Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 4 PrvaPrva 1 2 3 4 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 26 do 50 od 79
    stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao ledeni Pregledaj post
    Pa meni se čini da se bratov doslovce ukopava.serijski je imao 215/50/17Prije nekih mjesec dana je stavio na prednje 245/40/19,jer te i jesu najvažnije,dok su zadnje šire 265.Dobro možda se to samo meni ćini,ali imam osječaj da na SUHOM bolje staje dok na mokrome je situacija obrnuta
    Iskreno i ja sam skeptičan prema tome što nam je rekao jer ne vidim drugi smisao stavljanja šire gume. Poboljšava stabilnost, trakciju, znači mora se raditi o nekom trenju..

Isto tako mi je logično da po kiši ne drži dobro jer je veća površina dodira i automatski manja istisnina, lakše se stvara vodeni klin. Samo pogledaj kakve gume imaju ovi na rallyju po snijegu: uske, sa "čavlima" da se lakše istisne snijeg i led i stvori kontakt sa asfaltom. U suprotnom klize.. Ali opet, svu ovu logiku nemogu povezati sa fizikom, ipak sam imao samo bijednu duju
    Hmm, možda sam i offtopic...
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran500 Experience Points10000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    S-D880
    Operater
    T2-debile T-debile
    Bodovi
    11.132
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.132, Nivo: 25
    Bodovi: 11.132, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ABS je OK na mokrom u kombinaciji s odgovarajućim gumama. najjači je u tome da i pri jakom kočenju možeš preusmjerit auto ili moto, a da ne proklizi ravno bez kontrole. bilo bi dobro da se da isključit na suhom i prašnjavom putu. i po ledu od njega ima malo koristi.
    svaka guma drži suhu cestu. treba imat mekanu gumu koja se dobro ponaša na mokrom, pa makar bila i glasnija. umjetnost je pogodit koja najbolje paše autu i vozaču koji ga vozi.
    Pokušaj staviti pristojniji potpis!
    Sljaka!

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran3 months registered10000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    xperia Neo "Slow boy"
    Operater
    bonbon
    Bodovi
    11.227
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao wildbabe Pregledaj post

BTW, meni je taj ABS sranje, pogotovo kad je vani kiša jer nemre stati da ga hebeš....osobno mi ne treba uopšće ABS
    brijes , stari ..
    za 90 posto vozaca je auto s absom bolje rjesenje nego da sami koce pa pricekaju pa koce.
    kod absa uopce nije fora da ces s njim prije stat ,nego da mozes upravljat autom dok kocis ... to vecina ljudi nezna.

nemojte bit ofce ekipo , kaj vi bolje znate od strucnjaka koji zadnjih onak 20 godina stavljaju abs u aute?
    svasta..
    Potrubi ak ti se sviđa moj avatar

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    S6 edge
    Operater
    V)(P
    Godina
    38
    Bodovi
    22.149
    Nivo
    36
    Bodovi: 22.149, Nivo: 36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao wildbabe Pregledaj post
    + veću potrošnju goriva....

BTW, meni je taj ABS sranje, pogotovo kad je vani kiša jer nemre stati da ga hebeš....osobno mi ne treba uopšće ABS
    Bila su neka testiranja i ovak je nekak to išlo:

Suho - ABS PROdužuje put kočenja
    mokro/led - skraćuje put kočenja

(uzima se u obzir naglo kočenje)

Tako da kolko pomoći toliko i "odmoći" od ABS-a

= Citat = Izvorno postao stamp1 Pregledaj post
    kod absa uopce nije fora da ces s njim prije stat ,nego da mozes upravljat autom dok kocis ... to vecina ljudi nezna.
    Dok kod ovoga se slažem i ABS je tu dosta od pomoći. Isprobano na vlastitoj koži! Bez ABS-a ovo nebi pisao sada...
    Horsepower is the force determined by how fast u hit the wall.
    Torque is the force determined by how far u push the wall when u hit it.....

