Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 46

Hybrid View

Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jul 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

DMC FZ50 - polarizator i Raynox leće

Pozdrav,

nakon dugo vremena sakupljanja love i razmišljanja odlučio kupiti navedeni fotić, dobio sam cijenu 3824 kn za keš ili 3 rate. Zna netko za bolje???

Zanima me pošto DMC FZ50 ima 55mm navoj za filtere koji polarizator da kupim i koja je dobra tj. najbolja cijena za polarizator???

Razmišljam o Raynox lećama, a ne znam da li netko ima iskustva sa njima i da li se mogu kupiti u HR. Na raynox stranici je naveden samo Cumulus iz Slovenije.

Zanima me leća DCR 2020 Pro 2,2x tele foto 214,90 eura u SI

i DCR 250 super makro 4,4x povečanje. E sad ima i večih povečanja, koliko je to oštro i koliko je to identično canon objektivu 100mm f/2,8 koji ima 1:1 povečanje. Znači da ima veće nego canon objektiv???

Evo stranice ima dobrih stvari samo me zanima da li to išta vrijedi i da li ima netko u HR.

http://www.raynox.co.jp/english/digital/fz30/index.htm

Thanks

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Što se tiće Raynox leće: ja sam je našao samo u Sloveniji: i na moj upit su mi rekli : raynox je 41euro plus 20 euro poštarine, a onda su mi rekli na carini: pošto cijena prelazi 500 kuna onda je i carina u HR
    pa sam odustao

Inače ja sam svoj FZ 50 platio 6000 kuna (24 rate) a kupio ga u 11 mjesecu prošle godine
    Camera Obscura - the best camera ever :)

31 days registered

Datum registracije
    Jul 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala Pepi_31, inače tvoj odgovor sam već dobio kad mi je nick bio minolta, ali sam zaboravio password pa sam se logirao po imenu.

Inače jesi zadovoljan sa fotičem još uvijek? Polarizator odgovara bilo koji 55 mm ili sam za DMC FZ50?

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao saša_m Pregledaj post
    Hvala Pepi_31, inače tvoj odgovor sam već dobio kad mi je nick bio minolta, ali sam zaboravio password pa sam se logirao po imenu.

Inače jesi zadovoljan sa fotičem još uvijek? Polarizator odgovara bilo koji 55 mm ili sam za DMC FZ50?
    Ispravnije bi bilo reći: tek sada postajem zadovoljan aparatom. Nakon jedno 10.000 slika: uviđam što može i kako može, kako snimiti nešto da bude baš onako kako želiš da bude: znaš već unaprijed što možeš a što ne možeš snimiti.
    Sada sam se uhvatio priručne makroleće: pa eksperimentiram sa time: to mi je ionako bio najveći gušt uvijek, a pogotovu sada: fino stativ RAW mod i škljocati dok ne crkne baterija

31 days registered

Datum registracije
    Jul 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala ljudi,

pepi_31 daj mi reci koju makro leću si stavil, kolko dođe i di si ju kupil jer je meni makro fotografija No1 pri srcu. Kolko uvećava? jer mi se čini da 5 cm super makro i nije baš top, jer ja na minolti imam 4 cm, a to me već nervira jer nemogu bliže tj. uvečati.

Observer osim hame di još ima za kupiti polarizatore i kolko si svojega platil?

Hvala unaprijed

31 days registered

Datum registracije
    Jul 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hama ima cirkularni polarizator od 55 mm za 190,00 kn, dosta jeftino, mogu očekivati neku kvalitetu ili da dam više love za nekaj kvalitetno.

Kaj je top i di se može kupiti?

Da ne kupim lošije pa da mi na kraju pokvari kvalitetu slike ... ne znam ne kužim se ...

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala ljudi,

pepi_31 daj mi reci koju makro leću si stavil, kolko dođe i di si ju kupil jer je meni makro fotografija No1 pri srcu. Kolko uvećava? jer mi se čini da 5 cm super makro i nije baš top, jer ja na minolti imam 4 cm, a to me već nervira jer nemogu bliže tj. uvečati.

Hvala unaprijed
    Znam da ćeš se smijati kada vidiš kako to izgleda ,ali sam ja rekao da experimentiram sa makro lećom (dakle neka luda novotarija). Sve ti ovdje lijepo piše, a imaš i dosta slika koje sam dobio na ovaj način.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Hvala unaprijed
    Ovo nisam pročitao
    Ima na nekoliko mjesta u Zg, ali su opet Hamini polarizatori najčešći.
    Ja sam svojeg 58mm platio 300kn tada.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja sam si uzeo u Hami filter za S9500.
    Mislim da ti je to jedna od najboljih opcija, nisu preskupi a kvalitetni.
    Paše ti bilo koji za tvoj promjer, samo gledaj da uzmeš cirkularni koji je predviđen za aparate sa auto-fokusom.
    I to ti je to.

Edit:
    Provjeri si i ovaj topic http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=11423

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    imaš u Frankopanskoj u Hami

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Imam FZ50, ali nikako da napravim dobru makro fotku
    Može li mi netko od vas koji ga imate ukratko objasniti?
    imam i jš nekih nedoumica pa bih pitao ako imate volje odgovoriti.

Stavim shutter priority, pa povećavam brzinu okidanja, i on do neke granice razmjerno povećava otvor blende.
    Onda na jednoj vrijednosti (pr 12x zoom), recimo 1/1000 sek staneb (uz blendu 3.7), i mada ja povećavam na npr. 1/1300, on onda blendu poveća na
    5,6. Znam da pri max zoomu ima max blendu 3,7, ali zašto se tu ne zaustavi, nego mi uz kraću exp. nudi manji otvor blende?
    Ili, stavi 1x zoom, ISo 100:
    pa ide:

7,1/250
    6,3/320
    5,6/400
    4,5/500
    4,0/800
    3,6/1000
    i dotle je logično
    ali onda dalje:
    4/1300
    5,6/1600
    8/2000

znači da je tamo gore, pri 3,6/1000, došao do kraja svojih mogućnosti za kval. fotku'
    ali zašto onda ne ostane na max. blendi, nego je kontra logike počne smanjivati?
    Eto, bio bih zahvalan na odgovorima.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jedino logično objašnjenje je da u tom slučaju podiže ISO kada više ne može otvarati blendu.

Ali stvar kod makroa-a se rješava sa stativom i dvosekundnim tajmerom (ako imaš vremena). Staviš na Aperture priority i otvorom blende kontroliraš dubinsku oštrinu, a dužina ekspozicije nije bitna ako si na stativu.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

dmc FZ50

Hvala na odgovoru, pa da samo još dodam

Kako povećavam ISo, taj se "paradoks" događa kasnije, pri kraćoj ekspoziciji.
    a kako mi je na (polu)manuelnim podešenju, tako mi je i ISO onaj koga ja odredim, a ne auto, tako da mislim da ga ne mijenja.
    Summa summarum, bolje su mi fotke kad ručno podešavam blendu i expoziciju.

a što se tiče makro plana, nije mi problem u tomu što si naveo; nego u tomu što npr. pri najvećem zoomu ne mogu objektu prići na manje od 1,30-1,40m, mada je uključen makro fokus.
    A makro mod u SCN-tamo di su portreti, pejzaži, noćni mod, snijeg, svjetlost svijeća itd....itd...pa čak i hrana...--nisam našao.
    mislim da ga i nema

Nigdje naime izričito ne piše "krupni plan" kao kod nekih drugih modela.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Macro mod kod FZ 50 ne radi kao kod drugih aparata. Naime moraš zoom staviti na 1x ili max 2x i onda staviti u Macro mod. Onda ćeš se uspjeti približiti objektu na desetak centimetara. Vidjet ćeš da je jedino u macromodu aparat sposoban izoštriti sliku na tako maloj udaljenosti. Ako ga vratiš na normalan način neće moći fokusirati na tako maloj udaljenosti. Moj savjet da staviš na H speed mode u jednoj točci da ti još brže fokusira.
    Isto tako ako slikaš sa stativa obavezno isključi stabilizaciju i to je to.
    Toliko što se macromoda tiče

31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Macrof z50

Evo, poslušao te i napravio, izgleda ok, u svakom slučaju bolje nego prije.
    Daj reci mi samo , kad kažeš da stavim u "Macro mod" misliš li na podešavanje fokusa-to sam napravio- ili ima i još negdje za ugoditi , što ja ne znam.
    TNX

31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Svi kažete:U Sloveniji, U Sloveniji...
    A može li malo pobliže ???:
    Grad(ovi)...
    Naziv trgovine
    ulica...
    itd....???

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S

31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Molim za pomoć.
    Javljam se ovdje jer sam tu našao najviše o FZ 50, osim pepijeve recenzije. Volio bi i da mi kažete ako ima još negde...

Nego o čemu se radi?
    nekako nisam zadovoljan s oštrinom slika na svojoj pedesetici.
    Mijenjam postavke, fokusiranje ovakvo ili onakvo-ručno, auto i sl, uglavnom sam na ISO 100, najvišoj kvaliteti, i na 10 MP ali tek sam s nekima zadovoljan.
    Istina je da slikam uglavnom zoom i to iz ruke, ali postavljam maksimalno kratku expoziciju.
    U dpreviewu sam pročitao da bi NR trebao bit na LOW, aisto tako i kontrast, oštrina i saturacija.
    malo mi je nelogično da oštrina i kontrast budu na lowu, ali tako kažu...
    Pa sad, ako se automatski fokusira, je li načelno bolje na 9 točaka, tri, ili nešto treće?
    Kakve su vaše postavke i iskustva?

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Na zoom objektivima, krajnji položaji (široki, tele) je optika najmanje oštra, posebice na rubovima. Objektiv na FZ50 se ponaša isto kao i na SLR-ima pa su prednosti i mane tu iste. Rekao se da ti je ekspozicija brza da bi slika bila oštra. Zapravo ti brzina ekspozicije može pomoći da ne bude potresena, a oštrinu određuje preciznost auto fokusa. Osim toga, dubinska oštrina može tu imati svojeg utjecaja.
    Recimo, slikaš sa 1/250s, f/3.5 dubinske oštrine imaš zapravo malo, recimo 20ak cm (ne znam točno kod tebe), i s tom brzinom nisi potresao sliku. Istu stvar možeš uslikati i s 1/60s, f/5.6 i imati 1m dubinske oštrine.
    Da me neko ne bi lovio za brojke, samo su za primjer odnosa. Za točne vrijednosti možeš naći negdje za svoj aparat DOF kalkulator koji će ti za tvoj aparat, za određen otvor blende i udaljenost od objekta izračunati koliko ti je dubinske oštrine. A ona ovisi o veličini senzora, CoC (Circle of Confusion) objektiva i još nekim parametrima.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zagi, a da postaviš par primjera na rapidshare, pa da skinemo svi i vidimo što to u slikama ne valja? Ne očekuješ valjda previše od aparata. I svakako napiši što te to posebno smeta (jer tvoj opis: nisam zadovoljan) i ne govori puno, zar ne?
    Zajedno sa slikom, možda se i nađe neki razuman odgovor.

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pepi, vrlo ispravan stav.
    Rekoh nekoliko puta na nekoliko mjesta. Nema najboljeg aparata. Bitno je uživati u fotkanju, a ako još padne koja pinka, odlično.

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove