Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3
    Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    Apr 2008
    Godina
    49
    Bodovi
    4.177
    Nivo
    15
    Bodovi: 4.177, Nivo: 15
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Prasina u objektivu

Imam dva Sony digitalca, jedan za po djepu Sony DSC T70 i DSC H3 za neko ozbiljnije slikanje i u oba mi je usla prasina sa unutrasnje strane objektiva.
    Na T70 je tocno u centru zrno prasine, a u H3 ima nekoliko zrnaca.
    Zanima me moze li to imati utjecaja na kvalitetu slike i izostravanje te postoji li neki nacin da se ta prasina ukloni?
    Uopce neznam kako je prasina dospjela unutra jer sam prije Sony-a koristio razne Canone, a Ixus 700 sam imao 4 godine i nikada ni zrno prasine nije uslo.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao dule977 Pregledaj post
    Imam dva Sony digitalca, jedan za po djepu Sony DSC T70 i DSC H3 za neko ozbiljnije slikanje i u oba mi je usla prasina sa unutrasnje strane objektiva.
    Na T70 je tocno u centru zrno prasine, a u H3 ima nekoliko zrnaca.
    Zanima me moze li to imati utjecaja na kvalitetu slike i izostravanje te postoji li neki nacin da se ta prasina ukloni?
    Uopce neznam kako je prasina dospjela unutra jer sam prije Sony-a koristio razne Canone, a Ixus 700 sam imao 4 godine i nikada ni zrno prasine nije uslo.
    Upadanje prasine u optiku foto aparata je cesta pojava.

Ovo je naravno najizrazenije u SLR klasi foto aparata kod kojih je zrcalo i unutrasnjost tijela foto aparata izlozena prasini i vanjskim utjecajima svaki puta kada se obavlja izmjena objektiva.

Kod ne SLR digitalnih foto aparata ti upadi prasine se desavaju rijedje, ali i dalje relativno cesto. Rizik je manji time sto korisnik nema potrebe za "otvaranjem" ne SLR digitalnoga foto aparata. Kako je sastavljen tvornicki u adekvatnim uvjetima, tako ga korisnik nastavlja koristiti.

Ipak, aparati nisu hermeticki zabrtvljeni i postoji mogucnost da sitna zrnca prasine prudru u tijelo. Ako je to na mjestima koja su izlozenija (ispod poklopaca u raznim otvorima ili supljinama na tijelu, istu je necistocu moguce otkloniti cetkicama ili komprimiranim zrakom.

Vise o priboru za ciscenje u vovj temi:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=10865

Ako je pak necistoca prodrla u optiku ili potpuno nedostupne dijelove foto aparata, jedini moguci nacin otklanjanja iste je posjet ovlastenom servisu, rastavljanje foto aparata i njegovo temeljito ciscenje od za to ovlastene osobe. Ne pokusavajte samo odraditi opisano, jer mozete samo uciniti jos vecu stetu na vasem foto aparatu.

Ovo je sve opravdano ako ta necistoca utjece na kvalitetu fotografije, odnosno ako je necistoca vidljiva na fotografijama nakon fotografiranja. Ako se necistoca ne vidi na fotografijama, nema potrebe za nikakvim intervencijama.

Dobar test za ovo je okinuti par fotografija na potpuno monotonu bijelu podlogu, bez bljeskalice uz par razlicitih ISO vrijednosti. Na tim fotografijama necistoca (ako se vidi) bi morala biti uocena.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

3. 'Hvala' kaže:

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    Apr 2008
    Godina
    49
    Bodovi
    4.177
    Nivo
    15