Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14
    Svježe registriran Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Sep 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Canon 450d/500d - pocetnik

Dobra vecer,

Vjerujem da Vam je vec dosta ovakvih pitanja, ali bolje da pitam nego da lutam

Dakle tamo u 12tom mjesecu planiram uzeti jedan od gore navedenih DSLR-ova.
    To ce mi bit prvi, tako da sa olympusa fe-170 ce sve biti bolje

Uglavnom imam 2 tj 3 pitanja.

1) Isplati li se uzeti kit lece 18-55?

2) Uzet cu Canon 50mm f1.8 (za portrete i fotografiju u losijim svjetlosnim uvjetima)

3) Koje su jeftinije lece dobre za pejzaz?

ok i cetvrto pitanje, iako ne znam smije li se to tu...
    dakle, jesu li u Italiji povoljnije cijene Canon fotoaparata, ili da uzmem u Hrvatskoj, mozda naletim na kakvu blagdansku akciju?

Hvala unaprijed

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Xar Pregledaj post
    Dobra vecer,

Vjerujem da Vam je vec dosta ovakvih pitanja, ali bolje da pitam nego da lutam

Dakle tamo u 12tom mjesecu planiram uzeti jedan od gore navedenih DSLR-ova.
    To ce mi bit prvi, tako da sa olympusa fe-170 ce sve biti bolje

Uglavnom imam 2 tj 3 pitanja.

1) Isplati li se uzeti kit lece 18-55?

2) Uzet cu Canon 50mm f1.8 (za portrete i fotografiju u losijim svjetlosnim uvjetima)

3) Koje su jeftinije lece dobre za pejzaz?

ok i cetvrto pitanje, iako ne znam smije li se to tu...
    dakle, jesu li u Italiji povoljnije cijene Canon fotoaparata, ili da uzmem u Hrvatskoj, mozda naletim na kakvu blagdansku akciju?

Hvala unaprijed
    Najprije sto se samoga tijela tice.

Bez obzira na moguce kalkuliranje..."za cijenu 500D mogu uzeti 450D i recimo prime 50 - ku f1,8"...moja preporuka ipak ide 500D modelu. Najocitija razlika je u video mode - u. Dok 450D uopce nema mogucnost snimanja video mode - a, 500D model raspolaze mogucnoscu snimanja HD video clipova (20 fps). Osobno, ne koristim video mode na foto aparatu, tako da bitnost malo prije opisanoga ovisi o navadama korisnika. Ono sto jest bitno i u cemu model 500D definitivno ima prednost pred modelom 450D je chip i procesor. Chip je vece rezolucije (na modelu 500D) uz zadrzavanje gotovo istih dimenzija chipa modela 450D, sto je potencijalno generator suma i jos poneke mane. Ipak, fotografije fotografirane modlem 500D imaju nizu razinu suma i vise detalja u odnosu na fotografije fotografirane modelom 450D. Sve ovo zahvaljujuci novome Digic 4 procesoru. Osobno nisam bas vjerovao u Canon reklamnu produkciju po ovome pitanju dok se osobno nisam uvjerio razliku koju Digic 4 donosi. Jos je jedan segment u kojemu Digic 4 procesor daje veliku prednost 500D modelu, jesu performanse aparata u uvjetima smanjenoga svjetla. Stoga kada se sve zbroji ja da uzimam u ovome trenutku uzeo bi 500D.

Odgovori na ostala pitanja:

1) Ovisi o tome kakve fotografske rezultate zelis i o tome kakve fotografske navade gajis. Osobno ne bi isao na kit objektive. Radje bi uzeo tijelo uz neki Sigma ili Tamron objektiv vecega raspona. Takvi objektivi nisu za foto puritance, niti se mogu pohvaliti vrhunskim performansama kada govorimo o svjetlosnim vrijednostima ili ostrini duz kadra, ali su u mnogo situacija vrlo, vrlo korisni i svakako su zahvalnije i kvalitetnije rijesenje od kit varijanata. Moja sugestija je Sigma 18-135 ili 18-200 (ima i Tamron slicne inacice uz jos jednu dodatnu ediciju 18-250).

2) Prime lece su nezamjenjive i sto se tice performansi i sto se tice ambijenta koji daju fotografiji. Jednostavno nemaju alternative i svako tko misli ozbiljnije zagaziti u fotografske vode u torbi mora imati barem jedan.

3) Za ovo je potrebno vise informacije...sto znaci dobre za pejsaz...koje karakteristike trazis?

Smije se tu...dok god nije oglas...odgovor je ne. Nisu jeftiniji u Italiji. Negdje sam pisao, s obzirom da puno putujem, Italija i Slovenija nisu isplative destinacije za kupnju foto opreme. Cijena foto opreme tamo je jednaka ili visa cijenama za iste artikle u RH. Dakle, uz povrat poreza bi se mozda i isplatilo, ali opet povrat poreza nije jednostavno za ostvariti i iznosi koji se vracaju su nizi od implementacije Tax free - a. Uz ogradu da se u Sloveniji cesto daju naci kvalitetne akcije na kojima se opremu isplati kupiti jer je u prosjeku 30 ak % jeftinija nego li sto je u RH. Isplativa destinacija je Austrija gdje su cijene 20 - 30 % nize od RH.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

3. 'Hvala' kaže:

Xar

7 days registered

Datum registracije
    Sep 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na odgovoru

Ne zanima me video mode, ali razlike u cijeni nisu velike tako da onda odluka pada na 500D.

Ma kit lece imaju su 18-55mm, a koliko sa skuzio sto je manji focal length to je leca bolja za pejzaz, sto bi znacilo da bi kit lece mozda mogao na pocetku koristit u tu svrhu dok ne nabavim tj skupim para za bolje (ipak sam student pa nemam bas, jel )

50mm 1.8 su plasticne ali su kako sam citao jako dobre za lose svjetlosne uvjete tako da pokrijem to, a i odlicne su za portrete pa ono
    (nemam iskustva sa dlsr-ovima pa ne znam kako dobra landscape fotografija se moze fotografirat sa njima )

A kako da kazem koje karakteristike za pejzaz kad ni sam neznam
    Znaci da mogu sto vise uhvatit u kadar, a da opet ne bude onih distorzija kao kod fisheye leca.
    Ne moraju bit superbrze jer ionako planiram takve fotografije radit sa stativa.

Hvala na odgovoru za cijene

Imam jos jedno pitanje, koliko ovisi o leca onaj efekt sporijeg shutter speeda, znaci kad ide iznad 1-2 sekunde (tipa ''maglovita'' voda, ili svjetla od auta ili slicno)
    Sto gledati kod toga.

Jos jednom hvala na trudu i svim odgovorima

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na odgovoru

Ne zanima me video mode, ali razlike u cijeni nisu velike tako da onda odluka pada na 500D.

Ma kit lece imaju su 18-55mm, a koliko sa skuzio sto je manji focal length to je leca bolja za pejzaz, sto bi znacilo da bi kit lece mozda mogao na pocetku koristit u tu svrhu dok ne nabavim tj skupim para za bolje (ipak sam student pa nemam bas, jel )

50mm 1.8 su plasticne ali su kako sam citao jako dobre za lose svjetlosne uvjete tako da pokrijem to, a i odlicne su za portrete pa ono
    (nemam iskustva sa dlsr-ovima pa ne znam kako dobra landscape fotografija se moze fotografirat sa njima )

A kako da kazem koje karakteristike za pejzaz kad ni sam neznam
    Znaci da mogu sto vise uhvatit u kadar, a da opet ne bude onih distorzija kao kod fisheye leca.
    Ne moraju bit superbrze jer ionako planiram takve fotografije radit sa stativa.

Hvala na odgovoru za cijene

Imam jos jedno pitanje, koliko ovisi o leca onaj efekt sporijeg shutter speeda, znaci kad ide iznad 1-2 sekunde (tipa ''maglovita'' voda, ili svjetla od auta ili slicno)
    Sto gledati kod toga.

Jos jednom hvala na trudu i svim odgovorima
    S obzirom na dvojbu mislim da je odluka o kupnji 500D modela svakako ispravna.

Sto se pejsaza i pejsazne fotografije tice, netko se voli igrati sa perspektivom, netko voli efekte, netko samo siroki kut, netko voli izrazitu ostrunu u dubinu polja...najcesce to ovisi o motivu i uvjetima fotografiranja, ponajvise svjetlosnim. Svakako olakotna okolnost je sto se za igru sa pejsaznom fotografijom obicno ima vremena (pejsaz nije motiv koji ce "pobjeci" ili brzo isceznuti), tako da je neke mane objektiva moguce ispraviti koristenjem stativa i produljenjem ekspozicije. Ipak, neke stvari nije moguce kompenzirati i za njih jos uvijek vrijedi "koliko para, toliko muzike" analogija. Ipak, s obzirom da vidim da ste u ovim vodama doista pocetnik i da je potrebno jos poprilicno iskustva i tehnickoga znanja do eventualne realnije procjene sto vam je doista potrebno, kada o "optickom arsenalu" govorimo, mozda kit objektiv i nije los pocetak (par sto kuna na cijenu tijela i mozete poceti uciti), premda bi mozda neki univerzalniji objektiv bio jos i bolji (18-135 recimo, po uvjetom da mozete izdvojiti razliku koju je skuplji od kit objektiva) jer vam takav objektiv nudi jednaku srinu kuta na pocetku raspona (wide dio), ali i malo vise autonomije u kadriranju (tele dio raspona).

Prime leca (fiksni objektivi - zoom i blenda) ima svakojakih, vecina (posebno starijih edicija) jesu plasticne, izgledaju najcesce prilicno jeftino i neugledno. Ipak, mnogi, a u njih ubrajam i sebe, smatraju kako je efekat koji daju fotografiji nemoguce reproducirati i sa mnogo skupljim objektivima koje ne krase karakteristika fiksne blende i duljine. Svakako, ovakvi objektivi daju jako puno, kada je rijec o portretnoj fotografiji. S obzirom na velik otvor blende imaju i odlicne karakteristike u uvjetima smanjena svjetla (f1,8 ili f1,4 jos bolje). Prime lece mogu dati izvrsne efekte cak i u pejsaznoj fotografiji, pogotovo koristenjem alata za spajanje vise fotografija u jednu. Prime - ove je za Canon digitalna tijela moguce kupiti recentne ili stare (rabljene) kada najcesce ostajes bez AF - a.

"Maglovita voda" ili tragovi od svjetala automobila na fotografiji su efekat koji se dobiva produljenjem ekspozicije (aparat naravno mora biti fiksiran na stativu jer pomaci prilikom eksponiranja rezultiraju zamucenjem). Produljenje akspozicije odradjuje se na tijelu aparata.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

6. 'Hvala' kaže:

Xar

7 days registered

Datum registracije
    Sep 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok, hvala na odgovorima

Znam da se na fotoaparatu odredjuje duzina ekspozicije, ali me zanimalo kako 18-55mm i 50mm 1.8 lece funkcioniraju kod duzih ekspozicija.
    Znaci morat cu smanjit f kod duzih ekspozicija inace ce mi fotografija ispast pre svijetla ili?

a nema veze, vidit cu kad budem imao to cudo u rukama.

Hvala na odgovrima!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok, hvala na odgovorima

Znam da se na fotoaparatu odredjuje duzina ekspozicije, ali me zanimalo kako 18-55mm i 50mm 1.8 lece funkcioniraju kod duzih ekspozicija.
    Znaci morat cu smanjit f kod duzih ekspozicija inace ce mi fotografija ispast pre svijetla ili?

a nema veze, vidit cu kad budem imao to cudo u rukama.

Hvala na odgovrima!
    50 mm 1.8 ima fiksnu blendu 1.8, stoga ju nije moguće dodatno zatvoriti da bi se tima kompenzirala kolicina svjetla dobivena produljenjem ekspozicije.

Kod 18-55 kit objektiva, će biti moguće zatvoriti blendu, tako da ces pri koristenju toga objektiva zatvaranjem blende moci kompenzirati dulju ekspoziciju.

9. 'Hvala' kaže:

Xar

7 days registered

Datum registracije
    Sep 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Znaci na 50mm 1.8 nije moguce dizat f? do 22 ili koliko vec?

E jos jedno pitanje, imate li iskustva sa kupovinom preko ebaya, vidio sam tamo 500d sa kitom 18-55 da dodje 3600kn.
    Mislim da tokvu ponudu necu nac u Hrvatskoj?

Hvala

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Znaci na 50mm 1.8 nije moguce dizat f? do 22 ili koliko vec?

E jos jedno pitanje, imate li iskustva sa kupovinom preko ebaya, vidio sam tamo 500d sa kitom 18-55 da dodje 3600kn.
    Mislim da tokvu ponudu necu nac u Hrvatskoj?

Hvala
    Nije...radi se o objektivu sa fiksnim otvorom blende...dakle on je 1,8 i iskljucivo 1,8 (nije ga moguce dodatno podesavati).

Preko ebaya ne bih uzimao nesto te cijene jer kad malo bolje razmislis, nema garancije da ce ti prodavatelj placenu robu doista i dostaviti.

12. 'Hvala' kaže:

Xar

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Feb 2006
    Mobitel
    HTC HD2, Nokia 6700
    Operater
    Tele2, T-Mobile
    Godina
    39
    Bodovi
    7.621
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.621, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    Nije...radi se o objektivu sa fiksnim otvorom blende...dakle on je 1,8 i iskljucivo 1,8 (nije ga moguce dodatno podesavati).

Preko ebaya ne bih uzimao nesto te cijene jer kad malo bolje razmislis, nema garancije da ce ti prodavatelj placenu robu doista i dostaviti.
    mislim da ste se krivo razumjeli, Xar je vjerojatno mislio može li se podešavati preko aparata otvor blende - znam, glupo pitanje ako se radi o objektivu za SLR aparat...

za ovaj dio sa ebayom se slažem, skupa je to oprema da bi se tako čovjek zafrkavao...

@ Xar
    da, otvor blende se može otvarati i zatvarati u rasponu od 1.8 do 22
    "Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction." - Albert Einstein

14. 'Hvala' kaže:

Xar

Forumaš Postignuća:
    Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2006
    Godina
    55
    Bodovi
    4.175
    Nivo
    15
    Bodovi: 4.175, Nivo: 15
    Bodovi: 4.175, Nivo: 15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ma nije toliki rizik oko isporuke naruđbe,pogledaj uvjete isporuke(kupnje), moraš na tu cijeno računati još poštarinu+špediciju(obrada uvoznih papira na carini)+na to sve pdv23% tako da je to puno više nego spomenutih 3600kn a zanemarivo manje od kupnje doma (npr.zagreb),carina se ne plača na fotoopremu,a što se tiče blende ona je na tom objektivu največa f1,8 i možeš ju spuštati po želji do f22 ili čak još i više

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Feb 2006
    Mobitel
    HTC HD2, Nokia 6700
    Operater
    Tele2, T-Mobile
    Godina
    39
    Bodovi
    7.621
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao mbukal Pregledaj post
    što se tiče blende ona je na tom objektivu največa f1,8 i možeš ju spuštati po želji do f22 ili čak još i više
    ne možeš jer je raspon od f1.8 do f22, osim ako staviš tele konverter ali to onda više nije 50mm objektiv
    "Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction." - Albert Einstein

17. 'Hvala' kaže:

Xar

Forumaš Postignuća:
    Veteran1 year registered5000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Bodovi: 6.546, Nivo: 19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ma moze se vise zatvarati, samo na drugacije nacine, a za to se koriste ND filteri, ali je to prica za sebe.
    Mislim da se Bimbi nespretno izrazil s pojmom fiksna blenda. To se koristi kod zoom objektiva koji cijelim podrucjem mogu imati iste otvore blende.
    Takodjer je u pravu kad veli za 50/1,8, mislim da bi svako ko se imalo ozbiljnije zeli baviti fotografijom mora imati minimalno jedan prime objektiv.
    Ako ti kojim slucajem izbor padne ne kit 18-55 pazi da ti ne uvale non IS model koji je puuuuno losiji od novijeg kit objektiva koji u sebi ima IS.

19. 'Hvala' kaže:

Xar

7 days registered

Datum registracije
    Sep 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala svima na odgovorima

odluka je pala na 500d =)
    uzet cu kit jer je niti 100kn skuplji, a dobijem jedne lece uz to (je da nisu neke ali opet)
    i 50mm 1.8
    nakon toga ide stativ, pa grip pa ovo ono.

jos jedno pitanjce. UV filter, cuo sam da ga ljudi koriste kao zastitu za lece, ok stvar?

Forumaš Postignuća:
    Veteran1 year registered5000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    U odredjenim momentima ti bude UV filter samo smetal.
    Puno ti vise znaci CPL filter, ali opet ne u svakoj situaciji.
    Osobno uopce ne koristim UV filtere, ali je tvoja odluka dal ih budes koristil ili ne.
    Ipak objektivi imaju na sebi premaze pa ih nije lako ostetiti.

22. 'Hvala' kaže:

Xar

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Pentax K200d ili Canon 450D
    By set69 in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 31-03-2010, 19:56
  2. Podvodno kućište za Canon EOS 500D
    By microhard in forum Oprema za digitalne fotoaparate
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 27-11-2009, 18:09
  3. Canon Eos 400d/450d i Nikon D60
    By tap-tap in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 16-11-2008, 01:33
  4. Canon EOS 450D (XSi Rebel) savjet
    By Prophet1986 in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 10-03-2008, 00:59
  5. canon eos 350d - pocetnik treba savjete!
    By testing123 in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 13
    Posljednji post: 18-09-2007, 14:37

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove