Bonbon poruka:
"Prilikom nadoplate racuna na bonove naplacena je Naknada za uporabu neuparenog RF spektra."
Nadoplaceno 30.12.2016.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne mogu Operatori dobiti neku veću kaznu ili sudsku odluku da vrate novac korisnicima od kojih naplaćeno !
Oni neće ništa platiti jer , ako bi to morali nadoknaditi svima previše bi ih koštalo i mogli bi se povući s
našeg tržišta , svi navodno "naši" operateri su stranci i kad bi se vratili u svoje matične države mi bi
ostali bez ijednog operatera za fiksnu i mobilnu mrežu . Ista stvar je i sa bankama , kaznimo jednoga
odoše svi , zato nema kazni za "takve" ili su simbolične . Priča se po medijima neko vrijeme , zatim to
sve "pojede onaj vuk" iz posta# 49 (na stranici 2) , a mi plaćamo i dalje kao da se ništa nije dogodilo .
PS:
@Banderovo , i dalje trabunjaš po svome i pišeš beskorisne "romane" u svojim postovima .
Where Does He Get All Those Wonderful Toys ?
Bonbon poruka:
"Prilikom nadoplate racuna na bonove naplacena je Naknada za uporabu neuparenog RF spektra."
Nadoplaceno 30.12.2016.
Sent from my iPhone using Tapatalk
--
. [Lejzermaster]
Waltere, daj se malo priberi. Ja ne trabunjam. Imam informacije iz prve ruke, a ti pipaš po mraku. Stoji sve što sam napisao. Od prve do zadnje rečenice. Vratiti se ne će, ali lako bismo to pregrmjeli jer ćemo od lipnja moći upotrebljavati inozemne kartice po lokalnim cijenama. A fiksnih operatora imamo sasvim dovoljno i oni bi prodisali da odu spomenuti. No taj film ne ćemo gledati. Ta Hrvati su najpoželjnije ovce za šišanje (bankarstvo i telekomunikacije). No zato ćemo gledati neke druge scenarije o kojima ne ću danas jer ćeš opet prigovarati.
@Banderovo
Vidiš da znaš objasniti u kratkim crtama bez citiranja razno raznih pravilnika i tužbi , sve si skratio u nekoliko riječi "Vratit se neće" i to smo svi znali , a to da ćemo koristiti inozemne kartice po lokalnim cijenama zaboravi , to su samo pusta obećanja , koja se neće moći upotrebljavati od lipnja , počet će s odgodama , a završit će tako kako si rekao ; "Ta Hrvati su najpoželjnije ovce za šišanje (bankarstvo i telekomunikacije)." , ja bih pridodao tvojoj rečenici u zagradama nedostaje još (energetika - goriva , promet - ceste -željeznica ) .
Mi i dalje dobivamo ovo pri kupnji bonova iako svi tvrde da je protuzakonito :
Citat: @Lejzermaster
Bonbon poruka:
Nadoplaceno 30.12.2016.
Što se ovaca tiče njih treba šišati , vunu ne znamo prodati nego je razbacuje vjetar ili završi na nelegalnom odlagalištu .
Trebaš čitati s razumijevanjem. "Vratiti se ne će" znači da se operatori ne će vratiti u matične države. Nema taj izraz nikakve veze s povratom novca zbog nezakonito naplaćene naknade.
Kamate idu, nisu veliki novci po čovjeku da bi nam to uništilo živote kao korisnicima kredita u francima, stoga nema žurbe. Operatori odugovlačenjem sami sebi kopaju rupu jer krše uredbu Europske komisije.
Pravilnike citiram jer je to priprema za tužbu. Tako se lakše mogu sroditi s predmetom, tako mi uvijek neka dodatna misao padne na pamet.
Inače, ja se već služim inozemnom mrežom u RH. Za smiješne novce imam neograničene pozive i poruke prema svim fiksnim i mobitelnim brojevima u Europskoj Uniji. Nema naknade za pristup mreži, nema pljačke pri pozivanju EU-a jer minutu ne plaćam 4-5 kuna poput korisnika hrvatskih operatora. Dobivam čak nešto malo internetskoga prometa koji gotovo uopće ne trošim.
ZASTARA POTRAŽIVANJA POVRATA NEZAKONITO NAPLAĆENE NAKNADE ZA PRISTUP MREŽI
Često se postavlja pitanje zastare potraživanja. Prema mojem mišljenju i mišljenju većine pravnika s kojima sam razgovarao, ne bi trebalo biti nikakve zastare potraživanja kod zahtjeva za vraćanje preplaćenih kamata odnosno kod vraćanja novca stečenog bez osnove, a temeljni razlozi zašto bi tako trebalo biti utvrđeni su već u nekoliko prvostupanjskih presuda, pa ću ih ja nabrojati:
- člankom 214. Zakona o obveznim odnosima (ZOO) propisano je da zastara nastupa kada protekne zakonom određeno vrijeme u kojem je vjerovnik (ovaj put tužitelj) mogao tražiti ispunjenje obveze
- člankom 215. ZOO-a propisano je da zastara počinje teći prvoga dana kada je vjerovnik imao pravo tražiti ispunjenje obveze
- člankom 241. ZOO-a propisano je da se zastara prekida danom podnošenja tužbe
- člankom 245. stavkom 3. ZOO-a propisano je da zastara počinje teći iznova danom završetka spora
- kod stjecanja bez osnova nema posebnog zastarnog roka, što znači da vrijedi opći zastarni rok po članku 225. ZOO-a od 5 godina
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvat...opama/5478283/
Zadnji uredio Inovator : 10-01-2017 u 00:27
Uglavnom me zovu stanovnici EU-države iz koje dolazi broj kojim se služim.
Ionako mi treba za inozemne pozive jer za domaće tu je legendarna Tomatova tarifa NTR.
Operatori su se oglušili na izvršnost rješenja inspekcije Ministarstva gospodarstva.
Odgovornim je osobama određena kazna u vrijednosti deset brutodohodaka.
Nastavlja se postupak ukidanja naplate naknade za pristup mreži.
Još samo malo strpljenja...
---------- Post added at 20:21 ---------- Previous post was at 20:16 ----------
Vidite na što Hrvatski telekom troši novce zarađene naplatom naknade za pristup mreži....
http://www.index.hr/vijesti/clanak/h...na/943119.aspx
Ovo je kao "neverending story". Ima zbilja dosta da je tema započeta, a konkretno se još ništa nije dogodilo.
Sve, sad će-tad će... Šipak.
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Kako se nije ništa dogodilo? Jedan je operator promijenio ime naknade, dva su operatora promijenila način naplate naknade. Sva su tri odabrala plaćanje kazne i istodobno naplaćivanje naknade koja im svakoga mjeseca donese više desetaka puta više. To je opstrukcija, ali radi se na tomu da ju zakonodavac ukloni u budućnosti. Istodobno operatori pritišću suce. Sve je to razumljivo jer se nije lako odreći više stotina nezakonito naplaćenih milijuna za bezveznu naknadu koja je apsurdna i diskriminirajuća.
P. S.
Korisnici kredita u francima došli su pred bankrot i godinama se bore za svoja prava. Tek su na kraju SDP-ove Vlade RH uspjeli kako-tako poboljšati svoj nezavidni položaj. Ali borba i dalje traje. A štediše Ljubljanske banke čekale su 25 godina. Dakle, samo treba strpljivosti. Naša je sreća što nitko nije završio na ulici jer je svaki korisnik pokretnih mreža oštećen tek za nekoliko stotina kuna.
HT u poklušaju da prevari inspekciju promijenio naziv nezakonite naknade, ali na vlastitim stranicama nije ujednačio nazive.
Cijena od 27,50 kn uključuje Naknadu za uporabu neuparenog RF spektra u iznosu 2,50 kn.
https://www.simpa.hr/bonovi/nadoplata-bona
Promotivna cijena opcije Zmajić vrijedi do 28.2.2017.
Cijene uključuju PDV i Naknadu za pristup mobilnoj mreži.
MMS poruke naplaćuju se 1,99 kn/MMS.
Na sve pozive primjenjuje se naknada za uspostavu poziva 0,29 kn.
