Ultimativni vodič za bateriju
Baterija je postala jedan od (naj)bitnijih faktora na našim uređajima i nikad je nije dosta. Ako nešto ne valja s njom, smak svijeta se događa. Ovo je neki kratki vodič gdje je sastavljeno kako pospješiti autonomiju i potrošnju baterije.
Tema je namijenjena raspravi, pomoći, dijeljenju savjeta i screenshota vaših baterija.
Savjeti kako pospješiti vijek baterije
LokacijaJedna od prvih stvari koje će vas uređaj pitati kada postavljate svoj telefon. Većina korisnika ih dozvoli i kasnije zaboravi na njih. Lokacija i njezini servisi su jedni od većih potrošača baterije i u taj čas ju mogu iscjediti.Wi-Fi
Stvar je u tome što ih ne morate uvijek imati upaljene već ih možete paliti po potrebi. Osobno ih imam uvijek isključene i uključim ih samo kada su mi potrebneSkeniranje wi-fi mreža također utječe na bateriju. Ako neko dogledno vrijeme ne planirate koristiti wi-fi mrežu, ugasite wi-fi kako uređaj ne bi konstantno skenirao mreže i time utjecao na bateriju.Jačina signala / Način rada mreže
Možete također editiri build.prop dokument kako bi reducirali vrijeme skeniranja (potrebne su root ovlasti za to).
Editirajte wifi.supplicant_scan_interval. Početna vrijednsot je 180. Podesite ju na više kako bi reducirali vrijeme skeniranja.Jačina signala je uvijek problematična za bateriju. Slab signal će više utjecati na potrošnju baterije. Uz njega, konstantno mijenjanje između 3G/4G i 2G načina rada mreže će trošiti bateriju više.Svjetlina zaslona
Ovome možete doskočiti da podesite uređaj da koristi samo 2G, 3G ili 4G.
Primjer: osobno kada ne koristim baš uređaj, ili je on spojen na wi-fi, mrežu prebacim na 2G jer mi tada nije potreban 3G ili 4G.
Kada mi zatreba samo jednostavno putem togglea uključim 3G/4G.Zaslon je uvijek ubitačna stavka za bateriju. Ovdje nema puno pomoći. Što veći kontrast (svjetlina) to više utječe na bateriju.Bluetooth / NFC
Osobno mi svjetlina nikad nije na automatski već ju ručno podešavan. U zatvorenim prostorima koristima u prosjeku svjetlinu od 0-30%, dok na otvorenome koristim 30-65%, ovisno o vremenu.Bluetooth i NFC su dvije stavke koje se u većini slučajeva jako rijetko koriste a znatno utječu na potrošnju baterije. Ukoliko vam nisu potrebne, a rijetkima su potrebne, ugasite i palite ih samo po potrebi.Sinkronizacija / Airplane mode / Animacije / Task KillersSinkronizacija: što se više sinkroniziranja odvija na uređaju to utječe više na bateriju. Na vašem uređaju vjerojatno ne trebate sinkronizaciju svih vaših računa u raznim aplikacijama ili automatski sinkronizaciju aplikacija. Podesite samo one potrebne da se automatski sinkroniziraju. One nepotrebne postavite na ručnu sinkronizaciju.Bloatware
Airplane mode: koristite ga kada ne trebate mobitel na dulji period, tokom noći. Osobno mi uređaj ne treba tokom noći i uvijek upalim zrakoplovni način rada.
Animacije: animacije također utječu na bateriju i što ih je više to više utječu. Osobno ih sve isključim gdje god je moguće. A time dobijem i na brzini korištenja uređaja. Animacije možete podešavati pod Postavke-Opcije programera
Task Killers: task killers i sve slične aplikacije su stvari koje vam ne trebaju na uređaju. Ukratko, oni naprave više štete nego koristi.Bloatware su sve one aplikacije koje dođu već instalirane na uređaju i koje vam ne trebaju a one rade u pozadine i samo utječu na bateriju. Veliki dio njih možete zamrznuti u postavkama (Postavke-aplikacije). Ako se dvoumite oko koje slobodno pitajte.
Naime, da bi mogli zamrznuti potpune sve potreban je root jer neke nećete uspjeti zamrznuti.
Kako pratiti potrošnju baterije
GSam Battery MonitorOvo je jedna od boljih aplikacija za praćenje potrošnje. Nažalost, na Lollipopu (čak i na Kitkatu) bez root ovlasti neće davati mnoštvo informacija no s root ovlastima postaje veliki izvor informacija o bateriji.Wakelock detector
Play store linkWakelocksi su jedna od bolnijih točaka. U principu to su aplikacije/servisi koji rade ili se pale kada je uređaj u stand byu. Ova aplikacija vam omogućuje uvid u to. Da bi ju koristili potrebne su vam root ovlasti.Disable service
Play store linkAko koristite Wakelock detector potrebna će vam biti i ova aplikacija. Pomoću nje možete blokirati pojedini servise unutar samih aplikacija. Također je potreban root.Greenify
Play store linkGreenify nije aplikacija koja mjeri potrošnju, već ona pokušava produljiti vijek baterije. Greenify stavlja sve odabrane aplikacije u hibernaciju kada ne koristite uređaj ili kada to zatražite.Xposed Amplify Battery Extender
Osobno ju ne koristim no mnogi javljaju bolje rezultate s njom.
Play store linkUkoliko koristite Xposed framework možete staviti ovaj modul kako bi stekli kontrolu nad baterijom.
Play store link
Zadnji uredio yager : 15-01-2015 u 23:46
Za sljedeće stvari su potrebne ROOT ovlasti i custom recovery.
ROMoviRomovi uvijek utječu pozitivno na bateriju i o njima nije potrebno mnogo priče.KernelKerneli su slični romovima jer se možete igrati s njima. Postavke unutar samoga kernela mogu utjecati značajno na bateriju.Undervoltanje
Kernelom možete upravljati pomoću Trikcster MOD Kernel Settings aplikacije.Undervoltanje je smanjenje voltaže pri radu procesora. Moguće je odredite koliko će koja frekvencija imati. Osobno koristim uvijek -50 vrijednost.Underclockanje
Kada se igrati s ovom postavkom prilikom mijenjanja nemojte odmah staviti kvačicu na "Set on Boot" jer ako je voltaža premala možete završiti u bootloopu i morati ćete flashati ispočetka.Underclockanje je mijenjanje takta procesora. Što manji takt, to bolja baterija. No, tada možete izgubiti performanse te je s toga potrebno pronaći zlatnu sredinu. Zlatna sredina je pronalazak takta gdje uređaj radi kao na najvišem taktu a opet pozitivno utječe na bateriju.GovernoriGovernor u Android svijetu kontolira način na koji procesor podiže i spušta frekvencije prema zahtjevima korisnika. Oni ima važan utjecaj jer utječu na sami rad uređaja, fluidnost te bateriju.
Popis i objašnjenja najpopularnije governora možete pronaći skrivene ispod Spoiler taga. Opise nisam prevodio za sada. Ako će trebate prevedem ih kasnije.
Nastavak Governora:
SchedulersSchedulers u principu utječu na responzivnost memorije i sustava, grupiraju procese prema prioritetima i paze da se određeni zadatak izvrši.
Objašnjena su također ispod spoiler taga i nisu prevedena. Ako će trebati prevedem.
Dijelite savjete, slike i ostale.
Ili pitajte za pomoć ako trebate.
Možda možeš nadodati isklučivanje NFC-a i Bluetootha. Znam hrpu ljudi kojima je oboje nonstop upaljeno, a da uopće ne koriste.
Inače -![]()
Odlična tema, konačno da sve imamo na jednom mjestu. Kako sam do sad promijenio više Android uređaja, svaki je imao neki problem s baterijom pa ću dodati još svoja zapažanja.
Kad su u pitanju sistemske stvari, dodao bih sljedeće:
1. Za one koji u postavkama nemaju developer options, potrebno je otići u settings > about phone i 7-8 puta stisnuti build number kako bi se ta opcija otključala.
2. Kod nekih ROM-ova unutar developer optionsa postoji i engineer mode, a kod nekih se isti poziva kombinacijama:
*#35789#*
*#*#35789#*#*
*#3646633#*
*#*#3646633#*#*
U engineer modu svakako preporučam isključiti fast dormancy opciju koja će ukratko usporiti prebacivanje između 2G i 3G i time na nekim modelima dosta smanjiti potrošnju baterije. Oni koji nemaju engineer mode, to modu napraviti preko third party aplikacija.
3. Oni koji ih imaju, neka svakako isključe opcije screen gestures, leather pattern i pocket mode, ako se iste rijetko ili nikako ne koriste. One drži touch screen i proximity senzor non-stop aktivnim i bezveze troše bateriju.
4. Neki modeli imaju problema sa senzorima pa je iste nakon instalacije ROM-a ili wipea potrebno kalibrirati jer "zaglave" na nekoj vrijednosti i također nepotrebno troše bateriju.
5. Tko nije zaljubljenik u live wallpapere, najbolje neka ih uopće ne koristi jer konstantno troše CPU resurse i usporavaju cijeli OS.
6. Kad se na SD kartici (nebitno interna ili externa) nakupi dosta smeća, mobitel više toga mora skenirati pa i kamera/galerija znaju opteretiti sustav. Tu pomaže čišćenje nepotrebnih stvari, brisanje odnosno obnavljanje thumbnail cachea i stavljanje praznih .nomedia fileova tamo gdje imate multimedijalni sadržaj koji ne bi trebao biti vidljiv OS-u odnosno galeriji.
7. Ako previše petljate po OS-u i ako mu dosta aplikacija pristupa s root pravima, to je potrebno smanjiti na najmanji mogući broj. Vjerujem da svi imaju aplikacije koje stalno imaju root pristup, a zapravo im to treba samo povremeno.
8. Ako ne putujete često izvan države i pogotovo ako boravite blizu granice, svakako ručno odaberite mobilnog operatera. Time ćete spriječiti automatsko prebacivanje među mrežama i uštedjeti na računu za mobitel jer neće ići automatski u roaming.
Kod Google bloatwarea pripaziti na ovo:
1. Google Play Store prilikom updatea zna napraviti cirkus i također "cuclati" bateriju pa je tu i tamo potrebno obrisati data nakon čega se stvar ponovno stabilizira.
2. Google već neko vrijeme ima problema s lociranjem pa umjesto GPS high accuracy opcije stavite device only. Kod nekih mobitela ta postavka nije trajna pa ju je potrebno ponovno namjestiti nakon svakog uključivanja GPS-a.
3. Slično kao i s Play Storeom, problema može biti i s Google Keyboardom pa je potrebno provjeriti opcije ili preći na alternativno rješenje.
4. Još jedna Googleova glupost je Google Search i Google Now. Preporučio bih da to svakako isključite odnosno deinstalirate, a ako ga već morate koristiti, onda barem isključite opciju "Ok Google".
I na kraju, određeni modeli s MediaTek chipsetom imaju bug u kernelu pa se u određenim uvjetima zablesira CPU governor i procesor ne ide u deep sleep nego ostane na nekoj većoj frekvenciji tipa 700 MHz, 1 GHz i slično. Na Prestigiu mi se to pojavljivalo čim bi baterija pala na 15% i aktivirala se LED-ica za low battery. Rješenje je bilo napuniti bateriju preko 15% i resetirati mobitel. Kad sam to skužio, više joj nisam dao da padne na 15%.
Toliko zasad od mene. Ako se još nečega sjetim, napisat ću.
Thanks na nadopunama.
Dodati ću te stvari u gornje postove također.
Drago mi je da se skupljaju savjeti polako.
Većina stvari je pokrivena u prethodnim postovima pa ću samo spomenuti što osobno radim kod štednje baterije i ubijanja wakelockova. Danas mogu komotno reći da sam riješio sve probleme sa glupim wakelockovima bez da sam telefon pretvorio u dummyphone ili napravio neke kompromise.
Wifi scanning always available:
Ugasiti ovu opciju u settings - wifi - advanced. Ne treba vam to u životu.
Opcionalno: fiksirati wifi frequency band na 2,4 ili 5 GHz. Osobno ne koristim 5GHz mreže pa selektiram samo 2,4.
IPv6 (root i custom kernel):
Još na SGS2 sam imao problema s wlan_rx_wake wakelockovima i to sam riješio gašenjem IPv6 podrške za wifi. Potrebno je editirati jedan flag u /proc (mislim da treba custom kernel za ovo). Flag se resetira nakon reboota ili reconnecta. Potrebno ga je automatski aktivirati preko init.d skripte (traži podršku rom-a) ili neke aplikacije tipa Tasker. U Taskeru imam profil da svaki put kada se mob spoji na neku wifi mrežu dogodi se sljedeće:
Google location reporting:Code:echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/wlan0/disable_ipv6
Ovo je valjda najgora stvar za bateriju i prvi korak za poboljšanja. Ako vam ne treba ova usluga odite u settings - location - google location reporting i ugasite location reporting i location history. Ovo rješava raznorazne nlp wakelockove, ne sjećam se više točno koje.
Disable location services (root i custom rom?):
Ako ste fan high accuracy načina pozicioniranja onda želite ubiti pozadinske wifi/cell lokacijske procese kada vam mob spava. Potreban je root, Tasker i Secure Settings app. U Taskeru sam napravio profil da kada mi je ugašen ekran ugase se i "location services". To nije GPS! GPS normalno radi u pozadini ako ga koristite, ali koliko sam skužio to ubija ono wifi lociranje ili nešto tome slično.
GPS nije battery sucker ako ga ne koristite! Više suckaju glupi i konstantni location requestovi od strane Googleta jer to ne možete kontrolirati (Google Play services, Google now i sl.).
2G/3G switch:
Tasker automatski prebacuje mrežu na 2G kada sam spojen na wifi. Moguće podesiti da se prebacuje na 2G kada je baterija slaba, kada je ugašen ekran itd. Varijante su šarolike.
AppOps ili PrivacyGuard (custom rom):
Opcionalno ovo možete naći u custom romovima i služi tome da pojedinim aplikacijama kontrolirate permissione. Tako npr aplikacijama možete zabraniti čitanje lokacije, čitanje kontakata i sl. ako mislite da to neće poremetiti rad same aplikacije.
Ovdje najčešće gasim "keep awake" dozvolu za pojedine appove koji koriste tu opciju, ali meni to ne treba. Ponegdje ugasim i "location", ali nije potrebno ako već imate sređene lokacijske usluge na razini roma.
Par aplikacija koje koristim...
Per-App Modes:
Omogućava izradu profila prema aplikacijama. U profilima podešavate kernel postavke tipa CPU takt, GPU takt, i sve ostale "flagove" (Kernel tunables) koje možete ručno dodati ovisno o podršci custom kernela kojeg koristite. Ova aplikacija ima mogućnosti TricksterMODa (ili bilo kojeg drugog kernel tune appa), ali za svaku aplikaciju zasebno. Zašto bi cijeli mob underclockali/overclockali kada to možete podesiti za pojedine appove
DisableServices:
Najkraće rećeno - ubiti sva Googleova sranja koja vam ne trebaju. Osobno ubijam sve od dolje navedenog a odnosi se samo na Google play services:
- sve što u svom full opisu (ne short!) ima riječi "fitness", "wear", "cast" ili "cast_mirroring" (ne broadcast!). To su stvari vezane za Google Fit, Google Wear (satove) i Android Cast.
- ako imate brdo GMS wakelockova onda gasite "ConfigFetchService" (ne ConfigService!) i "UserPresenceService"
Ima tu još nekoliko tih servisa koje sam probao ubijati, ali nisam dovoljno testirao.
ElementalX kernel app:
U kombinaciji s istoimenim kernelom na Kitkatu imam power save mod kada baterija padne na 15%. Slično kao na Lollipopu battery saver. Inače sam zaglavio na tom kernelu pa mi taj app dobro dođe. Pored njega preporučam i KControl (primarno za bricked kernele) i već spomenuti univerzalni Trickster MOD.
---------- Post added at 14:07 ---------- Previous post was at 14:04 ----------
Kao ultimativni dodatak štednji baterije možeš navesti i gašenje haptic feedbacka kod tipkanja, a konkretno za one IM ovisnike. Mislim da to ima smisla iako nisam osobno testirao.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Iks se raspisao pošteno.
Što se tiče haptic feedbacka, ne utječe na bateriju baš. Osobno ga koristim uvijek. Probao sam bez njega i nema razlike pa ga s toga nisam ni stavio.
Spomenuo sam ga najvise iz razloga jer recimo elementalx power save mod i lollipop battery saver gase vibru. Meni osobno power save zna pristojno izdrzati sa zadnjih 15% ali budem probao prezivjeti dan bez vibre pa cu/cemo biti pametnijidosta tipkam pa ne bi trebao biti problem testirati. Povukao si me s ovom temom da se raspisem jer jednom sam ti spominjao da sam nesto slicno mislio natipkati u N5 temi samo sam bio lijen.
Bolje da tu tipkaš mudre savjete nego po whatsappu
Ajd isprobaj to za haptic pa vidi. Ja nisam skužio razliku na Nexusu a ni na LGu sad.
I fali ti 6 još samo u kolekciji (4,5,7)![]()
Znači, jel pametnije isključiti automatsko podešavanje svjetline ekrana ili ga ostaviti uz npr. 30% max osvjetljenja?
Automatska rotacija?
Meni piše da mo GO weather troši do 30%, widget naravno.
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Za bateriju bolje je ugasiti automatsko podeševanje jer čim je uključeno i sensor za svjetlo je aktivan stalno onda.
Što se tiče rotacije ona ne utječe nešto predrastično. Osobno mi je uvijek isključena jer me živcira kad se slučajno zarotira ekran ako mob dođe u neki čudniji položaj.
Što se tiče GO weathera, posve logično i normalno za njega kad koristiš jedan od gorih kompleta koji postoje na marketu (tu mislim na cijeli asortiman GO aplikacija). Preporučam da zamijeniš s nekim drugim (pogledati teme za aplikacije).
Prije svega, pozdrav svima. Stvarno pišete korisne stvari i puno toga zanimljivog se može nać.
O aplikacijama i sve ostalome je puno toga napisano, a drago mi je da ima i ovaj dio o baterijama jer kad se sve zbroji i oduzme, sve o procesorima, ramovima, romovima i aplikacijama ne bi bilo moguće bez baterije
Imam jedan problem pa ako neko može pomoći:
Imam skroz novi, odličan, android mobitel, nije rootan, baterija li-po 2150. Tvornički je bio na jelly beanu i prije par dana sam ga prebacio na kitkat. Kitkat radi super, ali je problem baterija koja se doslovno duplo ili troduplo brže prazni nego na jelly beanu koji je bio do tad. Sve ove stvari sam već prije pogasio o kojima govorite tu, ali opet slabo. Npr tokom noći sa ugašenim zaslonom, wifijem i mobile data se isprazni po 10, 15 posto. A tokom dana, osim šta prazni bateriju poprilično brzo, nekad se zamrzne na npr 67% i tako stoji sat vremena, a onda u sekundi padne na npr 51%.
Stvarno neznam šta više napravit, zanima me jel znate možda nešto o kalibraciji baterije, nekoj dobroj aplikaciji za to i kako se to uopće radi, ili možda neko treće rješenje?
Hvala na odgovorima i pozdrav
niti si napisao koji je mobitel, ni koja verzija jellybeana, jel službeni ota update na kitkat ili si ručno radio?
premalo detalja si dao..
Kitkat je 4.4.2 i upgrade je napravljen kako treba, zadnja verzija, čim su službeno ponudili da se upgradea....
da opet ne kompiliciramo puno, zanima me jel neko zna neki dobar program ili neku dobru aplikaciju s kojom se može napraviti dobra kalibracija baterije. Android google app store je pre pre zasićen sa raznoraznim takvim aplikacijama pa me zanima jel neko zna konkretno neku aplikaciju s kojom se to može kvalitetno odraditi??
Ponavljam još jedan put ako je to bitno: mobitel nije rootan.
Ps, može prijedlog i neke koja se možda plaća. Ne mislim plaćati, ali se možda može naći na blackmartu i sl.
Pozdrav
A zasto zelis kalibrirati bateriju kad je ona tvornicki kalibrirana? Radije reci koji je mob da imamo polaznu tocku. Najbolje sto mozes kao nerootani korisnik napraviti je factoty reset i test baterije bez ikakvih instaliranih appova. To bi ja napravio u tvom slucaju jer problem mozda moze biti i hardverske prirode.
Nikakva aplikacija ti nece pomoci oko baterije u tom smislu i opet nisi napisao koji je mob..
pozdrav,
mobitel je asus padfone 2,
jednostavno kao sto sam gore napisao, nakon updatea, baterija se pocela cudno ponasati, uz sve ovo gore nabrojano, jos i npr, u sekundi joj padne postotak za 10 posto, i da ne govorim kako krace traje sve skupa.
ne vidim drugi razlog osim da se nesto poremetilo kod prijelaza sa JB na KK.
Zato mislim da je jedino možda moguće nešto malo ispraviti sa nekom ok aplikacijom ako bi uopće i to nešto pomoglo. pa možda ako znaš neku ili ako si koristio već za kalibraciju, jer na tim android play storovima ima i ogromna hrpa smeća i teško je ubosti nešto da baš radi.
Probaj uc u recovery i napraviti hard reset. Ne znam kak se na asusu ulazi u njega malo progooglaj.
Ne bi radio hard reset, ni stavljao na tvornicke postavke jer mi je vec bio nedavno na tvorničkim postavkama i nije ništa pomoglo.
Zanima me jel se zna za neku ok aplikaciju za kalibraciju baterije od ovim miljon na storeu, da je isprobana i da radi. Ako niko nezna sam ću pokušat nać.
I možda nešto za gašenje wakelock aplikacija za ne rootani mobitel.
Ali app za kalibraciju baterije ne postojiIma ih miljon jer je to, pored battery saver i task killer appova, nesto za cim ljudi sline. Probaj bilo koju, onu s najboljom ocjenom, s najvise downloada... Siguran sam da sve rade dobro svoj "posao".
aj dobroprobacemo nešto bar za početak od tih battery doctora, juice defendera i sl, možda šta i ispravi
jel znaš možda i neku aplikaciju koja radi za gašenje ili hiberniranje wakelock aplikacija. Vidim da si već i pisao o tome, ali je problem što mobitel nije rootan i automatski je sužen svaki izbor.
i isto tako ako možda znaš, ili neko drugo, jel se mogu kako maknit ovi googlovi play, kiosk i movies. Ako ih se već ne može izbrisat bilo bi poželjno da ih se skroz makne i stave u neku hibernaciju, ili ako ne može ni to, da ih se bar nekako sakrije da ne stvaraju gužvu među aplikacijama jer samo smetaju.
Cini mi se kao da vec sve znas u vezi cega pises, ali testiras forumase
Ljudi se razumiju u mobitele i kazu da takve aplikacije ne pomazu, ali ako si uvjeren da postoji ta aplikacija koju trazis, isprobaj te battery savere pa ces se i sam uvjeriti.
Probaj greenify u vezi hibernacije aplikacija.
Mozes to maknuti u postavke->aplikacije i tamo odaberes sto zelis maknuti te stisnes onemoguci.
Bookmarks