..neznam kak kod tebe,al ako mi neko izleti nemam vremena razmisljat dal da stisnem do kraja il ne.Stisnem do kraja i bokinace kaj se te tehnologije tice,najbolja je klasika...bar meni,a valjda sam tak naucila.
![]()
Teoretski znam kako to čudo tehnike radi, znam i da u nekim uvjetima radi otežano, ali danas sam se zapitao da li možda i ja negdje griješim kod kočenja..
Štorija bi bila: idealni uvjeti, suha cesta, nije bilo rupa, temp. sasvim ugodnih 20°C. Na autu su nove gume, neznam točno koje, ali nisu Eagle F1Kako god, našao sam se u situaciji gdje sam trebao naglo zakočiti/izbjeći auto.. Kao i uvijek kad kočim, ne stiščem odmah do kraja, nego ajmo reć eksponencijalno. Brzina je bila oko 60 km/h, a auto je kod malo jačeg prikočenja praktički odmah proklizio naprijed. Uglavnom da sam nastavio kočiti otišao bi sigurno 3-4m predaleko, pa sam vjerojatno popustio papučicu i 'izbjegao soba'.. Hebat ga, kladim se da je u tom trenutku između nas bilo manje od pola metra.
Kolko sam informiran, a pročitao sam na mnogo mjesta da je u tim situacijama najbolje stisnuti do kraja.. ABS bi se odazvao vibriranjem papučice i stvaranjem neobične buke - ja nisam osjetio ni buku ni vibracijuAuto je tehnički ispravan, Hundai Getz onaj stari model..
E sad mi vi recite da li ja griješim i gdje, gdje je taj ABS bio, ima li nekih pravila kod kočenja, možda imate sličnih iskustava..? Ah ta tehnologija![]()
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
..neznam kak kod tebe,al ako mi neko izleti nemam vremena razmisljat dal da stisnem do kraja il ne.Stisnem do kraja i bokinace kaj se te tehnologije tice,najbolja je klasika...bar meni,a valjda sam tak naucila.
![]()
Jesi siguran da ima ABS???Kao sto si naveo papucis moras stisnuti svom snagom i do kraj.Poanta je u tome da sa autom koji ima ABS mozes istodobno kociti i skretati, dok sa onim koji nema to ne mozes jer auto zbog inercije bijezi ravno, tj. ne skrece.Probaj na nekoj lokaciji gdje nema vozila malo kociti pa ces vidjeti kako abs radi ako ga jako stisnes.na mojem autu ABS funkcijonira besprijekorno.....Isprobavao sma ga na najgoroj povrsini....plocice koje su mokre![]()
Tko rano rani, zajebo je pjetla
U uputama piše da ima, a i stari je rekao. Nije auto star, ima standardnu opremu (jastuci, servo itd, a mora imat i ABS), a kolko sam upućen gotovo svi auti danas imaju ABS..
@RAUL: Već sam jednom probao kako koči na Rojcu, čak je bilo i mokro iako mi se čini da je dolje grublji asfalt.. Već sam si zacrtao da budem negdje probao pa da vidimo hoće li se ponoviti.
EDIT: ovo sve pišem jer sam relativno nov vozač pa...![]()
Probaj na Puntizeli, tamo na hidrobazi....ono je moj poligonDanas imaju svi, ali oni stariji od 2 godine i nemaju.Pogledaj u prometnoj dozvoli dali pod vrsta kocnica pise dvokruzna hidraulica+Abs
Jedne godine sam ljetovao u Puntiželi![]()
![]()
Ne znam za one najnovije modele, ali moj kupljen prije skoro 2 godine nema ABS. To je bila dodatna oprema.
Svi novi modeli moraju imati to propisuje EU..istina mi nismo EU, ali i kod nas sva nova vozila imaju ABS.
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
U eu da. U rh se i dalje prodaju ultramali i ultrajeftini auti kao sto je spomenuti getz pa ne znam... atos, tico, oni minifiati koji nemaju ABS, a kamoli klimu, centralno, servo itd... ekipa ih kupuje da bi mogli reci imam NOVI auto... umjesto da si uzmu nekog 3-4 god starog s full opremom, al ajd, necemo u to.
ABS je nesto sto ti moze spasiti zivot. Meni je par puta ako ne zivot a onda bar limariju. I volio bi ga imati i na motoru![]()
Do aktiviranje ABS dolazi kad pritisneš papučicom silom od nekih 30kg, sad da li je točno 30kg, nemogu reći točno..
da se isprobati u praksi, normalno kočenje i jak udarac u kočnicu, postoji razlika naravno
T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta
Nije mi ni pala na pamet prometna..
Slučaj zatvoren, nema ABS-a..e bemu, cijelo vrijeme sam živio u neznanju i uvjerenju da ima, a kladio bi se da mi je stari to spomenuo jednom. Dakle ništa od udaranja po kočnici i malo opreznije u sporednim uličicama
Inače, datum proizvodnje je 2003..
I još jedno pitanje: je istina da za aktivaciju zračnog jastuka mora biti vezan pojas? I kolika je min. brzina udara da se otvori?
U nekim situacijama je bolje da auto ima abs, a u nekim i nije baš.
Za testiranje ABS-a samo po šljunku se dopeljat i po brenzi do kraja, kad se aktivira osjetiš na papućici...![]()
Šta se tiče zračnog jastuka mislim da moras biti vezan da bi se otvorio, jer ja imam na corsi ispod sjedala neku elektroniku povezanu sa pojasom, pa mislim da bi to trebalo biti to.
U pravilu bi trebao biti senzor na sicu, a neki auti imaju još i paralelno zračnom jastuku i zatezanje pojasa malim plinskim nabojem. Što se tiće ABS-a kod novih auta je to prilično ufino riješeno, dok stariji imaju baš jako trzanje papučice i zvuk koda je kotač na komadu lima. Na nekim autima ABS aktivira prekidač od štop svijetla, pa ako izgori osigurač od štopa, ne atkivira se ni ABS.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
A ti ocito nikad nisi kocio na polediciABS se aktivira kad se kotac/i blokira/ju, na drugoj strani pedale nije kumica s placa s vagom, koja na 30 kg drekne deeni ga štefek!
?! Otkud ti takve ideje? Mozda ako je auto umjesto ko autoelekticara servisiran "kod rođe"
meni to smeće od abs-a se nikad ne aktivira (kažu da se papučica počne tresti!?)
ja imam neke fulda gume koje qu ne valjaju..i stalno mi kližu..i smrde
“I quit, I give up, nothing's good enough for anybody else, it seems...When I'm all alone it's the best way to be. When I'm by myself nobody else can say goodbye. Everything is temporary anyway.”
![]()
![]()
E ova je najbolja...
Pa to zavisi od auta do auta,npr na mojoj hondi da bi abs djelovao moraš dobro pritisnuti kočnicu,na peugeotu mi je bio dosta rano aktiviran,na Audiju od staroga se isto dosta na lagan dodir uključuje ali se ne osjeti baš jako pod nogom,na bratovom bmw-u isto kao i na mojoj hondi treba dosta sile,ali možda je stvar i u gumama jer na mome autu i bratovom bmw-u su dosta široke tako da imaju veću gaznu površinu a samim time i bolje zaustavljanje,mada opet i stari ima dosta velike gume na svome autu pa se opet uključuje puno prije nego moj npr..
Jesi siguran da imaš ABS?![]()
I feel the need -the need for speed!!!!!
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Nama je profesor iz fizike postavio takvo trik pitanje, da li će auto sa širim gumama zakočiti prije nego onaj sa užim.. Odgovor je na kraju bio da će zaustavni put biti isti, jer se u formuli za trenje nigdje ne spominje kontaktna površina između gume i ceste, bitan je faktor trenjaŠirina gume daje navodno bolje držanje u zavoju...
Pa meni se čini da se bratov doslovce ukopava.serijski je imao 215/50/17Prije nekih mjesec dana je stavio na prednje 245/40/19,jer te i jesu najvažnije,dok su zadnje šire 265.Dobro možda se to samo meni ćini,ali imam osječaj da na SUHOM bolje staje dok na mokrome je situacija obrnuta
I feel the need -the need for speed!!!!!
Bookmarks