Super-forumaš
    Datum registracije
    Feb 2006
    Mobitel
    iPhone 3Gs, 4.
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    42
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao stamp1 Pregledaj post
    brijes , stari ..
    za 90 posto vozaca je auto s absom bolje rjesenje nego da sami koce pa pricekaju pa koce.

nemojte bit ofce ekipo , kaj vi bolje znate od strucnjaka koji zadnjih onak 20 godina stavljaju abs u aute?
    svasta..
    Onda sam ja medu tih preostalih 10 posto koji smatra da ABS nije bolje rješenje....

Na jednom autu mi je ABS dok na drugom nije i na ovome gdje ga nema, predstavlja mi definitivno bolje rješenje da ne ulazim sad u prednosti/odnosno nedostatke....

BTW, znam za sto sluzi ABS ali sam gore u onom postu naveo činjenicu kad je vani sklisko, tako da ne moras odmah prozivati....
    Just like the curse, just like the stray...you feed it once and now it stays!

kaj gledaš? Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Bodovi: 35.932, Nivo: 46
    Bodovi: 35.932, Nivo: 46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Symbeq Pregledaj post
    Suho - ABS PROdužuje put kočenja
    Da, neiskusnim vozačima koji (pogotovo u panici) stisnu kočnicu do kraja, ne znaju dozirati kočnicu na granici proklizavanja i popustiti ju malo kada pretjeraju.

Takvih je ovako odokativno 99%.

Veteran25000 Experience PointsOverdrive

Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE K700i SIEMENS SL55
    Operater
    T-Mobile, Tele 2
    Godina
    52
    Bodovi
    26.968
    Nivo
    40
    Bodovi: 26.968, Nivo: 40
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ABS je odlicna stvar...jedino kome smeta su vozaci utrka zbog njihovog specificnog nacina voznje ( gas-kocnica )
    Tko rano rani, zajebo je pjetla

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    S6 edge
    Operater
    V)(P
    Godina
    38
    Bodovi
    22.149
    Nivo
    36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao gog Pregledaj post
    Da, neiskusnim vozačima koji (pogotovo u panici) stisnu kočnicu do kraja, ne znaju dozirati kočnicu na granici proklizavanja i popustiti ju malo kada pretjeraju.

Takvih je ovako odokativno 99%.
    pa no, i napisao sam gore - Kada se kočnica stisne do kraja

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ABS je na starijoj Vectri spojen i na štop i kad se ta žica odspoji, ABS ne radi (mislim da čak pali žutu lampicu). To je vjerojatno nekakva sigurnosna mjera.

Inače i na suhom ABS skračuje put kočenja ako vozač ne zna kočiti, a po ledu je puno izrazitije skračenje puta kočenja.
    Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    VIP
    Godina
    38
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    nemojte pricati gluposti.... ako imas ABS prvo moras osjetiti pod nogom ako ga blokiras i ako imas ABS nema skripanja... znaci cut ce samo tupi zvuk jer se kotac okrece i koci uz jako puno blokiranja....... kako da vam kazem ne blokira nego svaki recimo pola sec sad sam puko blokira tocak pa ga okrene pa opet blokira.... neznam objasniti ali eto.....

i ABS puno znaci vjerujte nebi ga ugradjivali da neznaci......

i najveca prednost sto mozes okretati volan dok kocis iako teze ali mozes.... vjerujete kad ulječete negdje desilo mi se bez abs da tocak proklizi pa se sav zbunis sjeb... to dok sam bio pocetnik mi se desilo pa sam skoro otiso u cepinski kanal hehehe.....

najvaznije treba imati osjecas i za papucicu gas tako i za kocnicu....

treba svjesno voziti i netreba ti ni abs onda.....

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    Nokia E6
    Operater
    m:tel
    Godina
    38
    Bodovi
    11.176
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.176, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja nemam tih problema, mislim da u godini proizvodnje mog auta ABS nije ni postojao

Veteran25000 Experience PointsOverdrive

Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE K700i SIEMENS SL55
    Operater
    T-Mobile, Tele 2
    Godina
    52
    Bodovi
    26.968
    Nivo
    40
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ABS postoji od 1979 kada se poceo ugradjivati u S klasu
    Tko rano rani, zajebo je pjetla

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    Nokia E6
    Operater
    m:tel
    Godina
    38
    Bodovi
    11.176
    Nivo
    25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao RAUL Pregledaj post
    ABS postoji od 1979 kada se poceo ugradjivati u S klasu
    Dobro, toliko star nije.

