Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 20 od 20
    Svježe registriran Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

molim pomoc pri izboru fotoaparata

Naime,htio bih si kupiti novi fotaparat,za oko 2000kn..ovako slikao sam sa koleginim olympusom neznam tocno kojim dslr,koji se prof bavi fotografijom i to mi se zaista svidjelo..ali ja nemam love za neki takav fotic i svu tu silnu opremu koju on ima(pregrst objektiva,bljeskalica itd..) pa bi si ja htio kupiti fotic koji ima solidan zoom,jer mi je to ajmo reci najvaznije pri izboru..jer sam puno u prirodi,pa mi treba solidan zoom..vec nekoliko tjedana ucim,citam,istrazujem po internetu,forumima o svim tim podacima o fotoaparatima,tako da mi je sve manje vise sada nejasno,posto sam pocetnik u ovoj umjetnosti..da ne duzim previse,pronasao sam olympus sp 810 uz,koji mi se svidja,i po cijeni(1900kn) i po optickom zoom-u (36x) ,ima stvarno svasta nesta na njemu..pa me zanima dali je to moj pravi izbor,ili postoji nekakva alternativa?jer htio bi solidan fotic,da ga imam za svaki dan,po danu i po noci,u prirodi...dali je to dobar izbor????molio bih ako mi netko moze pomoci...unaprijed hvala..

7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    nitko mi nemoze pomoci?? cijenio bih bilo kakvu pomoc..

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Teško ti je pričati o aparatu kojeg nikad nisi imao u rukama. Bimbi, koji bi eventualno više znao, trenutno nema previše vremena za forum. Olympus je među prvima izbacio superzoom aparate na tržište. Osobno imam C-760 i ako si svjestan njegovih nedostataka (imaš među recenzijama moj opis C-760) služi jako dobro. Ono što je bitno je da takav aparat nije za fotografe tipa uperi i okini nego treba ponekad i malo razmisliti što i kako.
    U prirodi imaš raznih motiva za slikanje od onih statičnih do onih vrlo dinamičnih pa o tome što više voliš slikat obrati u recenzijama pažnju na brzinu izoštravanja, stabilizaciju slike, maksimalni otvor blende, minimalnu brzinu zatvarača. Za loše slike puno su češće krive loše postavke (zatvarač/blenda) nego nekvalitetan objektiv. Za amaterske potrebe 90% fotoaparata na tržištu ima dovoljno kvalitetan objektiv.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvla puno,sljaka...ovo mi je puno pomoglo..i dalje si mislim uzeti sp 810 ,vec sam ga nasao,moram samo naruciti,ali bih ga prije htio drzati u ruci da vidim kako mi lezi..zanima me o cemu onda moram voditi racuna kada ga uzmem u ruke?dali postoji nesto na sta posebno moram obratiti paznju?i zadnje,dali je to suludo bacanje love za taj fotic?da si gledam neki stariji model malo jeftiniji?ili ce ovaj posluziti svrsi?jos jednom hvala..

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Možda i najbitnija stvar, na koju obično zaboravljamo od silnih tehnikalija, je kako ti fotoaparat leži u ruci. Osobno ne bi nikad kupio fotoaparat kojeg nisam prije primio u ruke bez obzira na njegovu cijenu.
    Investicija u SP810 nikako se ne bi mogla nazvati suludim bacanjem love. Sad koliko je moguće naći stariji model veliko je pitanje, ali da bi se to isplatilo, bi. Kad kreneš npr. od mog C760 koji ima 3.2 MPix i kojeg nemam namjeru mijenjati jer mi za amatersku upotrebu više Mpixa nije ni potrebno i kad pogledaš koliko je modela između njega i SP810 vidiš da je jedini bitni napredak (ako gledamo isključivo fotografiranje) stabilizacija slike i povećanje raspona optičkog zooma. Pri tome je bitnija stabilizacija slike jer povećava upotrebljivost fotoaparata omogućavajući slikanje s vrijednostima zatvarača i blende koje bi bez toga bile neupotrebljive. A što se tiče velikog raspona zooma i mogućnosti velikog približavanja, nakon početnog izguštiravanja vidiš da ti je taj maksimalni zoom uistinu vrlo rijetko potreban. Sve drugo dodano nije ništa drugo nego kozmetika.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    da,to je i meni poprilicno vazno da vidim fotic,da ga drzim u ruci..a pokusat cu doci nekako do njega..posto sam ga htio naruciti iz zagreba,jer u sl.brodu odakle sam ja nema taj model u nijednoj trgovini,neznam sta cu..i jos mi jedna stvar nije jasna,sto se tice cijene,kako je taj moj model sp 810 jeftiniji od predhodnih modela svoje klase,recimo od sp 800 koji kosta nekih cca 2300kn,ja sam sp 810 nasao za 1850kn?dali je kvaka u necemu?mislim ta dva fotoaparata se razlikuju samo u jednoj stvari,a to je opticki zoom,koji je kod sp 800 nesto manji (mislim 30x)a na sp810 je 36x..jos jednom hvala puno,stvarno ste mi pomogli..definitivno sam odlucio uzeti ovaj fotic..i mislim da cu pisati kada ga kupim o dojmovima,,htio bi podijeliti sa ostalima,neka se zna..hvala,sljaka

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne znam je li aparat vec kupljen ili nije...ali osobno ne bi preporucio ovaj model.

Imao sam se prilike igrati njime i ono sto mogu podvuci kao svoj zakljucak jest sljedece:

- pomalo me smeta da je jedina stvar kojoj Olympus posvecuje duznu paznju kod evolucije SP modela...objektiv

Kad se progresija SP serije pokusa usporediti sa evolucijom slicnih serija drugih proizvodjaca, jasno se da zakljuciti da su recentni Olympusovi modeli SP serije performansama (osim optike) na razini modela koje su drugi na trziste plasirali minimalno godinu i pola do dvije unatrag. Optika zasluzuje pohvale, ali ovako velika opticka uvecanja u ovakvome tipu aparata svakako su "gladna" i za sto mocnijom elektronikom u pozadini koja ce obraditi ono sto prodje korz optiku i koja ce u velikom broju slucajeva reagirati i korigirati kako greske korisnika (ovakvi se aparati ipak najcesce nadju u rukama pocetnika) tako i greske koje generira optika radi ponekada nerazumno velikih vrijednosti optickoga zooma koje se apliciraju u uvjetima koji takvu uporabu definitivno ne podrzavaju.

Tu su i performanse u uvjetima smanjenoga svjetla koje su (osim prvih modela SP serije koji nisu zasluzili seciranje s obzirom na datum plasiranja na trziste) uvijek predstavljale problem SP seriji. Mnoge fotografije koje sam okinuo ovim modelom bile su zamucene ili krivo izmjerenih parametara čak i pri najnižim ISO vrijednostima. Povecanjem ISO vrijednosti ove se greske samo multipliciraju. Long ISO korekcije takodjer su ispod razine ocekivane kvalitete za ovakav model.

WB je prakticki nemoguce ugoditi pod umjetnim svjetlom a da slike ne poprime tonove koji ne samo da nisu realni nego ih je tesko objasniti i sa stajalista kromatsih aberacija.

Sve u svemu...Olympus je najavio da ce uslijediti modeli u SP seriji koji ce biti opremljeni sa CMOS senzorom...ako se u njihov razvoj ulozi dovoljno truda i novaca, mislim da ce to biti jako zanimljivi aparati na trzistu...ali SP810 bi preskocio.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    aha..opet nesto novo,i nesto jako korisno sto se tice ovoga fotoaparata..a koji bi onda aparat mogao uzeti,za tu cijenu,mislim, ima ih podosta,ali ja se nemogu odluciti za koji??preporuka strucnjaka bi itekako dobro dosla..jer sam vec odlucio uzeti ovaj olympus..ali jos nije kasno za promijeniti odluku..

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao A_G_A Pregledaj post
    aha..opet nesto novo,i nesto jako korisno sto se tice ovoga fotoaparata..a koji bi onda aparat mogao uzeti,za tu cijenu,mislim, ima ih podosta,ali ja se nemogu odluciti za koji??preporuka strucnjaka bi itekako dobro dosla..jer sam vec odlucio uzeti ovaj olympus..ali jos nije kasno za promijeniti odluku..
    Nedavno sam imao prilike isprobati i jos jedan Olympusov model (sasvim slucajno...poznanik ga je nabavio) i mogu reci da je ostavio puno bolji dojam na mene od SP 810.

S obzirom na ostatak super i ultra zoom Olympus ponude aparat SZ 30 MR pravo je osvjezenje. Relativno jednostavno sucelje, odlican izgled, odlicna kvaliteta izrade. Foto rezultati definitivno nisu na razini najboljih primjeraka ultra zoom ili prosumer klase, ali za aparat tih dimenzije doista daje puno i u ovome segmentu. Ako ultra zoom model nije prioritet, ovo jest doista jako dobra alternativa, puno manje nezgrapno slozena os SP810 modela.

U slucaju da doista zelite kvalitetan ultra zoom ili prosumer model moje je savjet da ustedite jos ponesto novca i kupite nesto poput Panasonica DMC FZ45 ili 48 modela. Razlika u cijeni u odnosu na ono sto ste do sada razmatrali kao cifru koju bi izdvojili je 500 njak kuna, ali je zato omjer ulozeno/dobiveno definitivno puno povljniji za korisnika.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evo drago drustvo..totalno sam promijenio plan,i uzeo sam polovni oly e500 od kolege..pa bih molio misljenje o tom foticu?kupio sam ga za 3000kn ,dobio sam znaci tijelo,4 objektiva,karticu od 1 gb,torbice za sve to i tako..objektivi su ,od onoga maloga znaci pa do dosta velikoga..dali je to ok za taj fotic,jer je on dosta star(4,5 godina).?????pisem vise kad se malo poigram s njime,mozda stavim i sliku

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    Tu su i performanse u uvjetima smanjenoga svjetla koje su (osim prvih modela SP serije koji nisu zasluzili seciranje s obzirom na datum plasiranja na trziste) uvijek predstavljale problem SP seriji. Mnoge fotografije koje sam okinuo ovim modelom bile su zamucene ili krivo izmjerenih parametara čak i pri najnižim ISO vrijednostima. Povecanjem ISO vrijednosti ove se greske samo multipliciraju. Long ISO korekcije takodjer su ispod razine ocekivane kvalitete za ovakav model.
    Nažalost boljku lošeg izračuna parametara kod potpune automatike Olympus je imao još u serije C760. Bilo je za očekivat da su ju do sada ispravili. U svakom slučaju Olympus u kategoriji ultrazoom aparata nikako nije za početnika. Onima koji imaju znanja i strpljenja nositi se s njegovim manama Olympus to vrati kvalitetnim slikama zahvaljujući kvalitetnom objektivu. Kako god okreneš objektiv je ipak najbitniji.
    evo drago drustvo..totalno sam promijenio plan,i uzeo sam polovni oly e500 od kolege..pa bih molio misljenje o tom foticu?kupio sam ga za 3000kn ,dobio sam znaci tijelo,4 objektiva,karticu od 1 gb,torbice za sve to i tako..objektivi su ,od onoga maloga znaci pa do dosta velikoga..dali je to ok za taj fotic,jer je on dosta star(4,5 godina).?????pisem vise kad se malo poigram s njime,mozda stavim i sliku
    DSLR je ipak DSLR. Ako nije oštećen i ako ne patiš na hrpu megapiksela (E-500 ih ima "samo" 8) i ako su i objektivi kvalitetni meni to izgleda kao dobra kupovina. Jedino što bi još kupio koju karticu, nek se nađe, jer su RAW i TIFF (nekoprimirani formati) gladni megapiksela.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    objektivi su ,od onoga maloga znaci pa do dosta velikoga..

Nije losa kupnja, ali s obzirom na gornji opis, morati ces i malo u kakvu literaturu uloziti.

Ono najbitnije je cinjenica da ce ti ovaj fotoaparat dopustiti ucenje i razvijenje fotografskoga znanja, ako te entuzijazam bude drzao.

Kada shvatis sto ti je bitno i cemu poklanjas najvise paznje kod fotografije...zadrzati ces ili promijeniti tijelo...ali gust ucenja i nadam se dobre fotke...uvijek ce ti ostati.

Javi kakav feedback kad stignes.

7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evo ovako,oly e 500,na prvi pogled super,ocuvan,malo koristen(cca 5000 okidaja),star je cetiri godine,baterija je vrlo dobra,ali sam vec gledao novu cu si uzeti da imam za rezervu ako zatreba..tijelo je ocuvano,ima jedna mala ogrebotina kraj okidaca,gotovo neprimjetna,display bez ogrebotine..mnoooooooooooogo opcija za mene kao pocetnika,ali ga ne ispustam iz ruku,gledam ,slikam,istrazujem svakodnevno,sta znaci ova rijec,sta ona..balans bijele,blenda,iso,,sve to mi je do nekidan bilo strano,ali sada pomalo ucim..ako tko zna konkretno koju knjigu da si kupim koja bi mogla koristiti,ili mozda linkovi..bio bih vam zahvalan.kartica 1 gb sd ultraII..sada objektivi,4 komada,svi orginal,zuiko..
    1. 50mm 1:2 macro
    2. 14-45mm 1:3.5-5.6 0.38m/1.3ft-
    3.40-150mm 1:3.5-4.5 1.5m/4.9ft-
    4.50-200

i sve to ne stane u torbu koju sam uzeo uz to..
    mislim da bi to bilo to,ako sam nesta zaboravio,nadopunim...ja sam stvaarno prezadovoljan

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Imaš povoljno baterije na http://s.dealextreme.com/search/olympus%20e500 Plaćanje moguće Paypal-om. Roba nije škart, kupovao sam baterije za mobitele i zadovoljan sam.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evo ovako,oly e 500,na prvi pogled super,ocuvan,malo koristen(cca 5000 okidaja),star je cetiri godine,baterija je vrlo dobra,ali sam vec gledao novu cu si uzeti da imam za rezervu ako zatreba..tijelo je ocuvano,ima jedna mala ogrebotina kraj okidaca,gotovo neprimjetna,display bez ogrebotine..mnoooooooooooogo opcija za mene kao pocetnika,ali ga ne ispustam iz ruku,gledam ,slikam,istrazujem svakodnevno,sta znaci ova rijec,sta ona..balans bijele,blenda,iso,,sve to mi je do nekidan bilo strano,ali sada pomalo ucim..ako tko zna konkretno koju knjigu da si kupim koja bi mogla koristiti,ili mozda linkovi..bio bih vam zahvalan.kartica 1 gb sd ultraII..sada objektivi,4 komada,svi orginal,zuiko..
    1. 50mm 1:2 macro
    2. 14-45mm 1:3.5-5.6 0.38m/1.3ft-
    3.40-150mm 1:3.5-4.5 1.5m/4.9ft-
    4.50-200

i sve to ne stane u torbu koju sam uzeo uz to..
    mislim da bi to bilo to,ako sam nesta zaboravio,nadopunim...ja sam stvaarno prezadovoljan
    Sve skupa odlican paket.

Optike imas dosita na biranje, sav bitan range ti je pokriven, s tim i da imas i jedan fiksni sa macrom sto ti ponovno prosiruje mogucnosti za ucenje.

Rekao bi da si obavio dobru kupnju.

Sto se literature tice...tesko je u jednoj "knjizi" ili na jednom linku objediniti sve sto covjeka koji ulazi u svijet fotografije zanima.

Ovdje na forumu imas korisnih informacija u root - u podforuma Digitalna fotografija, a imas i sticku teme u kojima se takodjer dade naci korisnoga.

Za sirenje tematike...konzultiras svemoguci google...WEB je doista prepun clanaka koji su napisani razumljivo da se iz njih moze shvatiti tematika (jedino se nadam da govoris engleski jer je ipak vecina toga na engleskom jeziku).

7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala drustvo,hvala vam puno..

7 days registered

Datum registracije
    May 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozdrav,nudi mi se ovaj izbor aparata da kupim:
    Kodak EasyShare Z915,Lumix tz3,
    Olympus SP-510 UZ

(aparati su koristeni)

to je sve do nekih 120 e . Zanima me da li je to bacanje para ili vrijedi koji od ovih. Hvala unaprijed

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao orao006 Pregledaj post
    Pozdrav,nudi mi se ovaj izbor aparata da kupim:
    Kodak EasyShare Z915,Lumix tz3,
    Olympus SP-510 UZ

(aparati su koristeni)

to je sve do nekih 120 e . Zanima me da li je to bacanje para ili vrijedi koji od ovih. Hvala unaprijed
    Mozda je to samo do mene...ali 120 EUR mi se cini malo previse za navedene aparate.

Radi se o aparatia koji su na trzistu vec poprilicno vremena.

Dakle, ako je moguce pregovarati nesto nizu cijenu koncentrirao bi se na TZ3 i SP-510UZ.

Treba napomenuti da su oba aparata premda tijelom i ergonomijom mozda na razini danasnjih recentnih modela iz serija koji su ih naslijedili, istima ipak poprilicno inferiorni. Navedeno se desava ponajprije radi starijih verzija chipova kako za detekciju slike tako i za obradu iste. Ipak, u svoje vrijeme su bili u vrhu ponude kompaktnih i super zoom aparata pa ako je cilj za malo novca dobiti pristojan aparat...svakako su opcija.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Slažem se da su TZ3 i SP510 dva za uži izbor. Osobno bih odabrao Olympusa, zbog gripa. Ali kako je grip dosta osobna stvar, nije neki argument za drugoga. Tehnički su tu negdje iako mi se Olympus čini uvjerljiviji. Nemam neki opipljiv dokaz, više dojam.
    Imal sam u ruci oba, Olympus mi je logičniji i izbornik nudi par stvari više. Nije velika razlika, ali visoki ISO je kod Olympusa nešto bolji. Otprilike jedan EV je Oly manje zrnat.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Banned Postignuća:
    1 year registered1000 Experience Points

Datum registracije
    May 2012
    Bodovi
    1.613
    Nivo
    9
    Bodovi: 1.613, Nivo: 9
    Bodovi: 1.613, Nivo: 9