na koga se najviše ljutite; ovdje stavljajte svoje slike i ine slične teme).
to je razlog zašto su još 2 čovjeka dodana u mod tim oglasnika. jer za to postoji potreba.
XLR je novi moderator i treba mu zasigurno vremena da se privikne, a i on je samo čovjek. možda je zatvorio neku temu nepotrebno, ali kad se malo "uštosi", sigurno neće biti primjedbi na njegov rad...
makar je lijepo kad netko reagira ili ti se javi na PP da si zatvorio temu nepotrebno i slično.
Dajte malo "lufta" XLR_u...![]()
Zadnji uredio Ico : 07-10-2007 u 10:57
...HTC Desire->Sensation->One (M7)->Note 3->LG G2-> S6 SM-G920F
Ne vidim razlog dizanja tenzija oko chataonice odnosno podforuma internet c@fea.
Po meni je organizacija cjelokupnog foruma dobro sređena i pregledan je tako da tematski dio je jasno odvojen od free tema.
Po meni smo malo tržište koje nema toliko tehničkih novosti koje bi mogle puniti pojedine tematske podforume. Problemi koje iznesu pojedini forumaši relativno se brzo i kvalitetno riješavaju pa nema smisla onda mlatit praznu slamu oko toga i rastezat temu samo da se rasteže.
Ja osobno zalazim u tematske dijelove foruma gdje imam što reći i naučiti što me interesira.
Free dio foruma odnosno Internet c@fe posjećujem u trenucima dosade kao razbibrigu i smatrama da je tamo lupetanje dobro došlo. Chataonicu se po meni još može i nazvati "lupetaonica" baš zbog toga da se može tamo ispisati sve stvari koje nas u datom trenutku intrigiraju.
Slažem se da masa ljudi ovdje dolazi radi ubijanja dosade i tračanja ali bez takvih ovaj bi forum zamro jer tematski dio nebi bio interesantan i nebi se mogao održati.
Baš je po meni ta mješovitost tema ovdje pozitivna jer na forum privlači puno tehnološki nupućenih (oni kojima tehnologija nije smisao života) članova koji u tematskom dijelu foruma postavljaju pitanja čiji odgovori mogu biti poučni za ostale članove. To što nema novih tema za raspravu u tematskom djelu ne znači zapostavljanje već to da je forum obuhvatio toliko široko područje da se ne treba otvarat nove teme već potražit odgovore među postojećima na što i sami iskusniji članovi često upućuju.
Apsolutno sam za da se srežu sva vrijeđanja i omalovažavanja na bilo kojoj osnovi u bilo kojem dijelu foruma, da se članovi koji zloupotrebljavaju ovaj forum radi ostvarivanja dobiti sankcioniraju, ali chataonica da ostane takva kakva jest kontrolirana ali -LUPETONICA.
Tko laže, taj i krade,
tko krade još je u Vladi ne u Remetincu.
Sve je dobro dok ne tuku !
2 rospaya
gospodine, ne slazem se s vasim misljenjem ali cu do kraja zivota braniti pravo da ga iznesete
hvala chellaxu sto je umjesto mene sve lijepo objasnio.
ako tebi toliko smeta cetaonica ti ne trebas ulaziti u nju, lijepo je odvojena od ostatka foruma i nema smisla prepucavat se o tome. stvar rijesena.
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
Kad je forumu dodan kafić, u početku ga nije bilo, zamišljen je kao dio gdje će se moći razgovarati o običnim temama, a da se to istovremeno to ne radi u tematskim forumima.
U to vrijeme broj članova je polako rastao, ali još uvijek se većina međusobno "poznavala" i bilo je tada normalno da se ponekad s par postova skrene s teme. Povećanjem broja članova uvidjelo se da je ljudima potrebno mjesto gdje će se moći družiti i razgovarati o općim, a ne samo stručnim, temama. Stvaranjem kafića dosta ljudi koji su došli na forum po informaciju ili savjet, ostalo je ovdje upravo (kako i njih dosta piše) zbog dobrog društva.
Kad se je uvidjelo da postoje teme u kafiću koje nemaju ni glave ni repa, nametnulo se pitanje kamo s time. Da li to jednostavno brisati, pa kad se opet pojave brisati, opominjati ljude i moliti ih da nedu offtopic i gubiti dosta vremena na moderiranje kafića ili otvoriti dio gdje će biti dozvoljene teme bez glave i repa? Sad svi znamo da je odabrana druga solucija.
Time smo dobili "čisti" tematski dio i prostore za druženje, jedan malo, recimo, ozbiljniji i drugi totalno otkačeni.
I sad na kraju pitam sve vas koji prigovarate, a što bi vi zapravo htjeli!?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
ni sami ne znaju. ljubomorni su sta smo se mi u tom djelu nasli i sto se zezamo, a oni nikako da se u to uklope![]()
..pa to da objasnis onima koji nas koji pisemo u chataonici "omalovazavaju"![]()
Lakše malo, cure, ne pretvarajte ovo u chatonicu.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks