Hah, taman evo citam Latinovića u vlaku![]()
Gotov esej iz hrvatskog
Sve u svemu, ja sam jako zadovoljan.
Pogodili su bas super teme na koje mozes pisat sve i svasta (Nehajev "Bijeg" i Krleza "Filip Latinovicz")
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
Hah, taman evo citam Latinovića u vlaku![]()
Zadnji uredio -->Cionn<-- : 27-05-2013 u 19:48
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
Ravilov, koji ti mob imaš i zakaj si još uvijek zapeo na Gingerbreadu?![]()
Atrix, sluzbena verzija je gore pa zato. Mislim da je ta kombinacija.
Aha...
Svaka čast onda, moj bi već odavno bio rootan![]()
Napola točno.
Da, imam Motorola Atrix 4G. Točno je i da je zadnja službena verzija 2.3.6 nakon čega su u Motoroli (navodno zbog naređenja od novog "tate" Googlea) otkazali sva daljnja ažuriranja. No ne budimo smiješni.Rootao sam ga drugi dan čim sam ga dobio, a stock soft je gore preživio ne duže od mjesec dana (in retrospect, ne znam kako sam preživio tako dugo). Gore je MROM, zasnovan na CM7 što je Android 2.3.7 (GB). Problem je što zbog nedostatka vendor podrške (driveri, dokumentacija, ovdje je najkritičnija nVidia Tegra2) još ne postoji dovoljno stabilan i funkcionalan ICS/JB ROM za Atrix. Postoje manji problemi sa nekim stvarima (npr. prevelika potrošnja baterije, neki dobivaju random reboots kad je umetnuta SD kartica itd) dok neke druge stvari (npr. prednja kamera ili snimanje videa stražnjom kamerom) još uopće ne rade. Na XDA rade na novom kernelu koji bi trebao donijeti dosad neviđenu stabilnost i funkcionalnost na ICS/JB ROM-ove. Izašle su već alpha verzije, no osobno nisam neki avid flasher pa da svako malo isprobavam novi ROM. Telefon mi treba svakodnevno i puno mi je bitnije da su sve mogućnosti i sav hardver podržani kako treba i da ROM radi stabilno nego da imam nešto noviju verziju Androida. Osim toga, isprobavao sam davno neke ICS/JB ROM-ove i taj novi look&feel mi jednostavno nikako ne leži. Na GB-u se osjećam komotno i komforno. Tako da osobno u većini slučajeva zapravo uopće nemam osjećaj da sam "zapeo" na GB, to je samo figure of speach. Gurat ću ovako vjerojatno ili dok ne slože do kraja novi kernel (a i ja se mentalno pripremim na switch) ili dok telefon ne postane totalno outdated pa ga zamijenim novijim (no Atrix je prilično moćna spravica pa se ovo vjerojatno neće desiti tako skoro).
Zadnji uredio ravilov : 30-05-2013 u 22:02
Svaka čast na objašnjenju
Mislim, vidio sam nekoliko puta po raznim temama da imaš problema s nekim aplikacijama zato jer su za ICS pa na dalje pa mi nije bilo jasno zašto još nisi upgrejdao
I od kud ti Atrix 4G? To preko bare?
Da, naslijedio od cure.
Bas me zanimaju danasnji/sutrasnji komentari u vijestima/novinama u vezi danasnje mature iz hrvatskog.
Ocekujem da ce ovu generaciju proglasit najgorom do sada, ne zbog idiota koji ne uce vec zbog rigoroznih pitanja...
Staviti gdje se treba spojiti 3 autora (medju kojima su Slamnig i ostala no-name ekipa) sa 5 stiha (bez oznacenih imena zbirki ili djela) je apsordno, a da ne govorim kako u testu UOPCE nije bilo Ljudevita Gaja ili ista od preporoda, a kamoli od Simica ili drugih bitnih osoba..
Pričao sam s prijateljima i neka pitanja su stvarno bila bezveze...
Tipa Mica koja je više pitanje iz forenzike, a ne hrvatskog
Mica si prerezala pupak hrđavim srpom, zapalila se i umrla u mukama.
Umrla je od: bolova, krvarenja, požara ili upale?
Od boli možeš umrijeti, ali manja vjerojatnost pošto si si prerezao trbuh i goriš. Od upale (infekcije) teško da je umrla u tako kratkom vremenu, a valjda nije iskrvarila kad se uspjela zapaliti. Makar, opet, možda je bila stvarno brza i spretna i stigla se politi benzinom i upaliti zippo zadnjim atomima snage prije iskrvarenja...
Mislim, meni se čini da je i ovako veći pritisak oko te mature.
Ono, svi idu na pripreme već ne znam koliko, uči se cijeli dan i noć, ...
Pohvalno da su ozbiljno shvatili, ali ne znam da je meni tako bilo, tj. da su se ljudi oko mene baš toliko ubijali i živcirali.
Znam da ja nisam... Doduše, nije da mi sad ide bajno na faksu- ali nema matura veze s tim
Pa su možda i zato otežali maturu (ako je bila teža)...![]()
Zadnji uredio georgy : 01-06-2013 u 10:07
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Uhh taj tekst iz Filipa Latinovicza mi je bio katastrofa.
Ne samo to sa Micom (sto sam stavio da se zapalila -.-) nego i pitanje tko je Sepavi?
U tom odlomku se on spominje i govori se kako je preskocio ogradu, odkaskao dalje i da nije bio potkovan. Naravno, u ponudjenim odgovorima je bio covjek, svinja, konj i koza. Svi, al apsolutno su zaokruzili konj, a na kraju ispada da je covjek jer potkovan u govoru tog kraja znaci pijan, kaskati je brzi hod itd..
Jos veci sou je bio sa tekstom Nemoj nemoj ma Ljubice (koji naravno nije preveden na standardni jezik vec je ostao u originalu). Doslovno sam u tom tekstu razumio svaku 3 rijec.
Da ne komentiram uopce vrijeme. Pocela je u 14:00-15:20, sto je 80 minuta za 72 pitanja!!! To znaci da imas minutu po pitanju i svega 8 minuta za 7 polaznih tekstova, od kojih si barem 4 treba citat vise puta da shvatis o cemu je rijec.
I sto je najzalosnije, nije se trazilo apsolutno nikakvo poznavanje teorije knjizevnosti! Vecina maturanata (ukljucujuci i mene) je ucilo sve iz teorije, od antike pa do blesavog Slamniga, da bi se na kraju ispostavilo da je bilo mozda 7 pitanja koja su bas trazila to poznavanje...
Po mojim nekim procjenama bi trebali minimalno 5 pitanja ponistiti ili priznati vise tocnih odgovora
Npr. Sto je eufemizam?
a) nesto bezveze
b) sklopiti oci
c) izdahnuti
d) nesto bezveze
A sto se tice eseja, tu stvarno nema nitko pravo glasa nesto reci protiv tema (niza razina - interpretativni G. Glembajevi, visa razina - usporedni Latinovicz i Bijeg). Jedini za*eb je to sto vecina skola (tehnicke ali i neke gimnazija) jednostavno ne stignu napraviti Latinovicza pa se tu zale sa komentarima "bravo NCVVO, stavili ste lektiru koju nitko nije citao..." sto je njihova krivica jer lijepo pise sta je u katalogu od 15 djela.
Dobro to što je bilo u katalogu, ali je bezveze da bi ti onda trebao prilagođavati nastavu maturi (to je argument protivnika DM- makar sam ja za općenito).
I tako preskakati neka druga djela koja su vjerojatno jednako (ili više) kvalitetna jer "ne stigneš" zbog mature.
Mislim, nije da se ne zna tko će što pročitati u školama... Zato postoje programi (i sigurno je jednostavnije prilagoditi DM programima nego sve programe DM).
Ovako ispada kao da su računali da ćeš ići dodatno na pripreme i to sve.
Slažem se da se treba malo pripremiti za maturu, ali mi je bezveze da moraš raditi nešto što niste u školi obrađivali.
Naravno da možeš sam sve to napraviti- ali nije isto, pogotovo kad se radi o prirodnim znanostima gdje je puno lakše kad ti netko objasni.
Smisao mature je kao da vide tvoje znanje koje si skupio u 4 godine i usporede s ostalima koji su imali više-manje jednake uvjete.
Mislim, meni je matura bila ok i općenito mi se sviđa ideja.
Dobio sam koliko sam znao i mogao upisati što sam htio (bez da sam se ubijao od učenja i bez posebnih priprema).
Nije bilo nekih bolesno teških pitanja, a i da je bilo- isto tako su bila teška i ostalima pa mi je svejedno.
Ali mi se čini da postaje sve ozbiljnija i ozbiljnija- kad čujem da ljudi markiraju nastavu da idu na pripreme ili uopće ne dolaze na neke predmete "jer im ne trebaju za maturu".
Još sad kad su stavili na kraju osnovne tu kao maturu ili kako je već zovu- zar će onda za par godina i u osnovnoj tako zapostavljati "ne-maturske" predmete i ići na pripreme... :/
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Ma koliko mrzio lektire i sve vezano uz njih, tu si u pravu.
Gimnazijalci (neki) još i pročitaju sve.
Dok mi, tehničari, sve lektire rješavamo kratkim sadržajem
da, naša krivica, ali eto, razmišljamo "Šta će nam lektira kad ćemo samo šarafiti."
Naravno, svjestan sam da čitanjem proširujemo vokabular and shit. Ali, ali...
Držim se ja matematike dok me književnost nije oduzela od nje![]()
One day, sky went blue...
Problem kataloga je to sto svi uce po njemu i onda pizdeki iz NCVVO stave stvari koje nisu u katalogu.
Recimo, zanimljivo je kako iz europskog romantizma moramo znati samo njemacke predstavnike, a ne Byrona i prvu generaciju engleskih pjesnika koji su po meni ostavili veci trag u hrvatskoj knjizevnosti.
A jos veci problem je to sto je program opcenito svih predmeta u skolama (konkretno govorim za gimnaziju) prenatrpan. I upravo zbog tog se ne stignu obraditi neke lektire, poput Latinovicza.
Pripreme iz hrvatskog smatram najvecom prevarom, isto kao i iz biologije, jer tamo apsolutno nista korisno ne naucis. Na tebi je da sjednes i zagrijes stolicu. Jedino sto ti dobro moze doc su pripreme za pisanje eseja.
A jos veca tragedija je to sto mi prijatelji iz tehnickih skola (Prelog, Rudjer) govore kako im se hrvatski doslovno svodi na mogucnost pisanja. Neki koji su otisli na visu razinu su mi rekli da ce vrlo vjerojatno trazit posao nakon mature...
Sad ti generaliziraš...
Živcira me kad se neki gimnazijalac ponaša kao da je gimnazija jedina vrsta srednje škole i sve ostale im nisu niti blizu, a sad ti radiš to isto...
A da ne govorim o onima koji sve ne-gimnazijalce (ili one koji nisu išli u njihovu "prestižnu" gimnaziju) smatraju glupima.
Ja sam išao u tehničku i pročitao sve lektire koje smo imali (osim U potrazi za izgubljenim vremenom- koju nisam mogao cijelu jer mi je bila bezveze) jer me zanimalo i ne želim blejati u čudu kad mi netko spomene Kafku, Samca ili nešto treće.
Valjda je to za one koji misle da će im se znanje uliti u glavu nakon 4 godine spavanja na satu.
Mogućnost pisanja?
Kao da su sposobni biti pismeni ili...?
Moram priznati da si ti izuzetak.
Znas i sam da to nije slucaj u tehnickim/strukovnim skolama. Ti si citao zbog sebe i opceg znanja, a to je vrlo rijetko u strukovnim a i gimnazijama. Svaka ti cast zbog toga.
Gimnazija i je jedna vrsta srednje skole. Pogledaj kroz povijest, od pocetaka gimnazije. Uvijek se najvise cijenila, a tako ce biti uvijek. Ne mozes to promijeniti. Jednostavno je posebna institucija od pocetaka. I sama generaliziranja pocinju od tuda, i javljaju se vec pri prvim pocecima govora i biranja srednje skole. Oduvijek su strukovnjaci zahebavali/omalovazavali gimnazijalce, i obrnuto. Kasnije se sve to izgubi i vrate se u normalan suzivot.
Osim ako krenes u politiku, tamo se cijeni ako si gimnazijalac
(Na mobu sam pa nema kvacica)
Ne mozes rec da gimnazija nije iznad strukovnih skola. Naravno da to dodatno hrani ego iskompleksiranim gimnazijalcima, ali tako je. Skoro pa uvijek ce generalno znanje gimnazijalca biti bolje od nekog iz strukovne ili neke druge skole.
Konkretno da znaju pisat i govorit. Njima predstavlja problem raspoznati meko i tvrdo c, ije/je i neke druge stvari. Govorim ovo o 2 frenda iz Tesle koji moraju zbog faksa pisati visu razinu iz hrvatskog.
Ma dobro- gimnazija je bila prva takva vrsta obrazovanja.
I slažem se da je opće znanje bolje pokriveno jer se uči "sve", naravno da ne mogu ja parirati nekom u latinskom ili tako nečem što nisam imao (a ne zanima me dovoljno da sam sam išao učiti).
Ali ima ljudi koji danas odmah po tome "diskriminiraju" i smatraju da su "viši" samom činjenicom da idu u gimnaziju (makar od nekog općeg znanja nemaju niti z). Ili se smatra pametnijim jer je danas za test naučio lekcije koje se pišu- a sutra neće imati pojma o čemu se uopće radilo (niti biti sposoban sam nešto zaključiti o toj temi).
Naravno, krivi su i pojedinici koji će u svakoj školi/fakultetu imati ispodprosječnu razinu općeg znanja ili kulture (i profesori koji ih takve puštaju da prođu).
Ali me živcira ta crno-bijela podjela.
U bilo čemu- a pogotovo u ovako nečem glupom.
Doduše ne družim se s takvim ljudima, ali svako malo vidim da ih ima previše (kad se sjetim nepismenih "pisama" na Vladin facebook ili o državnoj maturi...).
Samo ću reći da moj smjer ima nastavni plan matematike koji je "napredniji" od gimnazijskog :kurč:
Ali ono što sam gore napisao, georgy, ti si prvi tehničar koji je sve pročitao za kojeg ja čujem
koliko ih je iz tvojeg razreda isto pročitalo koliko i ti?
Ni jedno usmjerenje nije manje vrijedno od nekog drugog. Treba netko slagati vešmašine isto koliko nam treba i doktor!![]()
Pa upravo ti o tome i govorim.
Ti ces mene rasturit vjerojatno na podrucju matematike, ali zato cu ja znat bolje npr biologiju/kemiju ili sta ja znam.
Te skole se fokusiraju na odredjene predmete, isto tako bi mene oprao skoro pa vecina ljudi iz Preloga u kemiji...
Stvar je u tome sto gimnazije (konkretno opce) daju neku sirinu znanja da bi se mogao kasnije specijalizirat na faksu.
šta ima?
When shit turns to gold, the poor will be born without ass
Laku noć!![]()
Україна
Bookmarks