Obračunska jedinica na sve pozive iznosi 60 sekundi, a za podatkovni promet 1 MB.
Zmajske opcije su reaktivirajuće.
https://www.simpa.hr/tarifa/opcije
Od sada korisnici bonova u ht-u mogu izbjeći plaćanje naknade za pristup mreži koja se plaća u iznosu od 10% od vrijednosti bona.
Korisnici koji su do sada htjeli nadoplatiti bon od 100 kn platili su dodatnih 10 kn naknade.
Sada ako se kupi novi simpa broj u t-centru za 19 kn može se prebaciti tih 19 kn na drugi broj. S pet takvih transakcija (5 x 19 kn) dobije se 95 kn i plati se 95 kn.
Radi detaljnog pojašnjenja navodim da simpa broj koji se prodaje za 19 kn sadrži 20 kn na racunu, a prilikom prijenosa ht naplati 1 kn, što znaci da prenese 19 kn
Prijenos kuna među simpa i bonbon brojeva ne produžuje aktivno razdoblje.
No, tako prenešene kune između tele2 brojeva produžuju aktivno razdoblje.
Ti mora da se šališ? Da idem u T-Centar, trošim gorivo, čekam red, kupim 5, 10 ili koliko već paketa, raspakiram jedan po jedan, mijenjam SIM kartice i prebacujem novce na drugi broj? Sve to radi običnih 10% koliko otmu? Druže, ne pada mi na pamet, vrijeme je novac. Radije bon kupim online, dobijem 10% više na bonus račun, a vrijeme kvalitetno potrošim.
Ispravljač je potpuno u pravu, a Domy je primjer raspikuće koji će naći sva moguća opravdanja da ne uštedi. Komotnost je ovaj narod dovela do statusa smeća, što ne čudi kada je Domyju teško posjetiti T-centar. Pa to može biti sporedna obveza jer valjda centar grada posjećuje i zbog drugih poslova. Sve je to nekih 30-ak minuta gnjavaže, stoga pozivanje na kvalitetno trošenje vremena obično je prenemaganje.
P. S.
Ministarstvo gospodarstva i dalje glavinja, nikako da pronađe način ukidanja nezakonite naplate naknade za pristup mreži, stoga će ubrzo biti poduzeti drugi koraci kojima će se premostiti nesposobnost njihovih činovnika. Kamate ionako idu, a sva moguća odugovlačenja operatorima će se obiti o glavu. Dovoljna je samo jedna presuda koja će ih prisiliti da vrate novce pa će onda uslijediti lavina ostalih.
@Banderovo
Nisam se mogao suzdržati da ne odgovorim na Tvoj komentar , i dalje "lupaš" po istoj temi . Nije netko "raspikuća" ako kupuje bonove normalnim putem , online ili na kiosku , bankomatu i sl. Nije ovaj narod nitko doveo do smeća , u smeće upadaju oni koji kupuju na ovakav način bonove da bi uštedjeli 10 % . Dobro je rekao kolega "Radije bon kupim online, dobijem 10% više na bonus račun, a vrijeme kvalitetno potrošim " Bolje bi bilo da vrijeme koje si utrošio na kupnju i prebacivanje novca sa računa na račun utrošiš na neki pametniji i pošten način , mislim da radiš nešto . Taj postotak koji nisi platio neće baš puno pomoći , možda koja boca iz kontejnera (smeća) hoće .
Nezakonita naplata se i dalje naplaćuje i tome ni Ministarstvo neće stati na kraj , imaju važnijih stvari za rješavati . Što je bon ili pretplata skuplja , to se više slijeva PDV_a u državni proračun . Nitko neće vratiti taj novac od 10% , a neće biti ni nikakve presude u vezi toga , jer su se operateri dobro pripremili , imaju više advokata nego zaposlenika , a što se tiče lavine to naš narod može vidjet jedino zimi na skijanju u alpskom dijelu Evrope .
Tako su govorili i da banke ne će platiti pa već postoje tisuće presuda o plaćanju naknade oštećenim klijentima. Isto čeka i operatore. Kada bi ti znao kakvi budalaši rade u pravnim odjelima naših operatora, drugu bi pjesmu pjevao. No i takvi su dobri za komotne potrošače kojima je lako prodati rog za svijeću.
P. S.
Čitao sam u beogradskoj Politici tekst neke Srpkinje o životu u Francuskoj. U komentarima su ismijali Francuze koji štede vodu u zahodu jer skupljaj otpadnu tekućinu (nakon pranja suđa i sl.) te bacaju u školjku. Odnedavno i ja to radim. Umjesto 10 potezanja vode, u mojoj obitelji to se radi tek 2-3 puta na dan. Balkanci su poznati raspikuće, kupovali ili ne kupovali bonove na Ispravljačev način.
OK, može li što konkretniji odgovor - kada ću bon od 50kn prestati plaćati 55kn? I ako može pojašnjenje, kome ide tih deset posto?
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Kad se i ako se ikad ukine naknada placat ces bon kao nekada. Kad ce to bit, nitko ne zna, mozda nikada.
10% ide direktno operateru.
Banderovo, ne dipr, logika očito ne postoji u tvojoj glavi. Naveo sam ti već što sve gubiš da bi dobio tih par kuna. Sigurno i režije plaćaš u pošti ili nekoj drugoj uhljebničkoj kompaniji, čekaš red i plaćaš naknadu od par kuna za svaku transakciju dok ja "raspikuća" to riješim internet bankarstvom za par minuta i 0 kn.
Kako rade banke i operateri je posebna priča o kojoj ovdje nećemo. Lako njima platiti bilo kakvu odštetu kad imaju novce bez pokrića. Da je ovo država u kojoj zakoni vrijede jednako za sve, oni bi svi bili na Golom otoku. Ovako će proforme platiti neku kaznu i nastaviti dalje s pljačkom jer nekome to odgovara.
Domy, ti plaćaš pretplatu za internetsko bankarstvo i već su ti sve transakcije uračunate u mjesečnu naknadu. Tako da nema ni govora o 0 kn. Točno, ja režije plaćam ondje gdje je jeftinije. Ušteđeno svaki mjesec uplaćujem Unicefu. Nije mnogo, ali bolje siromašnoj djeci nego gulikožama.
P. S.
Operatori nove pretplatničke tarife nude bez plaćanja naknade za pristup mreži. Malo sam gledao Vipove i mogu reći da su cijene paprene. Najjeftinija stoji čak 114 kuna. Sramota! Što će čovjeku 5000 minuta i ti pusti gigabajti? Istodobno najskuplja tarifa nudi samo 100 minuta prema europskoj uniji. Ah, lijepa vremena kada je Vip nudio sve neograničeno prema cijeloj Europskoj Uniji za smiješnih 200 kuna...
ČITAJTE REDOM JER ŠEĆER DOLAZI NA KRAJU. PARDON, NA KRAJU DOLAZI ČAŠA PELINA!
TAKVE MULJATORE I LAŽLJIVCE SVIJET NIJE VIDIO!!!
-----
-----
-----
Građani godinama plaćaju ono što nisu potrošili: Bon za mobitel od 50 kuna dođe 55 kuna, razlika ide operatorima
Korisnici telekomunikacijskih usluga koji su na prepaid bonovima u apsurdnoj su situaciji - oni, naime, plaćaju cijenu usluge koju uopće nisu potrošili! Na iznos bona koji kupuju u trgovini ili na kiosku dužni su svaki put platiti naknadu u iznosu od 10 posto.
Tako, primjerice, Simpa ili Vip bon od 50 kuna potrošača, ustvari, košta, 55 kuna premda mu toliki iznos nije uračunat u mobilne usluge! Na pitanje zašto je to tako, od vodeća dva teleoperatora u Hrvatskoj dobili smo sljedeće objašnjenje:
- Naknada za pristup mreži je već više od četiri godine sastavni dio tarifnog sustava koji koriste svi operatori. U ove četiri godine, prepaid tarife značajno su obogaćene i korisnicima donose veće brzine i dodatne pogodnosti - poručili su iz T-coma.
Iz Vipnetovih Korporativnih komunikacija napominju, pak, kako je riječ o naknadi koju u praksi imaju svi mobilni operatori u Hrvatskoj, a koja je "posljedica velikog poreznog i parafiskalnog nameta koji opterećuje investicije".
Namete ima, primjerice, i duhanska industrija, pa pušači kutiju cigareta na blagajni ne plaćaju više nego što je navedeno na samom proizvodu. Ista je stvar i s alkoholnim pićima...
Glavno je pitanje, dakle, zašto, ako neka usluga ili proizvod imaju određenu cijenu, potrošači još moraju plaćati i naknadu na tu cijenu i radi čega regulator, u ovom slučaju Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), takvu praksu već godinama dopušta.
U odgovoru koji smo dobili od HAKOM-a stoji, među ostalim, kako su "svi korisnici bili pravovremeno obaviješteni o izmjenama", odnosno o uvođenju spomenutih naknada.
- Još od 2014. godine imamo situaciju s takvim bonovima, koji su skuplji 10 posto u odnosu na razdoblje prije poskupljenja. Mobilni operatori su, podsjetimo, reagirali na višu cijenu radiofrekvencijskog spektra, koju je propisala tadašnja Vlada RH radi većih prihoda državnoga proračuna, i redom su poskupjeli svoje usluge. U prepaid načinu plaćanja to je značilo da će se za istu količinu razgovora, interneta ili SMS-ova plaćati 10 posto više nego dotad. Operatori su odlučili poskupljenje provesti
kao naknadu u iznosu od 10 posto na dotadašnju cijenu iste količine usluge, a cjenovno bi ista stvar bila i da su linearno povisili jediničnu cijenu za 10 posto pa da minuta razgovora, SMS-a ili MB košta primjerice 0,55 kuna umjesto 0,5 kuna - objašnjavaju u HAKOM-u i dodaju da su naknade uvrštene u cjenike u skladu s odredbama Zakona o elektroničkim komunikacijama.
Kao razlog uvođenja naknade od 10 posto, umjesto linearnog poskupljenja obračunske jedinice (minuta razgovora ili SMS-ova op.a.), neki operatori su, ističu u HAKOM-u, naveli da će tako jednostavnije ukinuti naknadu kad država odluči vratiti cijenu spektra na prvobitne razine.
- Svakako treba spomenuti i činjenicu da će operatori, radi većeg prihoda, radije povećavati cijenu bonova nego da cijenu bona ostave istu, a smanje količinu usluga koje se može dobiti za takav bon - smatraju u HAKOM-u.
Koliki su prihod ostvarili teleoperatori u zadnje četiri godine na osnovi naplate naknade za pristup mreži, pitanje je na koje sasvim sigurno nećemo dobiti odgovor.
Naknada se plaća i kod online kupnje
Navedena naknada naplaćuje se i kod bonova koji se kupuju online, napominju u T-comu. Korisnici koji na taj način obnavljaju svoj račun to možda nisu shvatili jer kupnjom bona online ili u T-centrima na platomatima dobivaju dodatni iznos od 10 posto cijene bona. U svakom im se slučaju više isplati.
https://sibenski.slobodnadalmacija.h...de-operatorima
---------- Post added at 21:00 ---------- Previous post was at 20:59 ----------
PODSJEĆANJE NA SKANDALOZNO HAKOMOVO MIŠLJENJE O NAKNADI ZA PRISTUP MREŽI
https://www.hakom.hr/UserDocsImages/...e%20bonova.pdf
---------- Post added at 21:05 ---------- Previous post was at 21:00 ----------
Naplata naknade za pristup mreži je - varanje potrošača
Kada je Vlada prije 2 godine tri puta povećala naplatu uporabe radiofrekvencijskog spektra - teleoperatori su taj trošak odmah prenijeli na korisnike. Mobilne usluge poskupjele su 10 posto i to uvođenjem naknade za pristup mreži. No, tržišna inspekcija tek je sad preispitala tu naknadu i tvrdi da je riječ o zavaravajućoj poslovnoj praksi.
Kad god kupuje bon za mobitel Mirko Babić naljuti se na svog teleoperatora jer umjesto 20 kuna plati 22, a umjesto 40 kuna 44 odnosno, za bilo koji iznos 10 posto više.
Nepravilnosti je utvrdila i tržišna inspekcija Ministarstva gospodarstva koja je provela nadzor nad najvećim teleoperatorima. Utvrđene su nepravilnosti u smislu zavaravajuće poslovne prakse - u obliku naplate naknade za pristup mreži, a koja rezultira različitim cijenama vrijednosti prepaid bona i njegove maloprodajne cijene, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.
Potrošači se nadaju povratu novca, no, inspekcija nije dovodila u pitanje naknadu i njezinu visinu nego način na koji je napisana. Regulator tržišta smatra da je sve prema zakonu.
Korisnici su o ovom povećanju bili obaviješteni i cijena se nalazi u cjeniku na korisničkom bonu, tvrdi Marina Ljubić Karanović iz HAKOM-a.
U ovom slučaju građani su ostali kratkih rukava a pogotovo s obzirom da se radi o činjenici da nije prekršen zakon već je napravljena proceduralna pogreška, znači da su operateri to smjeli naplaćivati samo su to trebali nazvati nekako drugačije, smatra sudski vještak za telekomunikacije Damir Palavra.
Najveći teleoperatori slažu se u ovom slučaju i tvrde da je sve zakonito. Žalili su se na rješenje inspekcije jer im prijete novčane kazne. Napisano na ovaj ili onaj način poskupljenje ostaje potrošačima iako ga je država namijenila teleoperatorima.
https://vijesti.hrt.hr/356357/mobiln...i-varaju-kupce
---------- Post added at 21:09 ---------- Previous post was at 21:05 ----------
NEVIĐENA PRIJEVARA! DRŽAVA VRATILA NAKNADU NA RAZINU IZ 2013. GODINE, A OVI SE MUTIKAŠE PRAVI BLESAVI!
NEVIĐENA PRIJEVARA! DRŽAVA VRATILA NAKNADU NA RAZINU IZ 2013. GODINE, A OVI SE MUTIKAŠE PRAVI BLESAVI!
Davor Tomašković (Hrvatski telekom)
Gotovo 80 posto tih nameta predstavljaju dva paraporeza - naknada za radiofrekvencijski spektar i naknada za pravo puta, prolaz fiksne infrastrukture preko zemljišta, uglavnom u vlasništvu jedinica lokalne uprave.
Upozoravali smo na apsurd visine tih naknada jer je prethodna Vlada 2014. triput povećala naknadu za radiofekvencijski spektar kako bi pokrpala rupe u proračunu. Moram priznati da je ova Vlada u dva navrata smanjila te naknade na period iz 2013., jer je shvatila koliko je apsurdno tako smanjivati investicijski kapacitet telekoma, ali i važnost tih projekata za digitalizaciju Hrvatske.
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/p...atera/8122055/
Od kada se uvodi Naknada za uporabu RF spektra i do kada će se plaćati?
Naknada za uporabu RF spektra će se naplaćivati dok god će se primjenjivati Vladina mjera povećanja naknade za korištenje radiofrekvencijskog spektra.
https://www.bonbon.hr/obavijest
Od kada se uvodi Naknada za pristup mobilnoj mreži i do kad će se plaćati?
Naknada za pristup mobilnoj mreži će se naplaćivati dok god će se primjenjivati Vladina mjera povećanja naknade za korištenje radiofrekvencijskog spektra.
https://www.hrvatskitelekom.hr/obavijesti
PVOJKOVIC: Zašto su pretplatnici diskriminirani u odnosu na korisnike bonova? Zašto pretplatnici plaćaju višestruko veću naknadu za korištenje mreže? Npr. ako kupim bon od 50 kn, plaćam ga 55 kn što je 10% cijene, ali ako koristim malu tarifu (20 kn) i na pretplati sam, naknada za korištenje mreže iznosi 10 kn mjesečno što je 50% vrijednosti tarife koju koristim!!!! Dakle, ispada da što je manja tarifa, opterećenje naknade za korištenje mreže je sve veće, iako veće tarife s više podataka više opterećuju mrežu!?! Ima jako puno nelogičnosti i diskriminacije u cijelom ovom sustavu naplate naknade za korištenje mreže!
https://forum.a1.hr/pretplata-mobiln...ogicnosti-1758
Bookmarks