Ako je netko imao volje pomoći u "problemu", no frks naručio sam Extreme III 2GB za 257 kn. Razlog vrhunska kartica, a skuplja 60-70 kn od Take MS 2 Gb za koju mislim da joj nije dorasla.
Pozdrav
Pozdrav,
čitao sam malo o temi kartice za pohranu fotografija koju je dobro objasnio Bimbi.
Moje pitanje je da li se isplati kupovati za moj Panasonic DMC FZ50 (10 mega), Extreme III SD 2 ili 4 GB karticu tj. da li će se primjetiti razlika u brzini zapisa u odnosu na neku sporiju k articu. Naime objasnio mi je jedan tip da to ovisi o procesoru u fotoaparatu te da ako je on sporiji od kartice neće biti tako brzog zapisa. Ne znam ne kužim se.
Znači sad imam Take MS SD 144x High speed jako jeftina, ima sam je na prijašnjem fotiću i nikad problema, cca 180 kn 1 GB, a Extreme III SD 2 GB dođe u optimum online 257 kn, a 4 GB 506 kn.
Savjet please
Ako je netko imao volje pomoći u "problemu", no frks naručio sam Extreme III 2GB za 257 kn. Razlog vrhunska kartica, a skuplja 60-70 kn od Take MS 2 Gb za koju mislim da joj nije dorasla.
Pozdrav
Evo ovako: za FZ 50 (kojeg i sam imam kruže priče da j jako brz aparat) I da može svaku karticu iskoristiti do kraja. Više nego li je primjetna razlika u brzini zapisivanja na 60x karticu ili 100 x karticu (a o 133x neću niti pričati)
No vjerujem da negdje ima kraja i limita: stoga bi se ja osobno zadovoljio sa 4 GB karticom ako je 133X (ili barem 100x). Za tvoj info ja koristim 60x kartice i presretan sam jer mi brže od toga i ne treba...
Camera Obscura - the best camera ever :)
Nisi pogrijesio.
Nit vodilja bi trebala biti sljedeca...za sto prihvatljiviju cijenu, dobiti sto kvalitetniju, prostorniju i brzu karticu.
Extreme III je ako o SanDisku govorimo trenutno najbolji omjer ulozeno/dobiveno, jer tom karticom kupujete jednu od najrenomiranijih i najpouzdanijih kertica na trzistu, kojoj je cijena posljednjih mjeseci radikalno pala uslijed izlaska i distribucije IV generacije doticnih kartica.
Dakle, prema mojim saznanjima nikako se ne isplati stedjeti 50 ak kuna da bi se kupila sporija kartica jednakoga kapaciteta od upitnoga proizvodjaca.
Takodjer nikome ne bih savjetovao niti kupnju SanDisk IV kartice jer im je cijena u odnosu na povecanje brzine R/W koju nude u odnosu na III generacije, daleko precijenjena i previsoka.
I da istina je da brzina pohrane podataka na karticu ne ovisi samo o performansama kartice vec i o brzini i mogucnostima sucelja unutar samoga foto aparata na koje se kartica prikljucuje.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Hvala na odgovorima, ja imam za sad tu Take MS Hyper speed 133x ili 144x ne znam na pamet i jako brzo mi zapisuje, ali ipak za raw od cca 20 MB joj treba cca 2 možda 3 sekunde, tak da očekujem puno bolje rezultate od Extreme III koja ima zapis 20 MB/s.
Pozdrav
Morat ću te razočarati. koliko ja znam (možda griješim) ali na 133X karticama vrhunac brzine zapisa RAW formata bio je 3.2 sekunde. Ne možeš ići u beskonačno sa brzinom, jer ipak postoje limiti. Već 133X kartica ima brzinu zapisivanja od 20 MB, što bi značilo da je to već limit za aparat.
Javi rezultat u bilo kojem pogledu...
Image Type Time to store
(secs) Time to display
(secs)
File size *1
(approx.) Images on a *2
1.0 GB Card
3648 x 2736 RAW ~3.6 ~0.8 20,020 KB *3 42
3648 x 2736 JPEG Fine ~1.6 ~1.2 4,600 KB 200
3648 x 2736 JPEG Standard ~1.3 ~0.8 2,150 KB 400
2560 x 1920 JPEG Fine ~1.2 ~0.7 2,270 KB 404
2560 x 1920 JPEG Standard ~1.0 ~0.5 1,050 KB 793
1600 x 1200 JPEG Fine ~0.9 ~0.3 850 KB 998
1600 x 1200 JPEG Standard ~0.8 ~0.3 450 KB 1,935
*1 All file sizes are an average of three files. As is the case with JPEG it's difficult to predict the size of an image because it will vary a fair amount depending on the content of the image (detail and noise).
*2 Camera estimation.
*3 RAW files are saved saved with a 2,150 KB (std quality) JPEG
Camera Obscura - the best camera ever :)
Bookmarks