Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13
    Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2011
    Mobitel
    Sony Ericsson C905
    Operater
    Cronet
    Godina
    47
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Molim pomoć u izboru superzoom aparata

Dakle, nakon dugo dugo razmišljanja što kupiti, ipak sam se odlučio za superzoom aparat. Razmišljao sam i o DSLR-u, ali sam zaključio da za to jednostavno nemam dovoljno novaca. Fotografijom se bavim amaterski i u zadnje vrijeme me jako zainteresirao taj nazovi hobi. Odlučio sam da je superzoom dobar izbor prije prelaska na kakav DSLR aparat, ako se nastavim baviti fotografijom. Sljedeći aparati su u izboru za kupnju:

1. Panasonic Lumix FZ100
    2. Canon SX30IS
    3. Pentax X90
    4. Sony DSC-HX1

Ne obraćajte pažnju na redoslijed. Dakle ne znači da mi je Panasonic prvi izbor ili Sony posljednji. Iako nakon dosta pročitanih recenzija zasad možda malo naginjem Panasonicu.

Dakle, ono što volim je makro fotografija svega i svačega. Dakle ne samo cvijeće ili insekti, nego zbilja svašta. Dakle to je nekakav prioritet. I zato me zanima što mislite koji bi od gore navedenih aparata bio najprikladniji za makro? Naravno, osim makro slike okinuo bi u koju sliku prirode ili portret. Kvaliteta fotografije mi je također jako bitna. Vidim da gospodin Bimbi jako puno zna o fotografiji, pa bih između ostalog volio ćuti i vaše mišljenje. Također molim vlasnike bilo kojeg od ovih modela da kažu svoje mišljenje, a i pokoja fotografija kao primjer ne bi bila na odmet. Zahvaljujem.

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2011
    Mobitel
    Sony Ericsson C905
    Operater
    Cronet
    Godina
    47
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da se nadovežem sam na sebe. Upravo sam otkrio da za Lumix FZ100 i Sony HX1 postoje dodatne makro leće od Raynox-a. Evo link da vidite o čem pričam.

http://raynox.co.jp/english/digital/...ex.html#msn505

Čini mi se da je to prilično jeftina nadogradnja za makro slikanje.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    Huawei P30 pro
    Operater
    Beeline, Bonbon
    Godina
    54
    Bodovi
    11.348
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.348, Nivo: 25
    Bodovi: 11.348, Nivo: 25
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Uzalud Vam trud sviraci,za drugog su dunje zute

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2011
    Mobitel
    Sony Ericsson C905
    Operater
    Cronet
    Godina
    47
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao kazakhstanac Pregledaj post
    Hvala, ali takve nekakve ljestvice mi ništa ne znače niti govore. Od svih modela koje sam naveo našao sam jedino Sony H1 pod highly recommended sekcijom, ali to nije dovoljno. Više se nadam nekakvim osobnim islustvima ljudi ovdje na forumu. Zahvaljujem ipak

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pentax P90 je jedini od navedenih kojega nisam imao prilike vidjeti uzivo i isprobati na dulje staze, stoga o njemu ne mogu govoriti iz prve ruke.

Od ostatka prednost bi dao FZ100 i SX30 IS modelima (prema onome sto sam ja od navedenih modela imao prilike istestirati macro mogucnosti ova dva modela imaju prednost nad modelom HX1).

Moje je misljenje da bi svaki od navedenih aparata ispunio sve amaterske fotografske navade prosjecnoga korisnika, ono sto izdvaja vase potrebe od ostalih je prioritet macro mode - a.

S obzirom na cinjenicu da smatram da bi FZ100 i SX30 IS dali jednako kvalitetne macro rezultate, ono po cemu bi odlucio sto kupiti su ostale karakteristike. A u manje vise svim parametrima FZ100 ima prednost (izuzev raspona objektiva, gdje razliku ne smatram relevantnom za odluku, s obzirom da je vec raspon koji nudi i FZ100 respektabilan i sasvim dostatan za i vise nego prosjecne potrebe bilo kojega korisnika). Sto me malo muci, a aparat nisam imao dovoljno dugo vremena u svom posjedu da bi uspio istestirati, jest poprilicna rezolucija senzora FZ100 modela s obzirom na dimenzije istoga. Koliko bi god to bilo korisno prilikom macro fotografiranja (uvijek je korisno imati vece mogucnosti naknadnoga crop - anja da bi se izdvojio odredjeni motiv ili nacinile dodatne korekcije na kadru) toliko me brine kolicina suma koja bi ovime mogla biti uzrokovana. Ja nisam primjetio kolicine suma vece od prosjeka prilikom testiranja, ali kako kazem, ono nije bilo ekstenzivno. Ono sto svakako jest prednost je mogucnost prikljucenja dodatne bljeskalice, sto nudi dodatnu autonomiju prilikom macro fotografiranja sustava ima razlicitih, pa cak postoji i mogucnost izrade vlastitoga sustava osvijetljenja, cemu jos uvijek puno ljudi zna pribjeci radi visoke cijene setova macro bljeskalica).

Samo jos sitnica vezana uz Raynox macro konvertere. Zgodna su stvar i da doista povecavaju macro mogucnosti foto aparata. Istina je i takodjer (imao sam ove konvertere prilike tertirati sa Sony DSC R1 modelom) da je uz njihovu upotrebu i AF nesto neprecizniji i da ih je najzgodnije koristiti u manualnome mode - u. Stativ je takodjer vrlo dobro dosao. Dodatna negativnost je i to sto se macro mode - ovi na konzumnim foto aparatima najcesce koriste u najsiremu kutu koji foto aparat pokriva. Pri tome u "vidno" polje foto aparata najcesce upadne i konverter, pa se tako korisna povrsina kadra zna i drasticno smanjiti.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2011
    Mobitel
    Sony Ericsson C905
    Operater
    Cronet
    Godina
    47
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zahvaljujem Bimbi...ako bude superzoom mislim da ce biti Panasonic. E sad, ono sto me muci jest to da se po oglasnicima da pronaci polovni Canon 450D sa 18-55 kit objektivom za nekih 2600kn. To mi se cini relativno prihvatljivo. Kazu ljudi da cu s tim aparatom, i obicnim 18-55 stock objektivom raditi daleko bolje fotografije nego bilo koji superzoom. Mozda ni to ne bi bilo lose za pocetak dok ne savladam neke osnove, a onda kupim neku polovnu Sigmu recimo 50mm za makro slikanje. I Mozda 17-55 sa fiksnom f/2.8 žarišnom duljinom za recimo portrete koje volim tu i tamo okinuti.

Vidio sam da cak i stock 18-55 objektiv radi prilicno solidne makro slike, tak da mislim da bi me to za pocetak moglo zadovoljiti.

Forumaš Postignuća:
    Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2006
    Godina
    55
    Bodovi
    4.175
    Nivo
    15
    Bodovi: 4.175, Nivo: 15
    Bodovi: 4.175, Nivo: 15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    u svakom slučaju dslr je bolja (skuplja) kombinacija koju objektivi čine kvalitetnom i predodređenom za određene fotografije (kao što si spomenuo par objektiva, ali otom potom -za početak dslr aparat i macro 50-ka) od superzooma (jeftinija) koji ti je univerzalni aparat koji služi da zadovolji po malo sve potrebe onoliko koliko mu to "sve" dozvoljava,uglavnom aparat za sve nemože zadovoljiti kao aparat koji ima specifičnu namjenu,(i ja sam sa superzooma sa predlečama wide i tele i macro prešao na dslr)
    Zadnji uredio mbukal : 04-03-2011 u 22:30

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Upravo tako, bilo koji superzoom je odličan fotoaparat ako si svjestan njegovih ograničenja i ne očekuješ čuda. Za razliku od kompaktnih fotoaparata, gdje skoro sve radi po principu "point'n'shoot" kod superzooma ipak moraš znati što radiš inače "ode slika kvragu" jer automatika im i nije baš svemoguća. Iz iskustva korištenja mogu reći da kad bi sad ponovo kupovao superzoom naviše bi obratio pažnju na kvalitetnu stabilizaciju slike. Kao pogledaš raspone objektiva svi počinju između 24 i 28 mm žarišne duljine. To je razlika koju slobodno možeš zanemariti. Isto tako, osim ako nemaš papparazzo sklonosti, vrlo rijetko ćeš trebati žarišne duljine iznad nekih 300mm.
    Dslr je, ako se misliš ozbiljno baviti fotografijom, vreća bez dna. Iako svatko misli da će kupiti samo ovo ili ono, prije ili kasnije shvati da mu "još nešto nedostaje". Problem je u tome što to "još nešto" nikad ne prestaje. Osobno imam brdo analogne opreme, jer što se više baviš fotografijom to imaš sve veće prohtjeve. Da nije bilo ženidbe, klinaca... vjerojatno bi danas imao i brdo digitalne opreme. Ovako sam našao kompromis u jednom superzoom fotoaparatu. Uostalom, neka Bimbi kaže koje brdo opreme posjeduje i da li je kupio baš sve što bi htio imati.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne znam postoji li itko tko je ozbiljnije amaterski zagazio u fotografiju, a pogotovo netko tko se time bavi i zaradjuje za kruh, a tko posjeduje svu opremu koju bi zelio posjedovati. Uvijek postoji ono sto imamo u torbi i cime se igramo ili zaradjujemo i lista zelja...ono sto mislimo da ce nasim fotografijama dati sasvim novu dimenziju i dah svjezine (cesto puta to nije tako i ta oprema kada konacno nadjemo nacina da ju nabavimo ne ispuni ocekivanja i brzo biva preprodana ili zaboravljna). Ipak, s vremena na vrijeme naletimo na nesto sto doista ucini razliku i sto doista zauzme posebno mjesto u nasim foto torbama...a za te trenutke se isplati teziti "idealnome" i isprobavati ostatak, kako se na kraju pokaze, ipak "prosjecne" opreme. Ovo cesto nema veze sa objektivnim karakteristikama pojedinoga komada opreme ili optike, najcesce je vezano uz subjektivne norme koje zapazamo i drzimo vaznima za atmosferu i emocije koje vezemo uz fotografiju...one variraju od fotografa do fotografa i vrlo rijetko bivaju zamijecene od promatraca.

Stoga, pitanje nabavke opreme nije jednostavno niti kod ljudi koji imaju pregrst iskustva i tehnickoga znanja. Cesto puta daju se savjeti kako pocetniku koji prelazi sa kompakata na SLR sustav nije jednostavno odabrati optiku ili opremu u koju ce uloziti ostatak budzeta kada se konacno odluci za tijelo...ja bi rekao, da je pocetniku cak i jednostavnije odabrati "alat" jer se vecinom vodi tehnickim karakteristikama i recenzijama...na ovaj nacin je lakse odluciti, nego vazuci neobjasnjive animisticke dimenzije sto cesto iskusni fotografi cine.

Kako god, da se vratim u normalu, vjecna je dvojba odluciti se za kupnju u razredu kvalitetnijih ultra/super zoom/prosumer foto aparata ili pak kupiti kakav entry level DSLR aparat, pa s vremenom ulagati u optiku i opremu. Pametnoga i jednosznacnoga odgovora na ovu temu nema. Odgovor stvarno ovisi o afinitetima i fotografskim navadama korisnika.

Ono sto se opcenito moze reci jest da ukoliko korisnik zeli razvijati svoje fotografsko znanje, pa odmah u startu zeli platformu koju ce moci razvijati i modelirati prema trenutnim afinitetima (ili prema onome st shvati da mu je u fotografiji bitno, a trenutno tu procjenu ne moze obaviti jer mu manjka tehnickoga znanja), onda odluka o kupnju DSLR tijela svakako nije losa. Ukoliko pak korisnik nema neku ludu volju uciti, foto aparat rabi jednom ili dva puta mjesecno, nema osobitu volju posvetiti analizi fotografija nakon fotografiranja i studiozno prisupiti mogucnostima da svoj "rad" unaprijedi...tada smatram da ce opcenito biti zadovoljniji rezultatima i sirinom upotrebe koju mu moze ponuditi prosumer.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

10. 'Hvala' kaže:

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2011
    Mobitel
    Sony Ericsson C905
    Operater
    Cronet
    Godina
    47
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim da cu zasada probati nabaviti polovan 450d do nekih 3000kn. Za pocetak 18-55 kit objektiv, a dalje ćemo vidjeti. Svakako želim nabaviti nekakav macro objektiv. A za ostalo ćemo vidjeti...volim slikati i portrete, pa ću vidjeti što po tom pitanju nakon nekog vremena. Vidim da po oglasnicima ima dosta aparata koji navodno nisu puno korišteni, vjerojatno iz razloga što ljudi kupe dslr, i zaključe da za to treba dosta živaca, proučavanja i volje za svladavanjem nekih osnova fotografije i jaaaako puno eksperimentiranja, za što imam volje, pa kad skuže da je to sve prekomplicirano, prodaju. Takav nekakav aparat ću pokušati naći. Sad bi bilo dobro ćuti par savjeta, na što paziti kod kupnje polovnog dslr aparata. Kako provjeriti broj okidanja...koji broj okidanja je pomalo kritičan, da bi se aparat ili elektronika aparata mogla nazvati "potrošenom". Bilo kakvi savjeti po tom pitanju dobrodošli...

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nastavak teme molim u SLR dijelu foruma (nova ili vec postojeca tema ako mislite da ima prikladna) s obzirom da tematika vise ne odgovara ovome podforumu.

Svježe registriran Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Feb 2012
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozdrav!

Kupujem novi fotoaparat, pronašla sam nekoliko modela koji dolaze u obzir, ali mi je teško donjeti konačnu odluku pa mi treba vaša pomoć.
    Želim kvalitetni fotoaparat, manjih dimenzija, s dobrim zoom-om, bljeskalicom te nekim zanimljivim scenskim programima i filtrima..

Prvi mi je zapeo za oko Canon Powershot SX230HS.
    Prvi digitalni fotić bio mi je Canon i sjecam se da sam bila jako zadovoljna njime, puno više nego s Pentaxom kojeg imam sada.
    Ima sve što sam gore navela, a dobila sam i preporuku prijateljice koja ga ima.

Nakon njega najviše mi se svidio FUJIFILM FinePix F600EXR.
    Ne znam kakvi su FUJI FILM aparati, a nisam ni uspjela pronaći toliko detaljan opis uređaja kao za canon.

Danas sam pronašla još jedan fotoaparat koji dolazi u obzir, a to je Olympus SZ-30MR.
    Ima veći zoom i od canona i od fujifilma pa je itekako ušao u uži izbor. Također ima neke filtre koji mi se čine jako zanimljivima.

Sad me zanima što bi mislite o ovim fotićima
    Hvala!

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Sve ovisi što je tebi bitno. Za amaterske potrebe i obiteljske fotografije dobar je bilo koji fotoaparat. Problemi nastaju kad se prohtjevi povećaju tako da moraš sama odlučiti je li ti bitnija brzina izoštravanja, ponašanje fotoaparata kod smanjenog svjetla, veličina zooma (iako je ovo jako varljiv podatak). Puno je bolje gledati od koje do koje žarišne duljine ide objektiv. Bolje je dati prednost onom koji ima veći širokokutnik nego onom koji ima veći teleobjektiv. Razlog je banalan. Lakše se negdje primaknuti, pa i cropat sliku, nego se odmaknut u uskom prostoru. A i iskreno, teleobjektiv ti puno manje treba nego što to ljudi obično misle. Jedino ako ti je opsesija slikanje ptica i slične živadi.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. kupovina aparata/objektiva - molim savjet za sikanje interijera
    By mam0 in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 27
    Posljednji post: 28-12-2008, 15:52
  2. POMOĆ u izboru kompjutera
    By USA in forum Aplikacije
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 21-12-2008, 01:30
  3. Molim savjet oko kupnje digitalnog aparata.
    By DOMICH in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 24-04-2007, 15:36
  4. pomoc pri izboru!
    By cvita in forum Usporedbe Modela
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 29-06-2006, 19:40
  5. Pomoć u izboru modela
    By Hope in forum Motorola
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 04-03-2004, 22:12

Bookmarks