Motorator Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 6
    Operater
    HT
    Godina
    50
    Bodovi
    36.030
    Nivo
    46
    Bodovi: 36.030, Nivo: 46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ABS preko senzora "pročita" kad kotač prokliže (svaki pojedinačno) i kad dođe do toga, popusti kočnicu na njemu ali je i odmah aplicira nazad. Efekt je potpuno isti kao i kad se pumpa kočnica, samo što stroj (ABS) to radi puno brže nego što bi čovjek ikad mogao, plus kontrolira svaki kotač posebno i regulira samo onaj jedan/dva/tri ili sva četiri - koji prokliže. Zato se puno brže zaustavlja auto s ABSom, bez obzira na to da li je cesta suha ili morka ili je snijeg ili led ili štaveć. U istim uvjetima će ABS uvijek stati bolje.

A ovo što je netko spomenuo da šire gume nemaju utjecaj na zaustavni put - kako ne? Guma ima dodirnu površinu. Dakle ukupna dodirna površina auta (2 tone, recimo) sa cestom je na 4 točke. Dakle 500kg po točki. Ako uža guma ima površinu dodira s cestom od 5cm2 a šira guma 10cm2, očito je da tih 500kg na 5cm2 ima veće opterećenje nego kad se istih tih 500kg raspodijeli na 10cm2. Veći pritisak = veće trenje, manji pritisak = manje trenje. Na užoj gumi je pritisak veći (težina je konstanta), dakle i trenje je veće.
    Ili se barem meni tako čini...

Gospoda u reliju imaju tanke gume e nebili se probili do čvrste podloge - asfalta ispod snijega. Ali da voze po pola metra snijega, dakle da ne mogu doći do asfalta, onda bi svi vozili jaaaaaako široke šlape, i još bi ih ispuhali na 1bar, tako da se još rašire, da imaju što veću površinu i da ne tonu. Jer ako ostane na površini tih pola metra snijega, ima šanse vozit. No ako potone, čak i kad dođe do asfalta, mora gurat pola metra snijega ispred sebe - mora bit ralica. Sve ovisi o uvjetima - ali reli se ionako vozi na malo snijega.
    Čavli su na gumama samo radi leda, na snijegu oni ništa ne znače, jer su prekratki i pretanki a da bi imali bilo kakav grip u snijegu.
    Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao BlueDevil Pregledaj post
    A ovo što je netko spomenuo da šire gume nemaju utjecaj na zaustavni put - kako ne? Guma ima dodirnu površinu. Dakle ukupna dodirna površina auta (2 tone, recimo) sa cestom je na 4 točke. Dakle 500kg po točki. Ako uža guma ima površinu dodira s cestom od 5cm2 a šira guma 10cm2, očito je da tih 500kg na 5cm2 ima veće opterećenje nego kad se istih tih 500kg raspodijeli na 10cm2. Veći pritisak = veće trenje, manji pritisak = manje trenje. Na užoj gumi je pritisak veći (težina je konstanta), dakle i trenje je veće.
    Ja sam to spomenuo..
    Ali šta nije dokazano da šira guma povećava potrošnju? Znači da je potrebno više energije uložiti u okretanje kotača, što zbog njegove mase (centrifugalna sila je isto veća), što zbog površine dodira i trenja. (Možeš si zamisliti da voziš bicikl sa uskim gumama, a kasnije staviš neke široke - razlika je očigledna). Zato mi nekako ova tvoja tvrdnja koju sam podcrtao ne stoji baš..

Gle, i meni je logično da šira guma bolje radi od uže, ali ne mogu si to predočiti nekom formulom..
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Hardcore forumaš
    Datum registracije
    May 2003
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nemam problema s ABS, ESP, BAS i ostalima jer ih nemam na jeepu. Kao ni bluedevil. Cak stovise, smatram da je to i bolja solucija (barem za smirenije vozace) jer se tako nauce voznji i svojim mogucnostima. Da, naravno - abs je gotovo obavezan na svim autima danas, tako i treba. Ali ja nekako vise vjerujem mehanici nego elektronici na koju se ljudi uce od kad provozaju auto po prvi put. To mi je kao slucaj s amerikancima jer voze automatike samo - malo njih zna voziti na rucni mjenjac. Tako ce se u buducnosti ljudi ubijati u slucajevima da otkazu abs & co. jer jednostavno uzmu voznju zdravo za gotovo. Iskreno, mene je tek moj jeep naucio normalnoj voznji i oprezu na cesti - koliko god ljudi mislili drugacije, terenci su najopasniji za vozaca u prometu; imaju visok centar gravitacije (tj lakse se izvrnu), osjecaj je cudan, vozacka pozicija je visoko od tla - manje osjecas cestu, upravljaci su neprecizni, nema elektronike (ne racunam SUVove jer to nisu terenci)
    Wrangler kojeg vozimo BD i ja je na NCAP testu za suvozaca dobio 4/5 zvjezdica, dok za vozaca samo 2.
    Znam sto vozim i to me naucilo paznji. Bd ce se sloziti s ovime vjerojatno.
    nemojte me krivo shvatiti, podrzavam sigurnosne dodatke, ali cinjenica je da se svi previse oslanjaju na njih, a oni znaju otkazati.. Primjerice - neki dan je frendici pocela goriti lampica ESP-BAS; zena nije nikad vozila bez elektronike, prvi zavoj je pokazao sve.
    Ali ona je i dalje nastavila voziti kao da ne vidi to. Reci cu samo da mi ne pada na pamet sjesti s njom u auto vise barem dok ne odveze auto na servis. A takvih slucajeva ima dosta.

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    S6 edge
    Operater
    V)(P
    Godina
    38
    Bodovi
    22.149
    Nivo
    36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao BlueDevil Pregledaj post
    ABS preko senzora "pročita" kad kotač prokliže (svaki pojedinačno) i kad dođe do toga, popusti kočnicu na njemu ali je i odmah aplicira nazad. Efekt je potpuno isti kao i kad se pumpa kočnica, samo što stroj (ABS) to radi puno brže nego što bi čovjek ikad mogao, plus kontrolira svaki kotač posebno i regulira samo onaj jedan/dva/tri ili sva četiri - koji prokliže. Zato se puno brže zaustavlja auto s ABSom, bez obzira na to da li je cesta suha ili morka ili je snijeg ili led ili štaveć. U istim uvjetima će ABS uvijek stati bolje.

Gospoda u reliju imaju tanke gume e nebili se probili do čvrste podloge - asfalta ispod snijega. Ali da voze po pola metra snijega, dakle da ne mogu doći do asfalta, onda bi svi vozili jaaaaaako široke šlape, i još bi ih ispuhali na 1bar, tako da se još rašire, da imaju što veću površinu i da ne tonu. Jer ako ostane na površini tih pola metra snijega, ima šanse vozit. No ako potone, čak i kad dođe do asfalta, mora gurat pola metra snijega ispred sebe - mora bit ralica. Sve ovisi o uvjetima - ali reli se ionako vozi na malo snijega.
    Čavli su na gumama samo radi leda, na snijegu oni ništa ne znače, jer su prekratki i pretanki a da bi imali bilo kakav grip u snijegu.
    ovdje si napisao i prokomentirao 3 činjenice.... i manje više sve su krive...

1.) ABS pomaže SAMO u jako skliskim situacijama i tek tada je zaustavni put kraći (jako mokra cesta i led) ALI naravno da pomaže i u suhim i mokrim i svim ostalim jer imamo mogućnost upravljanja vozilom, ALI zaustavni put na suhom je veći sa ABS-om nego li bez. (dokazano, puno puta vidio uživo i pročitao na netu)

2.) ono što se komentiralo u vezi šire i tanje gume. Razlika u njima pri kočenju je nikakva ali razlika kada se kotač zablokira ili kada radi ABS je velika tek tada šire gume imaju veću funkcionalnost.

3.) većina je točna ali ono sa ispuštanjem na skoro ništa bara gumu baš i nije jer bi se stvorila "rupa" na sredini širine gume tako da bi gazna širina bila još manja nego prije...

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    1.) ABS u pravilu smanjuje put kočenja i na suhom, ali to ovisi i o gumama. Neke mekše gume kad prokližu i zagriju se, poveča im se faktor trenja, pa olje koče, ali samo na suhom i čistom asfaltu. Ako se aktivira ABS, guma se ne zagrije toliko, pa je put kočenja duži.

2.) Široke gume teško istiskuju vodu, pa za zimske uvjete ne valjaju, a inače su bolje jer nije sve u fizici srednje škole. Tamo se trenje gledalo kroz model krutog tijela, a guma ima deformacije, recimo u zavoju zbog bočne sile, pa opet utječu i pukotine na cesti, na koje je šira guma otpornija i sl.

3.) Točno
    Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    SGS4, SGN3
    Bodovi
    17.457
    Nivo
    32
    Bodovi: 17.457, Nivo: 32
    Bodovi: 17.457, Nivo: 32
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sa aktiviranim ABS kotači minimalno proklizavaju jer tako ABS i funkcionira da očitava zablokiranje pojedinog kotača pa putem senzora upućuje informaciju na pojedini rasteretni ventilu koji potom popušta tlak na kočionom cilindru zablokiranog kotača.
    Na bilo kojoj podlozi zaustavni put sa ABSom biti će duži od onoga bez ABSa ako kotači kod kočenja bez ABSa ne blokiraju. Ako kod kočenja bez ABSa kotači zablokiraju onda je zaustavni put duži od onog kočenja sa ABSom.
    Za neproklizavanje kotača na kočenju bez ABSa najvažnija su dva čimbenika a to su kvaliteta guma i osjećaj vozača.
    Neispravnos ABSa može samo pogoršati stvar na kočenju. Neispravan senzor na kotaču ili rasteretni ventil na glavnom kočionom cilindru izazvat će kod naglog kočenja sa ABSom zanošenje vozila što u kritičnim situacijama može biti problem.
    Tko laže, taj i krade,
    tko krade još je u Vladi ne u Remetincu.
    Sve je dobro dok ne tuku !

SocialYour first Group31 days registered

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    SAMSUNG GT-M8800 Pixon
    Operater
    TELE2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Malo i od stručnjaka :

Antiblokadni sustav (ABS) s elektronskom raspodjelom sile kočenja (EBV)

Antiblokadni sustav ABS sprječava blokiranje kotača pri kočenju. Na taj način vozilo ostaje upravljivo i kod punog kočenja tako da je omogućeno izbjegavanje prepreke i tijekom postupka kočenja. ABS sustav iz sigurnosnih razloga nije moguće deaktivirati. Jasno prepoznatljiv zvuk regulacije te pulsiranje papučice kočnice obavještavaju i upozoravaju vozača da je ABS aktiviran. Održan je visok stupanj stabilnosti vožnje, jer ne dolazi do blokiranja prednjih niti stražnjih kotača. Elektronska raspodjela sile kočenja EBV upravlja kočionim tlakom između prednje i stražnje osovine. Osigurava maksimalni kočioni učinak na stražnjoj osovini bez opasnosti prekomjernog kočenja na ovoj osovini. EBV radi puno preciznije od mehaničke raspodjele sile kočenja/smanjenja sile kočenja. Maksimalnim kočionim učinkom stražnje osovine osjetno se rasterećuju prednje kočnice i smanuje se "fading" opasnost (opadanje učinka kočnica). Dodatno se skraćuje put kočenja.
    Osjetnici broja okretaja mjere brzinu okretaja kotača. Ukoliko jedan ima tendenciju blokiranja smanjuje se sila kočenja dok se on ponovo stabilizira.
    Klizanje se može dogoditi čak i najopreznijim vozačima. Ako vaš automobil klizi, ne pritišćite kočnicu svom snagom. Ne pritišćite kočnicu kao pumpu ako u autu imate antiblokadni sustav kočenja (ABS). Radije pritišćite kočnicu čvrsto i jednakomjerno i okrećite volan automobila prema smjeru klizanja.
    "Prijateljstvo je neopisiv luksuz
    biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
    bez da odlučite vagati misli ili riječi."
    George Eliot

Motorator Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 6
    Operater
    HT
    Godina
    50
    Bodovi
    36.030
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Symbeq Pregledaj post
    ovdje si napisao i prokomentirao 3 činjenice.... i manje više sve su krive...

1.) ABS pomaže SAMO u jako skliskim situacijama i tek tada je zaustavni put kraći (jako mokra cesta i led) ALI naravno da pomaže i u suhim i mokrim i svim ostalim jer imamo mogućnost upravljanja vozilom, ALI zaustavni put na suhom je veći sa ABS-om nego li bez. (dokazano, puno puta vidio uživo i pročitao na netu)

2.) ono što se komentiralo u vezi šire i tanje gume. Razlika u njima pri kočenju je nikakva ali razlika kada se kotač zablokira ili kada radi ABS je velika tek tada šire gume imaju veću funkcionalnost.

3.) većina je točna ali ono sa ispuštanjem na skoro ništa bara gumu baš i nije jer bi se stvorila "rupa" na sredini širine gume tako da bi gazna širina bila još manja nego prije...

= Citat = Izvorno postao MrBlc
    1.) ABS u pravilu smanjuje put kočenja i na suhom, ali to ovisi i o gumama. Neke mekše gume kad prokližu i zagriju se, poveča im se faktor trenja, pa olje koče, ali samo na suhom i čistom asfaltu. Ako se aktivira ABS, guma se ne zagrije toliko, pa je put kočenja duži.

2.) Široke gume teško istiskuju vodu, pa za zimske uvjete ne valjaju, a inače su bolje jer nije sve u fizici srednje škole. Tamo se trenje gledalo kroz model krutog tijela, a guma ima deformacije, recimo u zavoju zbog bočne sile, pa opet utječu i pukotine na cesti, na koje je šira guma otpornija i sl.

3.) Točno
    1. Ne mogu tvrdit da sam u pravu, nisam nikad išao toliko u detalje. Ali koliko znam, ABS pomaže kod proklizavanja uslijed bilo kojeg razloga, jer kad kotači prokližu, nema upravljivosti. A ABS tu pomaže. Sad da li je na suhoj cesti manje efikasan ili ne, to ne bih znao. Ali mi izgleda blesavo da nešto tako sofisticirano odmaže kod kočenja na suhoj cesti. Ispada da bi ABS trebalo isključit kad je suho inače ćeš se lakše zabit u onog ispred sebe nego da nemaš ABS. A uključit ga samo kad je mokro (sklisko). Zašto onda nije vezan sa, npr, senzorima kiše koji automatski uključuju brisače?

2. Pa i govorimo o ABSu, ne? Inače, ono moje je bilo malo izvan teme, istina. Široke gume su prije svega bolje za brzu vožnju kroz zavoje, i zato se i koriste, a ne radi boljeg kočenja. To nije upitno...

3. Krivo. Isprobao na vlastitoj koži. U blatu, u dubokom pijesku, a snijeg još nisam ulovio. Plus, svaki offroader savjetuje da se na terenu koji je dubok i ne drži vozilo gume ispušu. Zato i proizvode posebne gume za terence koje imaju pojačane bočne zidove tako da ih felga ne precvika lako. Zato i proizvode tzv. beadlockove, koji su kao ringovi koji se stavljaju na felgu izvana, i koji prelaze s felge na gumu, držeći je tako da kod vrlo niskog pritiska ne izleti s felge. Zato i većina (ozbiljnih) offroadera ugradi kompresor zraka ili rasturi klimu pa koristi njen kompresor za zrak - da se nakon vožnje po blatu ili plaži mogu napuhat gume i vozit normalno po asfaltu.
    Stavljaju najviše moguće gume, radi dizanja vozila što više od zemlje, ali ne i najuže, nego baš čim šire gume. I onda ih još ispuhuju, velim, na 1 bar, da povećaju kontaktnu površinu, da plutaju.
    Na kraju krajeva, da moram sa običnim autom, dakle najobičnijim cestovnim, proći kroz baru blata, široku 20 metara, bogme bih se zaletio ko manijak, i kad bih se krenuo zaustavljato u blatu držao bih gas do daske, da se kotači vrte iz sve snage, samo da ne stanu. Jer dok se vrte, plutaju. Kreću se, i oni i vozilo, koliko god sporo bilo ali kreću se. NAravno, što šire šlape imam u tom trenu, to lakše prolazim.

Datum registracije
    Oct 2004
    Bodovi
    12.241
    Nivo
    26
    Bodovi: 12.241, Nivo: 26
    Bodovi: 12.241, Nivo: 26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    mah ebesh abs...to nish nevalja...evo danas vozim se 60..cure pretrčavaju cestu i stisnem kočnicu..i ko da neam abs-a..gumecvile,malo popustim kočnicu onda onak malo zacvile..neznam kak opisat a i ebe me krajnici,zbog tog možda loše prima..mah i servo sam vec unistil,zadnje amortizere
    .lakse ovak kočit...
    “I quit, I give up, nothing's good enough for anybody else, it seems...When I'm all alone it's the best way to be. When I'm by myself nobody else can say goodbye. Everything is temporary anyway.”

Motorator Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 6
    Operater
    HT
    Godina
    50
    Bodovi
    36.030
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Eh ja sam se jutros fino provozio. Pas mater, na semaforu se pali žuto i tip ispred mene vozi. Ne koči. Pa vozim i ja. I idemo, ali nikakva brzina - nekih 40, nije više bilo. I odluči u zadnji tren stat. Ja po bremzi, te sekunde je blokirao kotače i fiju. Dobro da sam malo pumpao, pa se uspio bacit desno od njega - stao sam na pol pješačkog (jel' netko primijetio kako auto poleti kad dođe na one mrtve bijele pruge po cesti? Ko na ledu si). I stanem, velim sam sebi "OK, to je bilo blizu", i pogledam tipa a on me gleda ko da sam neznamkaj. Otvorim prozor i velim mu da ak odluči proći onda nek prođe a ak hoće stat nek stane, a ne da se u zadnji trenn predomisli. A on meni da ima on pravo radit kaj hoće i odlučit kad šta hoće. Ne vjerujem, idiota! Rekoh da se nadam da će mi bit ispred mene idući put kad to bude radio jer da onda neću ni probat kočit nego ću mu stat s bullbarom u zubima. Odmah je digao prozor i krenuo se pravit da me nema tamo. Ima sreće kaj sam ujutro trom i pospan pa mi se nije dalo tražit sjekiru pod zadnjim sjedalom...

Uglavnom, pao mi je ovaj thread na pamet, i ABS

Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    samsung i Huawei
    Operater
    A1 tomato
    Bodovi
    33.729
    Nivo
    44
    Bodovi: 33.729, Nivo: 44
    Bodovi: 33.729, Nivo: 44
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    e pa bas zbog takvih budala je dobro da ti auto stane u trenu.Al opet kaj ti vredi kad ova iza budala negleda kaj se dogada pa ti se zaleti.A ova proklizavanja pa nevozim reli(nekad davno da!)I ako je mokra cesta nebudem ludovala.I opet tvrdim cim vise elektronike,veca sranja.

Datum registracije
    Aug 2003
    Mobitel
    BlackBerry: Z30 & Q10
    Operater
    VIPnet & Tele2
    Godina
    42
    Bodovi
    10.599
    Nivo
    24
    Bodovi: 10.599, Nivo: 24
    Bodovi: 10.599, Nivo: 24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    vidim ja da ste se vi ovdje dobro zapričali (prava polemika nema što).

Uglavnom ja ne bi više na auto koje nema ABS, hvala Puno mi je puta dobro došao, a uostalom i osjećam se kudikamo sigurnije (manje muke i brige).
    Inače, kad mi se uključi ABS onda je to jako lupanje, i pulsiranje u papučici kočnice. Prvi put (nitko me nije upozorio na to) sam mislio da će mi cijeli motor izletiti na semaforu (baš grubi osjećaj). Sada se samo nasmijem kad se uključi.
    Ako ne znaš imaš li ABS zaleti se malo brže (već i 50-60-ak na sat će bit dovoljno) i stisni kočnicu do kraja! Ako drma onda si siguran da imaš (ne možeš ne osjetit).

+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 4 PrvaPrva 1 2 3 4 PosljednjiPosljednji

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove